rodopi_biker написа:moridinbg написа:А защо не би могло главина с 32 и шина с 36? Питам от любопитство. Предполагам 4те дупки могат да се заъплят? Или с пропуснатите ще се получи неравномерно разпределение на усилието?
Проблемът ще е по скоро в центровката на каплата, но и самата плетка няма да е никак стабилна. Там където пропускаш по една ще липсва преплитането на всяка спица с три други, или пък ще бъде несъразмерно и неправилно.
Първо -Честита Коледа!
Второ - още на първото питане писах категорично -НЕ!~
Трето - някой , на който не му е пораснала достатъчно .... писал минус , радостен съм ,че съм го направил щастлив за Коледа.
Сега по същество:
1. Въпросната главина е с ос 12 мм
- предполага най-малко АМ и натоварвания далеч от разходка в парка
2. Най простата сметка- 2235:36 =62мм- разстояние между спиците/ по диаметъра/, а там където е дупката -двойно 12,5 см и кво става като улучиш камък, а?!
3.Личен опит-карах /за да сме коректни/ -шосеен велосипед с 32 спици, на няколко пъти забравих ,че не съм с байк и ---каплата се нацепи. Намерих същата марка капла с 36 дупки, сложих байкова главина/скъсих оста/ - карам трета година- не съм станал по-нежен карач, а каплата не е мръднала.
4. Възможно е обратното - на капла с 32 отвора да се монтира главина с 36 отвора.
... има и пето и шесто и тн... ,но за още един минус стига толкова, писачите им да не забравят да бъдат щастливи, щото БОГ И АЗ ГИ ОБИЧАМЕ!!!