Въпрос за средна плоча

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Въпрос за средна плоча

Мнениеот skulboy » Чет Мар 27, 2014 8:10 pm

Здравейте! Ето че идва и дилемата за избор на плоча за курбелите. Ще се кара грубо по черни пътеки и спускания. Искам да ме насочите и да ми обясните разликата между по-малкия и по-големия брой зъбци на плочата. До колкото четох съм се спрял на 38-36 зъба.
Един друг въпрос ме вълнува много и за да не пускам друга тема, ще питам тук. Каква е разликата между средно на квадрат и шлици?
Нещо ме дърпа пак назад,
трудно ми е да се отскубна.
Ще го преборя щом съм млад
и държа съвестта си будна!
Аватар
skulboy

Рейтинг: 1360

Re: Въпрос за средна плоча

Мнениеот denises26 » Чет Мар 27, 2014 10:11 pm

Най-просто казано, колкото по-малко зъби има плочата отпред толкова по-леко е въртенето. Имай впредвид, че най-малките плочки по-принцип са 22 зъба и се използват за стръмни и продължителни наклони. При касетата отзад пък е обратно, на най-голяма предавка отзад (32,34 или 36) въртенето е най-лесно и постепенно стават по-малко обичайно завършвайки с 11 или 13 зъба. При каране само с една плоча отпред трябва много добре да помислиш как ще караш, ще има ли много изкачвания - караш ли ги или предпочиташ да го избуташ на по-стръмното и просто да спуснеш. Също така трябва да съобразиш с каква касета си отзад. Аз бих ти препоръчал да започнеш или с 36 или с 32 в зависимост от стила каране. :beer:
Аватар
denises26

Рейтинг: 1402

Мнениеот skulboy » Пет Мар 28, 2014 1:18 pm

Първо благодаря за подробното обяснение :) Стилът ми е както казах по-грубо спускане. Баирите, до колкото мога ще въртя нагоре, но 98% ще се бута :D Иначе за отзад съм със касетка 8ца, обаче трябва да проверя за зъбците. И ако някой иска, може да ми обясни разликата относно средното :beer:
Нещо ме дърпа пак назад,
Аватар
skulboy

Мнениеот bio » Пет Мар 28, 2014 1:43 pm

skulboy написа:Първо благодаря за подробното обяснение :) Стилът ми е както казах по-грубо спускане. Баирите, до колкото мога ще въртя нагоре, но 98% ще се бута :D Иначе за отзад съм със касетка 8ца, обаче трябва да проверя за зъбците. И ако някой иска, може да ми обясни разликата относно средното :beer:

разликата е в захвата на курбела към средното. на квадрат или на шлици. шлицът се води уж по-здрав и надежден захват. при квадрат (square taper) при затягане курбела се набива в оста и съответно много трудно се избива (с екстрактор).
http://en.wikipedia.org/wiki/Bottom_bracket
анти-каски !!!
Аватар
bio

Рейтинг: 2000

Мнениеот Vorac » Пет Мар 28, 2014 3:54 pm

И шлиц се вади с екстрактор.

Шлиците са (поне) 3 вида. Това, деот го пишат по онлайн магазините "на шлиц" е недостатъчно.

Шлиците се водят по-лека система, защото оста не е плътна, а куха.

Ииии май всичко това е остаряла технология, сега като пуснат Alivio-то с ос на 2013 Deore.
Vorac

Рейтинг: 1513

Мнениеот skulboy » Съб Мар 29, 2014 2:27 pm

Така като гледам повечето карат със 38 зъба отпред. Когато примерно отпред съм със една плоча, а отзад съм превключил на най-малкия венец, няма ли като въртя, дори и със водач, веригата да трака постоянно във водача?
Нещо ме дърпа пак назад,
Аватар
skulboy

Мнениеот evin » Пон Мар 31, 2014 11:07 am

Зависи от водача, но при 8-9 скорости обикновено не опира, при 10 - би могло, всичко е до настройка
Също така за 1х9 или 1х10 се изисква и качествена верига, която носи на странично усукване, примерно Shimano CN-7701 за 9-ка
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот skulboy » Пон Мар 31, 2014 11:09 pm

На това средно може ли да се монтира водач http://img04.prodavalnik.com/images_pro ... 00x600.jpg http://img05.prodavalnik.com/images_pro ... 00x600.jpg . Не съм запознат и за това питам. Самия водач на средното ли се монтира или към дупките за малката плоча на курбелите? Какъв тип монтаж на водач би трябвало да е в моя случай? Благодаря предварително.

ПП. Кои курбели бихте ми препоръчали от тези две обяви:
1. http://prodavalnik.com/visok-i-sreden-k ... -i45868405
2. http://prodavalnik.com/kurbeli-truvativ ... -i41892873
Нещо ме дърпа пак назад,
Аватар
skulboy

Мнениеот X_NRG » Вто Апр 01, 2014 10:36 am

skulboy написа:На това средно може ли да се монтира водач http://img04.prodavalnik.com/images_pro ... 00x600.jpg http://img05.prodavalnik.com/images_pro ... 00x600.jpg . Не съм запознат и за това питам. Самия водач на средното ли се монтира или към дупките за малката плоча на курбелите? Какъв тип монтаж на водач би трябвало да е в моя случай? Благодаря предварително.

Това средно движение е с "вътрешни" лагери, т.е. нямаш никакъв шанс да монтираш водач или адаптор за водач на самото средно движение, т. като няма с какво да го захванеш. Всъщност виждам, че част от средното движение би могло да захване водача, но според мен ще е прекалено слабо. Единственият ти шанс за водач с това средно движение е ако рамката ти има уши за ISCG или ISCG 05 стандарт. Изглеждат така:
Изображение

Ако рамката ти няма такива уши и искаш водач ще ти трябва средно движение с външни лагери.
Warning! I listen to metal!
This is my bike. There are many like it, but this one is mine. My bike is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life...
Какво продавам.
Аватар
X_NRG

Мнениеот skulboy » Вто Апр 01, 2014 10:50 am

X_NRG написа:
skulboy написа:На това средно може ли да се монтира водач http://img04.prodavalnik.com/images_pro ... 00x600.jpg http://img05.prodavalnik.com/images_pro ... 00x600.jpg . Не съм запознат и за това питам. Самия водач на средното ли се монтира или към дупките за малката плоча на курбелите? Какъв тип монтаж на водач би трябвало да е в моя случай? Благодаря предварително.

Това средно движение е с "вътрешни" лагери, т.е. нямаш никакъв шанс да монтираш водач или адаптор за водач на самото средно движение, т. като няма с какво да го захванеш. Всъщност виждам, че част от средното движение би могло да захване водача, но според мен ще е прекалено слабо. Единственият ти шанс за водач с това средно движение е ако рамката ти има уши за ISCG или ISCG 05 стандарт. Изглеждат така:
Изображение

Ако рамката ти няма такива уши и искаш водач ще ти трябва средно движение с външни лагери.

Значи и на двете средни движения от двете обяви е невъзможно да се монтира водач, така ли? Може ли да ми дадеш линк към някакво средно с външни лагери на шлици? За система 1х8 (36 зъба отпред, 11-32 отзад) има ли смисъл да се слага водач?
Нещо ме дърпа пак назад,
Аватар
skulboy

Мнениеот X_NRG » Вто Апр 01, 2014 12:56 pm

skulboy написа:Значи и на двете средни движения от двете обяви е невъзможно да се монтира водач, така ли?

За Gigapipe-а пише, че може да се сложи такъв с монтаж за средното движение, но като гледам колко слабо ще бъде застъпен силно се съмнявам да е надеждно.

skulboy написа:Може ли да ми дадеш линк към някакво средно с външни лагери на шлици? За система 1х8 (36 зъба отпред, 11-32 отзад) има ли смисъл да се слага водач?

Средното движение трябва да се съобрази с интерфейса на курбелите, които ще използваш. Какви са курбелите?
Щом отпред ще бъдеш само с 1 плоча и тя не е от Narrow-Wide тип, водачът е силно препоръчителен, даже задължителен. Има и гето вариант с фиксиран преден обтегач, но е ужасен.
This is my bike. There are many like it, but this one is mine. My bike is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life...
Какво продавам.
Аватар
X_NRG

Мнениеот skulboy » Вто Апр 01, 2014 1:46 pm

Truvativ hussefelt са курбелите, харесал съм си и ruktion.
Нещо ме дърпа пак назад,
Аватар
skulboy

Мнениеот X_NRG » Вто Апр 01, 2014 2:21 pm

И Hussefelt, и Ruktion са с Howitzer интерфейс към средното движение. GigaPipe средното движение е с ISIS интерфейс. Това за жалост означава несъвместимост.
Щом си се спрял на горепосочените курбели, моят съвет е да си потърсиш едно ей такова средно движение: http://www.sram.com/truvativ/products/t ... owitzer-xr
Какво продавам.
Аватар
X_NRG

Мнениеот skulboy » Вто Апр 01, 2014 4:50 pm

Как мога да разбера дали дадени курбели с резба на шлици са съвместими например със средно howitzer? Идеята ми е да си комбинирам курбели със средно.
Щом hussefelt е несъвместимо със гигапайп, как тогава ги карат двете?
Нещо ме дърпа пак назад,
Аватар
skulboy

Назад към Веломеханик