Питане за безкамерни гуми

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Re: Питане за безкамерни гуми

Мнениеот emo_gp » Вто Сеп 17, 2013 10:01 pm

Привет колеги!Наближава заплатено време и искам малко да експериментирам с велосипеда и имам някои въпроси,ще се радвам ако ми отговорите и да ме посъветвате от опита Ви!
1.Гумите са ми Mxxis Ardent 2.25(предна) и Maxxis Ikon 2.20(задна) а каплите(шините) CROSSER X6,ще станат ли за безкамерни?
2.Ще спечеля ли тегло с операцията(практичността е ясна)?
3.Какво ми е необходимо за да си ги направя(боза,бандажна лента или от по-горе написаното 20-ка вътрешна гума)?
4.Предлагат ми за 20 лв. на гума да ми ги направят-струва ли си?
Само да уточня,че сега карам с вътрешни на CST с гел и наскоро вече и те изнемогнаха за около година каране!
Търся най-евтиния и практичен вариант!Благодаря Ви предварително! :beer:
Boardman Fs Pro 27.5
Аватар
emo_gp

Рейтинг: 1450

Мнениеот bio » Сря Сеп 18, 2013 7:08 am

Извинявай, че ти отговарям така, но в темата има отговори на всичките ти въпроси. ПРОСТО Я ПРОЧЕТИ !!!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Рейтинг: 2000

Мнениеот bio » Сря Сеп 25, 2013 11:05 am

ситуацията е следната:
шина - DT Swiss E540
гума - нова Schwalbe Nobby Nic SnakeSkin TL Ready 26" x 2.25" foldable
бандаж - стар от 20'' гума (вече веднъж преизползван успешно, но с Maxxis High Roller 2.1 foldable)
голям зор, докато вкарам гумата в шината. счупих едната щангичка Tacx. сапунена вода. неуспешни опити за издуване с голяма ръчна помпа, преливане от друга гума (с игла на вентила) на 6 bar, преливане от шише с бира 2 l (с игла на вентила) на 9 bar.
опитах да разпъна/прилепя борда на гумата към борда на шината, но това не даде никакъв успех и имам неприятното усещане, че това е причината да не се издуе. липса на достатъчно дебит/сила за да изтласка прилепи бордовете един за друг. имам желание да се помъча още малко преди да я закарам на компресор. та идеите ми са следните:
- раздуване/раздвижване на гумата с вътрешна за едно денонощие.
- преработка на бутилката без игла на вентила. и евентуално скачване на две бутилки.
- нов бандаж.
въпроса ми е:
Какво мислите Вие, някакви препоръки или други идеи ?!?
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот Rayko » Сря Сеп 25, 2013 11:20 am

Махни игличката на бандажната 20-ка и разръчкай вътре във винтила с една спица за да изкараш съсиреците от старата боза. Ако винтила е авто, разбира се. Ако е френски, сменяй 20-ката, ако се е затлачил.
Та, ако винтилът е авто, напомпи колелото без игличка, да раздуе по- лесно, защото няма да го има съпротивлението на игличката, а въздухът ще влиза все едно през тръбичка (каквато представлява винтила без игличката).
След като раздуе, задръж малко, после сложи игличката (по възможност без да изтървеш всичкия въздух) и напомпи пак.
о879 зз 4о з6
Аватар
Rayko

Мнениеот po_taka » Сря Сеп 25, 2013 11:23 am

bio написа:....

за ~24 часа ми престоя гумата, без шина, само на вътрешна и на 5 места "разперена" с щанги.

Код: Избери целия код
               д.борд
||             ||
||             ||
||             ||
||=============||
||    щанга    ||
||=============||
||             ||
||             ||
||             ||
л.борд

1я път се изду с бутилка 2,5л на 6атм, но не бях сипал боза (пробно издуване), като я спаднах, пак се свиха бордовете един в друг

//.... http://vimeo.com/31962340
Аватар
po_taka

Рейтинг: 1692

Мнениеот spirov92 » Сря Сеп 25, 2013 11:42 am

bio написа:шина - DT Swiss E540
голям зор, докато вкарам гумата в шината. счупих едната щангичка Tacx. сапунена вода. неуспешни опити за издуване с голяма ръчна помпа, преливане от друга гума (с игла на вентила) на 6 bar, преливане от шише с бира 2 l (с игла на вентила) на 9 bar.

Имах същия проблем, на E540, с Nobby Nic 2.4... трудно влиза и не ще да се надуе. Аз го реших с метода с duct tape/Gorilla tape, дето го обсъждахме преди няколко страници. Влиза без проблеми, надува се със сапунена вода и преливане от друга гума на 3-4 bar. Даже нямаше нужда да махам игличката. Моето обяснение е, че като по-лесно влиза няма нужда от толкоз голям дебит, за да се избутат бордовете навън.
spirov92

Мнениеот bio » Сря Сеп 25, 2013 12:17 pm

Rayko & po_taka благодаря.
spirov92 написа:Имах същия проблем, на E540, с Nobby Nic 2.4... трудно влиза и не ще да се надуе. Аз го реших с метода с duct tape/Gorilla tape, дето го обсъждахме преди няколко страници. Влиза без проблеми, надува се със сапунена вода и преливане от друга гума на 3-4 bar. Даже нямаше нужда да махам игличката. Моето обяснение е, че като по-лесно влиза няма нужда от толкоз голям дебит, за да се избутат бордовете навън.

абе точно към този метод се бях насочил и аз. ама НЕ !!! оказа се, че хоби тиксото, което съм взел (мисля - MOMENT POWER TAPE - черно) като лепна 1-2cm на шината се плъзга по нея. това въобще не ми хареса и си върнах бандажа. шината е почистена, абе довечера ще я обезмасля с Melgio и пак ще пробвам.
четох, че nikoi е ползвал Moment Power Tape и 3М ...
ти какво точно ползваш ?!?
edit: моята лента май е TESA ....
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот moridinbg » Сря Сеп 25, 2013 1:06 pm

Слагане на боза и развъртане хубаво на гумата значително помага за напомпването (:
Аватар
moridinbg

Мнениеот MacLeod » Чет Сеп 26, 2013 10:02 pm

moridinbg написа:Слагане на боза и развъртане хубаво на гумата значително помага за напомпването (:

Не ти ли се разхвърчава бозата извън гумата, ако я въртиш спаднала и пълна с боза ?
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Мнениеот moridinbg » Чет Сеп 26, 2013 11:03 pm

Ами след като е вкарана изцяло в шината - не. От друга страна, ако сипя предписаното количество (120мл в 2.4) и гумата остане в покой, така че цялата боза да се събере долу, прелива през незапечатаните бордове. Обикновено пълня, вкарвам гумата в шината и развъртам, за да се разнесе бозата вътре и да не ми тече по земята, докато стигна до напомпване. Но до сега не ми се е разхвърчала от въртенето.
Аватар
moridinbg

Мнениеот compira » Съб Сеп 28, 2013 10:42 pm

Здравейте, дойде време и аз да ми изкажа малкото и съсем скорошен опит по темата. Днес по време на сутрешното кафе изчетох цялата тема, изгледох 3-4 клипчета и вече чаках с нетърпение да започна (имах друга работа перз деня и чак следобед се освободих). Първо започнах с демонтаж и оглед на, шините и вътрешните гъми които бяха на колелото. Първо за гумите: и двете бяха с боза на Stan и противно на мненията систематаси работи и си пази от пробойни, но ми направи впечатнение размера на топчето което се беше образувало вътре (същото като обсъжданото по-гое в темата). В едната гума евтина китайка (не като тези които могат да ви обслужат) то беше доста по-голямо, а в другата Geax то беше пренебрежимо. И двете гуми са пълнени по едно и също време. Тук явно доста повечето талк в китайката е допронесъл за това, а от това следва, че трябва доста добре да се мият гумите преди преработката. Резултата от огледа показа подбиване и на задната капла което изравни резултата... вече и двете са изправяни. Това за щастие не повлия на резултата.
Та след началния оглед пристъпих към действие. Нещата се случиха в следния ред:
– отстраняване на стария бандаж
– изправяне на подбитости и леко поизправяне на каплите.
– измиване (с четка) и подсушаване на каплите
– навиване на черна изолационна лента Tesa 2+ слоя
– монтиране на 20" гума (след леко надуване)
– разрязване на през средата (по делителната линия)
- обръщане по каплата и старателно изниване в банята
– монтиране на гумата (с повечко усилия, но без щанги)
- забърсване нс бордовете с гъба със сапунена вода
– издуване с компресор (малък, безкамерен, китайска трагедия с марка ОК... странно, но върши работа) на 3,5 бара
- след 2-3 мин спадане
– наливане на бозата (на Stan)
– напомпване на ново до 3,5 бара
– разклащане и превъртане (абе по–подробно клипчетата ой youtube... комбинация от всички видяни действия)
– проверка със сапънената вода и гъбичката
– измиване и изрязване на излишната част от "бандажа"
– спадане до по-ниски налягания 1,6-1,8 бара
– честито ПИчелите безкамерни гуми (и бира разбира се)
Участниците в манипулацичта са:
1) шина DT Swiss 445D, гума Schwalbe Nobby Nic Snakeskin 2.25, "бандаж" евтина китайка 20"+ лента Tesa, течност Stan 90-100мл
2) шина DT Swiss 445D, гуна Geax Barro Mountain 2.3 TNT, "бандаж" Kenda 20" + лента Tesa, течност Stan 90-100мл
И в двата случая успех от първия път. Не мога да не отбележа, че Qeax-а като го надух без боза направо си залепи и не издишаше от никъде (проверка със сапунена вода и гъбичка).
Тегловния резултат е ~150 грама наголу на колело.
Като поведение на колелото след краткия 5-10 мин тест е малко по-лекото му развъртне и по–меката возия заради по–ниското налягане.

Успех на всички които им предстои... струва си!
Благодарско на всички които ме надъхаха с постовете си!
Аватар
compira

Мнениеот bikerider » Съб Сеп 28, 2013 10:47 pm

moridinbg написа:Слагане на боза и развъртане хубаво на гумата значително помага за напомпването (:

WTF??? Ползваш бозата за смазка ли?
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот moridinbg » Нед Сеп 29, 2013 12:10 am

Смазка? Наливам боза, завъртам гумата, бозата се разнася вътре, помпам. Другата седмица като взема боза ще снимам и клип, че доведе до много въпроси...
Аватар
moridinbg

Мнениеот bio » Нед Сеп 29, 2013 6:47 am

ТАКА, моите проблеми преключиха ...
купих си хоби тиксо MOMENT POWER TAPE (макар и TESA да беше със същите качества, но определено ще си купя и Gorilla tape). При вентила използвах малко силикон и след това го застъпих с хоби тиксо.
нямах успех с домашните ресивър системи. с игли/без игли бодовете на гумата не се разпъваха върху шината. в крайна сметка отидох до близката бензиностанция и ползвах техния компресор за първоначално издуване на гумата. след което нямах никакви проблеми в къщи с наливането на бозата и повторното й издуване с голяма помпа.
генералният извод от ситуацията е, че DT Swiss E540 е крайно неподходяща шина за направата на ghetto tubeless. труден монтажа/демонтаж на гуми, трудно раздуване. само времето ще покаже дали тези негативи ще бъдат от полза - по трудно отлепяне на борда при каране.

@ moridinbg сапунената вода има за цел да помогне при първоначалното плъзгане на борда на гумата към борда шината. аз винаги (4 пъти досега) издувам гумата без боза и чак след това спадам, наливам, помпам. нямам представа как при първоначално раздуване ще ми помогне бозата - просто спестяват една стъпка. лично аз ще продължа да си работя по горната схема.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот MacLeod » Нед Сеп 29, 2013 7:21 pm

bio написа:ТАКА, моите проблеми преключиха ...
купих си хоби тиксо MOMENT POWER TAPE (макар и TESA да беше със същите качества, но определено ще си купя и Gorilla tape). При вентила използвах малко силикон и след това го застъпих с хоби тиксо.
нямах успех с домашните ресивър системи. с игли/без игли бодовете на гумата не се разпъваха върху шината. в крайна сметка отидох до близката бензиностанция и ползвах техния компресор за първоначално издуване на гумата. след което нямах никакви проблеми в къщи с наливането на бозата и повторното й издуване с голяма помпа.
генералният извод от ситуацията е, че DT Swiss E540 е крайно неподходяща шина за направата на ghetto tubeless. труден монтажа/демонтаж на гуми, трудно раздуване. само времето ще покаже дали тези негативи ще бъдат от полза - по трудно отлепяне на борда при каране.

@ moridinbg сапунената вода има за цел да помогне при първоначалното плъзгане на борда на гумата към борда шината. аз винаги (4 пъти досега) издувам гумата без боза и чак след това спадам, наливам, помпам. нямам представа как при първоначално раздуване ще ми помогне бозата - просто спестяват една стъпка. лично аз ще продължа да си работя по горната схема.

Хоби тиксо с каква ширина ползваш ? Или го цепиш на две ? Много мразя при тази процедура да цепя тиксото. Винаги се цепи все някъде накриво. :)
Аватар
MacLeod

Мнениеот xcrider » Нед Сеп 29, 2013 7:43 pm

Вземете си Gorilla най-добре. Значително по-дебело, здраво и добре лепящо е.
А за вентила може и да не правите мазало със силикон, застъпване и т.н.
Изрязват се две кръгчета от вътрешна гума с малко по-голям диаметър от този на вентила и се нанизват като о-рингове. При мен върши идеална работа. И при спукване на безкмерната много по-лесно се сменя - само развиваш гайката на вентила и го махаш, а не и да развиваш слоеве от лентата, да режеш и т.н.
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот outfaced » Вто Окт 08, 2013 2:56 pm

Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот MacLeod » Чет Окт 10, 2013 7:59 pm

Това се оказа вярно. Преди няколко дни се наложи да си махам и слагам гумата.
Може би защото и каплата не ми е съвсем права ( подбита е на едно място ), работата загрубя. Не искаше и не искаше да се издуе. Тогава сипах около 50 грама боза през вентила и след това успях да я издуя от първия път със самоделния компресор, с който бях пробвал преди това. Някакво количество боза изхвърча при издуването, но успя да уплътни. Предполагам, че по - икономично би било, за подобно тестово издуване, да се използва сапунена вода. Обаче нямах под ръка течен сапун.
Аватар
MacLeod

Мнениеот bikerider » Вто Окт 15, 2013 10:32 am

Ако пестим бозата и няма възможност за използване на сапунена вода, според мен е добра идея гумата да се намокри отвън и да се напомпи до предела си, т.е. 4-5 бара според гумата. Така се подсигурява прогонването на всякакви частици, които биха останали между борда/каплата при неизползване на сапунена вода и могат да предизвикат дребни течове и сълзене.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот dobringeorgiev » Вто Окт 15, 2013 3:21 pm

Това с шлауха от една от по-предните страници е добра идея.
Аз преди така си взех шлаух от тук:
http://vikiwat.com/heat-shrinking-tube.html

И правя подобна процедура. :D
Аватар
dobringeorgiev

Рейтинг: 1205

Мнениеот PiD » Чет Окт 17, 2013 3:50 pm

Да споделя малко инфо за tubles ready гуми, които сигурно малко хора са пробвали. Става дума за Rubena charybdis v95. Останах приятно изненадан от тях. Издуват се и без боза и не изпускат въздух. Монтирах ги с бандаж от хоби лента и боза на Рубена и се издуха с крачна помпа.За един месец по пътеките с тях нямам проблеми, няма цепки а минавам през доста каменисти терени понякога. Грипа е страхотен и за сега не показват знаци на износване, тежат около 500гр. и са 127tpi, но имат един недостатък, липсва им обем.Но за цената си толкова. А Бозата на Рубена е по-различна от Стан, доста по тъмна и по прилича на латекс и вътре има не частици, а по-скоро власинки като от конец. Карам с нея вече месец и лепи доста добре, интересно дали ще се образува топче в гумата като Стан, но това ще разбера след още някой друг месец.
"В живота, за разлика от шаха, играта продължава и след мата."
Аватар
PiD

Рейтинг: 1240

Мнениеот APD » Пет Окт 18, 2013 8:21 pm

Колко струва тая боза на Рубена?
APD

Рейтинг: 977

Мнениеот PiD » Пет Окт 18, 2013 8:48 pm

APD написа:Колко струва тая боза на Рубена?

100мл. шишенце е 11лв.
Аватар
PiD

Мнениеот moridinbg » Пет Окт 18, 2013 8:53 pm

100 или 1000? Защото 110лв/л е някакъв адски абсурд.
Аватар
moridinbg

Мнениеот PiD » Пет Окт 18, 2013 9:57 pm

За 100мл. ама не го смятай 110лв. за литър, то и на стан и на швалбе малките разфасовки струват по толкова. Не че 500мл. бутилките са много евтини, излиза 70-80лв. литъра :bigeyes:
Аватар
PiD

Мнениеот moridinbg » Пет Окт 18, 2013 10:08 pm

Стан е тъкмо 50лв (£21) или 2 пъти по-евтин...
Аватар
moridinbg

Мнениеот PiD » Пет Окт 18, 2013 10:34 pm

Стан съм виждал в бг най-евтино за 34лв. 500мл. и 35евро за 950мл. от чужбина. Стан имаха 60мл.разфасовка за 5,6лв. а швалбе 100мл за 6 евро, та имах предвид се една и съща бира са като цени.
Аватар
PiD

Мнениеот moridinbg » Съб Окт 19, 2013 1:05 am

£21.99 за 946мл @CRC, от където доставката е 6.99Е или тотал от 64.5лв, което си е значителна разлика спрямо 110лв, макар че предполагам по-големите разфасовки са по-изгодни.

По-интересното обаче ще е като събереш впечатления от рубенската, защото станът, дори да е по-евтин се превръща в латексово чудовище с невероятна скорост (поне при моите гуми и климат)...

Аз почнах да експериментирам с домашна боза, ще посъбера още малко впечатления и ще разкажа, но по всичко личи, че се постига себестойност няколко пъти по-ниска от Стан с аналогичен ефект...
Аватар
moridinbg

Мнениеот MacLeod » Съб Окт 19, 2013 8:00 am

Как я бъркаш тази боза ? Сподели рецептата.:) Не цапа ли много ?
Аватар
MacLeod

Мнениеот Ozzie » Съб Окт 19, 2013 10:03 am

PiD написа:Стан съм виждал в бг най-евтино за 34лв. 500мл. и 35евро за 950мл. от чужбина.

В България голямото шише е 55 лв.

Код: Избери целия код
> >-------- Оригинално писмо --------
> >От: [email protected]
> >Относно: Re: продуктите на No Tubes
> >До: Т.
> >Изпратено на: Понеделник, 2013, Юни 24 14:43:48 EEST
> >
> >
> >473мл е 33лв, а голямата туба е 55лв.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

ПредишнаСледваща

Назад към Веломеханик