Неделя, Ташмандра - Сапарева баня

Форум за обикновените карания в тесен приятелски кръг или пък такива, в които основната цел е човек да си намери компания за 1-2 дни. Хората, членуващи в клубове или неформални групи, също могат да публикуват индивидуални карания в случаите, когато не става дума за обичайните разходки с други членове на групата.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 500 / 500 / 5
Правила на форума
В различните форуми и подфоруми на раздел "Мероприятия" действат особени правила, които можете да прочетете в тази тема, т. ІІІ.

Напомняме на всички потребители в раздел "Мероприятия", че в рамките на МТБ-БГ има Календар на събитията, който включва дори и индивидуални карания, стига инициаторите им да желаят това, т.е. да са вписали карането си там. По принцип в Календара ще намерите всички състезания и официално организирани карания. Календарът е на този адрес: http://www.mtb-bg.com/index.php/events/calendar .
Повече подробности за Календара можете да научите от тази статия: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/o ... 7-calendar

Неделя, Ташмандра - Сапарева баня

Мнениеот Admin » Пет Ное 08, 2013 9:53 pm

Последни топли дни и по този повод мисля в неделя да навестим за последно високата Рила, или поне средно високата, а именно - вр. Ташмандра. Този път обаче ще пробвам пътеката към Сапарева баня, тъкмо прясно съм публикувал описанието на Явката за нея: http://mtb-bg.com/index.php/trails/gpst ... areva-banq
Разбира се, който иска, може да направи и другата пътека, към Овчарци, която ми е в топ 10 за най-добрите пътеки, които съм карал. :eyebrow:
За момента имам едно свободно място в колата. Предлагам тръгването да не е супер ранно, защото ми писна да не си доспивам - нещо като 8:00 ч да почнем да се събираме из София и в 10:00 ч да започнем карането от Сапарева баня. Така тъкмо в най-топлите часове ще сме на високото.
Имам и още по-смело предложение, ама трябва да се разберем за това отсега - да се качим направо с колите до Зелени преслап. Тогава ще имаме само около час бутане и после е спускането. След това шофьорите си взимат такси и се качват с него догоре, за да приберат колите. А може този вариант да го реализираме и с оставяне на една от нашите коли долу, ако има как да наместим хората от нея по други автомобили. Който идва, да каже какво мисли и за тази опция. Трябва да я решим отсега, защото тя ще допринесе и за още по-късно тръгване - тогава просто ще трябва в 12:00-12:30 да сме на Зелени преслап. Пък ако има твърдо желаещи да си катерят, може после те да качат по-мързеливите от нас за колите. :blush:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Re: Неделя, Ташмандра - Сапарева баня

Мнениеот beauty » Пет Ное 08, 2013 10:13 pm

Аз се включвам :) Приемам и двата варианта :beer: :D
beauty

Рейтинг: 1355

Мнениеот PtD » Съб Ное 09, 2013 1:31 am

+1
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот 4getcredo » Съб Ное 09, 2013 10:48 am

Мога да ви предложа и алтернатива на последната част от спускането, което е по-скоро път. Отклонява се от вашето спускане на т.37, а на т.35 е разклонението към Сапарева баня. Пътеката е маркирана с ръждиво-червени петна по дърветата, а на 2-3 места има и табелки. В момента е покрита с дебел слой листа (много е красиво) и трябва да внимавате да не тръгнете по многото водни улеи, които се сливат и отклоняват от нея.

sap-banya.txt
Да се смени разширението .gpx
(16.04 KiB) 29 пъти

Изображение
Изображение
Изображение

Ето и цялата галерия: http://sturow.net/?p=1206

В статията на Явката се споменава за пътека от Стария бор надолу, която най-вероятно минава през поляната, която пресякохме и ние по време на разходката (http://sturow.net/downloads/tracks/miti ... -kamak.gpx). В момента, особено от поляната надолу, има доста паднали дървета, и ако искаме да се кара там, трябва да се почисти. Аз се надявах, че по този маршрут би могло да се кара нагоре, за да се заходи с по-малко бутане към Ташмандра, но от преките наблюдения илиза, че не става с карането нагоре... но това не пречи да се спуска надолу ;) Има някои интересни участъци :D

... В този район се надявам, че има и още едни работи, за които ще трябва да си говорим ;)
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот тучо чучо » Съб Ное 09, 2013 11:25 am

Аз съм в Банско по работа и се прибирам довечера.
Ако се комбинираме с някого за транспорта, бих дошъл.

Опа... Отпадам! С щурите ще жулим очиндолската пътека! :D
Аватар
тучо чучо

Мнениеот taurus13 » Съб Ное 09, 2013 11:58 am

Тая втората пътека и ние я пуснахме независимо от Явката същия ден, но долната и част дава адски много опции за импровизация. Накрая се оказа, че дори три групи са минали по три различни пътя - горските улеи дават много възможности и са доста забавни. :) Иначе горе не е нещо оосбено - сравнително бърза горска пътека, без някакви трудности. Подходяща за начинаещи.

@Тучо-Чучо - пробвайте пътеката към Оплетня от местността Падеш, ако не я знаете(оброчния камък на гладката поляна) - долу е доста забавно. - трака на Явката - http://www.gpsies.com/map.do?fileId=nwuvuyjnikcxzwpb
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот taurus13 » Съб Ное 09, 2013 12:32 pm

Нашата организация нещо се раздроби :) и комай стана така, че утре няма къде да карам, та бих се присъединил към вашата група. Какви са ви възможностите с транспорта - по принцип имам кола за 3-ма със заден багажник тип Венеция, но не ми се ще да си таралянкам колата само с мен натам - т.е или бих се возил някъде, или бих возил някого.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот hlebarka » Съб Ное 09, 2013 7:26 pm

Аз ще идвам и имам място за 1 с колело.
stvarnost nam je crno-bela, a budućnost siva
Аватар
hlebarka

Мнениеот Admin » Съб Ное 09, 2013 7:57 pm

Значи ако може Светльо да вземе един човек, аз ще кача общо четирима с мен и сме готови. Въпросът е как да направим организацията и кой да се вози при Светльо... може би PtD, защото се познавате, май си имате и телефоните да се разберете? При това положение аз ще взема Милко, Мери и Спиров, срещата ще е между –9:30 и 10:00 на големия соц-паркинг в Сапарева баня (вдясно под главната улица, някъде около центъра): http://www.bgmaps.com/link/F1454F0BD335 ... 7CAEF31F06
На паркинга не бързайте да разтоварвате колелата, преди да сме се събрали всички, защото и Уоутър ще идва и може би ще се качим с колите нагоре, а после с неговата ще се качат шофьорите да си ги вземат. Зависи от мързел и от други такива неща. :D
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот hlebarka » Съб Ное 09, 2013 8:05 pm

Аз нямам телефон и трябва да ми се пише тук или лс, колелото на чувека трябва да може да се сложи на Thule ProRide 591, на ГкЧ колелото би трябвало да става. :look: :agree:
stvarnost nam je crno-bela, a budućnost siva
Аватар
hlebarka

Мнениеот 4getcredo » Съб Ное 09, 2013 8:25 pm

Приятно каране и много поздрави на Уоутър - явно в Унгария му е равно :D
Аватар
4getcredo

Мнениеот taurus13 » Съб Ное 09, 2013 9:01 pm

Аз уредих въпроса - ние ще сме 4-ма човеци с кола, ще се видим на Сапарева баня и ще караме пътеката към Овчарци(по-сложната). Ако някой от групата желае да кара тази, моля да заповяда с нашата групичка. До утре!
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот taurus13 » Нед Ное 10, 2013 11:21 pm

Чудесно изкарване, благодарско за хубавия ден на всички. И денят както го видя оли-то. :) Отдалеч са вижда, че Админ и Натали са най-фотогенични, но моят фаворит е - Спиров гледа мрачно фъстъци... :lol:
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот spirov92 » Пон Ное 11, 2013 10:08 am

След няколко седмици без каране, тоя уикенд ми дойде много добре. Новата пътечка е супер... не толкова технична като другата, ама пък доста по-скоростна. Милко, страхотни снимки както винаги.
:beer:
spirov92

Мнениеот Admin » Пон Ное 11, 2013 2:53 pm

Новата пътека наистина е страхотна и ще си позволя само да не се съглася с тези, които са я карали/ходили преди мен (Явката, Милко, Краси и Щуров) по някои моменти:
1. Пътеката по нищо не отстъпва на тази от Ташмандра към Овчарци, даже на много хора, включително добри карачи, тази към Сапарева баня ще им хареса много повече, защото има страхотни завои, много скорост, и изобщо... може да се кара супер-агресивно и надъхващо. Абсолютно равностойни са за мен, но и съвсем различни. Който обича по-бавно и на места много технично каране, ще хареса повече към Овчарци. Който обича игриво каране на скорост, завои с дрифтене и т.н., да пробва тази към Сапарева баня. :hbang2:
2. По отношение на трудността ѝ - според мен това си е пътека Т4, ако я гледаме в цялост, защото си имаше доволно технични, тесни или нестабилни участъци. Определено няма да е толкова лесна за начинаещи, колкото смятате. Бих казал, че процентите Т3/Т4 са около 50/50. Разбира се, нямам намерение да налагам оценката си или нещо такова, просто аз така я видях, струва ми се, че и Спиров ще потвърди. В тази връзка и за по-добро "калибриране" на оценките, не забравяйте да гледате през очите на по-начинаещите и си представяйте тях какво ги затруднява - теснотия, нестабилна настилка, лоша видимост и т.н. - имаше си от всичко това по тая пътека. :)
Благодарности към всички, които са я проучили и описали, истинско съкровище е!
Аватар
Admin

Мнениеот kvelikov » Пон Ное 11, 2013 3:13 pm

kvelikov написа:...
Първата била уж по-скромна и уравновесена, но в миг можела да се превръща в истинска хала и само вроденото чувство
за самосъхранение спасило момъкът от качествено пребиване!
Втората се оказала толкова крива и трудна за обяздване, че на моменти се налагало да слиза от кревата, за да си поеме дъх...

Не забравил да сподели с приятели...

Оставил съм си вратичка... ;)

Давай да метнем "втората", т.е. третата "сестра" - тогава бях безколесен и съм ѝ длъжник.
Онази гора след Черната скала още ми е в главата.
Мога и през седмицата. :look:
Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение
Аватар
kvelikov

Рейтинг: 1995

Мнениеот 4getcredo » Пон Ное 11, 2013 4:18 pm

Admin написа:Новата пътека наистина е страхотна и ще си позволя само да не се съглася с тези, които са я карали/ходили преди мен (Явката, Милко, Краси и Щуров) по някои моменти:

Че аз къде съм ѝ давал оценки? :)
Спуснахте ли пряката пътека към Сапарева баня?

Admin написа:1. Пътеката по нищо не отстъпва на тази от Ташмандра към Овчарци, даже на много хора, включително добри карачи, тази към Сапарева баня ще им хареса много повече, защото има страхотни завои, много скорост, и изобщо... може да се кара супер-агресивно и надъхващо. Абсолютно равностойни са за мен, но и съвсем различни. Който обича по-бавно и на места много технично каране, ще хареса повече към Овчарци. Който обича игриво каране на скорост, завои с дрифтене и т.н., да пробва тази към Сапарева баня. :hbang2:

Относно обобщението и оценката/сравнението съм напълно съгласен, но относно скалата на трудност не съм... поне за участъците (от средата надолу), които съм виждал (затова не съм и се изказвал оценъчно). Такъв тип пътеки стават интересни и наистина трудни, когато се кара по-бързо, но в същото време е сравнително достъпна при по-бавно каране. По принцип, скалата не би трябвало да се влияе от тази значима променлива (скорост), според мен...а? :beer:

Милко, нещо не мога да ти отворя галерията?
Аватар
4getcredo

Мнениеот Yavkata » Пон Ное 11, 2013 4:50 pm

Admin написа:Новата пътека наистина е страхотна и ще си позволя само да не се съглася с тези, които са я карали/ходили преди мен (Явката, Милко, Краси и Щуров) по някои моменти:
1. Пътеката по нищо не отстъпва на тази от Ташмандра към Овчарци, даже на много хора, включително добри карачи, тази към Сапарева баня ще им хареса много повече, защото има страхотни завои, много скорост, и изобщо... може да се кара супер-агресивно и надъхващо. Абсолютно равностойни са за мен, но и съвсем различни. Който обича по-бавно и на места много технично каране, ще хареса повече към Овчарци. Който обича игриво каране на скорост, завои с дрифтене и т.н., да пробва тази към Сапарева баня. :hbang2:
2. По отношение на трудността ѝ - според мен това си е пътека Т4, ако я гледаме в цялост, защото си имаше доволно технични, тесни или нестабилни участъци. Определено няма да е толкова лесна за начинаещи, колкото смятате. Бих казал, че процентите Т3/Т4 са около 50/50. Разбира се, нямам намерение да налагам оценката си или нещо такова, просто аз така я видях, струва ми се, че и Спиров ще потвърди. В тази връзка и за по-добро "калибриране" на оценките, не забравяйте да гледате през очите на по-начинаещите и си представяйте тях какво ги затруднява - теснотия, нестабилна настилка, лоша видимост и т.н. - имаше си от всичко това по тая пътека. :)
Благодарности към всички, които са я проучили и описали, истинско съкровище е!

Любо, от съвместните ни карания, винаги съм се консултирал с мнението ти за пътеките и участъците, с оглед на корекцията при описването на този показател от моя страна. Обикновено имам склонност да ги оценявам мааалко по-ниско от теб, и за това се опитвам да коригирам това като ги давам леко по-висока категория когато мога. Специално тази пътека я карахме в компанията на горе-долу начинаещ, с доста нисък клас байк и не бих казал, че е срещнал трудности освен на един участък и половина. Тук бих казал , че проличава един от недостатъците на тази система на оценка на пътеките.
Не е включена, скоростта на преминаване. При по-ниска скорост , тази пътека е караема (и то с удоволствие) от начинаещ, колкото всяка една друга Т3, с минимални изключения.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот heep » Пон Ное 11, 2013 5:08 pm

4getcredo написа:Милко, нещо не мога да ти отворя галерията?

И аз не мога
:beer:
Аватар
heep

Рейтинг: 1632

Мнениеот taurus13 » Пон Ное 11, 2013 5:32 pm

Не зная защо едни могатм, други не - галерията е с обществен достъп - да не са ви резнали на работа достъпа до Пикаса, системните админи?
Ето пак - https://picasaweb.google.com/kostov.milko/QuoLfJ
или така - https://picasaweb.google.com/kostov.mil ... redirect=1

За пътеката към СБ, де да знам - явно съм почнал мнго да карам и това т4 вече не го броим за трудност. :lol: Шегувка. За мен си беше лесна пътека, дори не запомних едно препятствие по нея. Помня само скорост и нищо повече.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот 4getcredo » Пон Ное 11, 2013 5:39 pm

Виждам, че и Yavkata е съгласен с моето мнение и ще го кажа пак, за да не изчезне в по-горния ми коментар.

Според мен в класификацията на пътеките не трябва да участва скоростта. Тя е субективен фактор - като способности, като преценка, а способностите променят преценката и скоростта... :eek3: Нещата трябва да си останат по-прости и да държим сметка само за терена. Усещането/кефът идва след това и е според човека.

И още нещо, за да не затваряме тази сладка тема - Ташмандра. Как ви се струва нещо като комбинация от Овачарченската и Сапаревската пътека, а? :clap: Защото ние с Ристе преди 2-3 седмици си представяхме една такава утопия през Радкова поляна... с едно малко неизвестно, че объркахме рида под Ташмандра: http://sturow.net/?p=1169
Аватар
4getcredo

Мнениеот Admin » Пон Ное 11, 2013 5:52 pm

Съжалявам, ако думите ми са прозвучали дори и като минимална критика, а ги адресирах до всички накуп, защото и четиримата имахте принос за формиране на предварителното ми мнение, така че просто споделям обратна връзка. :beer:
Скоростта не я включвам като критерий, тя няма и как да бъде включена в системата за оценяване по някакъв обективен начин. Като казах, че половината от нея е Т4, визирах следните неща:
- В горната част на много места пътеката е като вкопан улей, на места тесен, на места и с камъни, включително нестабилни. В нашия случай дори беше леко кална, но това не го броим, защото зависи от сезона, пък и като е суха почвата (точно тази почва), едва ли е повече сцеплението.
- После в хвойната пътеката не е съвсем безпроблемно проходима, особено ако човек няма умение да си пробива път през такава растителност.
- Пък в горната част на места имаше кратки, но доста технични участъци с тясна пътека, стръмен склон (отдясно) и сравнително сложни препятствия за преодоляване с ниска скорост.
- В иглолистната гора като цяло беше наистина Т3, макар да имаше на места наноси от нестабилна почва и странични наклони, но в рамките на нормалното.
- В широколистната гора обаче, и по-специално в по-стръмната ѝ част, пътеката направо си беше трудна, поне сега със шумата - изключително нестабилна настилка, спирането беше проблем дори с ниска скорост, защото шумата беше смесена с нестабилни камъни и то не съвсем ситни, а имаше и приличен наклон на места.

Та въпросът не е в скоростта, а в това дали тези участъци са достатъчно много и достатъчно дълги, за да приемем че са в рамките на "отделни кратки участъци могат да надхвърлят посочените критерии". В случая, превъртайки отново лентата от нея, смятам, че проблемът е в мен, т.е. че не съм преценил добре колко са дълги тези участъци и доколко са решаващи за цялостния облик. Особено като се има предвид, че някои от вас са я минавали и пеша, вероятно сте я разгледали по-добре. :agree:
Но все пак аз бих завел на нея човек с начални умения само ако съм сигурен, че няма да мрънка от чести спирания и от малко бутане надолу. ;)
Аватар
Admin

Мнениеот kvelikov » Пон Ное 11, 2013 8:16 pm

Admin написа:...Но все пак аз бих завел на нея човек с начални умения само ако съм сигурен, че няма да мрънка от чести спирания и от малко бутане надолу. ;)

Или ако е от нежен пол и с добри перспективи за последваща релаксация... :blush:
Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение
Аватар
kvelikov

Рейтинг: 1995

Мнениеот 4getcredo » Пон Ное 11, 2013 10:18 pm

:agree: От вкъщи успях да я отворя, но от две различни места с различни доставчици (единият е като вкъщи) през деня не можах... :dontknow:
Аватар
4getcredo

Назад към Индивидуални карания