Лек проблем със задна капла!

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Лек проблем със задна капла!

Мнениеот MaRRty. » Сря Окт 16, 2013 8:00 pm

Здравейте колеги, имам лек проблем със задната капла, а той е следният: като си сложа задната капла, каплата стои равномерно от двете страни спрямо рамката, като покарам колелото известно време, каплата идва вляво т.е. от дясната страна между гумата и рамката има 1.5см., а от лявата 0.5см. От какво може да е това ? Оста ми 145х10 на QR.
П.С. забравих да спомена, че като откопчая QR-a да сваля каплата е по-слабо затегнат, откакто съм го затягал когато съм слагал каплата!..
Надявам се, че сте ми разбрали проблема... :beer:
- Не е важно какво колело караш, важно е как го караш!
- Карай по мен, ако вдигаш 300km/h!
Аватар
MaRRty.

Рейтинг: 1113

Re: Лек проблем със задна капла!

Мнениеот MacLeod » Сря Окт 16, 2013 8:29 pm

Пробвай с друг qr. Най - добри са шиманските SLX или XT. Пък и са прилични като цена. Недей да караш дълго колелото с калпави qr-и, че главината може да почне да дълбае в рамката при силно натоварване върху веригата ( касетата ). Особено ако е от онези, които имат резба лягаща в дропаута. Винаги съм се чудил защо имат резба там.
Последна промяна MacLeod на Сря Окт 16, 2013 8:34 pm, променена общо 2 пъти
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Мнениеот MaRRty. » Сря Окт 16, 2013 8:32 pm

Имам QR - Shimano Deore, ще опитам с него..
Аватар
MaRRty.

Мнениеот MacLeod » Сря Окт 16, 2013 8:35 pm

Деоре също трябва да свърши работа. Шиманските са добри. Би трябвало да нямаш ядове с тях.
Аватар
MacLeod

Мнениеот bio » Чет Окт 17, 2013 2:57 pm

само да те информирам, че проблема може да е в самата рамка. ако двата dropout-a не са съосни .... главината(колелото) ще ти се размества-намества. може да погледнеш този инстумент.
също е възможно и самата капла да не правилно центрована. шината да не е в средата.
опиши как монтираш колелото и стягаш QR ?
@MacLeod имат резба в края, защото иначе трябва да ги свалят на 8mm за да може да навиеш конуса и контрагайката.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Рейтинг: 2000

Мнениеот MaRRty. » Чет Окт 17, 2013 5:34 pm

На рамката и няма нищо! QR-a го стягам от страната от към диска !
Аватар
MaRRty.

Мнениеот vla40 » Чет Окт 17, 2013 7:11 pm

Пробвай да го сложиш от другата страна. :)
Аватар
vla40

Рейтинг: 1394

Мнениеот marsa » Чет Окт 17, 2013 9:42 pm

Каква е рамката? Ако е с хоризонтални дропаути няма оправия с обикновен QR и оста винаги ще се измества.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот MacLeod » Нед Окт 27, 2013 4:41 pm

bio написа:имат резба в края, защото иначе трябва да ги свалят на 8mm за да може да навиеш конуса и контрагайката.

При hope примерно има капачки, зад които е скрита оста и каквито гайки трябват: http://www.youtube.com/watch?v=fdgUvv76H28

Това ми се струва доста по - добро решение. Резба в дропаута е недомислен дизайн според мен. Съответно по - ниска цена.
Аватар
MacLeod

Мнениеот bio » Нед Окт 27, 2013 6:42 pm

MacLeod написа:При hope примерно има капачки, зад които е скрита оста и каквито гайки трябват: http://www.youtube.com/watch?v=fdgUvv76H28

Това ми се струва доста по - добро решение. Резба в дропаута е недомислен дизайн според мен. Съответно по - ниска цена.

незнам как да ти го обясня ... затова ще ти го кажа пак !!!
имат резба в края, защото иначе трябва да ги свалят на 8mm за да може да навиеш конуса и контрагайката.
главината, която си показал е с цели лагери. там няма конус/контрагайка и съответно няма нужда от резби по оста. идеята е главината да е стисната между контрагайките и QR, а не оста да удря в леглото на dropout-a.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот marsa » Нед Окт 27, 2013 6:52 pm

Не е недомислен дизайн, а по-скоро умишлено разграничаване на класовете. Има го при всеки производител. Конкретно на Shimano по-високите класове имат капачка подобна на тази, която е при Hope от клипа който даде. Разликата е че там не "щраква", а има вътрешна резба и служи като контрагайка. За предни главини имат и точно това, което спомена bio - 9мм в дропаута и оувърсайзната част с 10мм резба за конусите. При всички Mavic главини, които имам пък (с машинни лагери) мястото което контактува с лагера е с по-голям диаметър, за да може да има резба над 10мм, с която да се затваря главината и след нея 10мм част без резба. Въпрос на решение, а може би и на патенти. Във всеки случай е нормално по-евтините компоненти да ползват по-малко благинки от към технологии, а и по-елементарната конструкция позволява по-лесна изработка и по-скапани материали.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Назад към Веломеханик