Трябва ли да се сменя ротор?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Трябва ли да се сменя ротор?

Мнениеот everyme » Вто Мар 04, 2014 12:56 pm

Здравейте, нова съм във форума, но и съм новак във велоремонтите. Бих искала да попитам, ако сменя механичните дискови спирачки на велосипеда си с хидравлични, трябва ли да сменям и ротора или може да използвам настоящия. Благодаря ви много за помощта предварително.
everyme

Рейтинг: 1200

Re: Трябва ли да се сменя ротор?

Мнениеот Stoks1 » Вто Мар 04, 2014 1:25 pm

Можеш да си оставиш същите ротори, но не се знае дали ще държат на новите накладки ако са метални или някакви други там. По-възможност взимай всичко ново слагаш ии няма да имаш проблеми. :)
Аватар
Stoks1

Рейтинг: 1460

Мнениеот everyme » Вто Мар 04, 2014 1:40 pm

Благодаря за отговора! Ако не мога да реша ще пиша отново, все пак, ако някой има съвет - ще го прочета с радост.
everyme

Мнениеот mentalhead » Вто Мар 04, 2014 2:22 pm

При всички положения за да ти се отговори по-точно напиши каква е сегашната ти спирачка, с каква нова спирачка искаш да я смениш и с какви ротори си в момента.
Аватар
mentalhead

Рейтинг: 2000

Мнениеот everyme » Вто Мар 04, 2014 2:37 pm

Така...колелото е купено с някакви измислени спирачки, няма изписана марка на тях, това ме затруднява. Как да разбера дали са органични или метални. Това че се привлякоха от магнитната отвертка прави ли ги метални?
everyme

Мнениеот Vorac » Вто Мар 04, 2014 3:09 pm

Подложката на накладката е стоманена, сигурно тя се е привлякла от магнит.

Чувал съм, че някои спирачки/накладки ги препоръчват с кокретен модел ротор. Иначе не спирали добре, ил исе изяждали накладките много бързо. Дали е вярно или е рекламен трик, не зная. Аз карам с дискове от битака за по 6 лева с болтчетата ;р

Някъде по спирачката трябва да има щампован модел. Избършия я и огледай с фенерче. Може би нещо от сорта на

BR-M395
Malaysia

с черен шрифт на черен фон ;р
Vorac

Рейтинг: 1513

Мнениеот everyme » Вто Мар 04, 2014 3:33 pm

Vorac благодаря ти за отговора. Спряла съм се на шимано br 416 за тях виждам само органични накладки. Ще видя пак ротора обаче дали е подходящ.
everyme

Мнениеот marsa » Вто Мар 04, 2014 3:39 pm

Ако ще караш с органични накладки няма да имаш проблеми с никой диск. Ако ще караш с метални, някои дискове биха се прецакали по-бързо.

Органичните накладки изглеждат така:
http://www.roteccycles.co.uk/ekmps/shop ... 3989-p.jpg

Металните така:
http://static.jensonusa.com/images/Defa ... 257D01.jpg

Ако са ползвани може да се наложи леко да почистиш повърхността със спирт и марля, за да ги различиш.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот everyme » Вто Мар 04, 2014 3:49 pm

Благодаря Marsa, мисля че снимките които ми прати в линк и съветът ти са наистина чудесни за моя случай. Благодаря отново на всички, ще пиша отново ако имам въпроси. Днес вече зная малко повече за спирачките! :D
everyme

Мнениеот mentalhead » Вто Мар 04, 2014 6:35 pm

Значи, най-напред Шимано br m416 са механични спирачки, а не хидравлични. В първия си пост пишеш, че искаш да смениш сегашните си спирачки с хидравлични.
Иначе въпросните спирачки действително са с органични накладки, така че от тази гледна точка проблеми с ротора няма да имаш никакви.
Лично аз бих предпочел да си карам новата спирачка с ротор на съответния производител, но при спирачки от този клас надали ще се усети някаква съществена разлика.
Ако пък сегашния ти ротор си е Шимановски, то работата направо заспива.
Аватар
mentalhead

Мнениеот grigor_01 » Пет Мар 07, 2014 9:34 pm

Така дано да помогна! Значи аз си купих преди 2-3 седмици хидравлична спирачка shimano alivio за 95 кинта много съм доволен! Седмица след като си купих спирачката си спомних че тя вървеше със диск та отидох и си го взех и моето мнение е че ако смениш диска няма да сбъркаш! :beer: :agree: Дано съм помогнал! Но незнам дали са органични или метални мисля че са органични.
grigor_01

Рейтинг: 1160

Назад към Веломеханик