рада написа:Меките са зимните, твърдите са летни подметки.Зимните имат сцепление, а летните те пазят от камъните.
ко речи??
@eternal_cycle
дай повече подробности за този преход в Стара Планина, до коя хижа ще е, между хижи, или?
рада написа:Меките са зимните, твърдите са летни подметки.Зимните имат сцепление, а летните те пазят от камъните.
kibikoff написа:рада написа:Меките са зимните, твърдите са летни подметки.Зимните имат сцепление, а летните те пазят от камъните.
ко речи??
@eternal_cycle
дай повече подробности за този преход в Стара Планина, до коя хижа ще е, между хижи, или?
eternal_cycle написа:х.Рай
XaCkBuTukC написа:Посъбрах малко $....
mariko написа:рада написа:Меките са зимните, твърдите са летни подметки.Зимните имат сцепление, а летните те пазят от камъните.
[url]Това е пълна глупост[/url]. Зимните и летните- все са с твърда подметка, а сцеплението зависи от вида на материала и грайфера.
рада написа:mariko написа:рада написа:Меките са зимните, твърдите са летни подметки.Зимните имат сцепление, а летните те пазят от камъните.
[url]Това е пълна глупост[/url]. Зимните и летните- все са с твърда подметка, а сцеплението зависи от вида на материала и грайфера.
Въобще не е пълна глупост. Разгледай подметките на различни обувки - разбира се, че зависи от материала, но по-твърдият материал е за летните подметки. Идеята е да пази стъпалото от камъните по пътеките - няма никакво "натискане" на подметката. И по-дълбоките грайфери са именно на летните обувки.
TheAnimal написа:Момичета, ако не стигнете до бой, ще загубим интерес.
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш"![]()
TheAnimal написа:Момичета, ако не стигнете до бой, ще загубим интерес.
eternal_cycle написа:Здравейте,
имам нужда от вашата помощ.
Ще правим преход, по 5-6 часа в посока, в Стара планина и имам нужда от обувки.
Проблемът е, че не разполагам с достатъчно средства в момента, освен това не съм толкова редовен планинар (особено зимата), за да е оправдана инвестицията,
затова се насочих към second hand.
Моля, да дадете вашето мнение за тези модели:
http://prodavalnik.com/turisticheski-ob ... -i31736229
http://prodavalnik.com/lowa-trekking-boti-42n-i36712355
Може да ме насочите и към нещо друго.
Предварително благодаря на всички отзовали се.
GOA написа:Бежанците отказват да носят употребявани дрехи, а ти си се залетял да ги купуваш..?![]()
Ако ще и твой близнак да е носил обувките пак ще са деформирани така, че да не са ти удобни. Само нови и задължително трябва да походиш с тях преди големия преход - да се омачкат по твоите крака и да си сигурен, че няма да има изненади (мазоли, подбити пръсти/пети и т.н.). Въпросния не е сложен, но и не е много къс.
Не е хубаво и да са много широки обувките защото и най-малкото и незначително "хлопане" протрива кожата.
С риск да разваля боя ще дам още един глас за меките и твърдите: летните ги правят износоустойчиви заради по-голямото триене, това означава подметка от по-твърд материал. Но стават само за ходене. Внимателно ходене. Само на сухо. Свиква се и в неуъпкан сняг. На мокри камъни нямат никакво сцепление. Пък и обикновено е дебела подметката за да пази от подбиване -> ходенето по лед изисква завидно майсторство. Почти всички 3 сезонни обувки на достъпна цена и малко над нея са такива, не са за зимата, въпреки че са водоустойчиви. (В много случаи през лято/есен аз препочитам да тръгна с маратонки с мека подметка - леки и подходящи за всичко, само от навяхване на глезена не пазят.)
Зимните пък са на цени, които никой не поглежда.
Като марки мога да препоръчам Keen и jack wolfskin. Не са от най-евтините, има защо. А дали са по-здрави - немога да кажа. Но дори и да не са - здравето и комфорта са на първо място. Всеки се убеждава още с първия чифт качествени и удобни обувки.
Потребители, разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 госта