Въпрос за команди и дерайлъор

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Въпрос за команди и дерайлъор

Мнениеот Georgi_89 » Сря Апр 02, 2014 10:21 pm

Здравейте,

Искам да си закупя следните команди:
-Shimano ST-EF 28
http://montac.net/mtb/images/st_ef28_lg.jpg
Само че са за 7-ца

Дерайлъорър ми е:
http://www.sportdelivery.com/en/product ... lleur/12--

Касетата ми е:
http://screambikes.eu/bg/venec-kaseti-m ... g20-7.html

С курбели на плоча 38т +водач.
Веригата ми не знам каква е, освен че е от 7лв (114 звена) от градския пазар, който се провежда всеки петък.

Искам да питам дали ще има проблеми с превключването на предавките (т.е. клик надолу, клик нагоре след настройката). Попаднах на тема тук във форума и там говориха, че можело да има проблеми дори след много добра настройка, но ставаше дума за други части. Питах човек от форума каза ми, че щом са Шимано са съвместими, но ме съветва да пусна тема за по сигурно преди да закупя командите.
В моя град нямаме сервиз за велосипеди, нито магазин. Нов съм във форума и не познавам още никой и няма къде другаде да питам.

По принчип го карам до 4-та предавка и то като се спускам, иначе 1-2-3.

Благодаря предварително.
Georgi_89

Рейтинг: 1033

Re: Въпрос за команди и дерайлъор

Мнениеот djogobg » Чет Апр 03, 2014 10:10 am

Касетата ти е със седем венеца, а скоростите са за касета с осем.
Ще цитирам малко информация от интернет:
Center to center spacing on Shimano 7 speed is 5.0 mm Center to center spacing on Shimano 8 speed is 4.8 mm
Така, тази разлика от 0.2 мм може да бъде преодоляна с по-прецизно настройване на скоростите.
Отговорът е - да, ще можеш, но настройката на твоят дерейльор може и да те поизпоти.
Аз съм правил обратното - сложих команди със 7 стъпки на касета с осем венеца и работеше след около час игра - настройката ми беше такава: на средните венци пасва много добре веригата, към крайните(и горни и долни) съвсееееем леко се усеща дискомфорт при въртенето, но е изключително малко и ако смазваш веригата добре не създава проблеми.
Също така ще имаш и една свободна степен на скоростите, препоръчвам ти свободното прещракване да е между 7 и 8 стъпка, ще ти спести малко от регулирането и няма да има шанс, ако си дадеш колелото на някой, да ти счупи лостчето "защото не щеше да мине на първа".
warp 9.8
Аватар
djogobg

Рейтинг: 1306

Мнениеот Georgi_89 » Чет Апр 03, 2014 11:23 am

djogobg написа:Касетата ти е със седем венеца, а скоростите са за касета с осем.
Ще цитирам малко информация от интернет:
Center to center spacing on Shimano 7 speed is 5.0 mm Center to center spacing on Shimano 8 speed is 4.8 mm
Така, тази разлика от 0.2 мм може да бъде преодоляна с по-прецизно настройване на скоростите.
Отговорът е - да, ще можеш, но настройката на твоят дерейльор може и да те поизпоти.
Аз съм правил обратното - сложих команди със 7 стъпки на касета с осем венеца и работеше след около час игра - настройката ми беше такава: на средните венци пасва много добре веригата, към крайните(и горни и долни) съвсееееем леко се усеща дискомфорт при въртенето, но е изключително малко и ако смазваш веригата добре не създава проблеми.
Също така ще имаш и една свободна степен на скоростите, препоръчвам ти свободното прещракване да е между 7 и 8 стъпка, ще ти спести малко от регулирането и няма да има шанс, ако си дадеш колелото на някой, да ти счупи лостчето "защото не щеше да мине на първа".

Написал съм, че тези който мисля да вземам са 7-ца (явно не си прочел, точно под линка на командите е)
Този обтегач ми е нов, настройката ми отне около няколко часа (доволно ме потна) със сегашната касета, защото до сега не бях сменял. Добре че намерих една снимка на същия модел кое какво е и как точно се настройва :)

След още търсене във форума попаднах на тема в която препоръчват на този дерайлъор тези команди:
http://izkystvo.com/product.php?ProductVariantID=409
Защото били Тоурнейски и били съвместими с дерайлъора. Ама знам ли.. всеки казва различна информация.
Мерси за отговора иначе, ще взема или тях или тези на Тоурнея
Georgi_89

Мнениеот djogobg » Чет Апр 03, 2014 12:10 pm

Направо не знам как ме държат в работата с тия недоглеждания, не само във форума...
която и шимановска команда да вземеш, ако е седмѝца, все ще стане. Аз съм ползвал с предишни команди(и Аливио и Сънрейс 60) дерейльори Tourney и XTR.
warp 9.8
Аватар
djogobg

Рейтинг: 1306

Мнениеот marsa » Чет Апр 03, 2014 9:21 pm

Командите, дерайльора и венец-касетата от линковете в първия ти пост са 100% съвместими. Ще работят заедно безупречно.

Единствено веригата може да се окаже проблем, тъй като има различни ширини за 6 и 7 скорости. 7 скоростните работят на 6, но не и обратното. Виж тези два поста за дъпълнително инфо:
viewtopic.php?p=971474#p971474
viewtopic.php?p=947292#p947292
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот Georgi_89 » Вто Апр 15, 2014 10:47 pm

marsa написа:Командите, дерайльора и венец-касетата от линковете в първия ти пост са 100% съвместими. Ще работят заедно безупречно.

Единствено веригата може да се окаже проблем, тъй като има различни ширини за 6 и 7 скорости. 7 скоростните работят на 6, но не и обратното. Виж тези два поста за дъпълнително инфо:
http://mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?p=971474#p971474
http://mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?p=947292#p947292

Аз си купих нова, но забравих да я примеря да я напиша и нея, но ми се вижда малко по широка от старата. Води се 7-8 скоростнва (така ми каза продавача, но за размерите за който ми казваш ... нищо не ми каза утре ще ги примеря), пак е 114 звена. Дори се налага да махна 2-3 звена защото е леко хлабава и при лек трус дори на място само като го вдигна и пусна от някакви малки сантиметри доста играе, когато отзад съм на 1-та зъбчатка т.е. 28-те зъба, а когато е на 12-те зъба направо си скача, а отпред съм с единична 38т.
Georgi_89

Назад към Веломеханик