Как да извадя външната обвивка на разбит лагер?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Как да извадя външната обвивка на разбит лагер?

Мнениеот moridinbg » Сря Дек 11, 2013 1:24 am

Проблем с предистория :А

От известно време когато се движа по инерция понякога чувам ннещо като стържене откъм задната гума. Не мога да го хвана от къде точно и изглежда се проявява на случаен принцип. Гумата иначе се движи свободно. В крайна сметка го сведох до касета-дерайльор-главина. Дерайльорът изглежда не е, остана главината - Hope Pro 2.
Взимана е втора ръка, Август беше сервизирана и със сменени лагери от Теко заради луфт.

В крайна сметка си взех инструменти, свалих касетата, свалих храповика и опааа - изненада :crap: . В главината има 5 лагера, 2 на самата главина и 3 в храповика. Единия от тези три беше на сол с парчета съчми с форма по-скоро на камъни навсякъде... Извадих парчетиите и уплътненията, за да установя същата съдба и на този под него. Третия, в другия край на храповика, е цял, но трака - също заминал :V:

Двата варианта, които си представям е в БАС да са сложили някакви невероятно-страхотно калпави лагери. Имах и още един проблем след тоя сервиз, че след 2 или 3 дни ми изпадна целия храповик със все касетата в движение в града! По принцип при тази главина храповика се държи единствено от една тапа и от едно уплътнение, което създава вакум. За да се свали са нужни целенасочени усилия върху няколко различни елемента и като цяло не става от самосебе си, по-скоро от кофти сглобка :erm:

Възможно е също и да са сменени и единствено лагерите в самата главина, а тези в храповика да са още от предния собственик и да им е дошло времето. Все си мисля, че в този случай преди 3-4 месеца щеше да има някакви признаци, че са тръгнали нещата, щом сега намирам 2 лагера на сол и един разбит и не е лошо също да се сменят :dontknow:

Това води и до основния ми проблем. Не мога да извадя външната част на лагерите, защото са плътно прилепени един към друг, а от вътрешната страна на храповика има ръб, в който те лягат и който ми пречи да ги избия. Ръбът е широк тоочно колкото частта от лагера, която е останала. Двата лагера заемат място точно колкото от този вътрешен ръб до края на храповика. Няма избиване.
Изображение
Двата улея са леглата за съчмите в останалия от лагера външен корпус.
Под тях се вижда ръбът, част от храповика, който им пречи да влязат навътре, а на мен пречи да ги избия.

Нормално лагерите са обикновени, с уплътнение:
Изображение

В моят случай липсва вътрешният метален пръстен, черното уплътнение и съчмите (всичкото това натрошено и извадено на парчета).
Нормално лагерите се избиват като се подпре нещо върху вътрешния пръстен, който при мен не съществува.

Опитвах се да хвана само ръбовете от лагера с клещи и да дърпам, но изобщо не се получава. Давайте идеи как да ги измъкна, за да сложа новите лагери. Единственото, което ми хрумва е да подпра голяма отверка в улея за съчми и да се опитам да избия по този начин, но се притеснявам да не изкъртя храповика.

На всичкото отгоре точно в момента колелото е essential средство за транспортиране, което не подлежи на подмяна и ще се налага да карам само върху един разбит лагер, докато не изкарам и подменя тия.

П.С. В Youtube има клип от тази година с цялостно разглобяване на главината, но явно са сменили дизайна на храповика, защото показаният там има 2 спейсъра, а при мен само един - двата лагера, които са долепени при мен са разделени от втори спейсър. В моят случай има само един спейсър, който стои между другият лагер и 2та долепени. Този дизайн го има в един клип от преди 4 години, където само вадят храповика и не го разглобяват........
Аватар
moridinbg

Рейтинг: 2000

Re: Как да извадя външната обвивка на разбит лагер?

Мнениеот bio » Сря Дек 11, 2013 9:32 am

а-у-у дълъг пост.
сега незнам какво да правили в БАС. мога да ти кажа как се избиват външните гривни:
трябва ти подобен инструмент, който да разтвори във вътрешната гривна където са съчмите и да я избиеш. този комплект може да го има в някой сервиз, просто не си заслужава да си го купуваш за една главина.
иначе може да си направиш нещо подобно от анкер или месингов разтворим дюбел. за съжаление те са май до 20mm и ще трябва да се преправят.
надявам се идеята ми ти е харесала.
успех !!!
а има втулкови анкери M16 до 24mm хващат.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот moridinbg » Сря Дек 11, 2013 12:41 pm

И аз си мислих за нещо като анкер, но май е прекалено голям отвора...
Снощи в крайна сметка успях да измъкна външния лагер - сложих една тънка права отверка между двата лагера, храповика върху дърво и с чука по отверката. Раздалечи ги, накрая го измъкнах. За сега го смених с резервен, така че да имам лагери в двата края и да мога да се транспортирам. За съжаление вътрешния продължава да е здраво заклещен...

Мислех си дали да не го пъхна във фурната на 200-250 градуса? Алуминиевото тяло на храповика трбява да се разшири повече от стоманата на лагера и да излезне по-лесно?
Аватар
moridinbg

Мнениеот bio » Сря Дек 11, 2013 1:58 pm

това за фурната - незнам. пиле ако сложиш ще стане при тази температура. freehub-a не бих го сложил.
знам обаче, че ще се справиш и с другия лагер. пиши ни само как точно е минало всичко.
успех !!!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот idaivan » Сря Дек 11, 2013 3:01 pm

Като стана въпрос за температури... защо не пробваш на минусова температура. Само не знам кое ще се свие повече... стоманата или алуминия. :dontknow: Някой който разбира повече от физика да каже... Ако стоманата се свие повече от ал., "черупката" би трябвало да излезе лесно. :look:
Еverything is possible!!!
Аватар
idaivan

Рейтинг: 1355

Мнениеот exiteyes » Сря Дек 11, 2013 3:37 pm

Навярно подобен на моя проблем. Моята главина е с 2 лагера в свободното движение, първия път, когато стана това тропаше и щракаше точно както го описваш. Процедурата беше такава - менгеме, идеална светлина и нещо съвсем тънко но в същото време здраво и дълго, за да мога да удрям под наклон(ДА под наклон, защото няма друг начин) и в крайна сметка след 30 минутно почукване и потропване успях да изкарам това пръстенче. Сложих нови лагери, дадох 20+ лв за такива малки лагерчета и след 2 месеца каране пак стана същото.
Историята се повтори отначало, блъсках 30 минути, за да изкарам пръстенчето, защото точно то беше сдало багажа и лагерите бяха станали на сол. Тогава си казах, че работата няма да я бива и ако пак го направи този проблем директно нова главина(защото свободното движение е точно 100лв)
в моя случай ТОВА, а при Hope, даже и по-скъпо. В следствие сложих лагери от по 4лв парчето и оттогава спрях да правя тези интензивни измивания на колелото с водоструйка, резултат: от средата на лятото не съм имал проблеми.
При процедурата с избиването на този пръстен трябва да си много съсредоточен, за това къде блъскаш, защото може покрай решаването на един проблем да създадеш друг - именно леглата на другите лагери. Пробвай и да го смажеш с нещо, което да проникне и се залавяй за работа. Търпеливо и внимателно, относно това с което аз избивах - нещо от типа на малко парче арматура с тънък диаметър и края му оформен на шмиргел за по-ефикасна повърхност.
Аватар
exiteyes

Рейтинг: 1837

Мнениеот PtD » Сря Дек 11, 2013 3:51 pm

idaivan написа:Като стана въпрос за температури... защо не пробваш на минусова температура. Само не знам кое ще се свие повече... стоманата или алуминия. :dontknow: Някой който разбира повече от физика да каже... Ако стоманата се свие повече от ал., "черупката" би трябвало да излезе лесно. :look:

http://en.wikipedia.org/wiki/Thermal_ex ... _materials
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот compira » Сря Дек 11, 2013 6:06 pm

Мога да предложа два метода за вадене.
Единия е с електрожен. С по тънък електрод се точкува многакратно гривната отвътре където са се търкаляли съчмите, обръщасе и с леко и рязко чукване в нещо твърдо (в случая препоръчително е дъска или дървена маса) и черупката сама ще си падне.
Другият е с дримел машинка и диамантено бордче. Просто се правят два прореза и се вадят двете половинки. Тези машинки са по 25-30лева в conrad и вършат работа за какво ли не!
Аватар
compira

Мнениеот idaivan » Сря Дек 11, 2013 9:43 pm

Изображение
Преди малко ми дойде тази идея... не знам обаче на практика дали ще върши работа :)
Гайките е най-добре да се точкуват с полуавтомат. Шпилката трябва да бъде с такъв диаметър, който да влиза в леглото на сачмите. Да обясня... по снимката. На гайка 5 се държи контра, а гайка 3 се развива. Така шпилката затяга в леглото на сачмите и позволява (поне на теория) да се избие ринга, с леко почукване по шпилката в най-близката до ринга точка със секач и чук. Правенето на такава шпилка би отнело около 15мин. занимавка. :)

P.S. Сега, като загледах размера на лагера, тази щуротия, която е "сътворила" главата ми, изглежда напълно неприложима :D Но знае ли човек...
Еverything is possible!!!
Аватар
idaivan

Рейтинг: 1355

Мнениеот bdz43r » Сря Дек 11, 2013 10:35 pm

Ако диаметъра позволява, би могло да се пробва с пеперуда за стержен.
Аватар
bdz43r

Мнениеот marsa » Сря Дек 11, 2013 10:57 pm

Айде и от мен парче импровизация - разтваряш три анкера (дюбели за бетон, срещат се под различни имена), подредени така:
Изображение
На снимката са 12мм, а отвора в ключа е 24,5мм. Може им сложиш и в другия край някаква гривна да ги придържа, както и да попълниш свободното пространство с някое подходящо болтче.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот moridinbg » Сря Дек 11, 2013 11:15 pm

Това с шпилката и гайките ми харесва като идея, но ако отворът ми беше поне Ф60-70 :D

@marsa, това може и да свърши работа. Надявам се ще ми изскочат няколко анкера на работа.

Идеята, която ми хрумна на мен е нещо като тула за вадене на чашки - тръба с 4 сряза, така че да може да "разцъфне". Ще резна някоя тръбичка с подходящ диаметър, ще я разтворя, ако трябва ще й набия нещо да я държи разтворена и ще запъна ръбовете в улея от съчмите, после ще я избия от другия край.
Тия опити ще станат обаче в Понеделник, когато ми пристигнат лагерчетата.
Аватар
moridinbg

Назад към Веломеханик