Абсолютно съм съгласен с теб, причината сега да търся нов велосипед, е че миналата година си купих Cross Gravito 26" 2VB, който по принцип излезе доста корав, НО.............за изминатите 500 км с него установих, че:
- венец касета 14/28 зъба не ми е достатъчен, пробвах с 14/34 и видях разликата в планината, но в случаите когато карам през седмицата по асфалт(с трекинг гуми) скоростта не надвишава 32 км/ч, т.е. нужна ми е касета 11(12)/34 зъба, но не мога да я сложа защото главината ми е на резба до 7 ск..................т.е. нова главина/капла - 35-65 лв
- след каране в Боровец(културно каране

) изкривих ос на задната главина, т.е. още една причина за смяна на главината с такава на шлици
- курбелите ми са с плочи 42/34/24, 42 зъба са ми малко за шосейно каране, а 34/24 са ми много за планинско, т.е. компромис не съществува, или плочи 42/32/22 или 48/38/28, другото е за каране веднъж в месеца в парка

- 35-45 лв
- вилката ми е XCT SF-12, 100 mm, върши ми работа, НО няма "уши" за монтаж на дискова спирачка, т.е. за да сложа дискови спирачки трябва да сменя вилката задължително, 130-160 лв, което е свързано пряко и с смяна на предна главина(капла)
- лостчетата за спирачките и командите са комбинирани, което ми пречи при по-агресивно спускане, ако лостчетата са ми на място , командите ми идват далече, смяната на скоростната система и спирачките води до подмяна на лостчета и команди - 80 лв
В крайна сметка излиза, че за да направя колелото такова каквото го искам са необходими 560 лв

, което е абсолютно доказателство на по-горе написаното от колегата, защото тезата на нас новаците "аз ще взема по-евтино колело пък после ще го ъпгрейдна" е мноооого погрешна!
За съжаление ние обикновено сме решили предварително вече какво ще си купим и обикновено искаме съвет от форума надявайки се на одобрение, а не за да вземем правилното решение.
Поздрави
Kupona