Средно движение VP COMPONENTS BC73

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Средно движение VP COMPONENTS BC73

Мнениеот nefarian » Сря Ное 06, 2013 6:12 pm

Здравейте,

Искам да питам с какъв ключ се монтира това движение.

http://screambikes.eu/bg/kurbeli-os-kas ... -bc73.html

До колкото видях по картинки е нещо като шлици, но размер йок...
nefarian

Рейтинг: 986

Re: Средно движение VP COMPONENTS BC73

Мнениеот xcrider » Сря Ное 06, 2013 7:29 pm

xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот Ozzie » Сря Ное 06, 2013 7:45 pm

С такъв - http://screambikes.eu/bg/instrumenti/65 ... bt-32.html
Ако не ти харесва цента, по магазините може и да има по- евтинки.
Всякакви други импровизации едва ли биха имали успех.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот nefarian » Сря Ное 06, 2013 8:54 pm

xcrider написа:http://screambikes.eu/bg/instrumenti-all/1142-kliuch-za-svaliane-na-os-kaseta-shimano-11b3.html

Ozzie написа:С такъв - http://screambikes.eu/bg/instrumenti/65 ... bt-32.html
Ако не ти харесва цента, по магазините може и да има по- евтинки.
Всякакви други импровизации едва ли биха имали успех.

Мерси. :beer:

Май ще се ходи на стругар.

А също да питам, за монтиране на водач на тази ОС ще ми трябва ли преходник (адаптор)?
http://screambikes.eu/bg/vodachi-za-ver ... scg05.html

Водача ми е подобен на този, но с две роки горна и долна и башгард на полумесец (аз съм си го правил, забравих да го снимам):
http://screambikes.eu/bg/vodachi-za-ver ... h-261.html , но е без трите дупки.

Ако се налага този адаптор ще му направя дупките
nefarian

Мнениеот marsa » Сря Ное 06, 2013 9:19 pm

Има различни начини за захващане. Фабрично някой се захващат към дупки като на преходника, който си показал. Стандартът с дупките дори не е само един. Има рамки, които имат интегриран подобен захват като част от рамката, все едно фабрично имаш преходника. Има водачи (и други компоненти, като декланшори), които се захващат посредством средното движение, т.е. се нанизват на него преди да се стегне.

Ако си възнамерявал да захванеш водача по вторият начин ще трябва кръглата дупка да е 34,8мм - колкото е диаметъра на резбованата част на средното движение. Ако вече си изрязал по-голяма дупка остава да ползваш адаптор подобен на посочения.

Като захващаш нещо на средното движение имай предвид, че ако муфата на рамката ти е 68мм най-верятно ще трябва да си вземеш средно 73мм. Средните с ширина 70мм ги игнорирай, защото те са с друг стандарт на резбата - по всяка вероятност рамката ти не е такава. След това измери и съобрази и дължината на оста.

Във всеки случай не бързай да купуваш каквото и да било преди да си изясниш какво имаш налично и какво точно ти трябва.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот nefarian » Сря Ное 06, 2013 9:39 pm

Ясни са ми тези работи.
Сега съм с обикновенна централна ос, с двете отделни гайки и ос като пръчка от 5лв. на нея мислех да го хвана за гайката, но не мога да я развия защото имах инцидент с колелото и бях забравил.Тръгнах да си правя водача, реках да сваля гайката да измеря и след 10 мин натискане се сетих за инцидента и не мога да развия гайката , даже китката ме боли от ключа като се има предвид, че съм доста здрав дори ключа леко се заобли, малко я мръднах, но до там и там остана.И реших да си сменя оста, но пак идва проблема , че да купя тази, не мога да сваля гайката и съм в задънена улица.Когато ударих колелото отдолу преди години съм натиснал гайката и сега резбата не може да си направи път и не знам как да я сваля или яко блъскане или не знам..... То после новата не знам как ще влезне, дори почнах нова рамка да търся.Сегашната е стоманена.

Не знаех за тези по-модерните как стоят нещата и затова питам, видях че си има ръбче , но реках да питам.
nefarian

Мнениеот marsa » Сря Ное 06, 2013 9:52 pm

Ако рамката е деформирана и поради тази причина не можеш да свалиш сратата чашка едва ли ще можеш да монтира новото средно. Нали си наясно, че лявата чашка е с нормална резба (развива се обратно на часовника), а дясната - (от страната на движението) - обратна (развива се по часовника)?

edit: поправих си обратните данни.
Последна промяна marsa на Сря Ное 06, 2013 10:02 pm, променена общо 1 път
Аватар
marsa

Мнениеот nefarian » Сря Ное 06, 2013 9:58 pm

marsa написа:Ако рамката е деформирана и поради тази причина не можеш да свалиш сратата чашка едва ли ще можеш да монтира новото средно. Нали си наясно, че дясната чашка (от страната на движението) е с нормална резба (развива се обратно на часовника), а лявата - обратна (развива се по часовника)?

Наясно съм :)
Там е проблема, има супер лека деформация и трудно се прекарва, а ако я развия няма ли да се оправи като си поправя път назад?

Затова и почнах да мисля за нова рамка... щото малко ме съмнява да си направи път.Имам някаква надежда, само защото е стоманена рамката ама....
nefarian

Мнениеот marsa » Сря Ное 06, 2013 10:07 pm

Ако самата тръба (муфата) е смачкана от удар не мисля че прокарването на резба е проблемът, а това че тръбата вече не е кръгла. Имай предвид, че повечето (поне по-обикновени) касети като тази, която си посочил са с пластмасова лява чашка и стоманена от дясно. Ти си рпецени дали това би помогнало или попречило в твоята ситуация, това средно съм 99% сигурен, че е с пластмасова.
Аватар
marsa

Мнениеот xcrider » Чет Ное 07, 2013 9:07 pm

Ми не, на VP BC73 е метална, имал съм такова.
xcrider

Рейтинг: 1256

Назад към Веломеханик