spd педали

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

spd педали

Мнениеот galileo » Пон Мар 17, 2014 11:02 am

здравейте колеги,
завчера си купих едностранни spd педали и вчера направих първото си каране със заключване на обувката към педала. 3 пъти паднах заради тях и така и не можах да направя извод за себе си кога точно да ги заключвам кога да карам от другата страна.
много бих бил благодарен ако някой сподели как и кога точно си заключва педалите и кога ги отключва.
Аватар
galileo

Рейтинг: 1300

Re: spd педали

Мнениеот unsigner » Пон Мар 17, 2014 11:35 am

Продължавай да упорстваш, ще свикнеш :-) Аз след две-три седмици вече се чувствах по-сигурен закопчан, отколкото разкопчан.

Аз заключвам винаги, и отключвам винаги преди спиране, ако съм на спокойно място само единия крак, ако съм на улица - и двата. (Страх ме е не от самото падане, а от това да не ми мине някоя кола отгоре.) На обратната страна на педала, без автомат, карам само когато излизам с обикновени обувки.

Има два вида парчета за педали, "single release" и "multi release". Single Release отключват само като напънеш с пета навън; Multi Release отключват и навътре, че дори и при рязко дръпване назад и нагоре. Това последното е 50/50 добро-лошо, но отключването навътре ме е спасявало веднъж-дваж, когато откопчая десния крак, и загубя равновесие и тръгна да залитам наляво; в този момент естественото движение на левия крак е с петата навътре. Ако твоите са single release, и продължаваш да падаш, може да пробваш да ги смениш с multi.
unsigner

Рейтинг: 1667

Мнениеот unsigner » Пон Мар 17, 2014 11:37 am

(И, разбира се, изчети и тази тема: http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=9956, и съответната статия)
unsigner

Мнениеот galileo » Пон Мар 17, 2014 12:37 pm

благодаря за отговора. ще инвестирам в протектори :)
Аватар
galileo

Мнениеот ^_WhitE_DeMoN_^ » Пон Мар 17, 2014 1:29 pm

Колегата по-горе е в грешка, single release парчетата се откопчават и в двете посоки. Като за начало, опитай да отхлабиш захапката на автомата (като с времето натягай до удобен праг) и покарай с multi release парчета, винаги откопчаваш неводещия крак преди спиране и се подпираш стабилно на него (да не се прекантариш на другата страна). При мен имаше проблем със закопчаването, губих прекалено много време, затова гледах да не се откопчавам излишно (баланс по светофарите му е истината :) ), другия неприятен момент е нежеланото откопчаване (истинския причинител на повечето болежки при мен). Чувствам се далеч по-стабилно закопчан и не използвам въобще платформи.
Viber | Telegram | WhatsApp | Kaizala: 0885355287 || Facebook: Serge Bulah || Instagram: serge.insta
Аватар
^_WhitE_DeMoN_^

Рейтинг: 1775

Мнениеот unsigner » Пон Мар 17, 2014 1:37 pm

Хм, сигурен ли си?

Ето листовка на Шимано:

http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/SI/Pedals/SI_46F0A_002/SI-46F0A-002-ENG_t_v1_m56577569830732602.pdf

По средата на страницата, при картинката на пета със стрелки.

(Моите са multi-release, никога не съм карал single-release - може да греша. Моите определено се откопчават и навътре.)
unsigner

Мнениеот marsa » Пон Мар 17, 2014 2:53 pm

Single се откопчават само със завъртане по хоризонтала, няма значение наляво или надясно - парчетата и педалите са симетрични. Казва се да се отключват навън само защото навътре може да опреш в курбел, рамка, спици и т.н. Multi се откопчава най-общо казано с дърпане във всяко направление.

По принцип е логично multi-то да се освобождават нежелано много по-често, ама то в съвсеменната обстановка на пазара с наличнието на най-различни марки педали и парчета е въпрос на комбинация от двете как точно ще работят.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот unsigner » Пон Мар 17, 2014 3:11 pm

ОК, мерси за пояснението, това беше ценно - аз искам отключването навътре, не искам отключването с дръпване нагоре (което ми се случва чат-пат и без да искам); значи просто трябва да пробвам single парчета.
unsigner

Мнениеот nismo8 » Пон Мар 17, 2014 8:58 pm

Аватар
nismo8

Рейтинг: 1214

Мнениеот Ozzie » Пон Мар 17, 2014 10:54 pm

@galileo
Избрал си грешния тип педали. :)
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот galileo » Вто Мар 18, 2014 2:01 pm

Ozzie написа:@galileo
Избрал си грешния тип педали. :)

не съм навътре в нещата, но специално за това дали да си взема педали с едностранно заключване доста четох и мислих.
възмопжно е да греша, но запедалите идеята ми беше да си ползвам от време на време колелото и с по-casual:-) екипировка.
Аватар
galileo

Мнениеот unsigner » Вто Мар 18, 2014 2:19 pm

И на мен ми беше това идеята, и съм карал точно един път от последните 400 км с обикновени обувки.

Сега обмислям дали да не си купя следващите грешни педали, 530:

Изображение

С идеята, че все пак са малко от малко широки, и може би ще могат да се карат с обикновени обувки, ако се наложи? Не мога да се прежаля да сложа направо 520, които са колкото половин кибритена кутийка.
unsigner

Мнениеот papinu » Вто Мар 18, 2014 2:36 pm

unsigner написа:...
С идеята, че все пак са малко от малко широки, и може би ще могат да се карат с обикновени обувки, ако се наложи? Не мога да се прежаля да сложа направо 520, които са колкото половин кибритена кутийка.

Аз карам с Shimano XT PD-M785, които имат същия борд като този на модела, който си показал. Не се заблуждавай, че можеш заради този борд да караш с обикновени обувки - не става. Този борд е полезен да поема ударите и предпазва самия механизъм. Той не контактува с обувката. Посредством този борд по-лесно се наглася педала за да се закопчееш. Аз лично го смятам за полезен.
В превъзходството ти над другите няма нищо благородно. Истинското благородството се състои в това да превъзхождаш предишния си аз.
Аватар
papinu

Мнениеот valentin.georgiev » Вто Мар 18, 2014 3:58 pm

Здравей,
аз карам с м780, налагало ми се е и съм ги карал с нормални обувки (в града), не ми е представлявало особен проблем. Но не бих се качил в планината без съответстващите им обувки.
А относно парчетата - и аз в началото бях сложил multi-release такива с ненатегната пружина на педала (за по- лесно откачане) и мисля имам само едно падане от спряло положение заради тях.
Не бих и помислил в планината да карам незакопчан.
Аватар
valentin.georgiev

Рейтинг: 1627

Мнениеот RastaWarrioR » Сря Мар 26, 2014 5:06 am

Както пишеше по-горе; Не му се плаши баце, колкото повече караш толкова повече ще се чудиш за кво служат платформените педали :)
Хубаво е и да забравиш за страха от падане, щото в повечето случай той те бута от колелото :D
По-горе също е написано, че си сбъркал педалите, така е - тия твоите нямат мноо предимства освен това да ги караш с цивилни обувки... само се замисли за металните парчета върху металните педали в мокро време на технично спускане ;)
Изображение
Аватар
RastaWarrioR

Мнениеот galileo » Сря Мар 26, 2014 2:28 pm

направих едно каране без да се откачам от педалите и направих само едно падане и то се дължеше на страха от това, че краката са ми закопчани(въобще не би трябвало да падам).
както казва колегата по-горе иска си каране :-)
а иначе още не мога да се съглася, че съм си взел грешните педали. закачането винаги става от раз без да си гледам в краката а пък опцията да си карам с нормални обувки си ме влече.
Аватар
galileo

Назад към Продукти за крос-кънтри