Тема за кратки въпроси

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Тема за кратки въпроси

Мнениеот mishu_ » Чет Апр 03, 2014 12:18 pm

@bio, благодаря за инфото :beer:

Значи доколкото разбирам маслото си е само за rebound-а, който при мен си е окей.
Значи трябва да я отворя и да проверя пружината. Продават ли се само пружини?
Аватар
mishu_

Рейтинг: 1220

Мнениеот bio » Чет Апр 03, 2014 12:40 pm

@mishu_
тук продават разни хави ама е цената е оле мале.
иначе вярно е че имаш само настройка за rebound, но маслото си е там и през правият ход (сгъването) и оказва съпротивление влияе върху времето за сгъване (компресия).
анти-каски !!!
Аватар
bio

Рейтинг: 2000

Мнениеот KaLO_1407 » Чет Апр 03, 2014 1:56 pm

Може ли на главина за 7 скорости, да се сложи 6 скорстна касета?
"След двадесет години повече ще съжалявате за нещата, които не сте направили, отколкото за нещата, които сте направили…"
KaLO_1407

Рейтинг: 1131

Мнениеот ЕAngel » Чет Апр 03, 2014 6:48 pm

Ако и двете са на резба - може.
ЕAngel

Рейтинг: 1380

Мнениеот limberjack » Пет Апр 04, 2014 12:52 am

Привет,
След 2-ра спукана гума за 2 дена се замислих за Гето безкамерни гуми, та интересува ме от къде мога да си набавя слайм (slime) за да си направя гето боза.
limberjack

Рейтинг: 1238

Мнениеот scratch » Пет Апр 04, 2014 10:54 am

Здравейте,

имам Juicy 3 спирачки с накладки Clarks Gold (водят се полу-метални). Обмислям да сложа 180мм ротор Avid HS1 - въпроса ми е дали може тоя диск да се ползва с тия накладки или трябва да ползвам оригинални на авид (не съм сигурен те какви са, предполагам метални)?

Благодаря предварително :)
Аватар
scratch

Рейтинг: 1424

Мнениеот schmuki » Пет Апр 04, 2014 12:17 pm

пак съм аз с моите гуми.. имам 2 въпроса :Д
1) След като ми смениха гумите ми 2 дадоха уж старите, които бяха на колелото, обаче те са различни - Kenda k901f и Kenda k902r - нормално ли е колелото да е било с 2 различни гуми или са ми дали квото са имали?

2) При положение, че задната ми гума е с обърната шарка, не както е отбелязано, а обратно - то какво влияние ще оказва това на карането?

сори за дебилните въпроси, ама тепърва прохождам в този спорт :)
schmuki

Рейтинг: 1200

Мнениеот marsa » Пет Апр 04, 2014 12:43 pm

Гумите ти вероятно са тези:
http://img-fotki.yandex.ru/get/5907/gai ... eb69_L.jpg
Това е "Kenda Koyote" - модела е комплект от две различни гуми - различни са за предна/задна.

Повечето гуми имат посока на въртене, която е укзана от производителя. Тази посока е различна, в зависимост дали гумата се ползва като предна или задна. Причината е, че шарката на грайфера се оптимизира за максимално сцепление в едната посока. Предното колело се нуждае от сцепление по посока на спиране, а задното - при педалиране.

Така че старите ти кенди трябва да имат указана посока със стрелка от страни и тя да сочи напред и на двете. Новите мишелини ако са еднакви гуми, най-вероятно е правилно да са в противоположни посоки.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот schmuki » Пет Апр 04, 2014 12:56 pm

така вече има логика :) благодаря много
иначе новите гуми са Michelin Country dry 2, еднакви са и не мисля, че има означение коя е предна и коя е задна
като се завърти гумата така, че надписът да е "с главата нагоре" изглеждат така:
предната <<< Rear Font >>>
zadnata <<<Front Rear >>>
schmuki

Мнениеот marsa » Пет Апр 04, 2014 1:11 pm

Така както си го обяснил има значение от коя страна гледаш велосипеда. Ако си му от ляво, значи би трябвало ">>>" от поста ти да означава напред и обратното.

Виж картинката.
Прикачени файлове
front-rear rotation direction.jpg
посока на въртене на предна и задна гума
(216.28 KiB) 99 пъти
Аватар
marsa

Мнениеот gosh6o » Пет Апр 04, 2014 10:35 pm

Предната главина не позволява на диска да легне като хората. Като се сложи една шайба пред оста от страната на диска се оправя. Може ли да се кара така докато събера пари за главина (лежерно xc)?
Аватар
gosh6o

Рейтинг: 1355

Мнениеот marsa » Пет Апр 04, 2014 11:02 pm

Ако с реглаж на апарата не може да се напасне, не си прави експерименти с добавяне на шайба. Ще развалиш успоредността на тръбите на вилката, което не води до нищо добро. Ако е отзад е допустимо, макар и нежелателно. Ако имаш възможност да разглобиш главината и да изместиш тялото надясно посредством смяна/размяна на шайби от самата главина, това вече е решение.

Бързописната грешка, която беше направил ме вкара в уникални размисли и рисърч :lol:
Аватар
marsa

Мнениеот gosh6o » Пет Апр 04, 2014 11:16 pm

marsa написа:Ако с реглаж на апарата не може да се напасне, не си прави експерименти с добавяне на шайба. Ще развалиш успоредността на тръбите на вилката, което не води до нищо добро. Ако е отзад е допустимо, макар и нежелателно. Ако имаш възможност да разглобиш главината и да изместиш тялото надясно посредством смяна/размяна на шайби от самата главина, това вече е решение.

Бързописната грешка, която беше направил ме вкара в уникални размисли и рисърч :lol:

Не си струва играчката с този joytech. Ще си купя една формула за диск :)
Аватар
gosh6o

Мнениеот skulboy » Съб Апр 05, 2014 11:00 am

Пичове, понеже рамката ми пристигна "уж" със чашки, обаче без капачето... По принцип слагат ли го повечето продавачи като си пращат рамките или не?
И сега по същество, само това капаче ли ми трябва, за да сложа лапата върху него и всичко да си е както трябва или трябва и още нещо(тази шайба под капачето за какво е или тя си върви със капака) ? За сега поне мисля, че само то ми трябва, за да затисне горния лагер. Става ли да си купя от най-евтините чашки и от тях да взема капачето?
Нещо ме дърпа пак назад,
трудно ми е да се отскубна.
Ще го преборя щом съм млад
и държа съвестта си будна!
Аватар
skulboy

Рейтинг: 1360

Мнениеот Ozzie » Съб Апр 05, 2014 11:08 am

Моделът на чашките които са пристигнали с рамката, същия ли е като на снимката която си посочил?
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот skulboy » Съб Апр 05, 2014 11:17 am

Със сигурност не е :D Не знам как да проверя какъв модел/марка са, на тях не пише нищо, но предполагам са най-обикновени.
Нещо ме дърпа пак назад,
Аватар
skulboy

Мнениеот Ozzie » Съб Апр 05, 2014 11:42 am

Е как тогава да ти бъде отговорено на въпросите?!?
Пристигат едни чашки, показваш снимка на други. Снимай какво е пристигнало с рамката, за да може да получиш някакъв що- годе адекватен отговор.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Мнениеот skulboy » Съб Апр 05, 2014 12:57 pm

Ето и малко снимки. Още и още, последна!. Не виждам никъде някакви надписи или нещо от сорта :dontknow:
Нещо ме дърпа пак назад,
Аватар
skulboy

Мнениеот marsa » Съб Апр 05, 2014 1:28 pm

Чашките ти са тези:
http://www.vpcomponents.com/newen/tech.php?id=9

Над лагера 4 се поставят:
3 - уплътнение (единствено изолираща функция)
2 - метален конус (част от лагеровката)
1 - пластмасов конус (обира луфта между металния конус и стержена)

1 и 2 са задължителни, 3 не е жизнено важно за работата на лагерите, но ще остави отворен улей, през който ще влиза свободно мръсотия.

Долната чашка е същата, но без "1", защото конуса се набива плътно на по-широка част на стержена.
Аватар
marsa

Мнениеот schmuki » Съб Апр 05, 2014 1:55 pm

marsa написа:Така както си го обяснил има значение от коя страна гледаш велосипеда. Ако си му от ляво, значи би трябвало ">>>" от поста ти да означава напред и обратното.

Виж картинката.

Благодаря ти много, правилно значи са ми монтирани гумите :)
schmuki

Мнениеот skulboy » Съб Апр 05, 2014 5:19 pm

marsa написа:Чашките ти са тези:
http://www.vpcomponents.com/newen/tech.php?id=9

Над лагера 4 се поставят:
3 - уплътнение (единствено изолираща функция)
2 - метален конус (част от лагеровката)
1 - пластмасов конус (обира луфта между металния конус и стержена)

1 и 2 са задължителни, 3 не е жизнено важно за работата на лагерите, но ще остави отворен улей, през който ще влиза свободно мръсотия.

Долната чашка е същата, но без "1", защото конуса се набива плътно на по-широка част на стержена.

С една дума, заради 1 капаче нови чашки или ако намеря от някъде тези части, което е малко вероятно. Дали го има този модел по нашите сайтове?

ПП. Намерих ги, обаче не трабва ли всички части да ми пристигнат с рамката :\ При мен имаше само лагери...
Нещо ме дърпа пак назад,
Аватар
skulboy

Мнениеот spirov92 » Съб Апр 05, 2014 5:32 pm

skulboy написа:С една дума, заради 1 капаче нови чашки или ако намеря от някъде тези части, което е малко вероятно.

:agree:
Ако продавача е твърдял, че дава и чашки към рамката, логично е да даде всичките им части. Възможно е да не са били добре опаковани и нещо да е изпаднало при превоза, но това пак е по вина на продавача.
spirov92

Мнениеот Ozzie » Съб Апр 05, 2014 6:05 pm

skulboy написа:Ето и малко снимки. Още и още, последна!. Не виждам никъде някакви надписи или нещо от сорта :dontknow:

Седем снимки на които си показал само леглата. Нищо друго ли не е дошло с рамката?
Аватар
Ozzie

Мнениеот skulboy » Съб Апр 05, 2014 6:39 pm

Ozzie написа:
skulboy написа:Ето и малко снимки. Още и още, последна!. Не виждам никъде някакви надписи или нещо от сорта :dontknow:

Седем снимки на които си показал само леглата. Нищо друго ли не е дошло с рамката?

Имам 2 рамки и при двете дойдоха само лагери и някакви пластмасови шайбички, но нищо съществено...
Нещо ме дърпа пак назад,
Аватар
skulboy

Мнениеот emo_gp » Нед Апр 06, 2014 3:55 pm

Колеги ползвам https://www.sram.com/sram/mountain/products/sram-x5-10-speed-crankset тези курбели 26-39,въпросите ми са:Възможно ли е да сложа по-малка плоча от 26(22,24) и бихте ли ми препоръчали такава(ако може да се сложи)?
Boardman Fs Pro 27.5
Аватар
emo_gp

Рейтинг: 1450

Мнениеот Mr. Nice Guy » Пон Апр 07, 2014 12:30 pm

Препоръчайте платформени педали за 80-90лв. макс.
Аватар
Mr. Nice Guy

Мнениеот uBaH » Пон Апр 07, 2014 12:56 pm

Такива Exustar-и :agree:

viewtopic.php?p=980425#p980425

Карам със същите от доста време. Към 380 грама са. Доста бой са изяли (миналата година на Пампорово) и все още са цели. И което е най-важното - въртят се гладко и нямат луфт.
Аватар
uBaH

Мнениеот windv » Пон Апр 07, 2014 5:57 pm

Някой да знае в България да се продава подобно нещо? За лостче на avid core r 2011/12
Трябва ми само черната втулка с дупка в средата, в дясно на снимката.

http://www.ebay.co.uk/itm/Avid-Elixir-Lever-Reach-Adjuster-Kit-Elixir-R-CR-Code-R-/321260679476
Изображение
~~~o)Ѣ(o~~~
Велоделия - заигравки с хвърчалници :spin:
Аватар
windv

Мнениеот mopper » Пон Апр 07, 2014 8:20 pm

Голям проблем ли е ако сложа 200mm диск на 203mm преходник?
PRobably написа:..Яко се мрънка,че твърдак с 203 ход било боза,ама имам чувството,че народа не схваща,че т'ва се прави от немане на пари,а не щото е много яко...
Аватар
mopper

Рейтинг: 1256

Мнениеот gosh6o » Пон Апр 07, 2014 9:24 pm

Въпрос от приятелче. Имаме рамка Cross GRX. Според някой е "неоправдано тежка" и "за хардкор хс". Рамката е с 71 градуса на челото. Предполагам това е стандартно за xc велосипед, но средното идва с една идея ниско на моменти. Карано е с xcm, но тъй като приятелчето не е доволно от последния мисли да го замени с RST gila t8. Би следвало да може да вземе и XCR. Въпроса е, че смята, че xcr ще е почти същото като xcm и че rstто би ги превъзходило. Другото нещо са разказите на sonscp за това какво я е правил и как 3 години си е държала без проблеми за разлика от евтините сънтури. Въпроса е дали rstто е най-подходящата вилка на пружина в този ценови диапазон? Друго нещо което задължително се търси е IS монтаж за диска и само то го предоставя. Споменах рамката, защото ще се вземе рст със 120мм. Карането е XC. Би следвало да няма проблем за рамката? Другото нещо е, че ще се наложи вилката да се кара с механична спирачка Tektro IO и диск 180мм (който не се препоръчва). Би следвало да няма проблем щом е механика? По-малък ротор не е идея, защото ги загрява бързо.
Аватар
gosh6o

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум