от milestone » Съб Дек 21, 2013 10:55 am
Много писатели, а няма кой да чете и да мисли.
Аз съм написал нещо, ама айде ще го напиша подробно. Както и на снимката се вижда, тия втулки са изработени като пружини, само че не от кръгла тел, а от такава с профил като на резба. Логичен извод от това - двете резби, които се образуват в тази втулка (вътрешна и външна) са с еднаква стъпка и тя логично е равна на стъпката на ремонтираната резба (иначе няма да може да се навие оригиналния болт). Това пък води до заключението, че резбата, която трябва да нарежем за да навием тая втулка в нея, най-вероятно няма да е със стандартната, а с по-ситна стъпка. В случая М8х1 защото стъпката на стандартна резба М6 е 1мм. radeviq пише ли нещо като М8х1 на опашката или аз съм в грешка?
Като отидеш в магазина сигурно ще ти дадат правилния метчик, но има и неприятния шанс да попаднеш на някоя п(р)одавачка, на която като и кажеш, че искаш метчик М8 (щото така пишело във форума) ще ти даде стандартния М8х1.25 (щом всички си купуват точно него трябва да е най-якия). Пък ако си и прекъснал маникюра или разговора по телефона могат много по-страшни неща да ти се случат.
Дърводелският, но доста точен начин за смятане какво свредло ти е необходимо за определена резба е диаметъра на резбата минус стъпката.