Въпрос за колче

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Въпрос за колче

Мнениеот sonscp » Съб Ное 02, 2013 2:02 pm

Привет!
Как точно се свързват тези две части на колчето и изобщо от едно и също колче ли са? (така ми ги дадоха)
На едната част има ситна резба, докато на тръбата няма. :confused:

Изображение
Изображение
Изображение

Благодаря предварително! :)
Аватар
sonscp

Рейтинг: 1434

Re: Въпрос за колче

Мнениеот Ozzie » Съб Ное 02, 2013 5:54 pm

Ако главата (това дето го държиш в лявата си ръка) се вади и слага свободно в колчето, направо сменяй колчето.
Ако все още сглобката има известна стегнатост, може да пробваш с лепило за лагери, но не съм сигурен, че си струва, понеже въпросното лепило май беше по- скъпо от колчето, освен ако не намериш някой да ти услужи с малко лепило.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот ^_WhitE_DeMoN_^ » Съб Ное 02, 2013 7:10 pm

"Капчица" ? :D Сигурен съм, че няма да издържи дълго, но...
Viber | Telegram | WhatsApp | Kaizala: 0885355287 || Facebook: Serge Bulah || Instagram: serge.insta
Аватар
^_WhitE_DeMoN_^

Рейтинг: 1775

Мнениеот Brave » Съб Ное 02, 2013 10:37 pm

Ако сега влиза хлабаво, можеш да отрежеш малко от тръбата и да пробваш пак. Ако пак е хлабаво - общо взето не си заслужава да си играеш. Иначе има начини, но са по скъпи от колчето.

Доколкото виждам по снимките, това което наричаш ситна резба са следите от ножа при калибрирането на главата на кола.
Brave

Рейтинг: 2000

Мнениеот idaivan » Нед Ное 03, 2013 12:35 am

Правиш 1 дупка през цялото колче, слагаш 1 болт 6мм. с гайка, капваш на резбата малко лепило или силикон да не се развиват... Преди да сглобиш 2-те части на колчето може да ги уплътниш със силикон или др. подобно, ако има нужда. Странно ще изглежда, но ще е достатъчно здраво и като за без пари... толкова. Изображение
Еverything is possible!!!
Аватар
idaivan

Рейтинг: 1355

Мнениеот sonscp » Нед Ное 03, 2013 5:19 pm

Благодаря за отговорите! Имам и още една идея, да го направя на принципа на скобата на рамката. Един вертикален процеп в задната страна на колчето и със скоба 31,6. Пробвах такава скоба и се е точна. Надеждно ли ще е ?
Аватар
sonscp

Мнениеот subritual » Нед Ное 03, 2013 5:40 pm

От силикон няма смисъл,предлагам още една идея: 3 дупки и нитове.Ще тежи най-малко и са от приблизително същия материал,с което се избягват някои проблеми.
В комбинация с някое по-масивно лепило ще заспи. :agree:
Аватар
subritual

Мнениеот jungleraver » Нед Ное 03, 2013 6:15 pm

Още една идея - парчета от струна от китара , посока успоредна на колчето, после набиваш сглобката и си ток.
jungleraver

Рейтинг: 1725

Мнениеот sonscp » Нед Ное 03, 2013 9:18 pm

Гледам да ми излезе колкото се може по-евтино, а и нямам много време да се занимавам. Затова мисля да се насоча към варианта, който днес измислих. Една такава скоба ще ми струва около 4-5лв. максимум (най-евтина ще е), един прорез на колчето ще ми отнеме не повече от 2 мин. и би трябвало да стегне. Днес обясних на бащата това с болта. Каза, че нямало как да пробием колчето защото е кръгло и нямало да съвпаднели дупките, затова се отказах от този вариант. Това със струната може би е добра идея, но нямам идея къде се продават такива неща. :agree:
Аватар
sonscp

Мнениеот marsa » Нед Ное 03, 2013 9:40 pm

Вместо струна може да пробваш с телчета от разбримчено жило за скорости или спирачка. За пробиването ще биеш един център, ако нямаш инструмент мисля че в алуминия ще стане с пирон за бетон. Във всеки случай ще ти трябва менгеме или импровизиран начин да го захванеш, да не се върти (например да е монтирано в рамката).

Ако бях в твоята ситуация бих зложил също на решението с болта - по-евтино и според мен по-надеждно. Ако има и известен луфт - добавяш теловете. Не си струва да даваш 5лв за скоба за това колче.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот sonscp » Нед Ное 03, 2013 10:33 pm

Имам такъв инструмент. Захващането не ми е проблем защото колчето толкова здраво е заклещено в рамката, че дори със сила не мога да го изкарам :D Това е и една от причините да се пробвам да го оправя. Ремонта не е належащ и ще се мисли още. Ако излезе някоя оферта за по-висок клас може изобщо да не се занимавам с него. Благодаря за идеите! :beer:
Аватар
sonscp

Мнениеот sonscp » Пон Май 12, 2014 7:57 pm

Привет!
След дълго отлагане най-сетне с бащата измъкнахме колеца от хралупата му и го ремонтирахме.
Всичко стана много лесно, една дупка и болт, който стегна идеално и не се наложи намесата на лепила и силикон.
Изображение
Ремонтирания колец замина като бонус към новия собственик на рамката. Благодаря на всички за помощта! :beer:

Сега нов въпрос!
Към новата ми рамка (втора ръка) дойде едно колче, което отново е странно. На снимките ще го видите, едва ли ще влезе в употреба, но ми е интересно защо е направено така? :)
Изображение
Изображение
Аватар
sonscp

Мнениеот dudelgrincen » Вто Май 13, 2014 12:06 am

Това е колче тип "клин". Основно такива колчета би трябвало да се ползват за рамки без скоби - bmx рамки, някои градски велосипеди.
От тази картинка вероятно ще ти стане ясно как се заклинва, ако вече не си пробвал :) (не е седалково колче, но идеята е същата)
Изображение
Аватар
dudelgrincen

Рейтинг: 1515

Мнениеот sonscp » Чет Юни 11, 2015 2:59 pm

Привет!
Отново водя война с един лош кол, който се е заклещил в рамката и не му се излиза.
Не съм го пъхал аз вътре, не знам колко е дълъг, но трябва да е около 350мм.
http://www.pinkbike.com/photo/12322190/
Изображение
Както се вижда на снимката, пробвах с тръбен ключ. Преди това отгоре и отдолу на тръбата полях обилно с масло и престоя час, два.
С напън с всичка сила кола успя да се премести четвърт оборот наляво, повече не можахме. Някакви идеи? Нагряване на седалковата тръба с горещ въздух дали ще помогне? Боята не ми е важна.
Аватар
sonscp

Мнениеот Ozzie » Чет Юни 11, 2015 5:42 pm

Демонтирай средното, ако има отвор между муфата за средното и седалковата тръба (обикновено има), обърни велосипеда с гумите нагоре и напълни тръбата с газ за светене. След това, обдухай с горещ въздух или сешоар.

По подобен начин се вадят запекли свещи на автомобилни двигатели.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Мнениеот sonscp » Чет Юни 11, 2015 11:46 pm

Добре, утре ще купя. :beer: Сешоара ще нагрее ли тръбата колко е нужно, понеже предния път при една проблемна ос касета ползвахме някаква по-голяма машинка в автосервиз, която наистина грееше здраво? :erm:
Аватар
sonscp

Мнениеот Ozzie » Пет Юни 12, 2015 1:05 am

sonscp написа:Сешоара ще нагрее ли тръбата колко е нужно,

Не мога да кажа.
Автомобилен двигател се нагрява около 90 градуса.
И все пак, не се надявай, че ще стане от един път. Може да се наложи да почакаш.
При автомобилите се е случвало да минат 2-3 дни в киснене и каране, докато резбата поддаде и тръгне.
Аватар
Ozzie

Назад към Веломеханик