[quote="bikerider"]
[quote="mih"]
Тоест едно е какво мислим ние, друго - корпорациите и трето - правителствата, па камо ли докато се разберат всичките помежду си...
[/quote]
Повярвай ми, сравни бюджетите на което и да е правителство с някоя голяма корпорация, да речем флагмана на отворения код IBM и мултилатералната схема ще се изпари. Искам да кажа прецени положението от позиция на силата (парите). Реалността е, че съществуват само корпорациите и ние, човешкия им ресурс. Правителствата са нищо повече от локални шерифи, бирници и администратори на национално ниво. На теория и по медиите

може да е иначе, но на практика е така.
[quote="mih"]
За мен проблемът се крие в егоизма на западната цивилизация, нейната алчност и високомерие и нежеланието й да отвори вратата на останалите мръзнещи навън, едно дебилно затваряне, отказ за споделяне на благото (което уж е висша християнска добродетел, а християнството, както знаем, вирее най-силно точно в тези страни),
неосъзнаване, че именно споделяйки благото ще се завърже диалог за по-успешен обмен на блага (а не чрез войни и разпалване на раздор); водени от надменно двуличие "високоцивилизованите" не осъзнават колко са низки и към останалите, и към самите себе си, измъвани от угризения търсят спасението на душата си извън нея.
[/quote]
Мисля, че опростяваш нещата и ги насочваш прибързано в насока цивилизационен конфликт.
Първо, на теория вече няма затворени клубове, второ индустриалните технологии са достъпни за всички (сам ти даваш пример с Китай). Къде е това навън? После, откога корпорациите се идентифицират с религия? Аз поне не съм чувал за християнска корпорация, нито за будистка корпорация. Нещата от доста отдавна са наднационални, надрелигиозни, дори надцивилизационни. Не може такъв огромен проблем, касаещ всеки един човек на Земята да бъде монопол на която и да е цивилизация, както и да е причинен от която и да е отделна цивилизация.
[quote="mih"]
а в същото време популацията им се намалява драстично, пак заради този егоизъм...
[/quote]
Егоизъм, егалитаризъм, фройдизъм... все насадени ценности. Хората са слаби същества и да обвиняваш цяла една цивилизация е доста повеждащо.
Както и да е де, достатъчно се отклонихме от екологията
[/quote]
Марто, подозирам, че подценяваш това, което аз знам за корпорациите, а съм работил почти четири години с новини от извора за тях, знам им и печалбите и сичките им кирливи ризи и още доста неща.
също недей отрича цивилизационния проблем, той си съществува. не е задължително да спорим за неща, които и двамата твърдим под различна форма. и още нещо, колкото и да се глобализира света, той не е нещо изцяло ново, а си има история. а навън е извън Западната цивилизация, мислех, че става ясно.
- правителствата не са просто каквото там ги нарече, малко прекаляваш с "окорпоратизирането" на света. със сигурност са маша в ръцете на някои корпорации или техни обединения, но не задължително и навсякъде.
- нима отричаш ролята на религията?!
- относно егоизма (другите неща дето ги изброяваш не знам защо ги намеси, явно ти идват под един знаменател?) - наречи го егоцентризъм ако искаш, или му сложи друго наименование, но недей отхвърля с лека ръка понятия, които имат тежест и собствен живот.
животът е предимно тук и сега, а не само в бъдещето и в книгите.
хубаво е, че четеш толкова много литература по засегнатите проблеми, но намирам, че всичките те ти пречат да си създадеш собствено мнение. приеми един доброжелателен съвет - спри ги или ги намали за известно време - те също са зависимост и бягане от реалността.
и не се обиждай (знам, че се засягаш лесно), това последното наистина е опит за градивна критика, знаеш, че държа на теб (надявам се и обратното е така!)
айде, че зе да мяза на сапунка
@TOYAGA,
на какво точно се смееш и бил ли си някога в Монреал?