Избор на спирачки за XC/AM

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Избор на спирачки за XC/AM

Мнениеот Nocturne » Пет Май 09, 2014 8:35 pm

Здравейте,

не обичам да пускам нови теми, но имам нужда от помощ наистина, за нови спирачки.

Това ми е колелото: http://postimg.org/image/fyr8f0h55/

В момента съм с Avid Elexir 1. Искам да ги сменя с нещо по-леко и надеждно. Келото тежи 13.1 кг. Аз съм 64кг. така, че не ми е нужна велика спирачна сила, но да си призная честно на при някои нанадолнища и сега има какво да се желае, като се засиля и не спират както бих искал.
Имам лек шум от задната спирачка, но ми обясниха, че е защото задницата понеже е стандартна 10ка и се суче лесно и затова. Спирачките ми не текат. Може би и с други спирачки ще се сучe, не знам. Искам надеждни, all-round спирачки, с добро тегло, до 400лв. за 2те.

Засега съм гледал Avid X0, Magura MТ2, Formula RX, Shimano XT. Горе долу всички изброени са оплюти в нета. Това, което разбрах е че Shimano били с минерално масло (не знам това добре ли е, не е ли), Formula били както случиш, може да нямаш никакви проблеми, може да ти скъсат нервите. Avid-а не си стрували парите...(това е проблем според мен на цялата им компания Срам, Рокшок и т.н.). Магура роторите можели да се ползват само с органични накладки и фабрично идвали с такива. И като цяло малко съм объркан, към какво да се насоча.

п.с. Най-безпроблемните спирачки са Hope, но за тях пари няма, а 2ра ръка се намират най-вече двубутални, които не са това което търся..

Ще съм благодарен на всякакви впечатления и съвети.
Последна промяна Nocturne на Пет Май 09, 2014 9:23 pm, променена общо 1 път
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Рейтинг: 1300

Re: Избор на спирачки за XC/AM

Мнениеот gongor » Пет Май 09, 2014 9:05 pm

Може би:
http://www.bike-components.de/products/info/p35768_SLX-v-h-Set-Scheibenbremse-BR-M675-mit-G01S-Resinbelag-Modell-2014.html
Доста хора ми ги препоръчват точно за АМ/XC.
Спирачната им сила се води, че е колкото на XT. Липсва една настройка... Цената в същото време е много по-ниска...
gongor

Рейтинг: 1240

Мнениеот penmark » Пет Май 09, 2014 9:11 pm

И без това си прежалил 400лв, вземи макса за тези пари - Shimano Zee. Или поне предната да е.
Аватар
penmark

Рейтинг: 2000

Мнениеот Ozzie » Пет Май 09, 2014 9:14 pm

Карам старите ХТ (BR-M 770), лоша дума за тях не мога да кажа.
Минералното масло не е хигроскопично, т.е. не поема влага и следва да запазва качествата си по- дълго в сравнение с DOT спирачните течности, което е плюс.
Май имаше и по- висока точка на кипене.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Nocturne » Пет Май 09, 2014 9:21 pm

penmark написа:И без това си прежалил 400лв, вземи макса за тези пари - Shimano Zee. Или поне предната да е.

Не съм ги прежалил, ще се радвам да дам и по-малко :D
В Шиманото ме притесняват 2 неща: теглото и дизайна..
Zee са си за спускане, не вярвам да са много лекички.
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Мнениеот papinu » Пет Май 09, 2014 9:27 pm

Ozzie написа:...Минералното масло не е хигроскопично, т.е. не поема влага и следва да запазва качествата си по- дълго в сравнение с DOT спирачните течности, което е плюс.
Май имаше и по- висока точка на кипене.

Точно така е :agree:
В превъзходството ти над другите няма нищо благородно. Истинското благородството се състои в това да превъзхождаш предишния си аз.
Аватар
papinu

Мнениеот penmark » Пет Май 09, 2014 9:28 pm

XT http://bikescale.com/index.php?d=artyku ... 4&art=3485
Zee http://bikescale.com/index.php?d=artyku ... 4&art=4121
Разликата е незначителна, спирането няма да коментирам.
Поне отпред тури. Задната може и Deore 615 или SLX 675
Аватар
penmark

Мнениеот psixopat » Пет Май 09, 2014 9:31 pm

И за какво му е 4-ри бутална спирачка, ако не е тайна. ?!
Вземай slx-овете и едни нови дискове Shimano и си карай със здраве. :agree:
taurus13 написа:в планината също има 4 посоки, но те са различни от световните. Тук те са: Нагоре, Надоле, Насам и Натам.
:)
Аватар
psixopat

Рейтинг: 1867

Мнениеот outfaced » Пет Май 09, 2014 9:35 pm

psixopat написа:И за какво му е 4-ри бутална спирачка, ако не е тайна. ?!

баш :agree:
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот xcII » Пет Май 09, 2014 10:01 pm

абсолютно :agree: вкарай и малко ice накладки и попътен вятър! :agree:
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот psixopat » Пет Май 09, 2014 10:07 pm

Аз си карам с оригиналните (органични), без радиатори.Доволен съм за сега. При цена от 20 лева, за оригинални Шимански накладки в България, няма какво да е оплаквам. Мое мнение, че който не може да спира, няма да може- без значение дали е със SLX, Zee, Saint или каквото и да е чудо там. :D
Малко статистика да припомня http://www.bikeradar.com/gear/article/h ... kes-24345/ :agree:
taurus13 написа:в планината също има 4 посоки, но те са различни от световните. Тук те са: Нагоре, Надоле, Насам и Натам.
Аватар
psixopat

Мнениеот xcII » Пет Май 09, 2014 10:26 pm

аз не мога да сравня накладките без радиатори и тея "ice", просто защото веднага минах на "ice". :) Причината бе, някво изследване в немски източник дали има смисъл от "ice" технлогията и допълнителните кинти, които изисква съответно. Неми се търси сега,но всеки може да си го намери, ако му се чуди дали това не е поредния gimmick технология..

Е, изводът в статията бе, че има.Най-вече от гледна точка на износване -> повече охлаждане, по-малко износване, при една и съща спирачна сила и натоварване. А аз пък на немците вервам :)

Техниката на спиране, нема смисъл да я коментирам, то е ясно че трябва да се държи константна като величина при вземане на решение, демек "при равни други условия". :)

P.S. за да съм точен, малко корекция, купих си "ice" дискове, иначе спирачките ми дойдоха стандартно със стандартните накладки, т.е. "без вентилатори", нямаше опция там да избиам. След като ги износя, ще си взема и от грозните накладки :lol: :lol:
Последна промяна xcII на Пет Май 09, 2014 10:46 pm, променена общо 1 път
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот Nocturne » Пет Май 09, 2014 10:29 pm

penmark написа:XT http://bikescale.com/index.php?d=artyku ... 4&art=3485
Zee http://bikescale.com/index.php?d=artyku ... 4&art=4121
Разликата е незначителна, спирането няма да коментирам.
Поне отпред тури. Задната може и Deore 615 или SLX 675

Разликата е незначителна при тези 2 модела да, но аз гледам каква е разликата от сегашните ми Elexir 1 към евентуалните нови.
В този сайт няма точно Елексир 1 като тегло, но има 3, което трябва да е подобно на моето като тегло http://bikescale.com/index.php?d=artyku ... 7&art=3995 Излиза, че XT е по тежко от Елексир 3 и сигурно колкото сегашните ми. Така няма да сваля тегло.
Като цена/качество може би наистина Шимано са най-добрият избор, гледам има и SLX и XT се намират на добри цени, но няма смисъл да давам 300лв. за спирачки със същото тегло или незначително по-малко, които спират горе долу по същия начин като моите или с една идея по-силни. Безмислено упражнение е това.
MT2 и RX са значително по-леки.
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Мнениеот psixopat » Съб Май 10, 2014 8:57 am

:offtopic: Е то, ако теглото беше толкова решаващо, пред всичко останало, щяхме да караме с V brake :D
Аватар
psixopat

Мнениеот outfaced » Съб Май 10, 2014 9:38 am

... повече охлаждане, по-малко износване, при една и съща спирачна сила и натоварване. А аз пък на немците вервам.

И те много взеха да си вярват напоследък. Чак не забелязват кога са почнали да говорят глупости.
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот bio » Съб Май 10, 2014 10:09 am

баш баш !!!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот halfdone » Съб Май 10, 2014 11:04 am

Е то пък като свалиш тия 50 грама от спирачки направо няма да го усещаш колелото вече :D

Ето ти една прилична оферта с дисковете, макар и малки на теб ще ти вършат добра работа.
http://www.rczbikeshop.com/default/avid ... 8-260.html

Има и 7-ци, 2-буталните със 180мм дискове за 120 евро.
http://www.rczbikeshop.com/default/avid ... -grey.html

В момента се търкалям с X0 Trail и разликата между тях и старите ми дву бутални 9-ки е огромна. Не знам кой и защо би се отказал от това :agree:
Продавам : .
Аватар
halfdone

Мнениеот papinu » Съб Май 10, 2014 11:12 am

halfdone написа:...
http://www.rczbikeshop.com/default/avid ... 8-260.html
Има и 7-ци, 2-буталните със 180мм дискове за 120 евро.
http://www.rczbikeshop.com/default/avid ... -grey.html

Правя уточнение, че цените които ги виждате в този сайт са без ДДС! :deal:
В момента, в който изберете коя да е страна от ЕС веднага ще се добави ставката ДДС за съответната държава. Пример: вторите спирачки от €120 за ЕС стават €140.29 + доставка.
Прави ми впечатление, че много колеги се бъркат относно цените на този сайт.
В превъзходството ти над другите няма нищо благородно. Истинското благородството се състои в това да превъзхождаш предишния си аз.
Аватар
papinu

Мнениеот halfdone » Съб Май 10, 2014 11:47 am

Да, прав си, грешката е моя. Навремето съм си поръчвал и не ми е правило впечатление, явно са променили нещо.
Както и да е, така излизат 300лв с доставката, което пак не е лоша оферта, но аз не бих ги взел вече.
При тези обстоятелства SLX-а си остава фаворит за цената, макар, че XT-то не е за изпускане също.
Аватар
halfdone

Мнениеот Pr3d4t0R » Съб Май 10, 2014 12:43 pm

Спирачката е единствения компонент при мен, където теглото въобще не фактор за избора ми. SLX-а е силна спирачка с отлична модулация, като лостчето се натиска изключително леко с един пръст - въпросът е дали автора търси това?

Относно теглото - ако е такъв фактор по-добре потърси леки дискове, защото там има повече смисъл да спестиш някой грам отколкото от апарата и лостчето.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот Nocturne » Съб Май 10, 2014 1:07 pm

Ходих пред малко до Bikecenter-а в Младост да поразгледам по обстойно Магурите, но се оказа, че вече не ги внасят. Имали са проблеми с поддръжката и явно някакви дефекти, но уточниха точно. Което не е добър знак за тях.

Тези Avid от RCZ са наистина на доста добра цена. Мерси за уточнението, че цената е без ДДС, не го знаех, трябва да се има в предвид.

halfdone, не разбрах разликата между X0 и Elexir 9 в чия полза е?

Теглото ми е важно, защото освен спирачките и евентуално нова задна главина с титаниев QR, друго няма да пипам по него дълго време. Не съм слагал екстремно леки части, всичко съм гледал да е балансирано. Та имам предвид, че няма откъде толкова да се сваля тегло занапред. Могат да се свалят 100гр. според мен от спирачки. И 100 гр. от задна главина. И това ще му е...после ще се спра с подобренията. :lol:
Колелото седи в нас и го мъкна на ръка по стълбите нагоре и надолу 3 етажа, хубаво ще е като ще давам пари да има по-голяма полза. И сегашните Авид вършат работа.

Тези Sram Guide да ги гледам ли въобще?
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Мнениеот Nocturne » Съб Май 10, 2014 1:10 pm

Аз съм малко скептичен към леките ротори...

Иначе съм харесал едни доста яки.. http://www.solidbikes.de/en/REVERSE-Dis ... ost-brakes

Има ги в Индустриала.

p.s. Ще слагам 180 отпред и отзад.
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Мнениеот halfdone » Съб Май 10, 2014 1:28 pm

Nocturne написа:
halfdone, не разбрах разликата между X0 и Elexir 9 в чия полза е?

X0 не знам как са, карам с X0 Trail и разликата е в тяхна полза.

Nocturne написа:Колелото седи в нас и го мъкна на ръка по стълбите нагоре и надолу 3 етажа, хубаво ще е като ще давам пари да има по-голяма полза.

Е тва да ти е проблема :lol:
Аватар
halfdone

Мнениеот marsa » Съб Май 10, 2014 9:50 pm

Тези ротори не са съвсем "леки". Aligator имат принципно леки ротори, да не споменавам турбо леката артилерия KCNC :praying:

Отделно - слагай по-голям ротор отпред. Според мен да сложиш еднакви ротори е като да сглобиш мека рамка с твърда вилка.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот Nocturne » Нед Май 11, 2014 8:49 am

marsa написа:Тези ротори не са съвсем "леки". Aligator имат принципно леки ротори, да не споменавам турбо леката артилерия KCNC :praying:

Отделно - слагай по-голям ротор отпред. Според мен да сложиш еднакви ротори е като да сглобиш мека рамка с твърда вилка.

Е да, аз не съм писал, че са леки. Не искам да свалям тегло от ротори. Много е възможно да се кривят лесно. Просто тези, които посочих, са предполагам добри и ми харесват.
На KCNC ми е скобата за седалка, изключително лека и върши страхотна работа. Това е изкушаващо: http://www.ebay.com/itm/KCNC-Razor-Stai ... m336e01a77 e но ако никой не го е пробвал не бих рискувал.

Може ли да ми кажеш, какво имаш в предвид с еднаквите ротори, какво му е лошото?
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Мнениеот outfaced » Нед Май 11, 2014 10:57 am

marsa написа:Отделно - слагай по-голям ротор отпред. Според мен да сложиш еднакви ротори е като да сглобиш мека рамка с твърда вилка.

Е чак пък ... :eek3:

Ротора отпред е важно да е точен. Т.е. да не е малък, да не е голям. Както и за самите спирачки тука не важи принципа "колкото повече - толкова повече". С прекалено голям ротор спирачките стават по хапливи и по трудно се контролират. Ако нямаш нужда от излишната спирачна сила, по добре да си караш с по малък ротор и да имаш по прецизен контрол. Минуса е, че ако стане много напечено малкия ротор охлажда по-лошо. Както със всичко в колелата - търсиш компромиса, който ще покрива най голяма част от карането ти.
За ротора отзад вече е по скоро препоръка, че може да е по малък от предния, понеже отзад спирачното усилие в по малко. Но чак пък да е задължително - не е. На дълги спускания и в някои по критични ситуации или когато просто те мързи да внимаваш се налага да се се контролира скоростта с по продължително ползване на задната спирачка. Тогава големия ротор си е плюс за охлаждането. Минуса е че по лесно се удря/криви.
Роторите с алуминиев паяк ката цяло са по устойчиви на кривене.
Като не бъркай алуминиевия паяк с Floating ротори. Някои са просто занитени за паяка, а при други металната част "плува" спрямо паяка и това и позволява да се самонагажда и да не трупа неравномерно напрежения при загряване.

Аз от как се помня карам с 2 ротора по 180 преди със старите ХТ-та сега с новите ... не съм прегрявал, спирам колкото и когато ми е нужно. Но ... трябва да се отбележи, че на дълги спускания най вероятно просто аз се изморявам и спирам преди ротора да прегрее :D Сигурен съм че някой в по-добра физическа форма от мене ще е способен да им стигне границите, както и някой с по добра техника, вдигащ повече скорост. Така че решението винаги е индивидуално.

п.п. от скоро съм с тези ... http://superstar.tibolts.co.uk/product_ ... hn7ra0qvr4 и съм особено доволен.
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот marsa » Нед Май 11, 2014 1:52 pm

Аз карам с въпросните KCNC-та (180+160), но моето каране не е мерило, та да ги коментирам. Мога да кажа само, че мен лично ме устройват и че са супер леки.

Каквото и да е карането, винаги предната спирачка ще поема повече енергия от задната. Не че може да произтече някакъв технически проблем от еднаквите ротори, просто няма смисъл. Така виждам аз нещата. Както му е толкова невероятното?
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот xcrider » Нед Май 11, 2014 3:23 pm

Другият недостатък, освен изброените, задния ротор да е колкото предния, е че точно поради по-голямата хапливост, задното колело блокира по-лесно. А целта е да го блокираме възможно най-малко.
Реално ползи не виждам.
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот Pr3d4t0R » Нед Май 11, 2014 5:31 pm

Дали ще блокираш задната гума или не, зависи от карача не от големината на ротора. Хората имат различен стил на спиране някой ползват основно предната спирачка, други двете кажи речи по равно, трети (вкл. и аз) използват основно задната. Колко спирачна сила е необходима зависи и от избраните гуми, защото в крайна сметка чрез тях се намаля велосипеда - ако се кара с леки ХС гуми няма нужда спирачката да е Сейнт (знам че примера е краен, ама за да се илюстрира идеята). Ако виждам правилно гумите на Nocturne са 2.4 Ноби Ник, които са хубави и леки, но на по-сериозни наклони и камъни издъхват (мое мнение, карал съм такива) - та заради това Елексира му е достатъчен като спирачна сила (стига да съм разбрал правилно).

@ outfaced - благодаря, това с floating роторите не го знаех : - )
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот Nocturne » Нед Май 11, 2014 7:03 pm

Предната е Nobby Nic 2.25, задната Racing Ralph 2.1

Искам да попитам 2 неща ако може :P

Има ли как да си измеря дължината на спирачните маркучи в момента както са на колелото, за да знам като купувам спирачки каква горе-долу ми трябва?

Гледам при спирачките на Hope, има 2 типа жило: ''Standard Hose'' и ''Braided Hose'' (изглежда като метално и е малко по-скъпо). Каква е ролята на това Braided?

marsa, ти покрай пистовите бегачи си се запалил по KCNC, правят гледам доста щури неща, като цяло ги харесвам, но трябва да разширят гамата от неща, които предлагат. Засега имам само скоба за седалка тяхна: КCNC 26 (34.9) 26 гр. с палец, страшна е.
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Следваща

Назад към All Mountain/Ендуро продукти