Проблем с гума

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем с гума

Мнениеот Bocko73 » Вто Окт 22, 2013 5:08 pm

Здравейте.
Имам следният проблем: купих си гуми и те са криви. Уж са хубави, скъпи, но са криви. Каплите са наред. Гумите бяха многократно спускани/помпани, намокрени със сапунена вода, "излезнаха" докрай, но си останаха криви. Ето я задната, другата е по-малко крива, поради което е предна, но нейната кривина се забелязва отчетливо по време на движение. Въпросът ми е: има ли оправяне това?
Продавачът твърди, че било нормално, че всички гуми имали кривина, пък аз знам, че със сигурност не е така. И все пак да питам - нормално ли е да се кара така, или да ги връщам?
Bocko73

Рейтинг: 1220

Re: Проблем с гума

Мнениеот marsa » Вто Окт 22, 2013 6:00 pm

Не е много нормално да е така и най-вече никак не е хубаво. Да е излязла добре гумата означава да е излязла равномерно. Огледай много внимателно дали разстоянието между края на шината и линията на гумата е еднакво. става въпрос за тази линия, която всички гуми имат: http://www.madegood.org/gallery/bikes/c ... -rim/2.jpg
Обикновено това разстояние е 1-2мм и трябва да е практически еднакво по цялата обиколка и от двете страни.

Единствената хитрина, която мога да те посъветвам (освен сапун и талк) е да напомпаш гумата на максималното налягане, след което да я спаднеш. Внимавай, защото в някои комбинации шина-гума е възможно борда да изскочи!

В заключение - преди 2г ми попаднаха едни евтини колела, които просто бяха нестандартни, дефектни или както искаш го наречи - диаметъра им беше 4-5мм по-голям от правилното и така и не успях да монтирам добре абсолтно никакви гуми. Ако каплите ти не са нови и евтини едва ли е подобен случая. Криви гуми съм срещал, но не и толкова. Ако борда е излязъл правилно навсякъде, а шарката е крива като на клипчето, според мен трябва да ги смениш.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот MIKEY MOUSE » Вто Окт 22, 2013 6:48 pm

Линията ,за която ти говори marsa е задължително първото нещо ,което трябва да гледаш. Втора хитрина - караш гумата спаднала /да не удря на капла/ и тя си намира път в живота т. е. намества се. Второ има специални клещи ,с които гумата се намества - линията успоредна на ръба на каплата. Трето - ако я караш крива 30-40 км - след това оправяне няма. Обикновено кривината е при вентила- не е вкарана правилно. Бори се в началото -при поставянето , след това няма спасение. :wavey:
PRO ARIS ET FOCIS / ЗА ОЛТАРИТЕ И ДОМАШНИТЕ ОГНИЩА/- ЗА ОТЕЧЕСТВОТО!

Ако искаш да разсмееш Господ, разкажи Му за плановете си !
Аватар
MIKEY MOUSE

Рейтинг: 1637
Местоположение: В един измислен свят-само за усмихнати и без модератори

Мнениеот Bocko73 » Сря Окт 23, 2013 9:57 am

Трябваше да бъда малко по-подробен :)
След няколкото неуспешни опита от моя страна, реших да се обърна към специалист. Отидох при майстор, който е и бивш дългогодишен състезател. Та той опитва също с помпане/спадане, сапунена вода, и напомпване с над 50% над посочения максимум за 10-ина минути. По време на напомпването гумите си изпукаха, а линията е равномерна отвсякъде - той я огледа внимателно и я коментирахме. Каза, че просто си има криви партиди гуми, които се внасят в БГ.
Клипчето е СЛЕД всички тези операции.
Та значи не е добре да се карат така, да ги връщам?
Bocko73

Рейтинг: 1220

Мнениеот plameniliev » Пон Яну 06, 2014 6:58 pm

Според мен са си за рекламация, не ми изглежда нормално :)
plameniliev

Рейтинг: 1340

Мнениеот picasso12346 » Пон Яну 20, 2014 6:08 pm

То автора не е влизал от 2 месеца и косур, но нищо...
sr suntour => marzocchi
picasso12346

Рейтинг: 1206

Назад към Веломеханик