Туристически обувки

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Туристически обувки

Мнениеот XaCkBuTukC » Нед Окт 06, 2013 5:18 pm

Посъбрах малко $ :) и реших да си взема някакви по свестни обувки за зимата.Идеята е да са за есен-зима-пролет но дори само за зима биха свършили работа. Единственоето изискване е да са водоустоичиви и високи ... че зимата във Варна е доста.. водниста и ми е писнало да се прибирам с мокри крака :D особено като стане кишаво.. Бюджета е 200-250 лв може и малко отгоре стига да си заслужава наистина. До сега съм гледал само обувки на Hi-Tec с Ion-Mask технологията но съм сигурен че и другите производители имат такива просто попаднах на тези конкретно.
Аватар
XaCkBuTukC

Рейтинг: 1510

Re: Туристически обувки

Мнениеот Yavkata » Нед Окт 06, 2013 5:49 pm

Доста кофти се оказаха като качество. Купих на съпругата едни такива и за по-малко от сезон си загубиха тотално "маската", а след година подметките им взеха да се отлепят. Става въпрос за нормално, дори не интензивно ходене. Бих те посъветвал да продължаваш да търсиш други.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Рейтинг: 2000

Мнениеот mariko » Нед Окт 06, 2013 5:57 pm

На мен лично ми се струва скъпо да даваш 200+ лева за обувка, която само из града се носи.
Може би просто да погледнеш какви качествени кожени обувки може да се намерят по магазините из Варна. Предполагам, че може ще има за около 100-150лв.
Не знам дали има смисъл да давам линкове на магазини от София, но все пак, ако съм отгатнала правилно какъв тип обувка търсиш:
http://www.stenata.com/bg/products/prod ... r-ridge-ms
"Те са живели и хвърляли зар, само това ще остане-
огънят вложен в самия комар с много пари проиграни"
Аватар
mariko

Рейтинг: 1785

Мнениеот XaCkBuTukC » Нед Окт 06, 2013 6:13 pm

Стената има и във Варна :) пък и колко му е да се дойде до София :D имат да ме черпят едни бири и без това там :D
@Yavkata
Кой модел бяха ?
Аватар
XaCkBuTukC

Мнениеот subritual » Нед Окт 06, 2013 6:44 pm

Малко :offtopic:
Аз имам едни обувки, кожени, които яко се мокреха.С кво ли не ги мазах, пък накрая взех патешка мас от един приятел. Друг ми даде някъв ароматизатор,дето да не засмърдяла мазнината и...
стана чудо.
Разбира се хубави и дишащи обувки са си друго нещо.
Аватар
subritual

Мнениеот рада » Нед Окт 06, 2013 7:34 pm

Аз пък си перкам с едни гумени ботушки и не ме притесняват никакви киши и прочие мокротии. Иначе съм бивш планинар и си обработвах екипировките с водоустойчиви спрейове, има ги във въпросната "Стената". Какъвто и висок клас екипировка да се купи, все изисква поддръжка с тези спрейове, иначе след прането се маха водоустойчивият слой, който кара капките вода да се търкалят, без да мокрят. Само тука имам едно доуточннеие - водоустойчивият препарат във вид на спрей за след пране не е хубав, хубави са онези 2 в 1 - пране и поддръжка.
рада

Рейтинг: 1244

Мнениеот mariko » Пон Окт 07, 2013 8:54 am

XaCkBuTukC написа:Стената има и във Варна :) пък и колко му е да се дойде до София :D имат да ме черпят едни бири и без това там :D

Нямах представа и предположих, че предвид времето за пътуване няма да ти е полезен линка (нали не си се засегнал?). Ако наистина мислиш да идваш до София може да погледнеш и в "Алпи" (ул. ”Ворино” 19) и "Outsider" (бул. Христо Смирненски №74-76,вход от ул. Свети Наум). Там може да имат по-добри цени от Стената и по-голям асортимент.
Аватар
mariko

Мнениеот emata » Пон Окт 07, 2013 12:20 pm

XaCkBuTukC написа:Посъбрах малко $ :) и реших да си взема някакви по свестни обувки за зимата.Идеята е да са за есен-зима-пролет но дори само за зима биха свършили работа. Единственоето изискване е да са водоустоичиви и високи ... че зимата във Варна е доста.. водниста и ми е писнало да се прибирам с мокри крака :D особено като стане кишаво.. Бюджета е 200-250 лв може и малко отгоре стига да си заслужава наистина.

Погледни тук :

http://www.gooutdoor-bg.com/category/trail%20walking
Аватар
emata

Рейтинг: 1386

Мнениеот bigjoe » Пон Окт 07, 2013 3:25 pm

Колега и аз търся същите обувки, които и ти. Отказах се от Hi-tec - качеството ми се струва незадоволително от това, което съм видял по магазините, а и имам два чифта на тази фирма - сравнително удобни и леки, но трябва да са по - здрави и подметката им се износва бързо. Сега съм се насочил към италианските LOMER и AKU. http://www.ex3m.bg/ - тук може да видиш някои моделчета. Друга марка, която ми хвана окото е ALPINA - https://www.extreme-bg.com/mazhki-obuvk ... oes-alpina . Още не съм проверил високите им обувки, но поне на хартия изглеждат добре. Един приятел имаше такива ниски и от носене в града зимата се разпаднаха, което много ме учуди. Дано високите им обувки са по - добри - http://planina.e-psylon.net/viewtopic.p ... e0107c8a7d . Допреди седмица две имаше намdлени зимни, но вече няма....аз поне нищо не си харесах от намалените. Бих ти предложил и Lowa, но те са друг ценови клас, същото важи и за Garmont и Boreal от Стената. Ако сдобия с нещо ново или имам нови впечатления ще пиша. Успех и да се похвалиш :)
bigjoe

Рейтинг: 1230

Мнениеот XaCkBuTukC » Пон Окт 07, 2013 5:18 pm

bigjoe написа:...

Никога не съм имал каквито и да е туристически обувки и съм в пълна мъгла тук от към марки :) от технологиите съм чувал само за Gore Tex и те май са най-разпространените , от това което чета тук обаче обувките ще си искат поддръжка :) и съм по съгласен да дам малко повече $ и да не се занимавам толкова с поддръжката.Мернах и един два модела на Каримор ... но ще се поръчват през интернет и.. хич не знам ако не ми паснат какво ще правя :)
Аватар
XaCkBuTukC

Мнениеот mariko » Пон Окт 07, 2013 6:29 pm

Много от обувките за планина са с кожа, обработена допълнително и дори не се препоръчва използването на допълнителни импрегнатори- но това така или иначе го пише в инструкциите им за поддръжка, която в основни линии се състои в почистване от замърсявания и прах и сушене далеч от източници на топлина, но това ще ти се налага каквито и да вземеш, ако искаш да ти служат дълго.
Като марки- от по-евтините са Crispi,Lowa. По-скъпите са LaSportiva, Bestard, Boreal, Scarpa,Teva, Millet.
Напоследък не съм виждала Vasque- магазина, който ги внасяше спря и не знам дали някъде другаде има. Те са много добро съотношение цена/качество.
Alpina съм ги заглеждала, но от онлайн магазин и не се разтърсих особено къде мога да ги видя и меря, защото не ми трябват в момента.
Като цяло Gore-Tex в твоя случай не е задължително условие, защото една добра обувка спокойно би ти запазила краката сухи из града.
Аватар
mariko

Мнениеот Yavkata » Пон Окт 07, 2013 7:30 pm

XaCkBuTukC написа:

Никога не съм имал каквито и да е туристически обувки и съм в пълна мъгла тук от към марки :) от технологиите съм чувал само за Gore Tex и те май са най-разпространените , от това което чета тук обаче обувките ще си искат поддръжка :) и съм по съгласен да дам малко повече $ и да не се занимавам толкова с поддръжката.Мернах и един два модела на Каримор ... но ще се поръчват през интернет и.. хич не знам ако не ми паснат какво ще правя :)

Ааа без поддръжка няма как да минеш. Може грубо казано да разделим обувките на типове
-от лицева кожа (изискват вакси-най-често на восъчна основа),
-от набук (съответните импрегнатори за набук)
-текстил с дишащи мембрани (всякакви видове ТЕХ за които също си има специфични спрейчета)
-текстилни без мембрана-пак си има разни течни и спрейови импрегнатори)
Грубо казано -колкото повече шевове и отделни елементи по една обувка-толкова по-голяма вероятност нещо по нея да се скапе. Шансът за това нараства рязко с намаляване цената на обувката.
Най-добре първо определи какъв тип обувка искаш да носиш (кожа, текстил и т.н) и после да се спираш на модел.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот XaCkBuTukC » Пон Окт 07, 2013 9:26 pm

Yavkata написа:
XaCkBuTukC написа:

-текстил с дишащи мембрани (всякакви видове ТЕХ за които също си има специфични спрейчета)

Към това съм се насочил и до тук от предложените Explorer Ridge M ми допаднаха най-много :) пък и има къде да ги премеря :)
Аватар
XaCkBuTukC

Мнениеот Yavkata » Вто Окт 08, 2013 11:40 am

Аватар
Yavkata

Мнениеот bigjoe » Вто Окт 08, 2013 1:01 pm

Yavkata написа:http://www.youtube.com/watch?v=PUm1xMJtaIU
Тези ли?

Ако са тези(с подобно име аз също не намерих други), това са хубави трисезонни обувки, но не и зимни.
bigjoe

Мнениеот Yavkata » Вто Окт 08, 2013 1:36 pm

Реално за града чисто зимни едва ли ще са нужни. Пък с тези ще може да си цъцка и по планините летоска.
Аватар
Yavkata

Мнениеот mariko » Вто Окт 08, 2013 1:46 pm

Понеже обувките са от линка, който аз дадох в началото може би трябва да разясня какво имах предвид препоръчвайки ги като тип обувка.
Зимните планински обувки, ако човек иска наистина да му е добре и ходи на дълги преходи са нещо от типа:
http://rockrun.com/wp/wp-content/upload ... _blanc.jpg
масивна обувка с гумен борд, твърда подметка и жлебове за котки, обикновено и с някаква топлоизолация, а за по-сериозни височини и с вътрешна обувка като на скиорските. От обяснението на XaCkBuTukC каква обувка търси не останах с впечатление, че е нещо нещо подобно.
Трисезонните обувки, които погрешно се наричат зимни са нещо като това:
http://images.ldmountaincentre.com/imag ... 449700.jpg
или
http://u-log.upndownoutdoors.com/wp-con ... 321401.jpg
По-леки са, може и да нямат борд, нямат жлебове за котки. Ако са достатъчно топли стават и за леки зимни преходи. Такъв тип обувка би се справила без проблем със зима в градски условия и си мисля, че в случая точно това разбира автора на темата под "зимно".
Аватар
mariko

Мнениеот bigjoe » Вто Окт 08, 2013 8:27 pm

Извинявам се, аз не съм разбрал, че са за града, защото пишеше туристически. В града(София) нося български обувки от Добрич с агнешка вълна и съм доволен. Там преди са правели военните кубинки и сега правят хубави обувки. За градско винаги съм харесвал и Timberland. Разходи се по магазините и ще намериш каквото ти трябва. А също имаше и едни немски Rieker. Гледай подметката да е от мек и лепкав каучук, езика да е свързан с обувката, кожата да е дебела, по възможност подметката да е шита и естествено да са топли и удобни. И Кожата отгоре да е от по - големи парчета. Туристическите са си за планината, ходил съм и с такива в града, ама друго е да се барнеш с готини обувки ;)
bigjoe

Мнениеот hop » Сря Окт 09, 2013 3:57 am

Да дам и моите 5 стинки по темата. Аз преди няколко години си взех Alpina, мисля, че Anapurna се казваше модела. Моите изисквания след много проучвания и четене бяха: да са със здрави, високи подметки, да са кожени, от цяло парче (по-дебела, по възможност) качествена кожа - с колкото се може по-малко шевове и измишльотини, да са на нормална и достъпна цена. Взех си въпросните обувки и съм страшно доволен от тях. Няколко зими поред ги счупвам от снежни преходи в планината, импрегнирам ги с кожарска вакса (подчертавам, че не говоря за боите Casablanka или Кiwi, които са градски измишльотини и се измиват само с вода, а за мазна терпентинова боя, например има едно "кожарско мазило" по павилиончета и спирки - страхотна работа върши!), изобщо не пропускат, не се омирисват, ужасно здрави са и са много удобни. Всичко е проверено. По отношение на подметката единствената ми малка забележка е, че ми се струват нестабилни на лъскав лед - очаквах повече.
hop

Рейтинг: 1325

Мнениеот hrissim » Сря Окт 09, 2013 4:46 pm

hop написа:...
По отношение на подметката единствената ми малка забележка е, че ми се струват нестабилни на лъскав лед - очаквах повече.

:D
На лед само обувки с шипове отдолу помагат... или с вендузи, подобни на Breithorn Lite BG3 :idea:
От България по принцип си е риск да си купиш маркови чепици /Bestard, Scarpa, Boreal/. Имам чувството, че сме втора ръка пазар и съответно такива обувки идват насам /след заводската цедка/. Но пък печелиш от гаранционна поддръжка, която за първите два производителя е гарантирана.
В подписа ми може да се прочете туй-онуй за туристическите обувки, че и отзиви има из разделите за конкретни модели.
Зехте ли си ДОЗАТА планина?
Статии за:
Палатки *** Туристически обувки***Дрехи за туризъм
Аватар
hrissim

Мнениеот XaCkBuTukC » Сря Окт 09, 2013 7:35 pm

Yavkata написа:http://www.youtube.com/watch?v=PUm1xMJtaIU
Тези ли?

да , тези са не е необходимо да изолират студа тук дните с -15 са 1-2 маааксимум 3 в годината :) в родния край е малко по хладно но там пък рядко се прибирам :) до сега съм карал на войнишки кубинки ... вземани от военен магазин .. мм може би някъде около.. 2002-2003 не тези олекотените а малко по тежичките :) мисля че всичко ще е подобрение в сравнение с тях :D
Аватар
XaCkBuTukC

Мнениеот bigjoe » Сря Окт 09, 2013 9:56 pm

Качвал съм се до Златните Мостове по абсолютно заледена пътека без да се пързалям - просто каучука на подметката беше добър, но за съжаление обувките(McKinley) бързо се разпаднаха и вече не стават за нищо. Ако катериш ледници вземи си котки :)
bigjoe

Мнениеот rarekin » Чет Окт 10, 2013 1:02 pm

XaCkBuTukC написа:Посъбрах малко $ :) и реших да си взема някакви по свестни обувки за зимата.Идеята е да са за есен-зима-пролет но дори само за зима биха свършили работа. Единственоето изискване е да са водоустоичиви и високи ... че зимата във Варна е доста.. водниста и ми е писнало да се прибирам с мокри крака :D особено като стане кишаво.. Бюджета е 200-250 лв може и малко отгоре стига да си заслужава наистина. До сега съм гледал само обувки на Hi-Tec с Ion-Mask технологията но съм сигурен че и другите производители имат такива просто попаднах на тези конкретно.

Ако си готов да дадеш "200-250 лв може и малко отгоре", значи имаш бюджет да си купиш модел с цяла подметка от Vibram, и с мембрана Gore-Tex на производители като Lowa, Hanwag, Raichle и пр.

Проблема е, дали имаш физичeски достъп до тези марки и, ако да, какво има в момента (което си е хроничeн проблем за България). Aз виждах наскоро в мола до Била на бул. България един модел на Lowa, който беше около 300 лв и имаше изброените неща.

За 359 лв можеш да си купиш много сериозна обувка за планина на Boreal от Стената.

Всичко зависи от това, какво точно търсиш и колко точно малко отгоре си готов да дадеш.

Hi-Tec за мен са някаква фирма, която не се справя добре с никакви обувки, независимо от това, че ползват всички изброени технологии.

bigjoe написа:Качвал съм се до Златните Мостове по абсолютно заледена пътека без да се пързалям - просто каучука на подметката беше добър, но за съжаление обувките(McKinley) бързо се разпаднаха и вече не стават за нищо. Ако катериш ледници вземи си котки :)

Казаха ти колеги вечe, че на лъскав лед не помага никаква стандартна подметка, независимо от какъв каучук е направена.
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот bigjoe » Чет Окт 10, 2013 11:26 pm

rarekin написа:Казаха ти колеги вечe, че на лъскав лед не помага никаква стандартна подметка, независимо от какъв каучук е направена.

Мерси, че ми го каза, защото не знам дали сам щях да разбера - нямам опит в полирането на лед. Наистина да намериш толкова гладък лед може да е предизвикателство и да го намериш и да се нахендриш на него си вече твоя грешка. Иначе леда от течаща вода е много гладък и коварен, но пак казвам с подходящи обувки, малко ловкост и съобразителност човек може много добре да се справи в ситуацията. Котките са едно улеснение и ни дават сигурност, но за българските планини при някакви екстремни условия се явяват необходимост.
bigjoe

Мнениеот eternal_cycle » Пон Дек 16, 2013 7:36 am

Здравейте,
имам нужда от вашата помощ.
Ще правим преход, по 5-6 часа в посока, в Стара планина и имам нужда от обувки.
Проблемът е, че не разполагам с достатъчно средства в момента, освен това не съм толкова редовен планинар (особено зимата), за да е оправдана инвестицията,
затова се насочих към second hand.
Моля, да дадете вашето мнение за тези модели:
http://prodavalnik.com/turisticheski-ob ... -i31736229
http://prodavalnik.com/lowa-trekking-boti-42n-i36712355
Може да ме насочите и към нещо друго.
Предварително благодаря на всички отзовали се. :beer:
Аватар
eternal_cycle

Рейтинг: 1315

Мнениеот mariko » Пон Дек 16, 2013 11:56 am

Първите изглеждат по-подходящи- поне на снимка. Вземи си ги така, че да можеш да сложиш хубав дебел чорап и да не са ти тесни, зимата крака не бива да е стегнат, защото мръзне.
Ако има от къде, е добре да си вземеш и някакви гети.
Аватар
mariko

Мнениеот рада » Пон Дек 16, 2013 3:33 pm

eternal_cycle написа:Здравейте,
имам нужда от вашата помощ.
Ще правим преход, по 5-6 часа в посока, в Стара планина и имам нужда от обувки.
Проблемът е, че не разполагам с достатъчно средства в момента, освен това не съм толкова редовен планинар (особено зимата), за да е оправдана инвестицията,
затова се насочих към second hand.
Моля, да дадете вашето мнение за тези модели:
http://prodavalnik.com/turisticheski-ob ... -i31736229
http://prodavalnik.com/lowa-trekking-boti-42n-i36712355
Може да ме насочите и към нещо друго.
Предварително благодаря на всички отзовали се. :beer:

Стават, но с гети, както е казала Марико.
Не забравяй да ги обработиш със спрей за набук, водонепропусклив нека да е. Преди да ги купиш, провери дали подметката е от меките. Зимата слагах и снегоходки, но не знам вече какви са им цените. :dontknow:

П.П. Аз не бих се насочила към вторите...
рада

Мнениеот eternal_cycle » Пон Дек 16, 2013 6:45 pm

рада написа:
Стават, но с гети, както е казала Марико.
Не забравяй да ги обработиш със спрей за набук, водонепропусклив нека да е. Преди да ги купиш, провери дали подметката е от меките. Зимата слагах и снегоходки, но не знам вече какви са им цените. :dontknow:

П.П. Аз не бих се насочила към вторите...

Благодаря за отговорите!
Само не ми стана ясно какво точно да гледам на подметката.
Трябва да е от "меките" или от "твърдите"?
Аватар
eternal_cycle

Мнениеот рада » Пон Дек 16, 2013 7:34 pm

Меките са зимните, твърдите са летни подметки. :) Зимните имат сцепление, а летните те пазят от камъните. :)
рада

Мнениеот eternal_cycle » Пон Дек 16, 2013 8:00 pm

Ok, благодаря!
Аватар
eternal_cycle

Следваща

Назад към Други