помощ за нов велосипед

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

помощ за нов велосипед

Мнениеот galileo » Вто Фев 04, 2014 2:38 pm

здравейте колеги,
от доста време гледам форума, но досега не ми се е налагало да пиша.
Въпроса е следния - след почти цяло лято, есен и част от зимата каране на настоящия ми велосипед-drag grizzly, дойде време да се ъпгрейтна. Спрял съм се на Cube Acid http://www.cube.eu/en/bikes/mtb-hardtail/acid/ .
Чудя се между 27.5 и 29, какво ще кажете? Досега съм карал само из Родопите в района около Пловдив, при излизане обикновенно се навъртат около 50-60 км през почти всякакъв терен с неособенно сложни спускания.
Аватар
galileo

Рейтинг: 1300

Re: помощ за нов велосипед

Мнениеот bio » Пет Фев 07, 2014 3:45 pm

galileo написа:здравейте колеги,
от доста време гледам форума, но досега не ми се е налагало да пиша.
Въпроса е следния - след почти цяло лято, есен и част от зимата каране на настоящия ми велосипед-drag grizzly, дойде време да се ъпгрейтна. Спрял съм се на Cube Acid http://www.cube.eu/en/bikes/mtb-hardtail/acid/ .
Чудя се между 27.5 и 29, какво ще кажете? Досега съм карал само из Родопите в района около Пловдив, при излизане обикновенно се навъртат около 50-60 км през почти всякакъв терен с неособенно сложни спускания.

Здравей,
първо според мен малко си объркал раздела. ако искаш помоли някой администратор да я премести в раздела XC, за да може да получиш повече и по-адекватни мнения.
ето ти една примерна тема с различните размери колела.
няма да е лошо да дадеш и малко повече информация:
- тегло/ръст.
- тип на карането/денивилация.
- очаквания. какво те дразни сега/какво искаш за в бъдеще.
разгледай също и:
http://www.canyon.com/
http://www.radon-bikes.de
промоциите на Крос.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Рейтинг: 2000

Мнениеот galileo » Пет Фев 07, 2014 6:10 pm

благодаря за отговора,
май наистина съм объркал подфорума. С най-искрени извинения към модераторите, но дали ще е възможно да ми бъде преместена темата в XC?
а иначе съм 179см/82кг.
тип на карането - мисля че си е баш крос кънтри като най-сложното ми спускане е било от хижа здравец до село извор.
настоящия ми велосипед се троши постоянно и почти не е имало каране без да влезна в бокса за нещо. колегите ми карат с хубави байкове и те в общи линии след каране само си чистят колелетата.
темата за различните стандарти при гумите я изчетох цялата, но не можах да направя няакакъв извод.
спрял съм се на CUBE acid защото като цена качество не можах да намеря по-изгодно решение. Тези ациди са 27,5 и 29 инча и затова се питам кой ще е по-удачен за мен.
Аватар
galileo

Мнениеот bio » Пет Фев 07, 2014 8:13 pm

преместиха ти темата.
не си нисък, предполагам голямото колело ще ти отива. нямам никакви наблюдения върху 27,5'' и 29''. има и статии ... в сайта mtb-bg.com. аз имах мерак да ги пробвам големите размери ама те направо обявиха война на 26'' и затова ги мразя. шегувам се естествено, просто нямам мерак да поддържам още един стандарт.
та на темата. ако проблемите са ти само от техническо естество те могат да бъдат решени с подмяната на някой части. ако смяташ, че всичко е компот тогава сменяш цялото колело.
като цяло това е XC велосипед. ще върви много нагоре, надолу по-спокойно. добри компоненти (с няколко забележки, за които не трябва да ти пука).
ако искаш да суркаш здраво надолу ... според мен това не е удачен избор.
за пътеката, която си писал е идеален с доста друсане в каменистата част, но там с твърдак просто намаляш.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Рейтинг: 2000

Мнениеот ermenkovbg » Пет Фев 07, 2014 11:00 pm

Здравей,
Аз съм 180см, 85кг и карам отскоро 29'' размер L, а преди карах 26''. Мога да кажа следното: 26-та я карах, а 29-та ме вози :D . Аз обаче предпочитам по-спокойно каране, с повече въртене и не особенно трудни спускания. Това не означава, че 29-та не става за яки спускания, просто аз не мога :dontknow: . Както казва един известен съфорумник: "Ако трябва да ги оприличим на автомобил 29-та е дизел, а 26-та бензин" :clap: . Когато пробвах за първи път 29-та разбрах, че това е моя размер търкалета. След първото каране бях сигурен, че велосипеда е правен точно за мен :D . Мисля, че и двата размера търкалета ще ти паснат идеално (може би си за М рамка, зависи от дължината на крака ти). Имай в предвид, че при 29-та предавка 24 към 36 може да ти идва тежка за по-стръмни участъци ако нямаш достатъчно сила в краката. Относно окомплектовката не мога да ти дам съвет, защото не съм достатъчно компетентен, но във форума има хора, които могат да те посъветват ако попиташ. Дано съм бил полезен. :beer:
„Никога не спори с тъпак, хората може да не забележат разликата.“
„Накъдето и да карате, то е срещу вятъра и по нанагорнище.“
Аватар
ermenkovbg

Рейтинг: 1390

Мнениеот galileo » Вто Фев 11, 2014 11:59 am

благодарности на модераторите за това, че ми преместиха темата.
благоданости и на колегите за коментарите.
давам си още една седмица мислене, но клоня май повече към 27.5 размера. по статии в интернет мнението, че 27.5 е за по-напреднали байкъри ме води до мисълта, че ако сега си купя 29-ка след една-две години може би ще се оглеждам за 27.5 което чисто финансово не ме печели много.
Аватар
galileo

Мнениеот ЕAngel » Вто Фев 11, 2014 7:02 pm

galileo написа: мнението, че 27.5 е за по-напреднали байкъри

Не знам защо си останал с впечатлението, че 27.5 е за по-напредналите. Може би защото още е относителна новост, някой от хората са леко скептични към новия размер. Даже се лансира конспиративната теория, че е специално създаден за да изсмуче паричките на всеки колоездач.
Истината е, че всички големи имена сред производителите на велосипеди са единодушни - 27.5 е размерът който ще се налага в обозримото бъдеще. Т.е. всичко свързано с този размер ще става все по-масово, респективно по-евтино. Така че щом става дума за покупка на ново колело - смело можеш да заложиш на числото 27.
ЕAngel

Рейтинг: 1380

Мнениеот MacLeod » Нед Фев 23, 2014 7:46 am

Според мен хич не е ясно след 3 години дали 27.5 ще е масов или изчезнал. Ето тук има резултати от тест, които показват, че или 26-ците или 29-ките са най-ефективни спрямо терена: http://m.bikeradar.com/mtb/news/article/bmc-trail-fox-29-first-look-38109/
http://www.bikeradar.com/mtb/gallery/article/bmc-trail-fox-29-first-look-38109/10/
На мястото на човека аз бих заложил на 29 инчово колело.
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Мнениеот ЕAngel » Нед Фев 23, 2014 5:28 pm

MacLeod написа:Според мен хич не е ясно след 3 години дали 27.5 ще е масов или изчезнал

Да сме живи и здрави, времето ще покаже кой е бил прав...
ЕAngel

Рейтинг: 1380

Мнениеот galileo » Пон Мар 10, 2014 11:17 am

здравейте пичове,
голямо благодарско за обърнатото на моя проблем внимание.
след много двоумене, четене, консултации, хвърляне ези тура и т.н. закупих модела 27.5 и въпреки лошото време направих едно каране.
ако някой го интересува ще споделя впечатления(които със сигурност са лаишки, базирани на моя много семпъл опит).
за пловдивчани и от района-маршрута ми беше пловдив-белащица(асфалт), белащица-марково(класическо крос кънтри, яко осморки в района между двете села), марково-манчова чешма(асфалт) и накрая спускане от резиденцията през ремсови поляни до марково от там в пловдив по асфалт.
като цало велосипеда се кара много леко. по асфалт не усетих някаква сериозна разлика, но затова пък на пресечения терен направо подскочих. скоростта ми в сравнение с предишния ми велосипед беше чувствително по-висока, на изкачванията изпреварвах сериозно пичовете с които карах, но като че ли въздуха не ми стигаше толкова колкото съм свикнал. първоначално спускането беше катастрофа-велосипеда е доста по-бърз, доста по-лесно минава през неравности и като се има в предвид, че за първи път карам със спирачки с хидравлика си беше доста яко оране. по някое време започнах да свиквам и в момента в който трябваше да почна да се наслаждавам свърши спускането.
това беше за тази седмица, надявам се ако не е било интересно поне да не е било досадно.
Аватар
galileo

Мнениеот Volkov » Пон Мар 10, 2014 2:02 pm

Честито за байка, със здраве да си го караш и да му се радваш!
И мойто разсъждение постфактум: Ако вземе 29, и след време реши друго, предполагам по-лесно може да го даунгрейдне до 26/27,5, сиреч, 2 капли... докато колело 27,5, май няма да може да побере 29 инча или се бъркам жестоко?! :confused:
Разсъждението ми е от автомобилна гледна точка...
Аватар
Volkov

Рейтинг: 1207

Мнениеот Ozzie » Пон Мар 10, 2014 2:19 pm

Volkov написа:И мойто разсъждение постфактум: Ако вземе 29, и след време реши друго, предполагам по-лесно може да го даунгрейдне до 26/27,5, сиреч, 2 капли...

Нещата съвсем не опират само до размер на две капли.
Рамките също имат разлики в геометрията и размерите.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот marto_bikeara » Пон Мар 10, 2014 4:31 pm

Честито!Много да те радва и най-важното безаварийно ! :beer:
marto_bikeara

Рейтинг: 1225

Мнениеот ParanormaL.. » Вто Мар 11, 2014 8:53 am

marto_bikeara написа:Честито!Много да те радва и най-важното безаварийно ! :beer:
ParanormaL..

Рейтинг: 1200

Мнениеот galileo » Сря Мар 12, 2014 5:39 pm

благодаря на всички за добрите думи
Аватар
galileo

Назад към Продукти за крос-кънтри