Въпрос относно размерите на колелета.

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Въпрос относно размерите на колелета.

Мнениеот simichoil » Пон Апр 14, 2014 1:45 pm

Здравейте,

нов съм в този форум и бих желал да попитам нещо. Търсих подобна тема - но не открих (моля ако има - да ме извините).

С половинката ми сме решили да се обзаведем с нещо по-добро от това което имаме сега. Аз съм с Спринт Аполон - на около 4 год, а тя е с някакво колело което и е подарък и струва около 180 лв. Идеята ми е да си вземем нещо по читаво и за двамата (спрял съм се на ДРАГ или РАМ). Нещото обаче което не мога да разбера е как се формират размерите на колелетата. Нейното е доста малко и не е никак удобно. На етикета пише 26'' х 17''. Може ли да ми обясните - тези размери какво показват и за какво се отнасят. Навсякъде гледам из сайтове - само по един размер. Мерси предварително на отзовалите се.

Поздрави.
simichoil

Рейтинг: 1200

Re: Въпрос относно размерите на колелета.

Мнениеот Любо » Пон Апр 14, 2014 1:51 pm

Nicolai Ion 16
Аватар
Любо

Рейтинг: 1357

Мнениеот ЕAngel » Пон Апр 14, 2014 6:04 pm

Здравей!

Първият размер 26" указва размера на джантата. Условно е прието 26 инча, което ти дава средн диаметър на захвата на гумата 559мм.
При сравнително новите и набиращи популярност 27.5" и 29" този размер е съответно 584мм и 622мм.

Вторият размер 17" се отнася за "ръста" на рамката, т.е. разстоянието от центъра на средното движение до върха на седалищната тръба на рамката, в случая 17 инча = 430мм.
Този размер, обикновено е пряко свързан с дължината на горната тръба. По-високата рамка става и по-дълга.

Ето ориентировъчна таблица за подходящ ръст съобразно височината на човек:

http://www.bikebarn.co.nz/media/wysiwyg ... -adult.png
ЕAngel

Рейтинг: 1380

Мнениеот simichoil » Вто Апр 15, 2014 9:59 am

ЕAngel написа:Здравей!

Първият размер 26" указва размера на джантата. Условно е прието 26 инча, което ти дава средн диаметър на захвата на гумата 559мм.
При сравнително новите и набиращи популярност 27.5" и 29" този размер е съответно 584мм и 622мм.

Вторият размер 17" се отнася за "ръста" на рамката, т.е. разстоянието от центъра на средното движение до върха на седалищната тръба на рамката, в случая 17 инча = 430мм.
Този размер, обикновено е пряко свързан с дължината на горната тръба. По-високата рамка става и по-дълга.

Ето ориентировъчна таблица за подходящ ръст съобразно височината на човек:

http://www.bikebarn.co.nz/media/wysiwyg ... -adult.png

Мерси много за информацията.
simichoil

Рейтинг: 1200

Назад към Общ форум