Замяна на заден дерайльор Деоре с ХТ - болт?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Замяна на заден дерайльор Деоре с ХТ - болт?

Мнениеот nonkapo » Чет Мар 20, 2014 9:35 am

Отдавна съм взел заден и преден дерайльор ХТ който да поставя на мястото на заводските Деоре и Сънтур съответно. Велосипедът е Jamis Parker II 2008.
Нямаше проблеми с предния и всичко заспа на мястото си. Отзад обаче ударих на камък. Имам чувството че или съм взел грешен модел или са ми го дали без болт и пружина. Довечера ще постна снимки и ще ви кажа точните модели. Проблема е че дерайльорът без да е закачено жилото застава много близко до касетата. Каква може да е причината според вас ?
Благодаря.
Не се гаси туй що не гасне
Аватар
nonkapo

Рейтинг: 1360

Re: Замяна на заден дерайльор Деоре с ХТ - болт?

Мнениеот nonkapo » Чет Мар 20, 2014 11:09 am

Ето снимка на новия дерайльор поставен, без да е закачено жилото.
Прикачени файлове
XT1.JPG
Отгоре
XT1.JPG (143.87 KiB) Прегледано 818 пъти
XT.JPG
Отдолу
XT.JPG (128.54 KiB) Прегледано 744 пъти
Аватар
nonkapo

Мнениеот mikebike » Чет Мар 20, 2014 11:42 am

И веригата е Z-тка.Трябва по тънка за 8 зъба отзад...
mikebike

Рейтинг: 1120

Мнениеот compira » Чет Мар 20, 2014 1:36 pm

Първо не си си прекарал веригата правилно. Опира ти в рамото. И пробва ли да си поиграеш малко с едно малко винче което регулира отстоянието от венците. Eто тук за справка http://www.mtb-bg.com/index.php/special ... -repair009
Аватар
compira

Рейтинг: 2000

Мнениеот Brave » Чет Мар 20, 2014 2:05 pm

mikebike написа:И веригата е Z-тка.Трябва по тънка за 8 зъба отзад...

Веригатa "Z-тка" не значи нищо. Много от веригите на KMC са с номер на модел Z и някакакво число и със сигурност им такива съвместими с 7, 8 и 9 скорости. Това Z се отнася до специфичната форма на звената - ако се загледаш, точно пластините на които има маркировката Z образуват подобна на символа форма, като при пресоването им са оформени нещо като рампи долу в ляво и горе в дясно - мисля, че с идеята да става по-добре превключването. Така или иначе предполагаме че веригата и венците са съвместими, а дерайльора не се влияе от това.

Относно проблема на автора - compira е прав - наистина веригата е лошо прекарана - трябва да минава над зъбчето в клетката и да не трие в него. Най-добре прочети ето това http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/SI/RD/SI_5W70A_005/SI_5W70A_005_En_v1_m56577569830655487.pdf за да знаеш кое какво прави и как е добре да го настроиш.

И една забележка - почисти си веригата че е ужасна.
Brave

Мнениеот marsa » Чет Мар 20, 2014 2:23 pm

В PDF-a от горния пост всичко е описано подробно, ето ти и една снимкка да видиш нагледно как трябва да бъде:
Изображение

В кръг 1 се вижда как трябва да мине веригата.

В кръг 2 се вижда зъбчето, което трябва да контактува с ухото, а линията 3 трябва да е горе-долу хоризонтална.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот nonkapo » Чет Мар 20, 2014 9:45 pm

Благодаря много на всички. Ще докладвам след като поправя грешките.
Аватар
nonkapo

Мнениеот zpaz » Пет Мар 21, 2014 12:11 am

Съгласен съм със колегата Marsa. Не е от болта- той е да си направиш разтоянието между горната ролка на дерайльора и касета/по спомен 10мм/. На шадъл дерайльорите на Шимано зъбчето ,което трябва да се опре на ухото от задната страна за да се натегне пружината , е доста незабележимо.Става въпрос за зъбчето горе до самият болт за закрепване на дерайльора към ухото.При теб като гледам колко е сгънат най-вероятно зъбчето е пред ухото, а не зад него.Свали дерайльора и разгледай!
Да сме живи, щото много здрави си умряха!!!
Аватар
zpaz

Рейтинг: 1400

Мнениеот MIKEY MOUSE » Пет Мар 21, 2014 8:37 am

Ухото -оригинално ли е ? Защо ми се струва, че е огънато навътре- провери за перпендикулярност. Писано е по въпроса - има инструмент ,но може да стане и с ос М 10х1. :wavey:
PRO ARIS ET FOCIS / ЗА ОЛТАРИТЕ И ДОМАШНИТЕ ОГНИЩА/- ЗА ОТЕЧЕСТВОТО!

Ако искаш да разсмееш Господ, разкажи Му за плановете си !
Аватар
MIKEY MOUSE

Рейтинг: 1637
Местоположение: В един измислен свят-само за усмихнати и без модератори

Мнениеот nonkapo » Пет Мар 21, 2014 12:29 pm

MIKEY MOUSE написа:Ухото -оригинално ли е ? Защо ми се струва, че е огънато навътре- провери за перпендикулярност. Писано е по въпроса - има инструмент ,но може да стане и с ос М 10х1. :wavey:

Ами мисля да е оригиналното ухо. Поне така го купих преди няколко години. До сега с деорето не съм имал проблеми, но май веднъж пада върху дерайльора и нищо чудно да съм го изкривил. Остава за почивните дни, че днес ми затиснаха одеалото нещо
;-).
Аватар
nonkapo

Мнениеот nonkapo » Съб Мар 29, 2014 7:58 am

zpaz написа:Съгласен съм със колегата Marsa. Не е от болта- той е да си направиш разтоянието между горната ролка на дерайльора и касета/по спомен 10мм/. На шадъл дерайльорите на Шимано зъбчето ,което трябва да се опре на ухото от задната страна за да се натегне пружината , е доста незабележимо.Става въпрос за зъбчето горе до самият болт за закрепване на дерайльора към ухото.При теб като гледам колко е сгънат най-вероятно зъбчето е пред ухото, а не зад него.Свали дерайльора и разгледай!

Колега, оказа се прав. След като го разхлабих и изтеглих назад видях зъбчето за което говориш и сега мисля да е както трябва. За всеки случай пак слагам снимки.
Относно криво ли е ухото ще постна снимки и ще опитам да измеря. В тая връзка колко струва ухото и колко нитче за веригата? За момента съм сложил старото, но това не е решение. Освен това къде да гледам на самата верига за да дам размер за нитчето? И пак благодаря на всички.
Прикачени файлове
str.JPG
str.JPG (87.61 KiB) Прегледано 586 пъти
zad.JPG
zad.JPG (35.94 KiB) Прегледано 574 пъти
XT_c.JPG
XT_c.JPG (81.61 KiB) Прегледано 552 пъти
Аватар
nonkapo

Мнениеот marsa » Съб Мар 29, 2014 10:27 am

Вече е монтирано правилно. Ухото ти не е криво. За веригата имаш два варианта:
- по-популярният е да си купиш "бързо разглобяващо звено за верига", познато и като "quick link", само тярбва да кажеш да е 9 скорости (ширината е различна). Струва 2-3лв и трябва да го има във всеки нормален сервиз.
- Shimano продават еднократни резервни пинове за веригите си (отново според ширината на веригата). Цената е подобна.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот nonkapo » Вто Апр 22, 2014 9:32 pm

Благодаря отново. Взех си еднократен нит, тъй като нямаше куиклинк а на всичко отгоре нямаше нит за КМС а само за Шимано. Понеже не струваше почти нищо реших все пак да го купя. В тая връзка, ако реша да сменя веригата (поуплаших се от ревютата за моята Z9000) какво да предпочета? Велосипеда се кара основно крос кънтри, понякога в пясък, понякога изкачване на камънак(планина е силна дума). Както споменах по горе 9 скоростен почти стоков Паркър 1 2008 (сменени само дерайльорите с Шимано XT).
Аватар
nonkapo

Назад към Веломеханик