Sprint Apolon 2014 vs Cross Parallax vs вашите предложения

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Sprint Apolon 2014 vs Cross Parallax vs вашите предложения

Мнениеот Stoyanov » Нед Сеп 22, 2013 9:34 pm

Здравейте! От май т.г. карам Cross Nomad(спокойно, не е мой и не смятам да го купувам), и съм останал с впечатлението, че няма смисъл да вземам евтино "меко" колело, защото просто не е меко, а не ми се дават прекалено много пари, така че се насочих към твърдак. Края на юли - началото на август си харесах Cross Parallax 2db(720лв) и отидох в един местен магазин да питам за него(от Варна съм). Там обаче ми препоръчаха вместо него Sprint Apolon 2vb(мисля, че беше версията от 2012) за около 550лв, като ми казаха, че имат на склад версията за новия сезон, т.е. 2014, с дискови спирачки, за около 700лв. Аргумента на консултанта беше, че Крос още прохождат в бранша, което ме попритесни след първоначалния ентусиазъм. Можете ли да сравните двата байка или дори да ми препоръчате нещо по-добро на сходна цена? Карам градско и ХС, но съм новак още. Търся твърдак на цена от около 700лв, със свястна вилка, за да не ми изтръпват ръцете, а ако е със заключване - още по-добре :) Общо взето гледам да не е много претенциозно към терена и да не ми се налага често да давам пари за поддръжка :D Висок съм 172см и тежа около 65кг, като ми се ще да наддам малко(макс с 5). Препоръчаха ми 17 или 18 инча, в зависимост от конкретния модел.
Stoyanov

Рейтинг: 1255

Re: Sprint Apolon 2014 vs Cross Parallax vs вашите предложения

Мнениеот kupona » Пон Сеп 23, 2013 3:04 pm

Зависи много какво е оборудването точно на тези два велосипеда, които ти предлага търговеца защото CROSS PARALLAX го има във версии с VB и с DB, с 21 скорости и с 27 скорости(TOURNEY, ALTUS или АCERA) ....................същото важи и за SPRINT APOLON, вилките зависи също какви са
Аз карам CROSS GRAVITO мод.2012 г. с 2VB, 21 скорости и също се колебаех дали да не взема SPRINT APOLON 2012 г., който беше с 24 скорости и една идея по-добра вилка, а беше едва 90 лв по-скъп........................Е, сега съжалявам защото за да сложа едни дискови на моя GRAVITO трябва да инвестирам още 500 лв(вилкатаи още куп неща не са съвместими с дискови спирачка), което се равнява на едно ново колело.

Така че, ако дадеш повече информация за предлаганите два велосипеда, бихме могли да сме по-конкретни в отговора! :beer:

Поздрави :)

Kupona

П.П. И едно уточнение, CROSS OOД e oснован през 1995 г., а “МАКСКОМ” ЕООД (произвеждащ SPRINT) е основан през 1996 г., така че теорията на "твоя" търговец, че "Крос още прохождат в бранша" малко се разминава с истината........................... ;)
Drag Grand Canyon Comp (a little modified)
Аватар
kupona

Рейтинг: 1230

Мнениеот Stoyanov » Пон Сеп 23, 2013 4:21 pm

Ето кроса:
http://koleloto.bg/product/30/cross-26- ... speed.html

Спринта, който видях:
http://bikesport.bg/bg/products/1606-sp ... %B4%D0%B8_
Само че аз гледах варианта в черно и червено.

За 2014 още не мога да намеря инфо в нета, но знам, че е излязъл. Консултантът в магазина каза, че окомплектовката е подобна, но е с дерайльор Shimano Alivio(и с 27 скорости, ако не се лъжа), вилката май е същата и има хидравлични дискови спирачки. Цената е около 700 лв.

А за крос мисълта ми беше, че старите им байкове, до колкото схващам, са зле. Наскоро четох, че и в момента повечето са с калпави главини, а не искам да правя компромис с такива възлови компоненти. От няколко места чух, че общо взето моделите им би трябвало да са по-евтини за предлаганото качество :/

За аполона ме притесни само това, че няколко души във форума пишат за не добре закрепени спици, което обаче по техните думи се оправя лесно и евтино и след това всичко е наред. Педалите създават проблеми заради размера си, но мога да ги сменя с платформени още при купуването, като цената остава почти същата. Пак да подчертая, че съм новак и може да пропускам важни моменти, за които не знам!

От трите съм пробвал само аполона от 2012, 19" с максимално свалена седалка. На височина седалката ми беше добре, но се прецаква геометрията, защото съм 172см. Паралакс не ми е попадал още на живо, а за новия аполон все не ми остава време да отида до магазина да го пробвам. Нито пък да ходя да разпитвам очи в очи за други варианти и да ги гледам и пробвам.

Видях в screambikes.eu drag 29er:
http://screambikes.eu/bg/velosipedi-pla ... tml#idTab1
но дерайльорът е по-нисък клас от този на вече споменатите.

Гледах също този Драг
http://screambikes.eu/bg/velosipedi-pla ... ition.html
Като гледам, компонентите май са сходни с новия аполон, а цената е със 100лв отгоре(гледам 18-инчовата рамка).

Та ми се ще по-опитните от мен да ме посъветват за оптимален вариант на съотношение качество-цена. Може и да не е сред изброените, стига пак да е около 700лв, за да мога след месец и нещо да го взема, а и да не му треперя чак толкова. До колкото разбрах, под тази цена не се препоръчва да падам, ако търся качество, а втора ръка не смея да купувам...
Stoyanov

Мнениеот anio_g » Пон Сеп 23, 2013 4:45 pm

Аз бих погледнал и Cross GRX 8; Тракшън G27. Успех!
anio_g

Рейтинг: 1180

Мнениеот Stoyanov » Пон Сеп 23, 2013 5:01 pm

anio_g написа:Аз бих погледнал и Cross GRX 8; Тракшън G27. Успех!

Благодаря, GRX8 също влиза в списъка
http://www.escadra.bg/%D0%BC%D0%B0%D1%8 ... 8/i739.htm

G27 е с VB, а е по-скъп от поставената цел :/
Stoyanov

Мнениеот anio_g » Пон Сеп 23, 2013 5:26 pm

Да, за съжаление е така.
GRX8 на промоция струва ~660 лева. Хубаво е да се знае.
anio_g

Рейтинг: 1180

Мнениеот Stoyanov » Пон Сеп 23, 2013 6:05 pm

Ще се гледа явно. Дано да мога уикенда да поразпитам пак из магазините. Впрочем, някой от варна може ли да препоръча друг удобен магазин освен Велос? Живея на Евксиноград и съм без кола поне още половин година. Мерси за отговорите до момента и за напред!
Stoyanov

Мнениеот APD » Пон Сеп 23, 2013 8:22 pm

Stoyanov написа:Ето кроса:

Спринта, който видях:

Не искам да те отчайвам, ама и двете рамки са правени на едно и също място. Даже ако се понапъна, бих познал и на колко А са заварявани.
APD

Рейтинг: 977

Мнениеот ЕAngel » Пон Сеп 23, 2013 8:34 pm

APD написа:

Спринта, който видях:

Не искам да те отчайвам, ама и двете рамки са правени на едно и също място. Даже ако се понапъна, бих познал и на колко А са заварявани.

Па напъни се, че ми стана интересно...
ЕAngel

Рейтинг: 1380

Мнениеот Stoyanov » Вто Сеп 24, 2013 6:42 pm

APD написа:

Спринта, който видях:

Днес пак ходих. Обясниха ми, че за тези пари аполона ми дава най-добра комбинация на геометрия и клас компоненти(говоря за новия - 2014)
Stoyanov

Мнениеот petza145 » Вто Сеп 24, 2013 7:34 pm

Скоро имах твоята дилема и мисля, че GRX8 е по-добрия вариянт от Аполона, аз си взех GRX7 и малко съжалявам тъй като 8-та е по-добър
а разликата в цената беше малка 80лв.
petza145

Рейтинг: 1275

Мнениеот Stoyanov » Вто Сеп 24, 2013 9:26 pm

petza145 написа:Скоро имах твоята дилема и мисля, че GRX8 е по-добрия вариянт от Аполона, аз си взех GRX7 и малко съжалявам тъй като 8-та е по-добър

Близките седмици ще пробвам и двете. Но пак подчертавам, че става въпрос за НОВИЯ Аполон, който за сега може да се види само наживо, така че не мога да ви пратя линк . Разбрах, че е със следващо поколение xct , скорости аливио и хидравлика. Изборът май се свежда до него и grx8...
Stoyanov

Мнениеот kupona » Сря Сеп 25, 2013 8:42 am

Stoyanov написа:Близките седмици ще пробвам и двете. Но пак подчертавам, че става въпрос за НОВИЯ Аполон, който за сега може да се види само наживо, така че не мога да ви пратя линк . Разбрах, че е със следващо поколение xct , скорости аливио и хидравлика. Изборът май се свежда до него и grx8...

Звучи много добре............ще чакаме да го видим на живо тоя "Аполон"............ :liplick:

Kupona
Аватар
kupona

Мнениеот po_taka » Сря Сеп 25, 2013 11:32 am

защо GRX-а да е по-добър от паралакса ?
GRX-a e с компоненти acera, а paralaxa-а с alivio!
И не е един, а дрейьлор, деклашор, курбели и касета !!!

Имай предвид че това е стария parallax, т.е. е престоял в магазина 2 години!!!!
Аватар
po_taka

Рейтинг: 1692

Мнениеот Stoyanov » Сря Сеп 25, 2013 6:25 pm

po_taka написа:защо GRX-а да е по-добър от паралакса ?
GRX-a e с компоненти acera, а paralaxa-а с alivio!
И не е един, а дрейьлор, деклашор, курбели и касета !!!

Имай предвид че това е стария parallax, т.е. е престоял в магазина 2 години!!!!

Изборът все повече натежава към аполона май... Ще видим пак, като ги пробвам, но от повечето неща, които изчетох из форума и чух от запознати, май на това ще се спра. Така или иначе имам още време да мисля, ще видим :)
Stoyanov

Мнениеот jafiso » Чет Сеп 26, 2013 7:22 pm

Stoyanov написа:
petza145 написа:Скоро имах твоята дилема и мисля, че GRX8 е по-добрия вариянт от Аполона, аз си взех GRX7 и малко съжалявам тъй като 8-та е по-добър

Близките седмици ще пробвам и двете. Но пак подчертавам, че става въпрос за НОВИЯ Аполон, който за сега може да се види само наживо, така че не мога да ви пратя линк . Разбрах, че е със следващо поколение xct , скорости аливио и хидравлика. Изборът май се свежда до него и grx8...

Разгледах го на живо за малко новия Аполон. Вилката му дори е xcr - съжалявам, че нямах възможност да го покарам и да добия по-големи впечатления.
Bahur Bike Team
Аватар
jafiso

Рейтинг: 1220

Мнениеот kupona » Чет Сеп 26, 2013 9:15 pm

26" или 29" си гледал колега, аз вчера разгледах в Габрово Спринт Аполон Елит 29"-ка, цвета беше "черен мат", много ми допаднаха компонентите и изобщо цялата визия и оборудване, цената беше 745 лв.
Питах собствениците на магазина за модел 2014 г на Аполон 26", но казаха, че нямат информация за такъв модел.............. :dontknow:

http://ferrini.kacpersky.pl/2013/Apolon29/23.jpg

:eyebrow: :eyebrow:

kupona
Аватар
kupona

Мнениеот Stoyanov » Чет Сеп 26, 2013 10:52 pm

jafiso написа:
Stoyanov написа:

Разгледах го на живо за малко новия Аполон. Вилката му дори е xcr - съжалявам, че нямах възможност да го покарам и да добия по-големи впечатления.

Това remote lockout ли ще рече?

kupona написа:26" или 29" си гледал колега, аз вчера разгледах в Габрово Спринт Аполон Елит 29"-ка, цвета беше "черен мат", много ми допаднаха компонентите и изобщо цялата визия и оборудване, цената беше 745 лв.
Питах собствениците на магазина за модел 2014 г на Аполон 26", но казаха, че нямат информация за такъв модел.............. :dontknow:

kupona

Не знам той кое е гледал, но това, което ще поръчват за мен в магазина, е 26". Сигурен съм, защото консултантът ми обясни, че за моя случай няма смисъл да вземам 29, а самият той ми препоръча въпросния нов Аполон. Иначе този Елит също радва окото :) :liplick: :beer:
Stoyanov

Мнениеот kupona » Пет Сеп 27, 2013 9:13 am

А може ли да се надяваме като си го получиш да видим някоя снимка и малко информация за компонентите :) ....................вече не мога да спя нощем добре.............сънувам велосипеди............... :beer:

Kupona
Аватар
kupona

Мнениеот po_taka » Пет Сеп 27, 2013 9:35 am

Stoyanov написа:....

не.
Има 3 вида разновидности на вилката:
XCT - мега ултра скапани
XCM - мега скапани
XCR - скапани

За всяка можеш да имаш модификации
HLO - хидравлично заключване
MLO - механично заключване
RL - remote lockout

и всякакви подобни комбинации
Аватар
po_taka

Рейтинг: 1692

Мнениеот Stoyanov » Пет Сеп 27, 2013 9:36 am

Стига да позволят, ще снимам :)
Stoyanov

Мнениеот Stoyanov » Пет Сеп 27, 2013 9:49 am

po_taka написа:

не.
XCT - мега ултра скапани
XCM - мега скапани
XCR - скапани

RL - remote lockout

:D е, не ме стряскай така де, за малко да забравя, че говорим за начален клас :D Все пак е доста по-добре от имитацията на вилка, която са сложили на номада ;)
Stoyanov

Мнениеот kupona » Пет Сеп 27, 2013 11:39 am

[quote="po_taka"
XCT - мега ултра скапани
XCM - мега скапани
XCR - скапани
[/quote]

Говориш така щот не си карал с вилка направена в "Арсенал" - Казанлък :evil: , тежи 4 кила, има ход 50-60 мм, "твърда" е като бетон, няма никакви настройки и се разби за 50 км каране в околностите на Габрово :banghead: ...............ама пък е беше ярко жълта на цвят :clap:
На Gravito-то съм с XCT-2012 г., като смъкнах "твърдостта" на минимум имах чувството, че се движа по памук, а не по камънаците...............ама това си е абсолютно субективно усещане. :)
Все пак това са вилки начален клас, XCT на мен ми върши работа(карам XC, харесвам и лек FR, тежа 85 кг ;) ), но следващата ще бъде поне XCR минимум със заключване и предпочитам да има "rebound".................човек разбира точно какво иска с карането........... :)

Kupona
Аватар
kupona

Мнениеот Stoyanov » Пет Сеп 27, 2013 10:04 pm

kupona написа:
po_taka написа:Има 3 вида разновидности на вилката:
XCT - мега ултра скапани
XCM - мега скапани
XCR - скапани

Говориш така щот не си карал с вилка направена в "Арсенал" - Казанлък :evil: , тежи 4 кила, има ход 50-60 мм, "твърда" е като бетон, няма никакви настройки и се разби за 50 км каране в околностите на Габрово :banghead: ...............ама пък е беше ярко жълта на цвят :clap:
На Gravito-то съм с XCT-2012 г., като смъкнах "твърдостта" на минимум имах чувството, че се движа по памук, а не по камънаците...............ама това си е абсолютно субективно усещане. :)
Все пак това са вилки начален клас, XCT на мен ми върши работа(карам XC, харесвам и лек FR, тежа 85 кг ;) ), но следващата ще бъде поне XCR минимум със заключване и предпочитам да има "rebound".................човек разбира точно какво иска с карането........... :)

Kupona

Това звучи като Zoom-a на сегашното ми возило :D
Stoyanov

Мнениеот ssl » Съб Сеп 28, 2013 7:22 am

po_taka написа:

не.
XCT - мега ултра скапани
XCM - мега скапани
XCR - скапани

RL - remote lockout

Може глупав въпрос да задам,но ме интересува (Rock Shox XC 28, TK, PopLoc, 100mm)добре ли е и какво значи поп-лок?
ssl

Рейтинг: 1160

Мнениеот ЕAngel » Съб Сеп 28, 2013 8:18 am

Poplock и pushlock са различните видове палци за дистанционно заключване на ROCKSHOX.
Иначе казано - вилката за която питаш е с дистанционно заключване от кормилото.
ЕAngel

Мнениеот jafiso » Съб Сеп 28, 2013 3:26 pm

Stoyanov написа:
jafiso написа:
Stoyanov написа:

kupona написа:26" или 29" си гледал колега, аз вчера разгледах в Габрово Спринт Аполон Елит 29"-ка, цвета беше "черен мат", много ми допаднаха компонентите и изобщо цялата визия и оборудване, цената беше 745 лв.

kupona

Не знам той кое е гледал, но това, което ще поръчват за мен в магазина, е 26". Сигурен съм, защото консултантът ми обясни, че за моя случай няма смисъл да вземам 29, а самият той ми препоръча въпросния нов Аполон. Иначе този Елит също радва окото :) :liplick: :beer:

26 беше.
Bahur Bike Team
Аватар
jafiso

Рейтинг: 1220

Мнениеот ssl » Съб Сеп 28, 2013 4:47 pm

ЕAngel написа:Poplock и pushlock са различните видове палци за дистанционно заключване на ROCKSHOX.

Това е по-добре нали, или зависи?
ssl

Рейтинг: 1160

Мнениеот ЕAngel » Съб Сеп 28, 2013 6:59 pm

ssl написа:
ЕAngel написа:Poplock и pushlock са различните видове палци за дистанционно заключване на ROCKSHOX.

Това е по-добре нали, или зависи?

Да кажем, че е допълнителна екстра :)
ЕAngel

Мнениеот Stoyanov » Вто Окт 01, 2013 8:20 pm

Така... Оказа се, че именно въпросният Елит е моделът за следващия сезон. В момента произвеждат само 19", защото такива дребосъци като мен се появяват рядко :D Като се качих обаче, колелото ми пасна като памперс. А ако махна двата спейсъра под лапата(общо около 2см), съвсем заспива. Гумите са 26". Цена: 699лв. Със смяната на педалите: 722лв. Получавам подарък помпа и светлини. Покарах го 20ина минути и ми хареса, но покупката ще почака(объркал съм кога ще ми е първата заплата). Ето обещаните снимки:
Прикачени файлове
DSC_0324.jpg
(450.2 KiB) 1022 пъти
DSC_0323.jpg
Регулация на твърдостта +хидравлична ключалка с няколко степени на втвърдяване
(421.21 KiB) 880 пъти
DSC_0322.jpg
(446.86 KiB) 856 пъти
DSC_0321.jpg
(415.93 KiB) 768 пъти
DSC_0320.jpg
(363.78 KiB) 758 пъти