Запитване за спирачки

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Запитване за спирачки

Мнениеот NikShtain » Пет Май 09, 2014 2:25 am

Здравейте колеги, радвам се отново да съм тук сред вас.Наложи ми се да слезна от автомобила и да се порадвам и аз на велосипеда.Проблемът е следният:
Имам cross enduro
Изображение
Но имам проблем със спирачките. Че са като тефлон нищо не залепва :dontknow: Спирачния път е неземно дълъг.То и аз съм си тежичък де 101кг.Предната обира повечето, но като цяло е зле.
Сменях веднъж дискове в bikes center в Младост 1 но съм изключително недоволен.От там са тези тефлонови спирачки.После ги правиха там, после и на Райко Алексиев и там ги правиха.Общо взето ме издръсаха няколко пъти по 25лв без да свършат нищо.Един ден спираха и после пак същите изпълнения...
И искам да сменя спирачните поне задната.До колкото разбрах от приятели сега съм с възможно най скапаните дискове.Ако не ме лъже паметта нещо на Шимано
нещо подобно на това:
Изображение
Утре ще нарпавя реална снимка.
Ходих до магазина на Райко Алексиев и там ми предлагаха някакъв диск със механизъма долу нали където спира.За 65лв.
Може би ми каза HAYES MX-5 поне това откривам в магазина им за г/д тази цена.
Ако може да ме ориентирате добро ли е не е ли добро.Ако трябва към други сервизи и спирачки ще се насоча.Просто пръснах достатъчно пари за спирачки на сляпо и реших да потърся вашата компетенция.
Благодаря предварително. :beer:
Аватар
NikShtain

Рейтинг: 1200

Re: Запитване за спирачки

Мнениеот To63to » Пет Май 09, 2014 7:56 am

Проблема в случая е, че евтините механични дискови спирачки просто не работят. Като се има предвид, че и ти си по-тежък, проблема допълнително се изостря. Доколкото ми е известно, ако искаш добра меахнична спирачка Avid BB7 е за теб. По-скъпи са но в Ebay или Амазон вероятно ще намериш апаратче с диск за около 60-70 долара бройката. За спирачката, за която питаш не мога да ти кажа нищо за съжаление, но с евтина спирачка няма да си решиш проблема.

П.П. Прочетох малко за Hayes MX-5 и има сравнително положителни коментари за нея. И все пак по-добре да коментира някой колега с повече опит с тези спирачки. На пръв поглед изглежда добър избор обаче.
To63to

Мнениеот Friz » Пет Май 09, 2014 8:21 am

Проблемът както каза колегата е, че евтините механики просто не работят едва ли проблема ти идва толкова от диска(освен ако не е омаслен много) по-скоро спирачките за нищо не стават. Аз също нямам опит с въпросните спирачки на Hayes, но мога да ти кажа че от най-евтината хидравлика на шимано ще останеш много по-доволен от сегашните ти.
Аватар
Friz

Рейтинг: 1305

Мнениеот Vorac » Пет Май 09, 2014 11:07 am

Странна работа. Аз съм 75кг. Карал съм на Шимано най-евтините живлни дискови спирачки (30лв заедно с накладките) с китайкси диск (6лв от Илиянци) и като стисна предната с показалец и среден пръст сприраха от 30км/ч за 2-3 метра.

За по голяма спирачна сила съм съгласен с горните постове, че сигурно не са дисковете виновни. Една евтина хидравлика на Шимано или Тектро би трябвало да ти около удвои спирачната сила.

Нали като спираш, не блокираш гумите/задната?
Vorac

Рейтинг: 1513

Мнениеот sonscp » Пет Май 09, 2014 1:57 pm

За мен добрите механични спирачки са Tektro IO, Avid bb5 и bb7.
Другите са си пълна набутвация, особено този модел на шиБано.
Аватар
sonscp

Рейтинг: 1434

Мнениеот NikShtain » Пет Май 09, 2014 3:57 pm

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

"Нали като спираш, не блокираш гумите/задната?"

Това ме зарадва :clap: Не приятелю последното нещо което може да направят тези спирачки е да блокират. :nono:
Те на вдигната гума пак се бавят и не забиват, какво остава ако някой е върху него.
Не се сетих да направя клип да покажа :erm:
ПС: Извинявам се забравих да добавя.Най евтините хидравлични които видях в комплет са 140лв.А в момента не ми се вкарва такава сума в колелото, за това се оглеждам за среден клас нещо механично.
Avid BB7 също са от порядакът на 125лв.
Другото което ми се върти в главата е да взема BB5 механизъм който е около 50лв.И по на там да сменям диска.Проблема е че BB5 се продава много осъкатено, няма преходници няма нищо...
Иначе за спирачки са ми по джоба 70-80лв.
Аватар
NikShtain

Мнениеот Vorac » Пет Май 09, 2014 4:36 pm

На ББ5 са им малки накладките и бързо се износват. Може из да съм си виновен - с дисковете за 5 лева, ама все пак нови накладки за 1 седмица(!!).

Щом съвсееем не спират, може би не са настроени. Трябва и двете накладки да са по на 1мм (нещо такова) от диска. Стисни спирачката и виж криви ли се диска. Ако да - едната накладка е твърде навън и наместо накладките ти да хванат диска каот в клещи, само динамичната го стига и побутва отстрани.

Аз имам ей-такава: http://screambikes.eu/bg/spirachki/9352 ... m505l.html
Малко тече (!!!) ама поне демонстрира, че има и под 150лв.
Vorac

Рейтинг: 1513

Мнениеот To63to » Пет Май 09, 2014 4:51 pm

На мен ли ми се струва или в центъра диска е по-износен отколкото по периферията. Да не би накладките да са заминали или да не правят добър контакт с диска?
To63to

Мнениеот NikShtain » Пет Май 09, 2014 5:05 pm

Еми евентуално да ми кажете къде да ги правя.Явно в байк центъра няма да го свършат както трябва.Няколко пъти ме изтръскаха по 25лв. Щях да си взема едни BB7-ци за тея пари да му се невиди....
В момента се колебая между Clarks CMD-6 и HAYES MX-5 на този етап друго не мога да си позволя като гледам цените.
Vorac написа:На ББ5 са им малки накладките и бързо се износват. Може из да съм си виновен - с дисковете за 5 лева, ама все пак нови накладки за 1 седмица(!!).

Щом съвсееем не спират, може би не са настроени. Трябва и двете накладки да са по на 1мм (нещо такова) от диска. Стисни спирачката и виж криви ли се диска. Ако да - едната накладка е твърде навън и наместо накладките ти да хванат диска каот в клещи, само динамичната го стига и побутва отстрани.

Това ли?
Предна хидравлична дискова спирачка Shimano BR-M445L + ръкохватка BL-M505L - ляво лостче, маркуч за задна спирачка, включен адаптор R180P/S
А ще кара ли със сегашния ми диск?
Аватар
NikShtain

Мнениеот sonscp » Пет Май 09, 2014 5:42 pm

NikShtain написа:Предна хидравлична дискова спирачка Shimano BR-M445L + ръкохватка BL-M505L - ляво лостче, маркуч за задна спирачка, включен адаптор R180P/S
А ще кара ли със сегашния ми диск?

Не. Щом с ляв лост (тоест предна) ти трябва преходник R160/S140 или нов диск 180мм. (по-добрия вариант).
Иначе моите първи дискови бяха същите като твоите и спираха много добре. Най-вероятно проблема е в накладките, но няма смисъл да даваш 26лв. за 2 комплекта защото тези спирачки имат дефект и той е пружините. Чупят се.

П.С.
ляво лостче, маркуч за задна спирачка
:confused: как така?
Аватар
sonscp

Мнениеот compira » Пет Май 09, 2014 6:02 pm

Да споделя и моите преживявания по темата. На предното колело имах предна механична дискова Shimano 495. Ушким спираше но по едно време направо си стана както се изразява колегата "тефлонова" (много подходящо звучи). Отидох във вело-магазина който си посещавам и викам "дай да оправяме проблема"... като най-евтин вариант ми предложи първо да пробвам да си сменя накладките. Избрах най-добрия според него вариант Kool-Stop. Излезох от магазина и на първото удобно място ги смених. Първоначално нищо, но след около километър разработване почна да кове само с леко погалване на лостчето... ураааааа вече сперам!!!! Пъмно густо докато диска не стана кенеф надран. Леки експерименти с шлайфане на диска... пак толкова време изкара. Явно шиманския диск е от Ст3 :) Купих си за 5 лева един диск promax втора ръка да пробвам. Promax-a беше доста по-твърд и нямаше никакви проблеми. С него си спирах до последно перфектно.
От тогава доста още понаучих за спирачките и като най-важно може да се отбележе:
- омаслени накладки само се сменят!
- омаслен диск се чисти лесно, но след това задължително с нови накладки (другото е упражнения по почистване)
- накладки се комбинират добре определени дискове... и обратно. Не бива да се забравя, че има различни накладки... органични, "метални", "керамични" и тнт, всички те имат различна твърдост и се нуждаят от подходящ диск.
- размера на диска има отношение към килограмите и към стила на каране... ако някой е 60кг и 160 диск му е пре достатъчен, но ако си е над 100кг е желателно да помисли за 180+ диск!
Аватар
compira

Рейтинг: 2000

Мнениеот maxim98 » Пет Май 09, 2014 6:40 pm

Vorac написа:На ББ5 са им малки накладките и бързо се износват. Може из да съм си виновен - с дисковете за 5 лева, ама все пак нови накладки за 1 седмица(!!).

:D :D имах такова шимано и съм адски недоволен.Взех го ново карах го с голям диск 203мм shimano deore xt и не ме спираше все едно имам едно лостче което да натискам,пък сам 55кг.Не си струва да се влага в най-евтините хидравлики.Преди карах с tektro auriga comp и останах много доволен.А за механика ти препоръчвам avid bb5.Mного съм доволен от тази спирачка много добре спира много меко лостче(може да се направи меко като хидравлика) и накладките са на половината,пък е карана повече от година.Следи във форума някой път излизат много добри оферти за спирачки.
С SRAM ДА ТЕ Е СРАМ!
Аватар
maxim98

Рейтинг: 1094

Мнениеот Pencho93 » Пет Май 09, 2014 11:13 pm

Едни обикновени вибрейкове с хубави гумичи и ще мятат.
Pencho93

Рейтинг: 1428

Мнениеот NikShtain » Нед Май 11, 2014 1:15 am

Аватар
NikShtain

Мнениеот skulboy » Нед Май 11, 2014 1:07 pm

NikShtain написа:Проблемът е следният:
Имам cross enduro

Да, това е същинският проблем :D
Шегата на страна. Значи като чуеш промакс трябва да се сещаш за какво иде реч, ако си чел мнение преди са си взел този велосипед. За твоите килограми промакс спирачките и дискове и накладки да им смениш няма да ти помогне. Единия вариант както казват всички е евтина хидравлика Шиманска и нов диск или на авид бб7, които доста ги хвалят и явно за си заслужили репутацията.
Попринцип, преди да се закупува велосипед се обмислят малко нещата, но по някой път нещата стават много бързо и се случват такива моменти. Успех :beer:
Нещо ме дърпа пак назад,
трудно ми е да се отскубна.
Ще го преборя щом съм млад
и държа съвестта си будна!
Аватар
skulboy

Рейтинг: 1360

Мнениеот NikShtain » Нед Май 11, 2014 1:25 pm

Да му се невиди, намерих Avid BB7 на 109лв., НО с 180-ка е +6лв. цената на доставката +6.29лв. и за монтажа да ми вземат 15-20лв. = И се връзва към 140лв. :boggled: Толкова ме е яд, че онази ще ми струва 80 а е толкова малка разликата между хубава и настина хубава....Що не се заинтересовах по да разбирам от колела :banghead:
Еми момчета ще взема HAYES MX-5 то се е видяло. Общо ще дойде 80лв. с монтажа. По на там ще се кача на BB7 или на нещо хидравлично.Сега нямам финансите а ми се кара многооо.А както се вижда горе по клипа в това състояние не може да се кара, така че поне от зад да има що-годе нещо... :erm:
Аватар
NikShtain

Мнениеот kobso1245 » Нед Май 11, 2014 9:13 pm

NikShtain написа:Да му се невиди, намерих Avid BB7 на 109лв., НО с 180-ка е +6лв. цената на доставката +6.29лв. и за монтажа да ми вземат 15-20лв. = И се връзва към 140лв. :boggled: Толкова ме е яд, че онази ще ми струва 80 а е толкова малка разликата между хубава и настина хубава....Що не се заинтересовах по да разбирам от колела :banghead:
Еми момчета ще взема HAYES MX-5 то се е видяло. Общо ще дойде 80лв. с монтажа. По на там ще се кача на BB7 или на нещо хидравлично.Сега нямам финансите а ми се кара многооо.А както се вижда горе по клипа в това състояние не може да се кара, така че поне от зад да има що-годе нещо... :erm:

"за монтажа да ми вземат 15-20лв."
Я пак????
Разбирам да са са ххидравлики, да трябва да се скъсява маркучът и т.н., ама за монтаж на механики толкова пари...
Не знам дали си навит да поръчваш от чужбина, но тези http://www.bike-discount.de/en/buy/disc ... 13/wg_id-8 са доста прилични като вариант(ще трябва обаче да купуваш и диск отделно като гледам..).
Успех с избора.
kobso1245

Рейтинг: 1416

Мнениеот GECKO » Нед Май 11, 2014 9:14 pm

Искам да отбележа, че това, което чета и виждам е даже отлично.

Спирачките Promax имаха свойството да помагат с ускорението на велосипеда от това което виждах на приятелчета ползуващи продукта.

Иначе:

http://screambikes.eu/bg/spirachki/8592 ... m505w.html

Това е спирачка за планински велосипед. Механичните спирачки са нещо, което позволява на велосипеда да бъде по-евтин като първоначална инвестиция и все пак подготвен за подобрения в бъдеще.
Купува се комплект от 2 броя (139лв) + 2 преходника ако няма в комплекта (38лв) + шкурка 200 2 парчета 100х30мм (50ст)
Демонтират се настоящите спирачки от велосипеда (без каплите).
Взимаш първото парче шкурка и хващаш първата капла за гумата а шкурката на диска както биха стягали накладките.
Въртиш в тази конфигурация докато не ти писне и не престържеш всякаква мръсотия от диска.
Повтаряш на задния диск с второто парче (може да си помагаш с педалите)
Монтираш спирачките.

Регулираш: https://www.youtube.com/watch?v=W7I6qlSsGds
Или носиш да ти ги монтират / регулират (10/15лв на колело)

След 1 година употреба отиваш в кой да е читав сервиз (аз бих отишъл във Веломания на бул. България или Джестър в Красно село) и обезвъздушаваш/сменяш спирачната течност на спирачките при нужда сменяш накладките (30 до 60лв в случай че трябва да смениш 2 комплекта накладки).
Повтаряш всяка година и живееш спокоен и контролируем живот...

...Поне що се отназя за спирането... иначе искрено бих те посъветвал да си купиш твърда и 2 пъти по-лека рамка и вилка за да се наслаждаваш на карането и да спираш доста по-качествено. Мъкнеш едни излишни 10/15кг които не ти подобряват изживяването освен имиджа пред деца под 12 години.
Каза че ползваш автомобил за това сравнението би било следното - велосипеда ти в момента представлявам Москвич 12-так с изпуснали амортисьори.
Ако смениш спирачките с тези по-горе стъпваш на пикап от преди 91-та с изпуснали амортисьори - пак ще е безмислено тежко с неадекватно окачване но с работещи и силни спирачки.
С алуминиева рамка и работеща вилка отиваш на много запазена Е46-ца :D

Успех!
Аватар
GECKO

Мнениеот sonscp » Нед Май 11, 2014 9:18 pm

NikShtain написа: .... и за монтажа да ми вземат 15-20лв.

Каквооо?? :eek3: Купуваш си един инструмент с шестограми и отверки за 8-9 лева и си сменяш всичко сам.
В това клипче можеш да видиш как се закрепват спирачките, а в това как се настройват. :agree:
Дано съм помогнал!
Аватар
sonscp

Мнениеот Danch0 » Нед Май 11, 2014 10:23 pm

От личен опит знам,че спирачките на промакс не вършат никаква работа и както другите ще ти препоръчам да си вземеш нови спирачки.

Мога да ти препоръчам следния модел(със същите съм в момента и съм доста доволен):

http://screambikes.eu/bg/spirachki/7466 ... m445w.html

:agree: :beer:
Аватар
Danch0

Рейтинг: 1220

Мнениеот NikShtain » Пон Май 12, 2014 12:08 am

Danch0 написа:От личен опит знам,че спирачките на промакс не вършат никаква работа и както другите ще ти препоръчам да си вземеш нови спирачки.

Мога да ти препоръчам следния модел(със същите съм в момента и съм доста доволен):

http://screambikes.eu/bg/spirachki/7466 ... m445w.html

:agree: :beer:

Да гледах ги но на мен ми трябва задна (най-лошото е че има Shimano BR-M445L намалена с 50% но с предна не искам да захапвам асфалта).Но това е едно на ръка.Отделно трябва и Минерално масло което е към 26лв.После ще ми трябва и нов диск, защото предполагам, че със сегашния няма да стане.Не знам и аз вече толкова много идеи и се обърках и аз. :dontknow:
Аватар
NikShtain

Мнениеот Brave » Пон Май 12, 2014 9:08 am

Струва ми се, че от незнание допускаш сериозна грешка. Дисковите спирачки, поне приличните, са мощни, но това в никой случай не означава, че "коват" изненадващо. Всъщност с хидравлична дискова, можеш да дозираш много по-точно спирачното усилие и страха ти, че силната спирачка ще те метне през кормилото е напълно необоснован. Другото е, че особено на асфалт, критичната ти спирачка е предната. Не, че оф-роуд не е също така, но при равна настилка този ефект е много по-явен. Когато започнеш да спираш, инерцията на тялото ти пренася тежестта на предната гума и задната "олеква". Теоретично, най-кратък спирачен път би имал, ако спирачната сила на предното колело е толкова голяма, че задната гума да е около момента в който ще се отлепи от земята. Предполагам се досещаш, че в такъв момент, задната спирачка е практически безполезна. Затова определено предните спирачки са по-важни за спирането и инвестирането в тях е по-важно.
Другото е, че въпросната спирачка от линка е пълна и готова за употреба, т.е. не ти трябва никакво допълнително минерално масло, поне докато не и дойде време за профилактика/ремонт. Отделно, че има тема тук в форума, от където можеш да научиш, че въпросното минерално хидравлично масло има заместители, чийто цени са значително по-разумни.
Brave

Мнениеот Ozzie » Пон Май 12, 2014 6:12 pm

GECKO написа:След 1 година употреба отиваш в кой да е читав сервиз (аз бих отишъл във Веломания на бул. България или Джестър в Красно село) и обезвъздушаваш/сменяш спирачната течност на спирачките при нужда сменяш накладките (30 до 60лв в случай че трябва да смениш 2 комплекта накладки).
Повтаряш всяка година и живееш спокоен и контролируем живот...

Стига бе! Чак всяка година... Бих казал, при нужда, ако има проблем с работата.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот NikShtain » Чет Май 15, 2014 3:29 am

Замислям се дали да не сложа един комплект Tektro Novela от пред и от зад.Че ги гледам са по 35лв. с диск
Или да сложа една Shimano BR-M375 с SLX SM-RT56 ще се върже към 50лв. И ще видя да се мъча да ги сменя сам.
Идеята е да се спестят някакви пари, за да мога да се ориентирам към хидравлична по на там.
Както и да го смятам сметките просто не излизат.И по отделно да ги взимам и цял комплект да взема под 130лв. няма. (говорим за комплект с 180 или 203)
Аватар
NikShtain

Мнениеот autosvet » Чет Май 15, 2014 9:18 pm

Как го мислиш това на тая вилка да слагаш 200мм диск. Вземи си един комплект предна сега, догодина задна и така.
Аватар
autosvet

Рейтинг: 1440

Мнениеот sonscp » Чет Май 15, 2014 10:37 pm

NikShtain написа:Замислям се дали да не сложа един комплект Tektro Novela от пред и от зад.Че ги гледам са по 35лв. с диск
Или да сложа една Shimano BR-M375 с SLX SM-RT56 ще се върже към 50лв. И ще видя да се мъча да ги сменя сам.
Идеята е да се спестят някакви пари, за да мога да се ориентирам към хидравлична по на там.
Както и да го смятам сметките просто не излизат.И по отделно да ги взимам и цял комплект да взема под 130лв. няма. (говорим за комплект с 180 или 203)

Според мен за твоите килограми и каране, 180мм. диск отпред ще е предостатъчен. С 203мм. диск има опасност да останеш без уши на вилката.
Аватар
sonscp

Мнениеот NikShtain » Пет Май 16, 2014 12:08 am

Добре, разбрах и го измислих даже.
Ще взема: http://screambikes.eu/bg/spirachki/8592 ... m505w.html
Обаче се чудя с кой от 3-те диски да ги взема. SM-RT30, SM-RT54, SM-RT56 и 160-ка или 180-ка да е.
И един друг проблем който ме птиресни.Накладките B01S и разтърсих из магазините да видя дали са лесно намираеми, но проблема е, че в повечето магазини описанието на B01S пише, че НЕ подържа BR-M395W.Ако може да ме ориентирате - така ли е, не е ли така.
Оп извинявам се.Мисля, че от пред съм на 6 болта така че май ми остава само SM-RT56
Аватар
NikShtain

Мнениеот NikShtain » Пет Май 16, 2014 3:23 am

:stupid: И какви инструменти ще ми трябват за монтажа?
Аватар
NikShtain

Мнениеот Friz » Пет Май 16, 2014 7:44 am

Ще ти трябват комплект шестограми и това са всичките инструменти. Имай в предвид, че ако си вземеш диск 180 ще ти трябва и преходник. За накладките не се притеснявай като свършат отиваш в магазина и ще ти дадат точния модел.
Аватар
Friz

Рейтинг: 1305

Мнениеот sonscp » Пет Май 16, 2014 11:38 am

Ето такъв комплект ти трябва http://olx.bg/instrumenti-za-velosiped- ... -i28503267
Аз имам същия, вече 5години го ползвам и нито едно ключе не се е износило. Щом живееш в София провери по големите магазини, но в никакъв случай не си купувай евтини, защото се износват много по-бързо.
Аватар
sonscp

Следваща

Назад към Веломеханик