Седалки...

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Седалки...

Мнениеот novice » Пет Апр 04, 2014 1:00 am

Здравейте, колеги!

Пускам една тема за седалките за АМ, понеже моята любима SDG Bel air почна да се поизносва. Казват, че била удобна седалка.
Изображение
Да, вярно е, само че след първо каране, ако не сте карали дълго време преди това и на другия ден я карате пак, се наблюдава един дискомфорт на задните части поне на втория ден, който по-нататък не се усеща. Седалката като цяло е доста здрава, издържа над 4год. яко каране насам-натам, че и още живот има и наистина е удобна. Обаче сега се чудя дали да не си взема нещо по-така... Още повече, че в една верига столични веломагазини ме навиваха за това:
http://www.specialized.com/us/en/ftb/saddles/mtb-saddles/phenom-comp-gel

или поне за това:
http://www.specialized.com/us/en/ftb/saddles/roadtriathlon-saddles/romin-evo-expert-gel
Били единствените седалки, разработвани съвместно с ортопеди, с титаниеви релси, бла бла бла бла, ма могло да я ползвам и ако не ми хареса да я сменя с другата... Ма чакай малко, тя ако е толкова удобна, защо ще трябва да я сменям?! Ма то нали от г*з до г*з имало разлики, на единия едната можело да е по.удобна, на другия другата... То е ясно, че търговец няма да си каже, в случай че му е лоша стоката, още повече high-end стоката, ама предпочитам мнения от карачи, които са я ползвали.
Признавам си не съм карал седалка с гел, не знам кога почва да се надробява гелът или да изтича... :D Видяха ми се и двете като че ли малко по-твърди от SDG-то ми, а може и да греша, то не е с гел, пък и са двойно по-скъпи - заслужават ли си? И как са откъм износоустойчивост?
Някой който я е карал да даде акъл?
Мерси в аванс!
Изображение
Аватар
novice

Рейтинг: 1960

Re: Седалки...

Мнениеот mikebike » Пет Апр 04, 2014 8:05 am

Карай си SDG-то..И аз карам с подобна.Когато се изтърка повече и сложи калъвка,продават.. :D
mikebike

Рейтинг: 1120

Мнениеот novice » Пет Апр 04, 2014 8:10 am

Е, тя след време от протъркването просто ще се разпадне и ще и цъфне дунапрена отвътре, а и не ми харесва идеята за калъф - наявява на мисълта за стара бричка с илиенски калъфи. А се питам за Спешълайзд, понеже са голяма марка и доста ми ги похвалиха в магазина тези седалки. Единствената друга, която ми е хвалил така продавач, беше едно време SDG-то. Все пак нека се изкажат карали въпросните седалки колеги.
Изображение
Аватар
novice

Мнениеот X_NRG » Пет Апр 04, 2014 9:19 am

Всеки гъз намира ралична седалка за най-удобна. Ако твоят гъз си е харесал формата на SDG Bel Air, значи си стой с нея и недей да я променяш.
На моя гъз също му е най-удобна Bel Air серията, но моето лично мнение е, че са калпави седалки. И двете, които съм карал досега имат страшен луфт между тялото на седалката и релсите. При всяко положение ми е все тая, защото е удобна.
Разглеждал съм и други варианти и мисля, че има няколко WTB-та с подобна форма.

Та това, дето се опитвам да кажа е - слушай гъза си, а не някакви ревюта или препоръки от други хора. :D
Warning! I listen to metal!
This is my bike. There are many like it, but this one is mine. My bike is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life...
Какво продавам.
Аватар
X_NRG

Рейтинг: 2000

Мнениеот novice » Пет Апр 04, 2014 9:27 am

Е то няма как да знам как е с друга седалка, понеже не съм карал 10 други да речем, а 2 други. Specialized може в този ред на мисли да се окаже както по-удобна, така и несъвместима с мен. Но друго се питам - ако в този магазин дават така пробване 1 седмица на една седалка и после замяна, ако е неудобна, то аз нова седалка ли ще си купя за 140лв. или втора злоупотреба?
Изображение
Аватар
novice

Мнениеот Sartor » Пет Апр 04, 2014 10:57 am

Това е единствения компонент, който не е нужно да е скъп, понеже всеки г*з си е индивидуален.

Например, един познат си кара с някаква седалка от Кауфланд за 15лв и е доооста доволен.

Това което бих ти препоръчал е, да потърсиш седалка от приятел или в някой магазин да питаш за тестова такава. Да покараш няколко карания по 20-50км и да прецениш дали това е седалката за теб. :beer:
Аватар
Sartor

Рейтинг: 1995

Мнениеот natalito » Пет Апр 04, 2014 11:10 am

novice написа:. . . Но друго се питам - ако в този магазин дават така пробване 1 седмица на една седалка и после замяна, ако е неудобна, то аз нова седалка ли ще си купя за 140лв. или втора злоупотреба?

е тях ги питай :D

Що се отнася до това дали си заслужават парите, еми ако ти е мега удобна седалката, значи си ги заслужава, при опцията пък и да я пробваш, кво ти пука дори и някой да я е карал няколко дни. Сега това си е моето мнение, разбира се може да се стори безумно на някой. Друг е въпроса, дали пък не можеш да си намериш със същите характеристики за наполовината пари :D.
Опит с посочените от теб седалки обаче нямам. Преди два сезона си взех тази http://www.specialized.com/us/en/ftb/sa ... tarcompgel
не се е деформирала грам, направо си изглежда като нова, но пък аз не съм от тежките /60 кг, айде и малко отгоре с раницата/. Има само едно малко скъсване отзад след едно твърдо приземяване на колелото само на седалка. Много ми е удобна, както с клин с парче, така и с "обикновени" дрехи. Значи като казвам много, значи най-удобната до момента - седмата поред.
Имам спомен, обаче че някой беше писал, че не е доволен от тяхна седалка. Но може и да бъркам.
А пък за разработките съвместно с ортопеди, не знам. Нали сега все се опасяваме да не е поредния маркетингов трик и да ни продават въздух.
Същото ми обясняваха на мен в същия магазин, просто няма как да е друг :) , за техни обувки. Обикалях да си купя нови след едно счупване на едната метатарзална кост на крака. Обух ги и направо все едно си инжектирах пейнкилър, ебаси кефа и удобството. С кой ще да са ги разработвали. Опаковай ги и ги взимам. :lol: Е за разлика от седалката, гледам, че са тръгнали да заминават след два сезона, ама не е като да са ползвани само по предназначение, с нашто бутане и носене по неутъпкани пътеки и трудно проходими места. Но нали за седалки говорим. :8D:
Абе накратко медитираш и решаваш :agree:

Sartor написа:Да покараш няколко карания по 20-50км и да прецениш дали това е седалката за теб.

Съвсем отговорно мога да заявя, че след години каране, и едно каране от 15 км по пресечен терен е достатъчно.
"I say the sunshine will blow my mind and the wind blow my brain" - BA

Изображение
Аватар
natalito

Мнениеот novice » Пет Апр 04, 2014 4:20 pm

Всъщност Аватар-а е една от седалките които ми препоръчваха в тоя магазин. Явно ще трябва да се пробва, а и 90-100лв са си 90лв, не са като 135. :agree:
То и SDG-то ми е яло бой отстрани и кевларът се беше прокъсал, но удобното при него е, че подлежи на ремонт чрез зашиване и гъвкаво лепило после, да не се разбрида конеца и става по-здраво и от преди това.
Изображение
Аватар
novice

Мнениеот Exorcist » Съб Апр 05, 2014 11:23 am

Здравей, аз карам със ето тази Specialized BG Phenom Comp Gel седалка от пролетта на 2011 г. - http://www.edinburghbicycle.com/product ... m-comp-gel
Нямам много време уви за чести дълги карания, но на работа ходя с колелото почти винаги. Ето как изглежда в момента:

DSC_0001.JPG
(296.16 KiB) 333 пъти

DSC_0004.JPG
(156.43 KiB) 213 пъти

DSC_0005.JPG
(181.08 KiB) 186 пъти

DSC_0006.JPG
(206.2 KiB) 184 пъти

Здрава е, монолитна и изненадващо удобна, 73 кг. съм. Но ако караш на дълги разстояния и из планината, препоръчвам с памперс, защото все пак е доста тясна и дупето след цял ден каране без подложка ще ти почервенее и придобие формата й :D
Ако си карач и си често върху байка, предполагам може и да няма този ефект, но въпреки всичко не е седалка, която е типично в таргет графата "удобни" и комфортни за каране, минава по-скоро в раздела отвъд чисто любителския туристически маунтин байк.
Поздрави и успех с избора и да кажеш какво си взел и как е :beer:
Аватар
Exorcist

Мнениеот novice » Съб Апр 05, 2014 12:21 pm

Благодаря за обстойното review със снимки! Поледно определено!
Ще ходя във въпросния магазин да попитам как стои въпроса с "пробването". Досега никога не съм пробвал седалка, купих SDG по препоръка от БАС едно време и ми "лепна". С памперси и клинове не карам, мразя всякакви такива щуротии, карам с "обикновени" дрехи, памук, щото всичко друго ме запарява и не го понасям. Може би заради това и имам някои неприятни усещания на втория ден след първо каране, ако не съм сядал дълго време на SDG-то и вероятно без специален клин бих го усещал с всяка друга седалка, вслючително Specialized.
А карам минимум 20км на ден.
Иначе за да съм точен, SDG-то го карам от юни насам 2009-та година и не е мръднало - едва през тази година кожата му почна да се понапуква и кевларът да се протрива. Но за 5г каране и хиляди километри зад гърба му... простено да му е.
Изображение
Аватар
novice

Мнениеот rarekin » Съб Апр 05, 2014 12:56 pm

novice написа: С памперси и клинове не карам, мразя всякакви такива щуротии, карам с "обикновени" дрехи, памук, щото всичко друго ме запарява и не го понасям. Може би заради това и имам някои неприятни усещания на втория ден след първо каране, ако не съм сядал дълго време на SDG-то и вероятно без специален клин бих го усещал с всяка друга седалка, вслючително Specialized.

Може би трябва да пробваш все пак да караш с клин.

Що се отнася до "всичко друго ме запарява", може ли да обясниш как точно памука е по-добре от, да речем, добра синтетика или вълна, в това отношение?

За седалките - както вече ти писаха, няма универсално решение, но има такива, които изглежда са относително неутрални и са популярни сред широки кръгове от колоездачи. Такива са Selle Italia Flight, Tune Speedneedle, Fizi'k Antares/Tundra, Brooks. Отделно, Velo правят страхотни универсални седалки за парите си. Трябва да гледаш да не са прекалено меки и като седнеш на тях да не ти се размазва перинеума в приведено положение. След това идват неща като липса на остри ръбове или поне форма, при която няма всеки път да се закачаш за седалката, когато решиш да балансираш с пренасяне на теглото напред-назад.
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот novice » Съб Апр 05, 2014 3:01 pm

Памукът е естествен и диша, всякакви "дишащи" синтетики за мен са шменти капели и ме запаряват в пъти повече от памук. А идеята да имам някаква ватенка в гащите, памперс... направо ми бърка в здравето... съжалявам, въпрос на вкус. Имам време за памперси...

Правил съм грешката да си взимам и обувки с "дишащи" подметки Gеox - тия обувки така "дишаха" във вода с дупките в подметките им, че направо краката ми се давеха във вода...
Изображение
Аватар
novice

Мнениеот rarekin » Нед Апр 06, 2014 8:24 am

novice написа:Памукът е естествен и диша, всякакви "дишащи" синтетики за мен са шменти капели и ме запаряват в пъти повече от памук. А идеята да имам някаква ватенка в гащите, памперс... направо ми бърка в здравето... съжалявам, въпрос на вкус. Имам време за памперси......

Е, щом е "в пъти повече" ....

Иначе, задника си е твой, тъй че можеш да го обработваш както си искаш. :D
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот moz » Нед Апр 06, 2014 12:19 pm

Автора, първо почни да караш сериозно, тогава се тревожи за седалки. Щом караш с памучни гащи и не си се протривал, значи нямаш сериозно каране още.
moz

Мнениеот Plamen_EM » Нед Апр 06, 2014 12:56 pm

Има куп теми за седалки. Никога не съм чел в тях, че всъщност седалките за мъже и жени са различни, че имат размери, че има някакво съоръжение, с което се прави замерване на таза и се определя оптималната широчина на седалката.
Не е важно какъв велосипед караш, а с кого.
Аватар
Plamen_EM

Рейтинг: 1762

Мнениеот penmark » Нед Апр 06, 2014 2:17 pm

Може да не си чел, но седалките за мъже и жени са различни.
Аватар
penmark

Мнениеот marsa » Нед Апр 06, 2014 2:38 pm

Ще коментирам само по първият пост. Седалката, която имаш е по-скоро "comfy" тип, т.е. една идея навлиза в категорията дунапренени за не много дълги карания. По принцип колкото повече време на каране се натрупва, толкова повече започваш да усещаш протривания на местата където седалката те допира. Затова и формата има значение - широка/тясна, T-образна/крушовидна, плоска/куполовидна. Има значение не само мястото което носи тежестта ти.

Дали Specialized са качествени - със сигурност да. Дали правят "най-добрите" седалки - със сигурност не, защото няма как да има "най-добри" в нещо относително и индивидуално. Дали ще са ти удобни - само пробата може да покаже. Това което са ти казали не е опит за шарлатанство, а реалност и добра възможност за проба. Няма универсална седалка, независимо от цената. Още повече ако погледнеш линковете и двата модела имат наколко различни ширини. Напълно възможно е една от тях да ти е удобна, останалите - не. Аз например знам, че харесвам тесни плоски седалки. Обаче едва ли в нашенски магазин ще има налични всички размери.

Твърдостта на седлото по принцип предполага повече комфорт дългосрочно, ако става въпрос за много каране и седлото наистина ти пасва. Гелът, поне на качествените марки не е еднодневка. Имам Selle Italia с гел на поне 15г, която в това отноение е като нова. Има само дребни протривания на тапицерията (кожена) от падания. Някои полимери са значително по-износоустойчиви и от естествената кожа, така че една качествена седалка може да се окаже почти "вечна".
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот novice » Пон Апр 07, 2014 2:50 pm

moz написа:Автора, първо почни да караш сериозно, тогава се тревожи за седалки. Щом караш с памучни гащи и не си се протривал, значи нямаш сериозно каране още.

Ако за теб "сериозно каране" е обезателно да се пъна на състезание по ХС с 40 км изкачване и да плувам в собствен сос, не мерси, не карам сериозно, това не е моят стил. Предпочитам да карам преобладаващо надолу, а за 20-те или 30 км из града просто не се протривам.
marsa, мерси за обстойното мнение. И след 40км на седалката протривания нямам, по-скоро се усеща натъртване от твърдостта на седалката и друсането. По принцип протриването става от каране в мокри гащи, аз гледам да не плувам в собствен сос и без друго имам бърз метаболизъм и прегрявам бързо.
Изображение
Аватар
novice

Мнениеот marsa » Пон Апр 07, 2014 7:04 pm

В такъв случай, след като интензивното и постоянно въртене не е приоритет, най-добрият избор е силно подобна на старата ти седалка - "комфортна" с някаква елементарна дунапреноподобна пяна, здрава тапицерия и cr-mo релси. От спортните XC седалки по-скоро ще изпиташ дискомфорт и като цяло ще плащаш излишен "хай-тек", ако вземеш нещо скъпо. Предполагам че под 100лв ще имаш богат избор по нашите магазини. А защо не и същата седалка.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот hlebarka » Пон Апр 07, 2014 10:25 pm

novice написа:Здравейте, колеги!

Пускам една тема за седалките за АМ, понеже моята любима SDG Bel air почна да се поизносва. Казват, че била удобна седалка.

И в сядането ли има стилове вече :confused:

Ако наистина имаш любима и удобна седалка - не питаш за друга - купуваш си нова. :D :agree:
stvarnost nam je crno-bela, a budućnost siva
Аватар
hlebarka

Мнениеот dudelgrincen » Вто Апр 08, 2014 12:52 am

Имам Phenom Comp Gel 2012. Почти същата е като тази, която ти е показал Exorcist.
Страхотна седалка е, но все пак дали ще изпиташ предимствата и зависи как ще я ползваш. Има много добра форма, дава чудесна опора, доста е равна и доста корава (не се огъва в никоя посока) - за размера, коравината и здравината, които предлага мисля, че е и доста лека. Преживяла е падания, след които друга седалка би се прокъсала, а тази почти няма драскотина. Твърда седалка е и си мисля, че е по-скоро XC ориентирана. Вероятно е предвидена да се кара основно с клин или панталон с подплата/памперс отзад.

Регулярните ми карания (до колкото напоследък са такива) са около 10-15 км 500-700м денивелация примерно и нямам протриване или натъртване и без памперс. При по-дълго катерене определено не бива да се кара така - не заради протривания (защото такива нямам в никаква позиция за разлика от старата седалка), но заради натъртването. Просто тази седалка не е направена за хибридни колела, крузъри и подобни, които се карат с обикновен панталон продължително.
За спускане може би не е такъв проблем да се и ползва и така - проблема и натъртването, което получавам става основно при катерене.

Аз предполагам, че Фенома няма да го почувстваш по-добре е от тази седалка, която до сега си ползвал (на база предпочитанията ти към карането, които си споделил).

Ако наистина си доволен от нея можеш да си вземеш същата. Може да пробваш примерно WTB Speed V - цената и е доста добра и определено е по-комфортна за по-дълго от Спешълайзда без клин.

Също така ширината е много важна - ако е много тясна натиска ще е доста по-голям, ако е много широка - ще предизвика протриване и може да пречи на движението около седалката. Ъгъла също е много важен.

Като цяло твърдите седалки не винаги са по-добрите седалки, въпреки че позволяват по-добро кръвообръщение на меките тъкани и по-ефективно педалиране). По мое мнения добрата е седалка е тази, която е адекватна за самата и употреба, каране както и подходяща за анатомията на колоездача - ширина, форма и т.н. Хубаво е също седалката да е равна, за да е удобна в повече позиции. Някои извивки може да са по-анатомични, но да изискват фиксирана позиция на каране, което ги прави подходящи единствено за градско, парково, туристическо каране. Например за Brooks казват, че са от най-удобните седалки без нужда от клин, но пък са неподходящи за планинско колоездене, защото удобството е основно в конкретна позиция, затрудняват движението (широки са и имат нитове по тях) и са тежки.
Аватар
dudelgrincen

Рейтинг: 1515

Мнениеот novice » Чет Апр 17, 2014 9:59 pm

Благодаря за отзива, dudelgrincen! Много ценно мнение! :beer:

hlebarka, то по тая твоя логика светът да спре да се върти и прогресът да увехне, щото ако нещо ни е любимо, е забранено да се поглежда към негови алтернативи, които биха могли да со по-добри ли?!
Изображение
Аватар
novice

Мнениеот dudelgrincen » Чет Апр 17, 2014 10:43 pm

Радвам се, ако отзива ти е бил полезен. Има нещо, което пропуснах за твърдите седалки - не знам дали трябва да обобщавам, но съм останал с впечатление, че дори една твърда седалка да дава добър комфорт и без подплата (за Феном смятам, че дава), възможностите за избор на обикновен панталон намаляват. Просто отдолу не бива да има ръбчета по шевовете или поне ръбчетата да са с минимална височина, иначе причиняват дискомфорт (а много от панталоните за ежедневна употреба и особено дънките имат такива ръбчета).
Мисля, че това не е съвсем очевидно, ако не си карал с по-твърда седалка и също е фактор (макар да не мога да твърдя, че е универсално правило).

...и успех с избора, ако все още не си избрал :)
Аватар
dudelgrincen

Рейтинг: 1515

Мнениеот novice » Пет Апр 18, 2014 10:38 am

Аз с дънки рядко карам. Не са удобни, все едно да си обут в ламарина и да въртиш. Предпочитам тясни памучни панталони - не се заплитат и във веригата без да слагаш лепяща лента на десния крак. ;)
Изображение
Аватар
novice

Мнениеот Plamen_EM » Пет Апр 18, 2014 2:53 pm

Колега, какво си искал да покажеш с това си мнение?

penmark написа:Може да не си чел, но седалките за мъже и жени са различни.

Имам някои предположения, ама така открито ...
Аватар
Plamen_EM

Мнениеот penmark » Пет Апр 18, 2014 3:11 pm

Аватар
penmark

Мнениеот Plamen_EM » Пет Апр 18, 2014 3:57 pm

:) Сериозно, как ти хрумна след като аз съм написал, че седалките са мъжки и женски и имат размери. Ти да ми напишеш, че имат размери и са мъжки и женски. А след това за по-сигурно и клипче да ми пратиш. Сериозно, можеш ли да четеш?
Аватар
Plamen_EM

Мнениеот penmark » Пет Апр 18, 2014 4:07 pm

Не съм ти разбрал коментара.
Plamen_EM написа:Има куп теми за седалки. Никога не съм чел в тях, че всъщност седалките за мъже и жени са различни, че имат размери, че има някакво съоръжение, с което се прави замерване на таза и се определя оптималната широчина на седалката.

Или така си го написал, че само ти да си го разбереш.
Аватар
penmark

Мнениеот MacLeod » Нед Апр 20, 2014 9:08 am

За мен най - важното е седалката да има широк канал, за да не изтръпвам където не трябва.
Примерно тази: http://www.chainreactioncycles.com/bg/en/selle-smp-glider/rp-prod23424
Общо взето седалката е единствената част от колелото, за която не трябва да се пестят пари.
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Назад към All Mountain/Ендуро продукти