Дали има проблем с шиша на Rock Shox Dual Air

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Дали има проблем с шиша на Rock Shox Dual Air

Мнениеот radius » Нед Фев 16, 2014 8:12 pm

Вилката е Reba '09. При каране губи част от въздуха в негативната камера и се втвърдява, като няма никаква чувствителност към дребни неравности. На място не губи налягането, само след като покарам. Проверил съм вентила, всички О-пръстени са подменени - без успех. Няма драскотини по шиша, буталата и вътре в телескопите. Масло наливам според инстукциите и спазвам количество и вискозитет. Забелязах нещо странно. Шиша е от алуминий в долната си част ( при вентила), а нагоре е тънкостенна тръбичка от друг метал ( прилича на CrNi). Тази сглобка м/у алуминия и горната част е запресована.
IMG2937.jpg
IMG2937.jpg (112.19 KiB) Прегледано 1884 пъти

Вероятно има нещо уплътняващо между двата метала, защото мога на ръка да превъртя вентила, но открих и лек радиален луфт. Какво мислите, дали е нормално това?
Пробвах под налягане във вода да размърдам сглобката - няма мехурчета, но кой знае...
radius

Рейтинг: 1200

Re: Дали има проблем с шиша на Rock Shox Dual Air

Мнениеот penmark » Нед Фев 16, 2014 8:43 pm

А грес слагаш ли на о-пръстените?
Аватар
penmark

Рейтинг: 2000

Мнениеот radius » Сря Фев 19, 2014 7:07 pm

Грес не слагам, защото смятам че ако са наред нещата, не трябва да се разчита на нея. Иначе четох и за разни вълшебни смеси от грес и масло, за да се докара с подходящ вискозитет, хем да е гъсто, хем да се стича.
А и производителя не пише нищо за грес, макар че новите вилки май са с грес са смазване вместо масло.
radius

Мнениеот penmark » Сря Фев 19, 2014 7:25 pm

Слага се грес и производителя пише. Има и клипчета в тубата слагат милитари грес няква рокшокова с четка я мажат. Аз слагам с пръст високотемпературна високоборотна грес на всички уплътнения както и на шиша, и на буталото. Вече знаеш защо ти издиша.
Аватар
penmark

Мнениеот radius » Сря Фев 19, 2014 7:59 pm

В инструкцията за 2009 вилки не пише за грес. Освен, ако после не го препоръчват от немай къде. Благодаря за мнението и това ще пробвам, но едва ли е само от това.
radius

Мнениеот mentalhead » Чет Фев 20, 2014 12:36 am

И на мен ми е интересно да разбера каква е зависимостта м/у греста на уплътненията и издишането на вилката. Аз поне смятах, че греста има смазваща функция при сглабянето с цел да се предпазят уплътненията от нараняване.
Аватар
mentalhead

Мнениеот penmark » Чет Фев 20, 2014 12:56 am

Сам си отговори, смазва за да не движи на сухо и уплътнява.
http://www.youtube.com/watch?v=KT_JfK0pZfA
Аватар
penmark

Назад към Веломеханик