MacLeod написа:Нямам опит на 29-ка, обаче гледам че всички големи производители като specialized, scott, rocky mountain, cube и други почват масово да правят 29 цолови колелета за xc. Даже почти нямат 26 инчови колела за xc в новите си серии за 2013. Трябва да има нещо, едва ли всичко е маркетинг. Това означава, че части за 29 цолово xc колело ще си намираш лесно през 2013 и за бъдеще. Даже може да стане така, че трудно да се намират части ( примерно вилка 100, 120 мм или леки xc капли ) за 26 цолово xc колело. Така че си помисли добре. Аз бих взел 29-ката, но съм 1.89 също така.pe60t0 написа:Ей това е много интересна информация за 29'' vs 26'' .
Хм интересно. Излиза че 29-ката бие на даунхил. Ами защо dh колелетата не ги правят 29 инчови, а само хц ?
Не пише дали са пробвани при един и същ ход на вилката.
В другата тема пък бяха дадени точно обратни резултати. Затова е явно, че консенсус по въпроса няма да има. Все пак аз, като една дърта консерва, бих предпочел 26" - освен останалите недостатъци на 29-ките (трудно ускоряване, по-кекави колела, по-лоша маневреност и т.н.) - не на последно място защото изглеждат супер-уродливо. А газенето на препятствия спокойно се компенсира с повечко техника