Каква раница ?

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Каква раница ?

Мнениеот fiderota » Пет Дек 28, 2012 10:58 pm

И аз разглеждах днес Раници Hi Tec в подлеза на бул България и Гоце Делчев. Бяха на добри цени и пробвах една имаше много добра вентилираща система а алуминиевите рамки и мрежата.
Подобна на тази http://www.yakobg.com/bg/nachalo/detail ... c-asila-35 no 28 litra
Не знам дали са качествени, но на пръв поглед са като всички останали до 100- 150 лв
Другите удобни бяха също някаква странна марка http://www.yakobg.com/bg/nachalo/detail ... in-air--33.
Мразя насрещен вятър.
Аватар
fiderota

Рейтинг: 1262

Мнениеот Чоко и Боко » Сря Яну 30, 2013 8:45 pm

До колко са здрави велораниците на deuter за ежедневна употреба като ученическа раница ?
Търся модел с широк кръстен колан.
Имате ли впечатления за здравина при подобна ежедневна експлоатация ?
Аватар
Чоко и Боко

Рейтинг: 1405

Мнениеот Admin » Чет Яну 31, 2013 12:09 am

Едва ли точно затова са предназначени, макар че имат и разни градски модели, които знам ли, може да са удобни и за училище.
За здравина относно Deuter мога да кажа само добро, но това важи и за другите качествени марки.
Аз пък точно за училище не бих инвестирал в скъпа раница, ама ако ти е толкоз важно, разгледай градските модели.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот Чоко и Боко » Чет Яну 31, 2013 12:12 am

За жалост те нямат широк кръстен колан а учебниците често са доста тежки макар да не се носят с часове.
Аватар
Чоко и Боко

Мнениеот Insight » Чет Яну 31, 2013 10:59 am

Чоко и Боко написа:За жалост те нямат широк кръстен колан а учебниците често са доста тежки макар да не се носят с часове.

"ежедневна раница" и "широк кръстен колан" хич не ми се връзват. Ако има раници, които отговарят на двете условия, то аз не съм виждал такава на който и да е производител.
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот radeviq » Чет Яну 31, 2013 11:35 am

Аз за училище, а сега и в университета ползвам раница Dakine, която макар да няма кръстен колан се справя с побирането и носенето на големи и тежки книги (съмнявам се всичките ти учебници да са по-тежки от 3 тома "История на България" на БАН). Кръстния колан през топлите месеци мисля, че ще ти запарява повече от колкото да върши някаква полза. Разгледай тук и тук

П.С това ми е раницата (различна разцветка) Изображение
Аватар
radeviq

Рейтинг: 1379

Мнениеот Чоко и Боко » Чет Яну 31, 2013 8:57 pm

@radeviq

Колко време може да издържи подобна раница използвана ежедневно?
Аватар
Чоко и Боко

Мнениеот radeviq » Чет Яну 31, 2013 11:51 pm

Мойта е 5+ години (ежедневно ползване) и "still running", като е видяла и не малко км. велопоходи и е без никакви забележки. Според мен може да изкара още 5 години без да ми даде повод за оплакване.
Аватар
radeviq

Рейтинг: 1379

Мнениеот pe60t0 » Пет Фев 01, 2013 11:27 am

+1 за здравината на Deuter раниците.
+1 за city-style раница на Dakine, за книги и училище.
Make the sport fun not the fun a sport...
Аватар
pe60t0

Рейтинг: 1390

Мнениеот rosen_talov » Нед Мар 24, 2013 2:40 pm

Днес си взех тази раница -http://sportdepot.bg/bg/product/jack_wolfskin_ranica_moab_jam_28-71998-MD1icmFuZCZicmFuZElkPTk3JmRpdmlzaW9uSWQ9OTgmY2F0ZWdvcnlJZD0yNg.html
Дано се окаже добър избор и да бъде с добро проветрение.
rosen_talov

Рейтинг: 1205

Мнениеот kir40 » Нед Юни 16, 2013 12:24 pm

Stuny написа:Trans alpine(25л) не ми е много удобна при ходене пеш. Ползвам я само ако багажа е наистина малко , иначе предпочитам да съм със 70л Ташев , явно си има разлика м/у пешеходна и вело-раница и при каране и при ходене.

погледни в този магазин има много голямо разнообразие на екипировка сигурен съм че ще намериш нещо подходящо
http://sports.mymall.bg/categories/%D0% ... %BA%D0%B8/
kir40

Рейтинг: 1115

Мнениеот Wheeler » Пон Окт 07, 2013 10:43 am

Да up-на темата... В момента карам с една обикновена раница adidas и след 50-60 км каране включващо бутане и носене на колелото получавам една остра болка в задната част на раменете - предполагам знаете за какво става въпрос. Затова реших да си взема по-хубава велосипедна раница. Повечето от каранията ми са еднодневни, за това търся малка по размер раница. Ако ми притрябва нещо по-голямо, за няколкодневен преход, бих предпочел да си взема друга раница за това, вместо да търся междинен компромисен вариант.
Раницата трябва да побира инструментите, храна, разни дреболии като ключове и портфейл, както и някоя дрешка - ветровка или полар. Каската да може да се закача отвън. За момента това ми е хванало окото (15 литровия вариант):

http://www.bike-components.de/products/ ... 2013-.html

Не съм виждал раницата на живо и не мога да прецения много, но отзивите в интернет са добри. Какво мислите за тази раница и някой има ли личен опит с нея ? Също имате ли някакви други предложения около тази цена ?
Wheeler

Рейтинг: 1365

Мнениеот Vel0-Mania » Пон Окт 07, 2013 11:28 am

Аз от този сайт "sports.mymall" си поръчах тази раница http://sports.mymall.bg/products/Karrim ... 18%29.html
Vel0-Mania

Рейтинг: 1218

Мнениеот mariko » Пон Окт 07, 2013 12:55 pm

За себе си съм харесала ето това: http://www.dimibike.com/velosipedi-kolo ... ide-20.htm
Нямам обаче лични впечатления от марката.
"Те са живели и хвърляли зар, само това ще остане-
огънят вложен в самия комар с много пари проиграни"
Аватар
mariko

Рейтинг: 1785

Мнениеот po_taka » Вто Окт 08, 2013 8:25 pm

mariko написа:...
Нямам обаче лични впечатления от марката.

в раницата можеш да набуташ учудващо много неща, а на призрамките извън нея да навържеш още повече.
Недостатък е че няма отделни прегради/джобове в "големия" джоб - всичко е едно.

Два челни джоба с ципове - Тази "висящата" преграда с 2 джоба - в тях не можеш да си позволиш да сложиш тежки неща. Като завиваш/скачаш - първо имаш движение на самата раница, и второ от тази "висяща" част - прекалено много става.
"Два странични мрежести джоба" - ако визират преградите с каската, не са изобщо джобове. Там може да сложиш нещо само ако имаш нещо в големи джоб, което да ги притиска отгоре, иначе при първия скок всичко пада.
Гръб - AirForce - много съм довелен.
Презрамките и коланите - изпуска по малко когато се сваля/слага раницата. Но се научих да дръпвам в правилната посока и да регулирам дължината (както да отпускам, така и да стягам) в движение. Даже като ми намалее водата, пристягам леко раницата. Изпуска ми само при слагане/махане, докато карам не се е случвало.

Доста положително мнение имам за раницата, но написах само отрицателните, според мен е по-важно те да се знаят.
Аз карам с такава и не изпитвам нужда да я заменям за сега.
Аватар
po_taka

Рейтинг: 1692

Мнениеот rosen_talov » Сря Окт 16, 2013 9:39 pm

http://www.packyourbagstravelstore.com/brands/jack-wolfskin/bags-packs/rucksacks/day-packs/jack-wolfskin-moab-jam-28-bag.html Това е раница, която си заслужава парите. Много е удобна и с правилното облекло проблемът с мокрия гръб изчезва. Има достатъчно място за храна, дреха и инструменти за еднодневен байк излет. В Спорт депо беше на цена 175 лева.
rosen_talov

Рейтинг: 1205

Мнениеот capola » Чет Яну 16, 2014 7:28 pm

Аз моята раница я взех от Декатлон за 70лв. - Quechua с отлепен гръб, място за воден резервоар и 10 г. гаранция! Не я заменям за нищо!
Аватар
capola

Рейтинг: 1547

Мнениеот svrakata » Пет Яну 24, 2014 11:39 am

Аз си купих Бергхаус от Стената за 80 кинта, но е малко неудобна, имам предвид страничните джобове и положението на гърба (височко иде). Иначе побира учудващо много, има си "жоб" за вода и ми седи здрава (предстои да се разбере). Съжлявам, че не си взех Ташев. : )
Аватар
svrakata

Рейтинг: 1220

Мнениеот Boyan1984 » Сря Яну 29, 2014 9:18 am

Здравейте!
Каква раница ще ми препоръчате за 2-3 дневни прехода с палатка и спален чувал?
Let's fucking DIE!
Boyan1984

Мнениеот svrakata » Сря Яну 29, 2014 12:25 pm

Boyan1984 написа:Здравейте!

Ми, зависи от парите, но Ташев са на достъпни цени, добри са като качество и вършат работа. За 120лв преди 3 години си взех 55+ литра планинска раница, не е мръднала, а я ползвам за всякакви неща (пазарувам с нея :evil: ). Разбира се, за 2-3 дневни преходи едва ли ще ти трябва много голяма раница, просто гледай да е удобна,че да си виснеш на нея чувала, шалтето и палатката, демек да има повече настройки за гърба , да се връзва през кръста и т.н. Също така да е здрава! Иначе марки бол. Препоръчвам ти Ташев,не само защото са качествени и изпитани,но и защото са български :look:

http://www.tashev.bg/shop/product_info. ... rticles=27
http://www.tashev.bg/shop/product_info. ... rticles=46

Успех!
Аватар
svrakata

Мнениеот Boyan1984 » Сря Яну 29, 2014 1:19 pm

И аз имам Ташев 55+, ама е много голяма за колелото. Айгер-а не знам дали е удачен модел за колело? Бях се насочил към Pinguin Vector 35: http://yakobg.com/%D1%82%D1%83%D1%80%D0 ... ujjtvvF7Gg
Let's fucking DIE!
Boyan1984

Мнениеот mariko » Сря Яну 29, 2014 8:14 pm

То зависи с колко багаж ходиш по принцип и колко е обемен. Ако искаш да сложиш и чувала вътре в раницата ще ти трябва около 40 литрова. Ако мислиш да монтираш багажник на колелото и да сложиш там чувал и палатка ще минеш и с по-малка раница (примерно 25L). Като се ориентираш колко литра ще ти трябва горе-долу гледай и теглото на самата раница, тъпо ще е да тежи кило и половина и да е 25L. И ако можеш иди я премери с нещо по-тежичко вътре, за да можеш да я усетиш- не всяка раница става за всеки гръб.
"Те са живели и хвърляли зар, само това ще остане-
огънят вложен в самия комар с много пари проиграни"
Аватар
mariko

Рейтинг: 1785

Мнениеот Boyan1984 » Сря Яну 29, 2014 8:45 pm

Мисля багажник да сложа за чувала. Аз по принцир карам по топло, така че може да мина и с една хубава 25 литрова. Все още се чудя....
Let's fucking DIE!
Boyan1984

Мнениеот MartinBG » Сря Яну 29, 2014 10:41 pm

Boyan1984 написа:Здравейте!

Зависи калко обемна е палатката в събрано състояние, но твърде голяма раница не е препоръчителна по ред причини (напр. не е удобна за каране в гора, но най-вече защото ще се изкушиш да вземеш повече неща, отколкото са ти нужни само защото има място ;)). Според мен оптималния обем колоездачна раница за многодневни преходи (но преминаване през населени места за дозареждане с храна) е около 25-35 литра.

Аз ползвам Deuter Trans Alpine 30 и успявам да събера в нея двуместна палатка, спален чувал, дрехи (включително и 1 кат "цивилни", че не върви да се разхождаш по клин ако замръкнеш в цивилизацията :D), дъждобран, аптечка, тоалетни принадлежности, по-голямата част от резервните части и инструментите за велосипеда, зарядни за телефона и фара и малко храна. :deal: Шалтето го закачам на раницата на презрамките за каската.
Отне ми няколко години и хиляди километри докато успея да отсея багажа си до най-необходимото, че да се събере в раницата без да правя сериозни компромиси с екипировката.

За многодневни преходи е най-добре да си намериш другар, с който да си поделите носенето на товара, защото има един необходим минимум от екипировка/инструменти, който няма как да не се вземе независимо дали караш сам или сте 2-3 души, а при по-голяма група ще ти остане повече място за "лични" вещи. :)
MartinBG

Рейтинг: 1777

Мнениеот Boyan1984 » Чет Яну 30, 2014 5:03 pm

Ех тоя Дойтер Трансалпин, сънувах го снощи :nuts: Намерих оферта за 176 лева за въпросната раница, ама пак е двойно в сравнение с Ташевките (знам, че няма база за сравнение, ма все пак не съм богаташ).
А точно такъв отговор чаках, благодарско за изчерпателната информация.
Let's fucking DIE!
Boyan1984

Мнениеот svrakata » Пон Фев 03, 2014 4:00 pm

http://www.youtube.com/watch?v=EID3w8feHEE

е тва е раницата, мега яка, но и мега скъпа... 240 кинта. Казват,че била железна :popcorn:
Аватар
svrakata

Мнениеот Brave » Пон Фев 03, 2014 5:37 pm

Това не е точно раница... Иначе може и да е супер яка, въпреки че за планинско колоездене бих се придържал към класиката - две презрамки през раменете, кръстен и гръден колан. Основното предимство на тези чанти е, че можеш да ги извъртиш пред теб за достъп до багажа без да се налага свалянето им. Което ми се вижда потенциален минус с колелото - поне аз предпочитам раницата ми да е здраво закачена за гърба ми и да не мърда много - много.
Brave

Мнениеот svrakata » Пон Фев 03, 2014 6:07 pm

Абе видях един с мотор с такава раница и не му пречеше, предполагам седи стегнато. Вярно с колелото има много повече движение, но трябва да се пробва. Просто се рових из нета и попаднах на това, та реших да споделя :look:
Аватар
svrakata

Мнениеот Boyan1984 » Пон Фев 03, 2014 6:18 pm

Нема кво да се лъжеме - Дойтер Транс Аплин 30 е раницата :D Към това се насочих, благодаря на всички за отговорите!
Let's fucking DIE!
Boyan1984

Мнениеот lostrider@ » Пон Мар 24, 2014 4:59 pm

Аз па търкалям вече 4 години Selpa 35 литрова, с мрежичка на гърба и raincover. Купих я за 74 лева от ebay (с доставката) и раницата мога да определя като чук. Мега практична, с три отделения и всякакви джобчета и коланчета. За цената си, не съм открил нещо по- читаво. Като тегло, мисля, че беше около кило, което гони Дойтери и мойтери за 200 лева. Когато се изтърбуши някой ден, отново ще си взема такава. Жалко, че не се продават в BG-то, но всеки с ebay и paypal акаунт може да се възползва.
Да, може да не предлага ергономията на Дойтер, но свикнах отдавна с нея и си я обичкам много. :love:
Относно вентилацията... Аз лично смятам, че няма раница, която прилепена до гърба да не изпотява. Тия патенти на Дойтер, нещо хич не мисля, че вършат работа. Убеждавал съм се от хора, които карат с Транс Алпини и т.н... След половин час са вир-вода по гръбчетата. Иначе, не отричам, че са доста удобни.
Все пак, опирайки до финанси и приоритети, прецених, че 180-190 лева са твърде много за раница и изобщо не съжалявам за избора си. :beer:
Аватар
lostrider@

ПредишнаСледваща

Назад към Продукти за крос-кънтри