Локорско!?!?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Локорско!?!?

Мнениеот ИНОПЛАНЕТЯНИН » Пон Сеп 02, 2013 9:37 am

Мнения, предположения, откровенно заяждане с автора на темата и др. относно СЛУЧИЛОТО се в с.Локорско.

Според вас, редно ли е да изсичаш умишлено здрави дървета с цел запречване на официален туристически машрут? Оправдано ли е? Кой е виновен за пожара над с.Локорско?
Аватар
ИНОПЛАНЕТЯНИН

Рейтинг: 1588

Re: Локорско!?!?

Мнениеот boriss13 » Пон Сеп 02, 2013 9:40 am

Е да беше казал какво се е случило???
Най-дългите пътешествия най-често започват с думите: "Зная по-кратък път!!!"Изображение
Аватар
boriss13

Рейтинг: 2000

Мнениеот ИНОПЛАНЕТЯНИН » Пон Сеп 02, 2013 9:42 am

Изсичане на дърветата по цялата дължина на горската част от така популярната пътека за велосибайкърите и с това - абсолютното и блокиране. Рязани са само дърветата до самата пътека - на едно-две места са сложени по дължина на самата пътека.
Аватар
ИНОПЛАНЕТЯНИН

Мнениеот subritual » Пон Сеп 02, 2013 9:44 am

Не знам какво се има предвид, не съм ходил в Локорско след пожара, но откакто започнаха протестите бая гора се изсече по съмнителен начин в околностите, и след това пламнаха пожарите.
Иначе, възможно ли е да искат да направят проходим път за овладяване на пожарите.. тоест- след дъжд качулка. Мисля, че трябва да има на кого да се зададе този въпрос....
Аватар
subritual

Мнениеот ИНОПЛАНЕТЯНИН » Пон Сеп 02, 2013 9:56 am

Не знам, но случилото се е в рамките на последния месец. В края на юли пак бях там - все още нищо не беше горяло и нямаше изсечени дървета върху самата пътека. Между мястото на пожара и пътеката има цяла долина и малък хребет, които не са засегнати. Според мен (може и да не съм прав) дърветата от двете страни на пътеката са изсечени, за да се ограничи достъп на хора и "хора" в района, може би след пожара....не знам.
Аватар
ИНОПЛАНЕТЯНИН

Мнениеот Alpina » Пон Сеп 02, 2013 11:48 am

Все още не съм сигурен за коя пътека става въпрос - кратката или по-дългата...

Но като цяло, до колкото знам, подобни действия са повече с цел затрудняване на водачи на кросови мотори и ATV-та, от колкото на туристи.
Локорско е сред местата, където не липсват моторизирани по пътеките.

Без снимки обаче - трудно да се коментира.
Също така - дали ако причината е това, редно ли е и това ли е решението - не бих коментирал, просто споделям какво съм чул и какво знам за подобна сеч на дървета, блокиращи пътеки.

Само ще кажа, че може би предпочитам да не мога да карам по дадена пътека, но и да не чувам моторизирани по нея. Пък съборени дървета по пътеките - без снимки отново е трудно да кажа, но пък не е като на повечето от нас да ни се е случвало да минаваме през такива места, че съборените дървета да ни се струват като утъпкан път. :)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Admin » Пон Сеп 02, 2013 4:43 pm

Възможно ли е все пак това да е просека, изсечена за ограничаването на пожара по времето, когато той възникна?
Всъщност отговор може да даде някой специалист-огнеборец и то чак след като види на място положението, но предполагам, че в случай на пожар такива просеки се изграждат не само в най-близкия периметър, но и в по-широк и че ако трябва да се направят бързо, най-лесно е да се ползват места, които са по-достъпни (черни пътища, пътеки).
Но наистина така, както си го описал е странно - да са оставени там, при това върху самата пътека... :dontknow:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот venko » Пон Сеп 02, 2013 8:15 pm

Едва ли. В неделя след обяд спусках от там и само късмета че ми звънеше телефона и намалих ме спаси от близка среща с един бор. Дърветата изглеждаха съвсем прясно отрязани. Плюс това са съвсем целенасочено прострени напряко на пътеката. Така са пльоснати, че по-скоро биха улеснили преминаването на огъня през пътеката.
"Човек, който не пие, е обладан от нечисти сили, служи на дявола и извънземните, става гей или умира от гъбички и херпес" Фьодор Михайлович Достоевски
Аватар
venko

Рейтинг: 1566

Мнениеот Slade » Вто Сеп 03, 2013 9:25 am

Ако някой ходи пак, нека да направи няколко снимки, за да се види за какво става въпрос. Върху сингълтрака в гората ли са съборени трупите или са по "фрирайдърския" участък?
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот taurus13 » Вто Сеп 03, 2013 9:04 pm

Е очевидно в горския участък. Ама вие са, кви се мнителни - ами не сте ли се замисляли, че всъщност може да се строи там широка пътека, за да могат байкърите да се движат двуредово, двупосочно и да се изпреварват също така. :popcorn:
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот mikaelyan » Сря Сеп 04, 2013 10:51 am

taurus13 написа:Е очевидно в горския участък. Ама вие са, кви се мнителни - ами не сте ли се замисляли, че всъщност може да се строи там широка пътека, за да могат байкърите да се движат двуредово, двупосочно и да се изпреварват също така. :popcorn:

:rofl: :rofl: :rofl:
Аватар
mikaelyan

Рейтинг: 1233

Мнениеот ИНОПЛАНЕТЯНИН » Чет Сеп 05, 2013 9:29 am

Милко пак разцепи! :rofl:
Аватар
ИНОПЛАНЕТЯНИН

Мнениеот Slade » Сря Сеп 18, 2013 1:42 pm

Някой карал ли е над Локорско последните дни? Каква е ситуацията с пътеката?
Имате ли информация ей тая пътека над Войняговци дали е караема или и там са нахвърляни дървета?
http://www.mtb-bg.com/images/stories/trails_routes/route086_1_map_big.jpg
http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/routes/2148-route086-voinqgovci
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот Yavkata » Пон Сеп 23, 2013 5:45 pm

Над Локорско ситуацията е малко кофти. В средната част на пътеката на 4-5 участъка има отрязани и съборени дървета. Някъде около петнадесетина са, като част от тях са с диаметър около 15-20 см. Рязани са единствено с цел преграждане на пътеката. Като цяло участъка дето няма каране е около 100-150 метра. Може да се разчистят с два-три курса с някое по-читаво трионче. Според мен няма смисъл да се правят специални бригади за разчистване, просто който кара натам да пъхне едно трионче в раницата и да резне по някое. В момента дори за повечето от пешеходците ще е трудно преминаването( имам предвид по-възрастни хора).
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот windv » Вто Сеп 24, 2013 8:27 pm

Преди една седмица карах над Локорско и минах покрай една ГОЛЯМА сбирщина цигани секачи, които ме изгледаха като вълци. Срещнах после човек на колело, с куче, който каза ,че се е обадил на полицията, когато ги е видял...незнам какво е последвало.
~~~o)Ѣ(o~~~
Велоделия - заигравки с хвърчалници :spin:
Аватар
windv

Мнениеот subritual » Сря Сеп 25, 2013 12:40 am

Може да са снимали филма X-MEN 7
Впрочем,в работни дни се виждат най-интересни неща по тия места.
Аватар
subritual

Мнениеот puleto » Пон Сеп 30, 2013 9:00 pm

Yavkata написа:Над Локорско ситуацията е малко кофти. В средната част на пътеката на 4-5 участъка има отрязани и съборени дървета. Някъде около петнадесетина са, като част от тях са с диаметър около 15-20 см. Рязани са единствено с цел преграждане на пътеката. Като цяло участъка дето няма каране е около 100-150 метра. Може да се разчистят с два-три курса с някое по-читаво трионче. Според мен няма смисъл да се правят специални бригади за разчистване, просто който кара натам да пъхне едно трионче в раницата и да резне по някое. В момента дори за повечето от пешеходците ще е трудно преминаването( имам предвид по-възрастни хора).

Това си е планувано от горските. По- добре не ходи с трионче да не загазиш. Те са мързеливи, режат оставят после събират и т. н. Циганите за които пише колегата по- долу имат друга тактика. Ходят с брадви и секат тънки дървета за по- бързо и ги оставят цяло лято да съхнат, но по- навътре в гората за да не се виждат. Никой няма да сече на първа линия нито ще го прави с резачка. Тя вдига шум и пуши. Затова с брадва е по- тихо, а и винаги можеш да я хвърлиш и да кажеш че не е твоя. След време минават и събират, но само по- тънки дървета и те като са изсъхнали никога не можеш да докажеш, че е сега отсечено от него и да го арестуваш. Хич не са глупави и си има тактика и цяла зима си се топлят.
puleto

Рейтинг: 1006

Мнениеот Yavkata » Нед Окт 06, 2013 5:45 pm

Slade написа:Имате ли информация ей тая пътека над Войняговци дали е караема или и там са нахвърляни дървета?
http://www.mtb-bg.com/images/stories/trails_routes/route086_1_map_big.jpg
http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/routes/2148-route086-voinqgovci

Пътечката над Войняговци (по скоро се пада над Подгумер) е напълно караема. В началната си част изглежда леко занемарена и трябва малко взиране за да не се изпуска. В участъка при кариерата има и още една кратка нова овчарска пътечка излизаща на пътя свързващ Подгумер и Войняговци.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот capola » Чет Фев 27, 2014 6:13 pm

Актуална информация за пътеката над Локорско - днес минах по нея и мога да кажа, че ситуацията е все така неприятна. Все пак успях да мина, но ми се изпари ентусиазма.
Аватар
capola

Рейтинг: 1547

Мнениеот X_NRG » Пет Фев 28, 2014 10:17 am

capola написа:Актуална информация за пътеката над Локорско - днес минах по нея и мога да кажа, че ситуацията е все така неприятна. Все пак успях да мина, но ми се изпари ентусиазма.

Има ли нови "препятствия" или са си все същите стари?
Warning! I listen to metal!
This is my bike. There are many like it, but this one is mine. My bike is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life...
Какво продавам.
Аватар
X_NRG

Мнениеот Yavkata » Пет Фев 28, 2014 10:53 am

Нови препятствия няма. Отстранил съм едно-две дървета, още едно съм срязал наполовина. Някой от дърветат са подходящи да се "облагородят" като скокчета. Дет се вика и от вредата може да направим полза.
Аватар
Yavkata

Мнениеот X_NRG » Пет Фев 28, 2014 2:17 pm

Аз си мислех точно за облагородяване на заобиколката на най-голямото отсечено дърво. Не знам дали се сещаш, но има доста клони по него и е отсечено от склона вдясно. Вече се е оформила "пътечка" отдясно по склона над дървото от многото заобикаляне. Та там и без това има доста скорост - трябва просто да се пооформи по-широка и стабилна просека по склона, която да извежда велосипедиста над дървото без да има нужда от спиране и после бутане, след което просто има няколко метрово спускане към нормалната пътека. Лошото е, че всеки път ходим без подходящи инструменти, а без тях няма как да стане.
Warning! I listen to metal!
This is my bike. There are many like it, but this one is mine. My bike is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life...
Какво продавам.
Аватар
X_NRG

Мнениеот antonpc » Сря Мар 19, 2014 12:13 am

Днес се разходих по пътеките над Локорско. Окастрих доста клонки при първата барикада и сега е много по-лесно да се проврем с колелата под и над трупите, не е нужно да се катерим по сипея.
Малко по малко и пътеката ще се изчисти. Другия път ще съм по-добре подготвен. :peace:
Thank You, Bicycle :) “It is not the mountain we conquer but ourselves.” ~ Edmund Hillary / FunKyBikers
Аватар
antonpc

Рейтинг: 1551

Мнениеот capola » Сря Мар 19, 2014 5:16 am

antonpc написа:Окастрих доста клонки при първата барикада и сега е много по-лесно да се проврем с колелата под и над трупите, не е нужно да се катерим по сипея.

:bowdown:
Аватар
capola

Рейтинг: 1547

Мнениеот antonpc » Съб Мар 29, 2014 8:43 pm

Днес с помоща на приятел разчистихме препядствията.
Оставихме само проекто скока (опитахме да го оформиме ама нямахме лопата) и 2 дънера който се минават без слизане от колелото.
Пътеката е 6. :D
Thank You, Bicycle :) “It is not the mountain we conquer but ourselves.” ~ Edmund Hillary / FunKyBikers
Аватар
antonpc

Рейтинг: 1551

Мнениеот subritual » Съб Мар 29, 2014 8:57 pm

Браво момчета, време е да се иде и да се види какво е свършено! :D
Аватар
subritual

Назад към Общ форум