Здравейте всички!
Напоследък карането на колело почва да ми липсва твърде много и реших да си взема ново колело. Преди няколко години карах един твърд RAM HT (май One 2, не помня точно), но се преместих и го изоставих на приятел.
Сега мисля да взема нещо по-добро, като нямам никакъв проблем да е твърдо - ще карам само XC и съм свикнал на твърдо колело. От друга страна, не бих отказал меко, стига да е сравнително леко. Свикнал съм на 26" колела, но, доколкото разбирам отзивите, се съм напълно ок с 650b или 29". Телосложението ми не е екстремно - 72kg/185см. Бюджет: $1000-$2000.
Направих доста рисърч, и опциите ми изглеждат общо взето две:
1. Твърдо марково колело (Trek, Giant, Specialized, GT) със що-годе сносни чаркове за около $1500-$1800. Вероятно ще трябва да е 29" или 650b, щото 26" вече почти никой не произвежда.
2. Съществено по-евтино колело от bikesdirect.com, сайт за директни продажби в щатско, който май окомплектова миналогодишни изостанали рамки (под собствената си непретенциозна марка Motobecane) с доста добри чаркове и ги продава (странно) евтино. Според отзивите за рамките им (форуми, байк списания), явно няма по-сериозни проблеми с тях отколкото с тези на марковите производители. Имам човек, който може да ми го досглоби и настрои правилно.
Конкретно, бих се радвал, ако някой от разбиращите (предполагам всички тук сте такива) може да си даде компетентното мнение за следните велосипеди, особено за съотношението качество на чаркове/цена, велосипедна геометрия (за това не знам нищо), и цялостна визия на окомплектовките:
Твърди:
- възтежък 26", 140мм Revelation RLT, Shimano Deore/XTR 3x10, Avid Elixir CR, $1300
- сносно лек 26", SID RLT, Shimano XT/XTR 3x10, Avid Elixir CR, $1600
- доста лек 26", SID RLT, Shimano XTR 2x10, Avid Elixir CR, $1600
- много лек 26", SID RLT, SRAM XO 2x10, Avid Elixir CR, $1900
- доста лек титаниев 29", Reba RL, SRAM XO 2x10, Avid Elixir 9, $2000
Меки:
- сносно лек 26", 120мм Reba RLT/Monarch RT3, Shimano XTR 3x10, Avid Elixir 9, $1600
- сносно лек 26", 120мм Reba RLT/Monarch RT3, Shimano XTR 2x10, Avid Elixir 9, $1600
- сносно лек 26", 120мм Reba RLT/Monarch RT3, SRAM XO 2x10, Avid Elixir CR Carbon, $1600
(списък с всички предлагани)
Аз имам някаква обща представа кои чаркове са по-сносни и кои - по-кофти, и при толкова ниски цени мога спокойно да си позволя да сменя няколко чарка (например по-къса лапа).
Мерси предварително!