Части втора употреба

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Части втора употреба

Мнениеот capola » Пет Мар 28, 2014 10:09 pm

Карам кола втора употреба, живея в жилище втора употреба, нося дрехи втора употреба. За мен този въпрос е донякъде и принципен, защото не намирам смисъл да се дават много пари за неща, които се износват. Reduce, reuse, recycle.

Купих си ново колело. Не знам дали това беше грешка, но сега искам да сменям някои неща по него. Бих се радвал да споделите какъв опит имате с части втора употреба? Кои части бихте или не бихте взели втора употреба?
Аватар
capola

Рейтинг: 1547

Re: Части втора употреба

Мнениеот psixopat » Пет Мар 28, 2014 10:22 pm

Принципно, всяка част може да бъде втора употреба (хайде без външните гуми и накладките :D ) и да ти върши работа безпроблемно дълги години.Всичко зависи от това как е поддържана, експлоатирана и т.н. Общо взето всичко без спирачките, и вилката бих се съгласил да е втора употреба.Ама само на теория.
На практика излиза един друг принцип, а именно, че не бих си купил каквото и да било втора употреба, ако имам парите за ново.Не ми ли дойде в кутия, да си го отворя сам и сложа на колелото не го ща. :D
taurus13 написа:в планината също има 4 посоки, но те са различни от световните. Тук те са: Нагоре, Надоле, Насам и Натам.
:)
Аватар
psixopat

Рейтинг: 1867

Мнениеот Ozzie » Пет Мар 28, 2014 10:33 pm

capola написа:Кои части бихте или не бихте взели втора употреба?

Ръкохватки (грипове) :D (разбираемо е)
верига
касета (ако последната е видимо износена)
съответно и плочи за курбели

Единият ми велосипед е сглобяван основно с части second hand, било от тук или от eBay. Проблеми не са ми създавали вече две години.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот antonpc » Пет Мар 28, 2014 11:14 pm

Подкрепям с две ръце рециклирането под всякаква форма. :peace:
Thank You, Bicycle :) “It is not the mountain we conquer but ourselves.” ~ Edmund Hillary / FunKyBikers
Аватар
antonpc

Рейтинг: 1551

Мнениеот outfaced » Съб Мар 29, 2014 12:23 am

Не бих казал, че става дума само за рециклиране ... висок клас 2ра ръка на половин цена е по качествено от това, което ще вземеш за тия пари нисък клас.
Трябва обаче да си добър механик и да знаеш кой чарк с какво може да те изненада, ако е втора ръка.
Има достатъчно народ, който продава добри ползвани неща на добри цени. Рамката, вилката, шока, курбели, шифтъри, дерейльори, колче, дори и едни грипове също са ми 2ра ръка... оплаквания от това нямам. Всъщност доста повече хора имат оплаквания с новите компоненти ;)
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Рейтинг: 2000

Мнениеот Admin » Съб Мар 29, 2014 2:05 pm

Така е, основната предпоставка да си доволен от части втора употреба е не какви са частите, а какъв е продавачът - можеш ли да разчиташ, че ще напише всичко за продукта както си е, или е някой, дето нито го знаеш, нито може да му се вярва. Добре е и ти самият да имаш известен опит и знания ,за да прецениш компонента, когато го видиш.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот capola » Съб Мар 29, 2014 6:37 pm

Да, наистина много точни наблюдения. Благодаря за споделения опит. Проблемът явно се крие по-скоро в мен, защото нямам нужния опит да преценя състоянието на дадена част.
Аватар
capola

Рейтинг: 1547

Мнениеот evin » Пон Мар 31, 2014 9:17 am

Бих взел всяка част, която е пазена и ползвана разумно от грижлив стопанин. Говоря за висок клас части, разбира се. Ниският клас ги избягвам, дори и нови.

Не понасям издрани и външно съсипани велочасти, колкото и да "работят супер" (а на практика се оказва, че са котка в чувал) - за мен велосипедът е дълготраен актив и съм маниак на тема външен вид и драскотини. Хората, които го считат за консуматив, ги избягвам.
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот APD » Пон Мар 31, 2014 8:51 pm

evin написа:Хората, които го считат за консуматив, ги избягвам.

Ъъъъ, четката ти за зъби е консуматив, но явно твоята е 20-годишна отлежала, само я пребоядисваш на 2-3 години веднъж и сменяш космите. Веригата на велосипеда е консуматив, а дори нова идва надрана и износена.

Дълготраен актив не означава, че няма нужда от ремонт или липсва износване от експлоатацията.
APD

Рейтинг: 977

Назад към Общ форум