Тема за кратки въпроси

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Тема за кратки въпроси

Мнениеот Andy3 » Вто Мар 04, 2014 11:40 pm

Резиновите свършват по бързо.
Аватар
Andy3

Рейтинг: 1659

Мнениеот gosh6o » Сря Мар 05, 2014 10:45 am

Сега имате невероятната комбинация от xcm и шина crosser с главина joytech (qr). Къде е проблема? 3та дискова вече с нови накладки ляга на криво и примерно на лявата накладка опира горния връх, а на дясната опира долния връх. Дали е вариант да ги оставя да се трият тези върхова докато не се напасне? Или да вдимам шкурката и да им правя ъгъла? Органични са ако е от значение.
Спирачката е Shimano BR-M475 и вилката е с pm.
Аватар
gosh6o

Рейтинг: 1355

Мнениеот evin » Чет Мар 06, 2014 10:19 am

Металните са по-издръжливи, за сметка на диска, но имат нисък комфорт при употреба - стържат и шумят
Но захапват по-агресивно от композитните
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот limberjack » Чет Мар 06, 2014 10:53 am

Някой може ли да ми каже, колко е максималното разтояние от върха на лапата до върха на стрежена при монтаж. Знам че стрежена трябва да е на 2-3 мм под върха на лапата, но има ли някакво максимално теоритично или практически установено разстояние. Просто имам вилка с една идея по къс стрежен.
Втория въпрос е малко глупав но по добре да ме нарекат глупак отколкото да направя беля.... Мога ли да монтирам лапата директно върху чашката без дистанционна втулка (спейсър, дистанционер или там както му викат), понеже се налага да махна единствения спейсър който в момента е монтиран, заради късия стрежен и пак излиза малко къс.
Изображение
ето за това говоря, сега с новата вилка трябва да махна спейсъра и лапата да остане върху чашката, и стрежена пак идва малко по къс от изискваните 2-3мм, може би 5-6 мм. Довечера ще видя колко точно като я монтирам.
limberjack

Рейтинг: 1238

Мнениеот X_NRG » Чет Мар 06, 2014 11:04 am

@libmerjack, Стерженът трябва да стига задължително ДО или НАД горния болт на лапата - това, в зависимост от конкретната лапа, може да бъде различно като милиметри.
По втория ти въпрос - да, може. :beer:
Warning! I listen to metal!
This is my bike. There are many like it, but this one is mine. My bike is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life...
Какво продавам.
Аватар
X_NRG

Рейтинг: 2000

Мнениеот bio » Чет Мар 06, 2014 11:09 am

при твоето положение ако стержена се пада под горния болт на лапата ще има проблем.
иначе можеш да махнеш спейсъра, ако лапата притиска добре чашката (от снимката изглежда все едно ще може да я натисне).
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот po_taka » Чет Мар 06, 2014 11:20 am

Вариант е и да търсиш 1мм спейсър, в момента нз къде има, но тук пише че в никобайкс е имало viewtopic.php?t=81272#p692696
Аватар
po_taka

Рейтинг: 1692

Мнениеот limberjack » Чет Мар 06, 2014 11:42 am

X_NRG написа:@libmerjack, Стерженът трябва да стига задължително ДО или НАД горния болт на лапата - това, в зависимост от конкретната лапа, може да бъде различно като милиметри.
По втория ти въпрос - да, може. :beer:

bio написа:при твоето положение ако стержена се пада под горния болт на лапата ще има проблем.
иначе можеш да махнеш спейсъра, ако лапата притиска добре чашката (от снимката изглежда все едно ще може да я натисне).

po_taka написа:Вариант е и да търсиш 1мм спейсър, в момента нз къде има, но тук пише че в никобайкс е имало viewtopic.php?t=81272#p692696

Благодаря за отговорите момчета, мисля си че горният болт ще хване стрежена, е не съм сигурен но довечера ще видя. Ще обърна внимание дали лапата ще притисне добре чашката.
Следващ въпрос е ако стрежена не стига до болта (вероятно ще стигне), има ли по-ниски чашки, така че да не минавам на вариант за удължаване на стрежен. Дори мога да ползвам по ниска чашка + спейсър ако има такава.
limberjack

Мнениеот gosh6o » Чет Мар 06, 2014 11:54 am

сменяш чашките и си нагласяш спейсърите :agree:
Прикачени файлове
P6120045.JPG
P6120045.JPG (27.93 KiB) Прегледано 10313 пъти
Аватар
gosh6o

Мнениеот limberjack » Чет Мар 06, 2014 1:23 pm

Да благодаря, поразгледах по онлайн магазините видях че има избор... друг е въпроса че трябва да хвърля над 30 лв за 150 грама желязо :D, да се надяваме че няма да стигам чак до там.
Благодаря отново за отговорите
limberjack

Мнениеот limberjack » Чет Мар 06, 2014 9:17 pm

Последните няколко поста са свързани с моя проблем така че прдължавам
Преди малко се опитах да монтирам новата (стара) вилка, но по закона на Мърфи срещнах няколко проблема.

Първи проблем, старата ми вилка е XCR 2004 година, някой може ли да ми каже дали тези неща се свалят.
Изображение
Не мога да ги сваля а трябват за другата вилка, ако не се свалят ще трябва да се взимат нови, как се казват за да не ме гледат в магазина като изкопани.

Втори проблем, ето до къде стигна стреженът на новата вилка, почти сантиметър до горната страна на лапата. Предполагам това е проблем и ще трябва да мисля вариант за сваляне по-надолу лапата. Dа се има в предвид, че не е легнала добре à[kata понеже не е стегната което си е +1 или +2 мм (2 може да са много)
Изображение
Изображение

Трети не до там проблем, Вероятно ще сменям чашката какви стандарти има на чашките или те не са стандартизирани и мога да намеря всякакъв вариант. Обмислям вариантът с чашка 1см + 0,5см спейсър - за спейсър знам че има 0,5см но за чашки не знам, ако някой има да свирка :wavey: .
Ето колко е висока в момента чашката.
Изображение

Който може да дава съвети :beer:
limberjack

Мнениеот spirov92 » Чет Мар 06, 2014 9:29 pm

Това на стержена е долния конус на чашките. Избива се с ножче и отвертка. После трябва да измислиш как да го набиеш на новата вилка, без да го повредиш.
Стержена идва къс. Или смени чашките, или измисли с какво да заместиш тая огромна капачка на чашките.
Чашките са съвсем стандартни полуинтегрирани.
spirov92

Мнениеот limberjack » Чет Мар 06, 2014 9:43 pm

spirov92 написа:Това на стержена е долния конус на чашките. Избива се с ножче и отвертка. После трябва да измислиш как да го набиеш на новата вилка, без да го повредиш.
Стержена идва къс. Или смени чашките, или измисли с какво да заместиш тая огромна капачка на чашките.
Чашките са съвсем стандартни полуинтегрирани.

Пробвах да избия долния конус ама не става, дори го нараних леко. Ще пробвам с ножче след малко като ми минат нервите :D
Обмислям варианта да заменя тоя конусовиден спейсър с по-нисък ама дали ще намеря нещо из форума... че нови чашки... нещо мисля да спестя 20-30 лв....
ще прегледам и форума дали някой не продава чашки на приемлива цена.
limberjack

Мнениеот gosh6o » Чет Мар 06, 2014 9:46 pm

http://store.trueriders.bg/vp-a41ac-headset.html виж височината им. Мисля ще ти оправят проблема и даже ще се наложи да имаш спейсърче. До набиването на конуса, бих препоръчал след като смениш чашките да сложиш този, който е пристигнал с тях :) Дано съм успял поне да дам някаква насока.
Аватар
gosh6o

Мнениеот limberjack » Чет Мар 06, 2014 10:02 pm

gosh6o написа:http://store.trueriders.bg/vp-a41ac-headset.html виж височината им. Мисля ще ти оправят проблема и даже ще се наложи да имаш спейсърче. До набиването на конуса, бих препоръчал след като смениш чашките да сложиш този, който е пристигнал с тях :) Дано съм успял поне да дам някаква насока.

Гледах доста има хубави чашки дори на по ниска цена, ама идеята е да спестя някои лев за баничка :D
limberjack

Мнениеот bio » Чет Мар 06, 2014 10:27 pm

за избиването може да ползваш ножчета от макетен нож. ползваш ги като клинове отвсички страни.
за горният конус може да помислиш върху следните варианти:
- дали евентуално не може да се свалят няколко милиметра от него на струг и той да си запази притискателната функция.
- да свали лагера и горния конус и да обиколиш сервизите да потърсиш по-къс притискател. защото мисля ще при теб това дългото не е самия конус. дори си мисля, че със спейсърите може да натиснеш конуса ... ама ще остане много свободно място да влиза гняс.
покажи малко снимки на горната чашка.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот limberjack » Чет Мар 06, 2014 10:46 pm

мислех си за стругар ама гледам едни нови ПРО струват 24 лв мисля от тях да взема ( ето тези http://screambikes.eu/bg/vilki/4642-chashki-pro-mt-11.html) то дали ще дам 10-15 на стругар или 10-15 само за долния спейсър май все тая. Плюс това ако се стругова ще се стругова отгорната страна за да не може отдолу да влиза гняс. След като се стругова горе то остава варианта стругованата част да нарани лапата не че не е издрана де :D

Опитах се да извадя долния конус но само го наранявам доста добре е лепнал за стрежена, май ше го оставя така и така ще продам вилката (ако някой я иска де)

Утре ще отида до магазина на Драг в люлин да видим те какво имат и какво рпедлагат

Благодаря на отзовалите ще зарежа така нещата за сега колкото и да ме дразни
limberjack

Мнениеот bio » Чет Мар 06, 2014 11:19 pm

чашките, които си посочил не са за твоето чело ... ама отиди в сервиз и те ще ти предложат решение.
наздраве и лека ...
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот limberjack » Пет Мар 07, 2014 9:57 am

bio написа:чашките, които си посочил не са за твоето чело ... ама отиди в сервиз и те ще ти предложат решение.
наздраве и лека ...

M да не са полуинтегрирани не забелязах това. нищо така или иначе довечера съм при докторите :D
Благодаря за отговора
limberjack

Мнениеот Parcaleste » Пет Мар 07, 2014 5:11 pm

Здравейте!

Няколко въпросчета и от мен. Тази седмица си взех Cross Grip 927. Всичко точно, обаче в магазина махнаха предната гума, за да мога да го побера в колата. Обясниха ми, че като сложа вилката на шините на гумата (май така ми казаха), всичко само ще си напасне. Няма да има нужда от много игра. Обаче забелязах, че като завъртя гумата (самата гума) има прилично отклонение. Каплата не се криви и тя си има нормален ход на отклонение. Но гумата някак крива ми изглежда. Мисля, че съм я сложил правилно, защото диска не опира никъде в апарата на спирачката. Това нормално ли е? Или да посетя сервиз и да ми центроват гумата?

Също така има ли предпазители, с които да опазя рамката над вилката? Говоря за мястото, където се намира жилото, което отива към задната част на колелото. На предишния ми байк се протри боята на това място. Искам да избегна този момент при това колело.

Благодаря за отговорите. :beer:
"Мога да обобщя всичко, което съм научил за живота, в три думи: животът не спира."

Робърт Фрост
Аватар
Parcaleste

Рейтинг: 1220

Мнениеот Yavkata » Пет Мар 07, 2014 5:35 pm

Parcaleste написа: Мисля, че съм я сложил правилно, защото диска не опира никъде в апарата на спирачката. Това нормално ли е? Или да посетя сервиз и да ми центроват гумата?

Също така има ли предпазители, с които да опазя рамката над вилката? Говоря за мястото, където се намира жилото, което отива към задната част на колелото. На предишния ми байк се протри боята на това място. Искам да избегна този момент при това колело.

Някои гуми са си криви "по рождение" и колкото и да им се бае, няма оправяне. Все пак най-добре да си минеш през сервиза (все пак си гаранционен, макар, че може да се опъват за гумите). По втория въпрос:

viewtopic.php?f=4&t=154791
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот ivannik » Пет Мар 07, 2014 5:57 pm

Yavkata написа:
Parcaleste написа: Мисля, че съм я сложил правилно, защото диска не опира никъде в апарата на спирачката. Това нормално ли е? Или да посетя сервиз и да ми центроват гумата?

Някои гуми са си криви "по рождение" и колкото и да им се бае, няма оправяне. Все пак най-добре да си минеш през сервиза (все пак си гаранционен, макар, че може да се опъват за гумите). По втория въпрос:

viewtopic.php?f=4&t=154791

И някои марки велосипеди/български/ също са криви "по рождение"!
Аватар
ivannik

Рейтинг: 1080

Мнениеот papinu » Пет Мар 07, 2014 6:24 pm

Parcaleste написа:...
Също така има ли предпазители, с които да опазя рамката над вилката? Говоря за мястото, където се намира жилото, което отива към задната част на колелото. На предишния ми байк се протри боята на това място. Искам да избегна този момент при това колело...

Тук има обсъждане на този проблем.
В превъзходството ти над другите няма нищо благородно. Истинското благородството се състои в това да превъзхождаш предишния си аз.
Аватар
papinu

Мнениеот po_taka » Пет Мар 07, 2014 7:51 pm

Може да я надуеш много и да я оставиш така известно време (докато не караш например, а при каране да си я спускаш). Като не я надувай прекалено много, да не я пръснеш! На самата гума има описание колко са и границите. А както казаха по-горе - гаранционнния сервиз е най-добрия вариант.
Аватар
po_taka

Рейтинг: 1692

Мнениеот Petar_vn » Съб Мар 08, 2014 3:10 pm

Здравейте. Мога ли да сложа на тази главина касета 8-ца. В описанието е дадена че е за 9, но разстоянието на шлиците на 9 скоростните и 8 скоростните касети не е ли едно и също? И другия ми въпрос е какво ви е мнението за тази главина?

http://screambikes.eu/bg/glavini-mtb-za ... tml#idTab1
Аватар
Petar_vn

Рейтинг: 1182

Мнениеот Petar_vn » Съб Мар 08, 2014 7:30 pm

Имам въпрос, какво ще рече това? "Монтаж: директен монтаж към задния обтегач чрез 10мм ос"?
Аватар
Petar_vn

Мнениеот Petar_vn » Съб Мар 08, 2014 7:36 pm

И да ми кажете мнение за тази главина
http://www.bike-house.biz/product/962/s ... avina.html
спрял съм се за сега на нея, устройва ме като цена и е подходяща за изискванията ми.
Аватар
Petar_vn

Мнениеот penmark » Съб Мар 08, 2014 7:45 pm

Означава, че може да се закачи дерайльор за оста като този. http://www.bike-house.biz/product/689/s ... vatel.html
Аватар
penmark

Мнениеот Petar_vn » Съб Мар 08, 2014 7:52 pm

penmark написа:Означава, че може да се закачи дерайльор за оста като този. http://www.bike-house.biz/product/689/s ... vatel.html

А мога ли да използвам главината за рамка със стандартни уши, на която дерайльора се закача за отделно ухо?
Аватар
Petar_vn

Мнениеот radeviq » Съб Мар 08, 2014 8:18 pm

Обърни внимание, че захвата за диска на този Saint е "Oversize Center Lock", а не нормалния center lock ;)
Аватар
radeviq

Рейтинг: 1379

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум