Тема за кратки въпроси

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Тема за кратки въпроси

Мнениеот sonscp » Нед Апр 13, 2014 12:07 am

Проблем ли ще е ако карам курбели Shimano със заден дирайльор Sram x4?
Знам правилото за дирайльор и команда, но за курбели :dontknow:
Аватар
sonscp

Рейтинг: 1434

Мнениеот Admin » Нед Апр 13, 2014 12:26 am

Няма проблеми.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот po_taka » Нед Апр 13, 2014 10:54 am

Какви са кусуруте на евтините динамометрични ключове ?
Например, този http://www.ebay.co.uk/itm/3-8-Dr-Mechan ... 1c2b7c7175 мисля че ще ми върши работа за лапа, дискове и подони натягания ?
Аватар
po_taka

Рейтинг: 1692

Мнениеот bio » Нед Апр 13, 2014 5:40 pm

po_taka написа:Какви са кусуруте на евтините динамометрични ключове ?
Например, този http://www.ebay.co.uk/itm/3-8-Dr-Mechan ... 1c2b7c7175 мисля че ще ми върши работа за лапа, дискове и подони натягания ?

че не ти трябват ... в клубната работилница мисля, че има.
скивай и това
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот tedko:mtb » Нед Апр 13, 2014 9:30 pm

Здравейте,искам да попитам от къде мога да си взема интегрирана лапа за вилка Marzoccchi Bomber Junior T???? :beer:
NO PAIN,NO GAIN!!!
tedko:mtb

Рейтинг: 1215

Мнениеот THEZOGGO » Нед Апр 13, 2014 11:20 pm

Някой може ли да сподели опит, мнение, съвет относно това, когато например си някъде на 2 или 3 дневен тур, някъде далече от байк сервиз или магазин, ако ти пропадне някоя от спирачките, тоест, предвид големи натоварвания надолу, технични спускания и прочее, някоя спирачка глътне достатачно въздух, че да не може да бъде използвана или става прекалено опасно да се кара с нея, какво може да направи човек в полеви условия? Изключваме носенето на блийд кит за спирачки. Имали някакъв начин за поне някакво минимално подобряване на състоянието на спирачката докато си насред нищото?

Благодаря за коментарите.
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот mentalhead » Нед Апр 13, 2014 11:50 pm

Принципно точно когато е натоварена, спирачката работи най-добре от гледна точка на въздуха в системата. Ето защо при въздух в системата неколкократното интензивно натискане на лостчето обикновено води до втвърдяване на спирачния лост и до намаляване на ефекта от въздуха в спирачката. Това май е и единственото действие, което човек може да опита да направи по отношение на спирачката си, невъоръжен с блийд кит. То има за цел да качи въздуха обратно в лостчето, където той ще оказва по-малко влияние върху работата на спирачката.
Едно доста добро алтернативно решение на процеса по обезвъздушаване с блийд кит е показано тук: http://www.pinkbike.com/news/tech-spotl ... -2014.html , но то все пак изисква наличието на специално шишенце със спирачна течност. Гълтането на въздух от спирачките не е нещо, което обикновено ни се случва по време на каране, че да почнем да носим и шишета със спирачна течност с нас все пак.
Друго нещо, което ми идва на ум е настройката за отдалеченост на лостчето. При спирачките ми Формула не съм забелязал позицията на лостчето да има каквото и да е отношение към спирачното усилие, но сякаш при Еликсирите с приближаване на лостчето към кормилото, то ставаше и по-меко. Т.е. при отдалечаване евентуално може да се създаде някакво втвърдяване и така да се накара спирачката да започне спира в някаква степен, в което честно казано обаче не намирам особена логика.
Ако на някой му хрумва нещо друго да сподели, но аз освен процедурата с "помпане" на лостчето, друго решение не виждам.
Аватар
mentalhead

Мнениеот moz » Пон Апр 14, 2014 8:34 am

Ако си с Шимански спирачки, може да се налее масло от някоя кола или зехтин или ....
moz

Мнениеот bladyle » Пон Апр 14, 2014 11:05 am

Здравейте, мога ли да пръсна веригата с WD 40 тъй като в момента не разполагам със друга смазка?
bladyle

Рейтинг: 1200

Мнениеот THEZOGGO » Пон Апр 14, 2014 11:22 am

bladyle написа:Здравейте, мога ли да пръсна веригата с WD 40 тъй като в момента не разполагам със друга смазка?

Няма проблеми.
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот hitar_potter » Пон Апр 14, 2014 9:24 pm

THEZOGGO написа:Някой може ли да сподели опит, мнение, съвет относно това, когато например си някъде на 2 или 3 дневен тур, някъде далече от байк сервиз или магазин, ако ти пропадне някоя от спирачките, тоест, предвид големи натоварвания надолу, технични спускания и прочее, някоя спирачка глътне достатачно въздух, че да не може да бъде използвана или става прекалено опасно да се кара с нея, какво може да направи човек в полеви условия? Изключваме носенето на блийд кит за спирачки. Имали някакъв начин за поне някакво минимално подобряване на състоянието на спирачката докато си насред нищото?

Благодаря за коментарите.

Връщаш се на жила :D
Изображение
Аватар
hitar_potter

стикери..

Мнениеот dh_mania » Вто Апр 15, 2014 1:46 pm

извинявам се че пиша в този форум но форума продукт консулт ми е заключена.
въпроса ми е от къде мога да взема стикере и каде могат да ми ги за ле пят говоря за нещо подобно http://olx.bg/photos/ad/43460567/1/
балагодаря ви
dh_mania

Рейтинг: 1200

Мнениеот jafiso » Вто Апр 15, 2014 2:24 pm

Здравейте,

Знаете ли от къде мога да се сдобия с накладки за спирачки SHIMANO BR-M395? :boggled:
Bahur Bike Team
Аватар
jafiso

Рейтинг: 1220

Мнениеот vla40 » Вто Апр 15, 2014 3:27 pm

jafiso написа:Здравейте,

Знаете ли от къде мога да се сдобия с накладки за спирачки SHIMANO BR-M395? :boggled:

http://bike-house.biz/product/633/clark ... ks-s2.html
http://bike-house.biz/product/626/clark ... acomp.html
Тези би трябвало да станат. :beer:
Може да звъннеш и да попиташ да се убедиш на 100%
Аватар
vla40

Рейтинг: 1394

Мнениеот N.i.k.o.l.a » Вто Апр 15, 2014 6:55 pm

Riding makes you feel free!
N.i.k.o.l.a

Рейтинг: 1173

Мнениеот ssl » Сря Апр 16, 2014 7:21 am

От известно време има някакво скърцане, май идва от седалката, но не съм сигурен.Колелото ми не е нищо особенно, и преди е скърцало и съм го смазвал където трябва и ссе е оправявало, но сега просто немога да установя дали проблема е, точно от там?Дайте някакви идеи?
ssl

Рейтинг: 1160

Мнениеот floydogi » Сря Апр 16, 2014 8:12 am

Ми направи едно кръгче без седалка и ще разбереш. Ама МНОООГО внимателно ;)
floydogi

Рейтинг: 1260

Мнениеот N.i.k.o.l.a » Сря Апр 16, 2014 12:38 pm

N.i.k.o.l.a написа:Могат ли тези двете да се съчетаят: :beer:
- http://www.pricepoint.com/Apparel/Prote ... ction:Neck
- http://www.motosport.com/BG/dirtbike/20 ... -Protector

????
Riding makes you feel free!
N.i.k.o.l.a

Рейтинг: 1173

Мнениеот viko0091 » Сря Апр 16, 2014 3:51 pm

Help me ! :bawling:
Въпросът ми е как да измеря челото на рамката ми (за цолове) ? :dontknow:
И също така -понеже не пише колко ход има рамката- как да измеря и него също ?
The dollar decides how far you can go!
viko0091

Рейтинг: 1180

Мнениеот ABSOLUT » Сря Апр 16, 2014 4:17 pm

А рамката ти има ли марка и модел?
Аватар
ABSOLUT

Рейтинг: 1245

Мнениеот viko0091 » Сря Апр 16, 2014 4:57 pm

ABSOLUT написа:А рамката ти има ли марка и модел?

Interbike Victory :( ... рамката мечта
viko0091

Мнениеот tedko:mtb » Сря Апр 16, 2014 5:05 pm

Здравейте,от къде мога да си взема накладки за Tektro Draco. :dontknow:
NO PAIN,NO GAIN!!!
tedko:mtb

Рейтинг: 1215

Мнениеот viko0091 » Сря Апр 16, 2014 5:12 pm

tedko:mtb написа:Здравейте,от къде мога да си взема накладки за Tektro Draco. :dontknow:

http://www.bike24.com/p212048.html мисля, че тези ще станат ;)
едит: има и в скрийм байкс http://screambikes.eu/bg/nakladki-diskovi-spirachki/8009-nakladki-za-diskovi-spirachki-tektro-e10-11.html
viko0091

Мнениеот ABSOLUT » Сря Апр 16, 2014 5:47 pm

viko0091 написа:
ABSOLUT написа:А рамката ти има ли марка и модел?

Interbike Victory :( ... рамката мечта

Като гледам снимка на колелото ти, която намерих в нета, челото ти e normal size 1''.
А относно хода на задницата ти, не мога да преценя точно, но и мисля няма особено значение дали е примерно 50, 75 или 100мм. Ако си търсиш шок, за да смениш пружината, трябва да измериш разстоянието между двата болта (двата центъра на дупките) и да търсиш подходящ шок за там.

Изображение
Аватар
ABSOLUT

Рейтинг: 1245

Мнениеот joropc » Сря Апр 16, 2014 6:05 pm

ABSOLUT написа:Ако си търсиш шок, за да смениш пружината, трябва да измериш разстоянието между двата болта (двата центъра на дупките) и да търсиш подходящ шок за там.

...което всъщност ще е най-голямата глупост и ще стои(шокът) като на курник пердета. ;)
@viko0091
Въобще не питай за челни ъгли, ход и т.н. за тази рамка.Карай си я така, като единственото нещо, което правиш по този велосипед е да му помпаш гумите.Всяка инвестиция в това колело е безмислена и глупава.Не си харчи парите за него, а събирай средства за нормален планински велосипед.Има прекрасни твърдаци втора употреба.
:beer:
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Мнениеот viko0091 » Сря Апр 16, 2014 7:31 pm

То не е цял велосипед, а само рамка... колкото до нов велосипед, не искам твърдак, а нещо с окачване. Ако можеш да ме упътиш за някакви такива втора ръка? :beer:
viko0091

Мнениеот PtD » Сря Апр 16, 2014 8:09 pm

viko0091 написа:То не е цял велосипед, а само рамка... колкото до нов велосипед, не искам твърдак, а нещо с окачване. Ако можеш да ме упътиш за някакви такива втора ръка? :beer:

Kaто искаш с окачване, си приготви едни 1000 лева за втора ръка, гледай в пазара и дерзай!
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот evin » Сря Апр 16, 2014 8:19 pm

Мога ли да ползвам вилка 29" с 26" шини?
Post mount-ът на спирачката е съвместим, предполагам?
Други евентуални проблеми?
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот unsigner » Сря Апр 16, 2014 10:18 pm

Защо задните главини по-висок клас вдигат повече шум на свободен ход?
Аз минах от нещо на Joytech към SLX и определено "цъка" по-силно. Един колега се появи с Deore XT и направо трещи по коридора, като бута колелото.
А тук във форума някакви хлапетии питаха как да си моднат евтините главини да вдигат шум като скъпи.
Вече може и за гъзария да ги правят така, но сигурно отначало е имало някаква истинска техническа причина?
unsigner

Рейтинг: 1667

Мнениеот marsa » Сря Апр 16, 2014 10:48 pm

evin написа:Мога ли да ползвам вилка 29" с 26" шини?
Post mount-ът на спирачката е съвместим, предполагам?
Други евентуални проблеми?
Принципен проблем с несъвместимост няма, ако ще ползваш дискова спирачка. Останалото е, че предницата ще стане по-ниска и т.н. логични неща около геометрията.

unsigner написа:Защо задните главини по-висок клас вдигат повече шум на свободен ход?
Аз минах от нещо на Joytech към SLX и определено "цъка" по-силно. Един колега се появи с Deore XT и направо трещи по коридора, като бута колелото.
А тук във форума някакви хлапетии питаха как да си моднат евтините главини да вдигат шум като скъпи.
Вече може и за гъзария да ги правят така, но сигурно отначало е имало някаква истинска техническа причина?
Различно им е устройството. Евтините главини имат много подобен фриихъб помежду си - самата тресчотка се намира в бодито, което носи касетата и може да се отдели като отделен самостоятелен модул от тялото на главината. по-тази причина размера е доста малък и фриихъба е изолиран зад доста "стени" от метал. Също така кученцата са по-малки, и броят стъпки на тресчотката е по-малък при евтините главини. Пружината обикновено е стоманен пръстен.

При по-скъпите е обратно и много често фриихъба не е отделен модул, а интегрирана част от цялата главина (това не важи за Shimano, поне засега), дори понякога се е изнесен в тялото на главината под десният фланец, което позволява да се увеличи диаметъра му, от там и размерите на всичко. Пружините обикновено са самостоятелни и са обикновени спираловидни или торсионни и заложената им сила е по-голяма. Предполагам се отразяват и използваните материали и смазка.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум