Съвместимост на курбели и плочи?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Съвместимост на курбели и плочи?

Мнениеот ckabp » Чет Яну 09, 2014 3:20 pm

Карам с курбели FSA v-drive обаче са за 9 скоростна система, а касетата ми е 10ка...Та искам да сложа плочи за 10скорости...има ли проблем да сложа шимански плочи или срамски? :dontknow:
Кийп калм енд му тегли една майна
ckabp

Рейтинг: 1184

Re: Съвместимост на курбели и плочи?

Мнениеот ckabp » Пет Яну 10, 2014 11:58 am

Някой...нещо... :confused: поне да ме наругае евентуално, че не съм търсил в търсачката... :wavey: :dontknow:
ckabp

Мнениеот Stoks1 » Пет Яну 10, 2014 2:25 pm

Няма смисъл даже да ги сменяш плочите ще се въртят добре с 10 скоростна верига! :)

П.П. Аз карам 10-скоростни курбели, с верига за 9 и касета 9-ка!
Аватар
Stoks1

Рейтинг: 1460

Мнениеот X_NRG » Пет Яну 10, 2014 3:54 pm

Доколкото знам вътрешните размери на 9-скоростните и 10-скоростните вериги не се различават и проблем няма да имаш ако отпред си само с 1 плоча. Ако ползваш повече плочи, би могъл да имаш някакви проблеми с превключването.
Warning! I listen to metal!
This is my bike. There are many like it, but this one is mine. My bike is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life...
Какво продавам.
Аватар
X_NRG

Рейтинг: 2000

Мнениеот ckabp » Пет Яну 10, 2014 4:49 pm

:clap: Благодаря за отговорите :beer:
Ами имам проблеми с превключването, щото карам с 3х10, а разстоянията между плочите при 3х10 ,х9,х8 дали са едни и същи, в смисъл дали курбелите трябва да са направени специално за такава система?
ckabp

Мнениеот X_NRG » Пет Яну 10, 2014 10:51 pm

Разстоянията между плочите на курбелите не би трябвало да са различни. Разстоянията между венците на касетата отзад при 8х, 9х, 10х, разбира се са различни, защото размерът на freewheel-а на главината е еднакъв за трите, но броят на венците е различен. От там идва и нуждата от по-тясна верига за касети с повече скорости, заради по-малкото разстояние между отделните венци.
Warning! I listen to metal!
This is my bike. There are many like it, but this one is mine. My bike is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life...
Какво продавам.
Аватар
X_NRG

Рейтинг: 2000

Назад към Веломеханик