Аз няма да се включвам в дискусията за качеството на една или друга снимка, тъй като не е редно (макар че от мен нищо не зависи, не съм в журито, но все пак съм организатор на конкурса). Все пак с оглед на дискусията дотук трябва да направя няколко уточнения:
1. Снимката, която стана победител, просто спечели най-висока оценка от журито и в галерията. Този път тя не е избрана с гласове от ФБ или форум, на които места пак е в топ 3, но само толкова. В журито са хора, които разбират от фотография, като има такива, които карат колело и такива, които не карат. Казвам го във връзка с това как влияе или не емоционално една снимка - в журито има както хора, които биха се повлияли от това, че са колоездачи, така и такива, които не биха, което, струва ми се, е един добър баланс.
2. Ако трябва да навлезем максимално в детайлите, всеки от членовете на журито е оценил различна снимка/снимки с най-висока оценка, т.е. и за тях снимка №6 не е единствената добра.
Тя обаче е получила най-висока средна оценка. Поправете ме, ако греша, но нали точно така се постига обективност - чрез осредняване на субективни оценки за дадено нещо?
3. За оценката във ФБ е писано много и както вече казах, след още един месец вече няма да има повод да се пише, но все пак държа да отбележа, че не случайно тежестта на тази оценка е много по-малка, отколкото на журито. Всеки може да накара приятелите си да дадат по едно харесване, без дори да са видяли другите снимки, без да прилагат каквито и да е естетически критерии и т.н. При създаването на конкурса държах много на ФБ, тъй като нали той е модерната медиа, удобна за такива неща - очаквах, че активността там ще е много висока. Оказа се, че не е, поне по отношение на финалната част на конкурса, затова пък има някаква прилична активност при номинациите, така че от 2014 г. ФБ ще има роля само там.
4. Активността във форума също е слаба, но това поне е закономерно, тъй като той не е естествена среда за снимки и фотография.
5. Поради т.3 и т.4, както и за да бъдат опростени нещата, вече казах, че за 2014 г. ще има сериозни промени, при което оценката ще се формира само от жури и евентуално от галерията, която е единственото място, където публиката все пак може да
оцени снимката. ФБ пък ще има важна роля в номинациите, тъй като към тях засега има интерес и работят сравнително добре. Обърнатият вариант (т.е. жури да номинира снимките, а после публиката да гласува за тях) също е обмислян и ще продължи да бъде обмислян още малко, но е малко вероятно да се случи, тъй като активността на публиката е слаба и това позволява лесно манипулиране на вота чрез приятелско гласуване.
С това индиректно отговарям и на xcII, но все пак ще му отговоря и по-подробно.

- бих ритнал ФБ Журито, на 100%
Ако имаш предвид да се махне гласуването във ФБ, да, така ще стане.
- бих се отказал от Галерията. Така де, кой има време/нерви да гледа купища снимки
Странно. След всяко каране/състезание първото, за което питат хората, са снимките. Повечето хора намират време и нерви да изгледат разни огромни галерии в Picasa, Facebook, Google+ и др., където повечето снимащи нито обработват, нито дори пресяват снимките си. В нашата галерия поне се стремя снимките да са подбрани, поради което никога не съм насърчавал качването им на кило, което може да ми носи негативи от гл.т. на посещаемост и удобство, но поне осигурява някакъв санитарен минимум откъм качество на снимките. Та ако при всичко това нямаш време да ги разгледаш, добре, но много други хора имат и време, и желание. Както споменах обаче, големият плюс на галерията е в друго - възможността снимката да бъде оценена, а не просто харесана. Всеки може да влезе в ролята на член на едно голямо жури чрез галерията, друг въпрос е на колко хора им се занимава.
- бих ограничил т.нар. "фотографи"/ Жури макс до 1/3 от теглото за гласуване. Основно, техната фото-функция би била да излъчи номинации за плебейско гласуване във Форума. За да работи тая схема, не повече от 1/2 от Журито не трябва да бъдат pro/semi-pro фотографи
За това вече казах по-горе. Въпросът опира до това за какво искам да ползвам знанията, опита и мнението на журито - дали за номиниране, или за оценяване. При по-активна публика би могло да е за номиниране, но за пореден път ще кажа, че при сегашното ниво на активност това би довело до лесно излъчване на победител чрез приятели, а не защото е най-харесваната снимка.
бих дал на Форума 2/3 тегло, за да реши окончателно в/у селекцията, предложена му от фото-журито.
Т.е. би дал най-голяма тежест на този компонент, където активността е най-слаба и който технически позволява най-голямо изкривяване, доколкото трябва да харесаш само една снимка. Може би звучи логично... за теб.
Като тръгнах да правя конкурса, много приятели ме убеждаваха да започна директно само с оценяване от жури или жури+галерия в най-добрия случай. Аз реших да усложня нещата, за да дам шанс на публиката за повече активност, да създам интерес към снимките в сайта, но по една или друга причина (може и в мен да е, де да знам) тази активност не се случва в степента, в която се надявах, така че краят на годината е удобен период за равносметка и промени. След тях нещата ще са по-прости във всяко отношение - и като оценяване, и като критерии, доколкото надмощие ще вземат фотографските такива.