Капли, касети, вилки.

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Капли, касети, вилки.

Мнениеот nefarian » Вто Сеп 03, 2013 9:30 pm

Здравейте :)
Нов съм в форума дори се чудех кога ще ме потвърдят.
Искам да питам няколко работи относно капли,касети,вилки.
Та да започвам колелото ми е Robifir Arizona модела с ресиорната вилка обаче.
Каплите са 26-ци обикновени Кросс.Искам да питам дали мога да ги заменя с аеро капли:
24-ka zadna1.JPG
Predna 26-ka.jpg
ARIZONA.jpg

Задната е 24-ка , предната е 26-ца.Искам да го направя със задна 24-ка и предна 26-ца имаше една тема за +/- относно това.Аз го правя спрямо вид да не я обсъждаме отново.
Задната капла 24-та обаче няма касета мога ли да и сложа http://xn--80aagchfanjcc6aftsr6a.com/za ... p-138.html този модел.Той е 7 степенен, а колелото ми е 6.Предполагам че няма да има проблем заради 6-те стандартни скорости предполагам , че обтигача ще сваля до 6-тата като 7-та ще е само за красота.
Колкото до вилката имам проблем от дясната страна на вилката незнам как се казва механизма който я заключва, но пластмаската ми излиза, а и има луфт самата вилка вече.Ако можете да ми препоръчате някоя 2-ра ръка подобна която да пасва на този модел в рамките на 20-30 лева и да е за В-брейк спирачки.Колелото е кам 10-11 годишно и е много читаво и не ми се иска да го сменям, а просто да го стегна.
Ами това е за сега дайте мнения да знам дали да купвам каплите и касетата.
nefarian

Рейтинг: 986

Re: Капли, касети, вилки.

Мнениеот bg » Вто Сеп 03, 2013 10:08 pm

Един въпрос? Защо по дяволите ще правиш такива изцепки? Колелото в момента сигурно е или 24" Или 26". Не вярвам предна една и задна друга. Това е пълна глупост...

Отделно тази касетка е повече от китайски боклук.. за 9 лева какво очакваш?....
Свястна вилка... Хммм за 30 лева освен втора ръка някоя китайска отново пак няма какво да очакваш и ще ревеш за ремонти....

По добре иди в сервиз и има кажи това и онова и си плати малко.... Нова вилка ти казвам примерна една свястна е от рода на 150-200 лева... :crazy:
bg

Рейтинг: 1225

Мнениеот marsa » Вто Сеп 03, 2013 10:27 pm

Колега bg, човекът ясно си е казал да не обсъждаме смисъла от подмените и иска само мнение кое е възможно и кое не. Явно иска евтино да съживи старият си велосипед.

Капли - няма принципен проблем да поставиш на мястото на 26'' -> 24'' колело. Обаче няма да можеш да ползваш пивотите за спирачката, тъй като няма да съотвестват на отстоянието от оста (губиш задната спирачка).

Касета - Първо на първо - може да се свалят венците от едното колело и да се монтират на другото. Второ - замяната зависи и от командите - при съвременните велосипеди не може просто да смениш касетата с такава с различен брой предавки, тъй като стъпката им също е различна. Несъвместимостта иде от "индексираните" команди (такива, който имат точни позиции за всяка предавка) ако твоите не са такива, т.е. нямат степени/позиции с номер на предавката, а се движат постепенно - няма проблем да поставиш венци 7-ца.

Вилка - доколкото разбирам ти трябва просто вилка, която не е повредена като твоята. Оглеждай се по форума и другите подходящи места за вилка "normal size" с 1'' стержен с резба. Това означава, че диаметърът на тръбата е 1'' (2,54см) и в последните няколко сантиметра има резба за захващане - това са най-обикновените и евтини вилки. Важно условие е при покупката да провериш дали стерженът е с подходяща дължина за челото на твоята рамка (достатъчно дълъг - може да се отреже, но няма как да се удължи).

Накратко - каплите мисля че е глупаво да ги вземеш, касетата вероятно не ти трябва и може да не пасне. Вилка ще си намериш лесно.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот nefarian » Вто Сеп 03, 2013 10:47 pm

@marsa

Мерси за изчерпателния отговор. :beer:
nefarian

Мнениеот sonscp » Вто Сеп 03, 2013 10:53 pm

Според мен вилка Sr Suntour XCT ще ти свърши перфектна работа. Потърси в пазара на форума, цената им варира от 30 до 50лв. Също можеш да се огледаш и за комплект капли от пазара. Един обикновен комплект двустенни капли 26' струва също между 25 и 50лв. Както каза marsa, с тази задна капла 24'ка ще останеш без задна спирачка, а без нея карането е доста кофти. Тази касета която си избрал не я купувай в никакъв случай! :agree:

bg написа: Нова вилка ти казвам примерна една свястна е от рода на 150-200 лева... :crazy:

:shake:
Аватар
sonscp

Рейтинг: 1434

Мнениеот nefarian » Пет Сеп 06, 2013 4:06 pm

Моля темата да бъде изтрита. :offtopic:
nefarian

Мнениеот did » Пет Сеп 06, 2013 4:28 pm

nefarian написа:Моля темата да бъде изтрита. :offtopic:

Не може. Тъпите теми си стоят, за да е ясно, че никой не открива топлата вода. Има стотици като твоята.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот MIKEY MOUSE » Пет Сеп 06, 2013 7:13 pm

""Не може. Тъпите теми си стоят, за да е ясно, че никой не открива топлата вода. Има стотици като твоята.[/quote]""

nefarian-чо , така е при всяка демокрация-и тъпи и умни и остри имат право на глас. :nono: Е, почти... :wavey:
PRO ARIS ET FOCIS / ЗА ОЛТАРИТЕ И ДОМАШНИТЕ ОГНИЩА/- ЗА ОТЕЧЕСТВОТО!

Ако искаш да разсмееш Господ, разкажи Му за плановете си !
Аватар
MIKEY MOUSE

Рейтинг: 1637
Местоположение: В един измислен свят-само за усмихнати и без модератори

Назад към Веломеханик