Питане за безкамерни гуми

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Re: Питане за безкамерни гуми

Мнениеот Pr3d4t0R » Пет Фев 14, 2014 9:54 pm

~900 мл. на Стан са 40-50 лв. - при мен стигат за година, като слагам в големи гуми (2.35, 2.4). Смятам, че не си струва разправията с експерименти - пък вече е достъпна и в България.
Аватар
Pr3d4t0R

Рейтинг: 2000

Мнениеот М.Паунов » Съб Фев 15, 2014 10:54 am

Вероятно за повечето хора е така.. Домашната боза излиза само 2-3 пъти по-евтино при тази цена. Което на годишна база за много хора не си заслужава.
Но аз например си забърквам, заради експеримента. За съжаление напоследък не остава достатъчно време.
Има и още нещо, сполучливия бъркоч запушва по-добре. Поне това твърдят хората, които са сравнявали.
Аватар
М.Паунов

Рейтинг: 1550

Мнениеот penmark » Вто Фев 18, 2014 7:09 pm

В кауфлана има на промоция 12v компресорчета метални по 30лв. Някой някви наблюдение? Правят ли налягане или една гума ще я помпи 5 мин?
Аватар
penmark

Мнениеот bio » Вто Фев 18, 2014 7:17 pm

penmark написа:В кауфлана има на промоция 12v компресорчета метални по 30лв. Някой някви наблюдение? Правят ли налягане или една гума ще я помпи 5 мин?

той налягането ще ти го направи ама няма обем и пак в дивия - с кривия.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот compira » Пон Фев 24, 2014 8:13 pm

Да определено малките компресори нямат дебит. Аз разполагам с един както се изрази един колега 1-2 страници назад "гаражен" компресор http://giordanojolly.com/img_big/4020519.jpg
Първия път нямах проблеми с него като издувах гумите по гето метода с 20" бандаж (все пак по този метод луфта между гумата и каплата е по-малък).
Тези дни ми се наложи наново да правя едната гума и реших да я направя с Горилското тиксо което помежду другото се бях оборудвал.
Първо гумата влезна по-лесно, но това е обяснимо. Проблема дойде при издуването! Просто това компресорче няма такъв дебит въпреки, че ги докарва до 7-8 бара. Тук се присетих за поста на papinu в който дава линк към това клипче http://www.youtube.com/watch?v=QiojD1Fo ... e=youtu.be
От него използвах само идеята, а изпълнението беше с едно обиктовенно евтино тясно китайско тиксо за 90ст. от което намотах 3-4 оборота докато гумата се попритисна към каплата. Пуснах пак компресора гумата се наду донякъде, бордовете залепиха и тиксото се разкъса, но гумата се изду. Така че който е имал зор с издуването може да се пробва по метода.
Аватар
compira

Мнениеот marsa » Пон Фев 24, 2014 8:29 pm

"Гаражните" компресори нямат дебит, защото нямат резервоар - имат само помпа.

Аз също имам едно улеснение - освен да се махне клапана на вентила, може да се махне и накрайника на стационарна домашна помпа. Това се оказа препъни-камъчето преди няколко дни при мен.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот svencho » Нед Мар 16, 2014 7:37 pm

И аз да се разпиша... Днес спускаме една пътечка и си викам - " що пък да не мина по тая крива нива". МинАх, но попаднах на зъбат, страничен камИк. Чусе едно пуфтене, разхвърчаха се телесни течности ( говоря за колелото) и спрях аварийно. Отлепих борда и изтече бозата. Сега пак нова двайска и боза. Хубавото е, че ми върши чудесна работа компресора на Шел - Подуене.
Аватар
svencho

Рейтинг: 1350

Мнениеот penmark » Нед Мар 16, 2014 7:39 pm

Гумата каква беше?
Аватар
penmark

Мнениеот svencho » Нед Мар 16, 2014 8:51 pm

Максис Ардент. Карам с вътрешна 20' бандаж. Боза GEAX. Няколко месеца не съм имал проблеми. Просто кофти "настъпих" гумата и беше доста мека ( домързя ме да помпя сутринта )
Аватар
svencho

Мнениеот Pr3d4t0R » Пон Мар 17, 2014 11:28 am

По мое лични впечатления бозата на Стан е много по-добра от тази на Geax - бордовете на гумата залепват по-добре и също така запълва една идея по-големи дупки.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот svencho » Пон Мар 17, 2014 4:41 pm

Pr3d4t0R написа:По мое лични впечатления бозата на Стан е много по-добра от тази на Geax - бордовете на гумата залепват по-добре и също така запълва една идея по-големи дупки.

Ами няма. Такова нещо. Мисля, че тенденцията сред потребителите е точно в полза на Geax. :D
Чисти се по-лесно, не образуват корали и лепи прекрасно както бордовете, така и дупки.

Просто карах с много ниско налягане и лошо ударих гумата странично. Камъка защо беше твърде грапав и комбинацията доведе до аварията.
Аватар
svencho

Мнениеот meteor » Вто Мар 18, 2014 6:33 pm

Здравейте,от известно време и аз обмислям да мина на tubeless в частност гето варианта :D .Гумите ще са schwalbe wiked will и muddy mari от ево серията (най-дебелите),шините intense mag 30 (широки към 30мм. вътрешно) със суперстар тиксо и поне като за начало мисля да ползвам боро грунда. Миналата седмица се опитах да надуя едната с компресор,но беше доста трудно и почти се бях отказал като накрая я намазах с грес и се наду,но се оказа,че е понацепена по грайферите и изпускаше от там и грунда неможа да запуши дупките(мисля да звема нова и да опитам пак).Та въпроса ми е дали някой е ползвал въпросните гуми за tubeless и ако има такъв ако може да сподели как се справя с надуването и като цяло има ли проблеми при спускане по сериозни терени(камъни корени и тн.)като загуба на налягане отлепяне и др. :beer:
meteor

Рейтинг: 1207

Мнениеот moridinbg » Сря Мар 19, 2014 3:15 pm

^_WhitE_DeMoN_^ написа:Честито и браво :) Чисто ли го наля Борото, че доколкото разбрах, само по себеси не се справя много добре със задачата...
На мен ми предстои конвертиране на Larsen TT 2.0 сгъваем върху Mach1 610, както и Nobby Nic 2.4 Evo SS сгъвем (с ироничния snake bite върху snake skin-a) върху Mach1 Neo Disc, но се закучих върху търсенето на Slime и притесненията относно размерите на последните - някой търкалял ли е безпроблемно гума 2.4 върху шина 19с ?

Аз карам Bontrager XR4 2.35 с 19mm Maxis XM819. Преди това карах преден NN 2.4 Evo SS. Малко стават балонести, но ги карам на ~1.7 и не съм имал проблеми с изпускане. Намирам NN за пъти по-нестабилна, изпускаща и нетрайна гума.

Домашна боза само с грунд става на бълвоч.
Аватар
moridinbg

Мнениеот compira » Сря Мар 19, 2014 6:47 pm

Една идея при покупка на тиксо. Както повечето които са изчели всичко тука и са стигнали до извода, че Gorilla Glue Tape е може би най-подходящото тиксо мога да препоръчам точно него. Аз съм с 19мм шини и като намотавах (само един слой) използвах лента широка 16мм. Отсякох я от Gorilla Glue Tape 1" и ми остана неизползваема част. Тук избора е Gorilla Glue Tape 48мм. Може да се цепне на 3 и дължината от 11м ще стигне за 12 капли на 19мм капли или за 8 по-широки капли. Ето и актуална цена: http://www.ebay.co.uk/itm/GORILLA-GLUE- ... 3cb79fd342
към това се добавя и 2 лева за доставка до BG с ето този куриер: http://www.uktobg.com/. Това тиксо наистина е здраво!
Аватар
compira

Мнениеот papinu » Вто Апр 08, 2014 10:38 am

Да споделя развитието с издуването на моите гуми:
Schwalbe Nobby Nic Double Defense TL-Ready 26x2.25.
От доста време се канех да повторя опитите си с издуването на тези гуми, но все не намирах време. Днес реших да го направя и отидох до сервиза, където си сменям гумите на колата (тъй като познавам момчетата и знам, че не е проблем да им позлвам компресора и да им се пречкам ).
За около 15-тина минути си направих системите и на двете гуми. Раздуването стана от раз - без никакво потупване, притискане даже и без сапунена вода. В сервиза имат от течността с която мажат автомобилните гуми при монтажа им към джантите и аз знаех, че при нужда можех да я ползвам, но не ми се наложи. Толкова лесно стана, че за втората гума първо сложих бозата и след това я издух (разбира се пак от първия път).
Извода ми е, че тези гуми са адски лесни за издуване. Може би същото се отнася за кои да е модели на Schwalbe със страни Double Defense, които са TL-Ready. Може би първото условие е след като се разопаковат да се издуят с вътрешна гума за да поемат формата на шината и след известно време да се премине към направата на Ghetto Tubeless система. Не трябва да се пренебрегва факта, че на тези гуми страните им са по-дебели.
И накрая - може би студа при първия ми опит също е бил фактор.
В превъзходството ти над другите няма нищо благородно. Истинското благородството се състои в това да превъзхождаш предишния си аз.
Аватар
papinu

Мнениеот krasig » Вто Апр 08, 2014 9:50 pm

Ще споделя поредния ми опит за монтиране на тублес.
След като изтърках 4 гето реших че е време за нещо истинско.
За целта зимата купих 2 нови шини и пролетта поръчах от bike-discount 2 пресни Continental X-King RaceSport.
След едно стабилно забавяне от страна на немците, гумите все пак дойдоха и с голям трепет събота се заех с монтажа.
Ей голяма битка падна и след няколко часа борба резултата беше - нищо.Сума време утрепах на бензиностанцията, мазах със сапун, връзвах с въже - нищо.
На другия ден със свежи сили отидох при гумаджиите. Там голям компресор и нямаше начин да не се получи. Е да ама не. Задната с голям късмет се разпъна. Предната обаче нямаше сила, пиниз или заклинание, което да я направят. Тотално обезкуражен вече се виждах как слагам вътрешна.
На другия ден обаче, след кратко съвещание с брат ми (който е голям сръчко) напраих пиниза с бутилката.
От близкия "Дар" купих 2л сок Присан. По-особеното им е, че са с по широки капачки. Намерих 2 стари гуми с вентили с гайка и купона започна.
Резнах вентилите и ги затегнах на капачката. Естествено махнах игличката на единия и надянах един маркуч, купен за целта от близкия магазин за газови уредби . На другия закачих малката крачна помпа която имам. Маркуча го стиснах с един тръбен ключ и помпането започна. На 3 бар-а вентилите започнаха да изпускат и налягането не можеше да се вдигне отворих клуюча. И оооо чудо. Гумата се разпъна от раз. (Важна подробност е че бях махнал игличката от вентила на шината).

След това нещата са ясни. Имайте предвид че ако предварително не разпънете гумата с махната игличка - нищо не става. Експериментите го показаха!!!!

Извода е: не си струва битката с компресора.
krasig

Рейтинг: 1272

Мнениеот marto_bikeara » Пет Апр 25, 2014 5:58 pm

Добър ден!
От известно време се заглеждам по системата на стан за безкамерни гуми и мисля,че дойде момента,обаче имам два въпроса.Гумите са ми на 4,5 месеца schwalbe muddy mary,a шините alex fr 30.Първия ми въпрос е,дали гумите са подходящи за целта.Според прочетената до момента информация стават,но реших за всеки случай да питам.Втория ми въпрос,който е по-важен за мен е,дали трябва да се разпробива шината,питам защото гледах няколко клипа в които я разпробиват,а на мен хич не ми се ще да я разпробивам.За момента съм се спрял на цял комплект,който е подходящ за freeride и allmountain,който е с автомобилни винтили.
Благодаря предварително!
marto_bikeara

Рейтинг: 1225

Мнениеот Ozzie » Пет Апр 25, 2014 6:03 pm

Ако шината ти е с автомобилен вентил, няма нужда от разширяване на отвора за вентила.
(Това което си гледал по клипчетата)

Мерси за бързия отговор

ааа, моля, за нищо
не съм обърнал внимание на часа
хвърлям по едно око на форума, докато импровизирам в кухнята :D :8D:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот marto_bikeara » Пет Апр 25, 2014 6:13 pm

Мерси за бързия отговор.Шината е за автомобилен винтил и когато ги направя безкамерни ще пиша как съм се справил с разпъването :beer:
marto_bikeara

Мнениеот marto_bikeara » Пет Апр 25, 2014 10:32 pm

Обаче така или иначе задното швалбе е тръгнало,си мисля,че няма да е зле направо и с две нови гуми да се сдобия.За да не пускам нова тема ще пиша тук.Значи трябват ми с една дума универсални ам гуми.Трябва да държат на всякакви терени и по възможност бавно да се изнасят.Също така мисля,че трябва да е с доста усилени бордове,защото понякога карам по доста каменисти терени,а аз не съм много лек-почти 90 кг съм.Теглото не е голям фактор,защото сегашните ми гуми са 980 грама,така че 100-200 гр отгоре няма да са проблем.Не ми се дават повече от 60-70 лв за гума.За момента съм се спрял на maxxis high roller 2 и continental der caiser:
http://screambikes.eu/bg/vunshni-gumi-2 ... 6-2-5.html

Знам,че kaiser-a изобщо не е ам гума,но реших да видя вашето мнение.Относно high roller-a се чудя точно коя смеска евентуално би ми вършила работа,така че ще се радвам да видя вашето мнение.Отворен съм и за нови предложения,но най-вече ми трябва гума,която бавно се износва,става за всичко и да е с дебел протектор или да е двуслойна,защото не ми се ще някъде да я срежа или да си изкривя каплата.
Благодаря предварително! :beer:
marto_bikeara

Мнениеот svencho » Вто Май 06, 2014 9:23 am

Уникалния Стан, който прави уникални форми !

Изображение Изображение

Напълнен в нова гума, въртян цели 2 месеца...

В момента със с Onza !
Аватар
svencho

Мнениеот marto_bikeara » Нед Май 18, 2014 7:31 pm

Здрасти!
Да напиша какво съм направил.Значи преди две седмици си взех два high roller II 2.40 ,двупластови с exo защита и комплект за freeride на стан.За раздуването използвах 8 литров компресор и ги раздух без никакъв проблем,единствно на предната трябваше да натисна малко тук там и се разду.След това дундурках гумите,но един два дни изпускаше леко въздух от задната покрай борда(около 0.5 атмосфери на ден),но след първото 50 км каране с изключително силно блъскане надолу по камъните няма изпускане вече и съм адски доволен от системата,защото досадното срязване на вътрешната по камъните изчезна.
marto_bikeara

Мнениеот MacLeod » Сря Май 21, 2014 10:25 pm

Здравейте, някой пробвал ли е да прави безкамерна по - тясна гума ? Примерно нещо от рода на 26x1.6 или 29x1.6. Чудя се дали би станало.
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Мнениеот marsa » Сря Май 21, 2014 11:25 pm

За пробата съм правил гето безкамерна шосейна 622x23 на обикновена шина. С издуването и задържането на налягане няма проблеми (помпал съм я до 8bar). По нета обаче се твърди, че не е безопасно да се плзват гуми с кевларен борд на такова високо налягане, защото в даден момент борда изскача със съответните последствия. Ако ползваш телени гуми или налягане до към 5bar едва ли ще имаш каквито и да било проблеми.

Шосейните тюблес гуми се правят с карбонови влакна в борда, доколкото знам.
Аватар
marsa

Мнениеот MacLeod » Чет Май 22, 2014 6:30 pm

marsa написа:По нета обаче се твърди, че не е безопасно да се плзват гуми с кевларен борд на такова високо налягане, защото в даден момент борда изскача със съответните последствия.

Това е абсолютно вярно. Лично съм гърмял гума с кевларен борд при налягане около 3.5, 4 бара. Бордът се скъса и гумата изхвърча навън. Добре, че не карах колелото тогава. Мен лично би ме било страх. Така като гледам изборът е или по - широка гума, съответно по - ниско налягане и тюблес, или тясна гума, високо налягане и вътрешна...
Аватар
MacLeod

Мнениеот marsa » Чет Май 22, 2014 9:07 pm

Аз съм гърмял тясна (5-6bar) 26-тица с вътрешна, сгъваема при каране, но на ниска скорост на катерене. Предполагам при 30+ има голям риск от пречукване. Скъсването на борда поне аз го възприемам ката ниско качество на гумата, или лошо стечение на обстоятелствата (малшанс). Проблемът при тюблеса е причинен от еластичността на такъв борд, не толкова от риска от скъсване. Т.е. да скъсаш борд може да ти се случи буквално с всяка сгъваема high pressure гума - рядко, но се случва. Обаче да изскочи борда на гето шосеен тюблес ти е гарантирано, въпрос на време е. Както казах - ако го направиш с телени гуми вече си ОК, но има ли смисъл изобщо?

Сега вече за избора тюблес или не - на шосе се пука изключително рядко. Ама наистина рядко. Включително в града едни прилични гуми може да не ги пукаш с години. Основното, срещу което ще се застраховаш с тюблес е прекълцване. На мен по едно време ми беше влязла мухата да си направя всички колела тюблес, но здравия разум ме отказа. Гарантирам, че ако съпоставиш поддръжката на тюблес колела със смяната на спукани гуми на шосе, първото ще е много по-времеемко.
Аватар
marsa

Мнениеот penmark » Пет Юни 13, 2014 6:44 pm

Continental RaceKing 26x2.2 сгъваеми + Mach1 Neo disk + 20-ка вътрешна за бандаж + руска ръчна помпа от стария москвич + боза на Швалбе (Стан) - стана от раз и на двете гуми. :agree:
Аватар
penmark

Мнениеот marsa » Чет Юли 10, 2014 10:07 pm

Тъй като едната ми капла традиционно се издува значително по-трудно (дълга история), днес реших да поекспериментирам и метнах външната гума за 10-15 минути в камерата да си "помисли отново", след което издуването на сухо стана от раз. Явно гумата се свива достатъчно, за да прилепне по-плътно.
Аватар
marsa

Мнениеот spirov92 » Чет Юли 10, 2014 10:25 pm

Въпрос на гума/капла. :) При мен последния път отново се наложи новите гуми първо да постоят надути с вътрешни, за да се отпуснат малко. Преди въобще не се надуха, след това станаха от раз. Става дума за Hans Dampf на DT Swiss E540 с бандаж от duct tape.
spirov92

Мнениеот MacLeod » Сря Авг 06, 2014 10:35 pm

Здравейте,
реших да посъживя темата с един въпрос. В последно време спуках 2 безкамерни задни гуми и бозата вътре хич не ги запуши. Хвърчеше си въздух и боза докато си спаднат. Бозата, която използвам е тази на Стан. На рекламното клипче ( ако сте го гледали ) минават през огромни пирони и всичко се запушва. Дупките по гумите ми бяха по - малки и се питам защо не се запушиха ? Освен това ми се е случвало отдавна запушена дупка след време пак да се отпуши. Случвал ли ви се е този ефект ? Може би съм объркал нещо при сипването ? :dontknow:
Аватар
MacLeod

ПредишнаСледваща

Назад към Веломеханик