От 6 на 7 венеца ?

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

От 6 на 7 венеца ?

Мнениеот expired » Вто Юни 18, 2013 4:31 pm

Здраврйте! Надявам се съм уцелил мястото на въпроса.

Колелото е доста старо. Искам просто да му сменя задната капла, защото старата е доста крива и няма смисъл да се изправя. Изкочи ми една, но е със 7 венеца на нея. Старата е със 6. Доста преглеждах в ЧЗВ но не открих някой да е задавал такъв въпрос. Ще срещна ли затруднения? Дали ще може да не се използва единия венец и да си става за каране? Питам понеже не съм много на ти с веломеханиката... Ще съм благодарен ако някой помогне! Мерси!
expired

Рейтинг: 1200

Re: От 6 на 7 венеца ?

Мнениеот edinmilion » Вто Юни 18, 2013 8:21 pm

Ако командата не е фиксирана (т.е. не прещраква отчетливо между предавките), може и да го докараш някакво. Или просто прехвърли касетата от старата и готово, предполагам и 7-та е на резба.
edinmilion

Рейтинг: 2000

Мнениеот expired » Вто Юни 18, 2013 9:03 pm

Ами всъщност нямам нужните инструменти... А не ми се занимава с майстори не са ми нужни скорости много колкото да ида до работа да се върна и за спорта. Ще пробвам само мисълта ми беше да не прецакам нещо повече...
expired

Мнениеот marsa » Вто Юни 18, 2013 10:17 pm

Няма да стане точно както ти се иска (разбирай не е направено да е съвместимо). Разликата в отстоянията на всяка предавка при едната и другата касета е 0,5мм, т.е. ако в най-оптималния случай си настроиш идеално дерайльора в средата на касетата, натрупаната грешка в двата края ще е по 1,25мм, ти си прецени дали ще сменя добре. В диапазона от средните 3 предавки едва ли ще забележиш разлика, но в края може да се наложи да сменяш две и връщаш една за да смени и подобни щуротии.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот expired » Вто Юни 18, 2013 11:20 pm

Ясно за момента явно ще я настроя по-добре от колкото със старата капла коятое доста крива... Има ли някакъв начин по който мога да сменя венците без определен инструмент. До колкото четох из форума разбрах, че може да е доста трудно дори и с определения инструмент. Или по-добре да не барам... Те старите венци са и малко стари веригата дали ще ми пасне за 21 скорости и какво ще се наложи да сменя в такъв случай? Извинявайте, ако някой въпрос е неточен, просто толкова разбирам :D Мерси!
expired

Мнениеот Ogito » Пон Юни 24, 2013 11:13 pm

expired написа:Ясно за момента явно ще я настроя по-добре от колкото със старата капла коятое доста крива... Има ли някакъв начин по който мога да сменя венците без определен инструмент. До колкото четох из форума разбрах, че може да е доста трудно дори и с определения инструмент. Или по-добре да не барам... Те старите венци са и малко стари веригата дали ще ми пасне за 21 скорости и какво ще се наложи да сменя в такъв случай? Извинявайте, ако някой въпрос е неточен, просто толкова разбирам :D Мерси!

Отиди някъде,за да ти прехвърля(ако не е много износена) старата зъбчатка на новата капла и така. Не е трудно,просто си трябва определен инструмент. И не би трябвало да ти вземат много пари,особено,ако си свалиш предварително каплата от велосипеда. В някои велосервизи "услугата" е 2-3 лв. ;) Така ще си спестиш разправиите с настройката(която,пак няма да стане като хората). Ако пък,старата зъбчатка е за смяна,една "шестица" на резба е 9-10лв. , не е космическа сума.
:)

П.п. Знам,че някой ще спомене и веригата,но тя,ако е много износена,няма да работи добре и със "новата" 7-мица .
Ogito

Рейтинг: 1180

Мнениеот expired » Вто Юни 25, 2013 9:13 am

Смених само каплата оставих си 7-цата. Немога да използвам всички скорости, но ми върши работа за из града да ида до работа. Нямам проблеми с това вече. Появи се само леко скърцане по веригата и пукане и скърцане от средното движение, което е много дразнещо като на някой ром колелото като набира от казаните :( Четох, че може да е от курбелите, но и тях няма как да проверя май ще се ходи на сервиз. Дали не е нещо само за смазване или нацяло трябва да се отвори и средното движение? В ЧЗВ прекарах доста време, но пак стигам до там, че трябват специални ключове тия колела неможеха ли по-нормално да ги измислат хаха :D Мерси на всички! :peace:
expired

Мнениеот rock » Вто Юни 25, 2013 3:48 pm

Пробвай със смазване на веригата. Имах подобен проблем който го отдавах на средното, но след смазване на веригата се оправи.
Аватар
rock

Рейтинг: 1303

Мнениеот jamesbond7 » Съб Авг 24, 2013 12:46 pm

Отново повдигам темата.Карам Dunlop special edition 26'' с 18 скорости от 2 години почти.Смених му командите с Shimano Et51,лява и дясна.Така командите са за 21 скорости аз съм с 18.Мисля да купувам това : http://eshop-gorgona.com/bg/velosipedi/ ... 377-0.html и да го слагам на заводската верига(ако не се лъжа е TeD)и заводския обтегач отзад.Вариант има ли да проработят тези 21 скорости или да не се занимавам ?
jamesbond7

Мнениеот marsa » Съб Авг 24, 2013 2:26 pm

Ако имаш шублер под ръка измери ширината на веригата на това място (E-W):
Изображение
Накратко ако е по-близо до 7мм става, ако е по-близо до 8 - не. Във вторият случай ще трябва да си купиш верига за 7 или 8 скорости (някои производители дори не правят за 7, а продават по-тесните като универсални за 7/8).

Колкото до самите венци - възможно е дерайльора ти да не може да работи с "megarange" венец, ако е така няма да може да качи на най-големия. Това може да се разбере ако дадеш точниат му модел (вероятно го пише точно от задната страна на тялото, започва с "rd-"). Най-добре не рискувай и си вземи стандартни венци като тези например:
http://eshop-gorgona.com/bg/velosipedi/ ... tz-21.html

Във всеки случай за дерайльора няма да има значение минаването от 6 на 7 венеца.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот jamesbond7 » Нед Авг 25, 2013 3:17 pm

Не съм мерил веригата,после ще го направя и ще пиша.Мисля отделно да закупувам и http://eshop-gorgona.com/bg/velosipedi/ ... -bolt.html ако съвсем случайно не стане с моя.А и не ми се дават 2 3 лв по-малко за обикновен венец с 7 скорости.Плюс това има дооооста къса 1ва скорост според мен,което много ме радва.
jamesbond7

Мнениеот usmivka_61 » Пон Сеп 02, 2013 2:02 pm

Тази операция по преминаването от 6 на 7 венеца,ми струваше 130 лв :dontknow: Нова капла,нова задна главина,нова верига,нов венец за 7 скорости и ръчка за превключване на скоростите и труд и те така:))
usmivka_61

Рейтинг: 1180

Мнениеот jamesbond7 » Вто Сеп 03, 2013 1:54 pm

След закупуването на командите който са 3х7,поставих използвана касета-венец,на шимано за 7 скорости.С заводската верига на моето колело и заводския обтегач(дерал)който е най-обикновено шимано с лепка отгоре на Dunlop.Така сложихме и всичко пасна,но така и не се качи на 7ма скорост.Направих глупости да измия венеца стария ми,с разредител понеже имаше мръсотия.Всичко светна и блесна,смазах го и карах......1 седмица докато не се потроши венеца и не му изпадаха лагерчетата.Поръчан е показания по-горе венец,и просто слагам...Ако не тръгне 7мата скорост,най-вероятно се надявам само верига да оправи нещата понеже моята е 8мм.
П.с. и тук идва въпроса?Каква верига да взема за заводските курбели и касета Шимано megarange 7 скорости -14-34?
jamesbond7

Мнениеот jamesbond7 » Вто Сеп 24, 2013 4:13 pm

Колкото и да не разбирам,ще се опитам да обясня на всички който искат да минат от 6 към 7 скорости.Основно при моето колело не се налагаше смяна на главина,купих megarange венец 14-34 7 скорости,и го сложих и си пасна перфектно.Командите бяха закупени отдавна за 7 скорости.Закупи се верига на Шимано UG51 и след монтаж и настройка на задния обтегач всичко си тръгна.От 1ва до 7ма скорост си сваля и качва без проблем с заводските обтегачи който са най-нисък клас шимано.Всичко от-до ми струваше 82лв.Като добавим и спрея за смазване на веригата,приключваме с 90лв за да минем от 6 към 7 скорости.Определено в момента върви,чатка и сменя по-гладко от когато беше ново това колело.
jamesbond7

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти