Тема за кратки въпроси

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Тема за кратки въпроси

Мнениеот simolop » Пон Май 12, 2014 6:09 pm

За накладките не съм много сигурен но продавача е много точен :)
simolop

Рейтинг: 1198

Мнениеот Bai Sando » Пон Май 12, 2014 6:20 pm

За продавча знам,половината ми колело е от него,но се чудя дали ще спират добре :erm:
Аватар
Bai Sando

Рейтинг: 1280

Мнениеот pepcho_tdm » Вто Май 13, 2014 10:38 am

Рамка Drag C1 удобна ли е за педалиране?
Карам RAM :D
pepcho_tdm

Рейтинг: 1059

Мнениеот msniki » Вто Май 13, 2014 12:51 pm

pepcho_tdm написа:Рамка Drag C1 удобна ли е за педалиране?

Зависи колко си висок.
Но попринцип не е. Е на някой хора им е удобно, понеже не са карали по висок клас рамка.
Аватар
msniki

Рейтинг: 1397

Мнениеот Andreshk » Вто Май 13, 2014 9:41 pm

Bai Sando написа:Някой има ли наблюдения над тези колодки,за парите си спират ли добре?...

Да. Карам колелото за в града с почти същите (на предната гума), работят много добре. Казвам почти същите, имам предвид тези - разликата е, че на тях самите гумички (?) са сменяеми и не трябва да хвърляш всичко, когато евентуално се износят; пестиш някой и друг лев. За това говоря.

pepcho_tdm написа:Рамка Drag C1 удобна ли е за педалиране?

В зависимост от размера на рамката и твоята височина отговорът варира от "горе-долу" до "не". Ако се оглеждаш в рамките на Драг, то ZX-серията са за такова предназначение при сравнително ниска цена.
Andreshk

Рейтинг: 1240

Мнениеот bayganio » Вто Май 13, 2014 9:44 pm

Имам 2 гуми- geax lobo mas loco и maxxis minion dhf, коя е по-добрата конфигурация за витоша за дх+ по-леки неща, въобще като цяло?
п.п. имам предвид коя отпред, коя отзад, като се има предвид че максиса е супер траки и ако е отзад май бързо ще се изтърка.
Аватар
bayganio

Рейтинг: 1202

Мнениеот Mr. Nice Guy » Вто Май 13, 2014 10:16 pm

И аз да задам 1 въпросче:

Задвижващата ми система е 2х9, но тъй като закупих байка без комнда за предните венци и без декланшор в момента бъхам един вид с 1х9 задвижване.
Касетата ми е LX 11/32, дерайльора Sram XO късо рамо мисля, верига XTR и курбели Race Face XC(старичък модел някакъв) 22/32 зъба.

Та въпроса ми е следния - каква команда мога да наглася за курбелите, защото бая поогледах и не виждам някъде да има точно за 2х9. Предполагам, че се взема шифтър за 3х9 или 3х10 и се пренаглася за 2х9 при реглажа, но кой комади стават за въпросната операция? Харесал съм декланшор LX (SHIMANO DEORE LX FD-M580 34.9 MM FRONT MECH DERAILLEUR), но съм отворен и за други комбинации. Интересно ми е дали комбинация от срам/шимано по оста команда-декланшор е възможна и ако да, дали работи добре?

Също така ми е интересно дали ще има проблем да се сложи този башгардhttp://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=19&t=158546 на моите курбели(може би ще се наложи да махна чейн гайда).

Ето и снимка на майне системе: Изображение

Благодарско предварително :-)
Аватар
Mr. Nice Guy

Рейтинг: 1200

Мнениеот Admin » Сря Май 14, 2014 11:08 am

Mr. Nice Guy написа:Предполагам, че се взема шифтър за 3х9 или 3х10 и се пренаглася за 2х9 при реглажа, но кой комади стават за въпросната операция?

Единият вариант наистина е предна команда за три предавки и предният дерайльор да бъде ограничен да не качва към трети венец, какъвто липсва.
Другият вариант според мен е команда за 2 предавки от скоростна система 2х10 - не съм 100% сигурен, но мисля, че за тегленето на жилото при предните команди няма разлика, независимо от броя предавки отзад.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот radeviq » Сря Май 14, 2014 12:37 pm

Друг вариант е такава команда. От долната страна има палче, което позволява на командата да работи за 2 или 3 скорости. Когато се избере опцията за 2 скорости командата се ограничава да работи само на първа и втора, без да може да качи на последната. Може да има и по-евтини варианти, но според мен подобна команда е практична и си спестяваш допълнителния разход ако решиш, че искаш 3 плочи.
Аватар
radeviq

Рейтинг: 1379

Мнениеот spirov92 » Сря Май 14, 2014 6:22 pm

Аз карам с 2x9, декланшьор и команда Sram X5 и курбели SLX. Просто съм навил докрай ограничителния болт, за да не мога да включа на баш гарда по грешка. Не съм имал никакви ядове. :agree:
Доколкото знам, при предните няма проблеми да се меша Shimano и Sram.
spirov92

Мнениеот bio » Сря Май 14, 2014 7:06 pm

@Mr. Nice Guy
и аз потвърждавам ... само искам да ти покажа този дерайльор -> http://www.chainreactioncycles.com/shim ... -prod28028
работи с всякакви комнади SRAM/SHIMANO. много нисък профил за 36 зъба .... чуден !!!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот scratch » Пет Май 16, 2014 8:26 pm

Някой може ли да ми каже Maxis Minion DHF 2.35 как е като обем спрямо Maxis Ardent 2.25? На няколко места в нета попадам на мнения, че Minion-a е по-тесен от даденото 2.35.
Аватар
scratch

Рейтинг: 1424

Мнениеот Ozzie » Пет Май 16, 2014 8:34 pm

Миньон ДХ предна
52-559
това пише на тази която имам, т.е. широка е 52 мм
Остава да намериш въпросните стойности за Ардент и да сравниш.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот scratch » Пет Май 16, 2014 8:42 pm

Благодаря много :beer:

54 е ардента, сега го премерих, а и толкова пише. Щеше ми се да го метна отзад, а отпред да сложа нещо по-широчко, но минион дхф явно няма да е - жалко, щото цената му ми харесваше много :) Ще се търси нещо друго.
Аватар
scratch

Рейтинг: 1424

Мнениеот mentalhead » Съб Май 17, 2014 12:12 am

Това с Максисите е абсолютно побъркана история, защото не стига че цифрите в милиметри нямат нищо общо с означенията в инчове, а и съгласно тази спецификация:

2.30 = 58мм
2.35 = 52мм
2.50 = 55мм (в един от вариантите я дават и като възможна 59мм)

Е, как по дяволите 2.30, което е най-тесния размер в инчове, се оказва, че трябва да е най-широката от трите?
Питам защото никога не съм имал Максиси и ми е интересно цифрите в милиметри от ETRTO означенията дали наистина са верни.
При това положение Maxxis Minion DHF 2.5 е по-тясна дори от Schwalbe-та 2.25, а пък е вероятно най-популярната DH гума. Може би спускачите карат с 2.70 версията (59мм), което пак е по-тясно от Schwalbe-та 2.35, но поне вече го докарва на широчина за т.н. Гравити дисциплини. Изобщо не мога да ги разбера тия гуми :dontknow:

Edit: Чак сега установявам, че всъщност 2.35 е най-широкия размер от гамата на Schwalbe, така че е нормално най-широкия Maxxis да е в същия обсег. Не е нормално да носи толкова некоректно означение обаче.
Аватар
mentalhead

Мнениеот McKenzie » Съб Май 17, 2014 3:09 pm

Здравейте!
Дали някой може да ме насочи къде може да намеря тапи за вилка по подобие на тези:
dvsdc.png
dvsdc.png (171.79 KiB) Прегледано 6474 пъти
за да запуша тези дупки:
Untxxxitled.jpg
Untxxxitled.jpg (36.27 KiB) Прегледано 6479 пъти

Предварително благодаря! ;)
McKenzie

Мнениеот evin » Съб Май 17, 2014 3:54 pm

Мебелен обков и подобни дреболии
Виж в Bauhaus
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот gongor » Съб Май 17, 2014 5:10 pm

Центриране на капла - къде е най-добре и най-евтино? Магазина "koleloto.bg" срещу Централните хали бива ли? Колко горе долу би струвало това?
:beer:
gongor

Рейтинг: 1240

Мнениеот vla40 » Съб Май 17, 2014 5:42 pm

gongor написа:Центриране на капла - къде е най-добре и най-евтино? Магазина "koleloto.bg" срещу Централните хали бива ли? Колко горе долу би струвало това?
:beer:

Пацо от Вело 2009 - http://velo09.com/
Аватар
vla40

Рейтинг: 1394

Мнениеот capola » Съб Май 17, 2014 7:35 pm

Мога ли да сложа задна хидравлична спирачка с подобна рамка?

Изображение
Аватар
capola

Рейтинг: 1547

Мнениеот radeviq » Съб Май 17, 2014 7:54 pm

Така изглежда за момента колелото на брат ми - с благодарност към рубриката "знаете ли, че ..". На моята рамка (Рам HT2) с бормашина разширих въпросните водачи, за да сложа цял кожух на жилото за задните скорости. Предполагам, че на подобен принцип може да се измисли нещо за да мине маркуча на хидравликата и на твоята рамка. Само внимателската да не съсипеш рамката :deal:

Изображение
Аватар
radeviq

Рейтинг: 1379

Мнениеот ЕAngel » Съб Май 17, 2014 8:42 pm

capola написа:Мога ли да сложа задна хидравлична спирачка с подобна рамка?

http://s29.postimg.org/ascdaei1j/image.jpg

Има и купешки решения за твоя случай:

http://jagwire.com/products/v/Cable_Grips

http://jagwire.com/products/v/Stick-On_Guides
ЕAngel

Рейтинг: 1380

Мнениеот tiho_madjarov » Пон Май 19, 2014 6:17 pm

Здравейте колеги.Миналата седмица си купих Cross GRX9 27,5.Засега съм много доволен.Та сега към въпроса ми.Днес един приятел изкаше да го пробва и падна с него и ми скъса седалката.Иска да ми купи същата само,че не можахме да намерим къде я продават.Става въпрос за ето тази седалка:ACTIVE DDK-5300 WHT(бяла).Ще съм Ви много благодарен яко някой може да ми каже нещо по въпроса,че сега ме е яд да го гледам така,а още не съм му се нарадвал да му се не види и късмет :-( .Предварително Благодаря за отговорите.
tiho_madjarov

Мнениеот limberjack » Вто Май 20, 2014 2:52 pm

tiho_madjarov написа:Здравейте колеги.Миналата седмица си купих Cross GRX9 27,5.Засега съм много доволен.Та сега към въпроса ми.Днес един приятел изкаше да го пробва и падна с него и ми скъса седалката.Иска да ми купи същата само,че не можахме да намерим къде я продават.Става въпрос за ето тази седалка:ACTIVE DDK-5300 WHT(бяла).Ще съм Ви много благодарен яко някой може да ми каже нещо по въпроса,че сега ме е яд да го гледам така,а още не съм му се нарадвал да му се не види и късмет :-( .Предварително Благодаря за отговорите.

Много съжалявам за това и не бих искал да съм на твое място, но историята познава и по фрапантни случаи. И все пак толкова ли е важно седалката да е същата... бели седалки под път и над път.

Сега по моя въпрос - Командата ми за задния дерейльор прескача. Дали подлежи на ремонт? Става дума за старо Deore
Ще обясня малко по подробно за какво става дума. Веригата стои на малкия венец при превключване на по горен всичко е нормално, но ако реша да превключа от 2-ри на 3-ти венец става така че командата не захапва отначало както трябва, а лостчето трябва да се премести доста напред за да превключи, при следващо превключване иска да отиде още по-напред и т.н. Понякога като се заиграя уж да превключа, но без да превключвам, а само да зацепя от няколко проби си зацепва както трябва и превключва от първоначално положение няма значение на кой зъб е. Като че ли вътре в командата зъбчатката не се връща или не се мести не знам какво е устройството, но скоро май ще разбера :D.

Отделно ще пусна тема за разнищване на въпроса ако получа потвърждение за това че може да се отремонтира.
limberjack

Рейтинг: 1238

Мнениеот marsa » Вто Май 20, 2014 3:08 pm

Най-вероятно причината е счупена пружинка. Обаче ремонта на команди си е голям пиниз и ако я разглобиш ще се хванеш за главата. Ако нямаш опит с подобни механизми най-вероятно ще изпогубиш частите, да не говорим за реда им. По сервизите също не се занимават, защото ще трябва да ти вземат повече пари за ремонта (ако изобщо е възможен), отколкото струва командата. Части също не се предлагат aftermarket, така че ако нещо е счупено ще трябва или да намериш команда донор, или да импровизираш ако е възможно. Най-елементарното, което може да пробваш е ако командата е доста стара да и пръснеш смазка от сорта на тефлоновите спрейове.

Това е пружинка от лява команда с идентичен проблем:
P1100836.JPG
(474.5 KiB) 88 пъти

П-с: Като казвам "прижинка", не си представяй че в командата има 1-2бр. Има поне 5-6 различни пружини.

tiho_madjarov написа:...Cross GRX9 27,5... ...ACTIVE DDK-5300 WHT(бяла)...
Колега, без да искам да те обидя, но и според мен не си струва да търсиш точно същата седалка. Едно, че явно трудно ще я намериш (може би фирмените магазини на Крос са ти единствената опция). Второ, че според този кеш седалката е с магазинска цена 13лв... можеш сам да си направиш изводите. Ти дори не си карал достатъчно с нея, та да прецениш дали ти е удобна изобщо и дали ще караш с нея занапред. Най-добре твоят човек или да ти купи седло за подобна цена, или да те черпи един сладолед и да забравите за случката по приятелски.
Последна промяна marsa на Вто Май 20, 2014 3:24 pm, променена общо 1 път
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот penmark » Вто Май 20, 2014 3:21 pm

tiho_madjarov написа:Здравейте колеги.Миналата седмица си купих Cross GRX9 27,5.Засега съм много доволен.Та сега към въпроса ми.Днес един приятел изкаше да го пробва и падна с него и ми скъса седалката.Иска да ми купи същата само,че не можахме да намерим къде я продават.Става въпрос за ето тази седалка:ACTIVE DDK-5300 WHT(бяла).Ще съм Ви много благодарен яко някой може да ми каже нещо по въпроса,че сега ме е яд да го гледам така,а още не съм му се нарадвал да му се не види и късмет :-( .Предварително Благодаря за отговорите.

Звънни на Кросс Младост и ги питай. http://www.crosscycle.com/bg/shops.html
Аватар
penmark

Мнениеот limberjack » Вто Май 20, 2014 3:25 pm

marsa написа:Най-вероятно причината е счупена пружинка. Обаче ремонта на команди си е голям пиниз и ако я разглобиш ще се хванеш за главата. Ако нямаш опит с подобни механизми най-вероятно ще изпогубиш частите, да не говорим за реда им. По сервизите също не се занимават, защото ще трябва да ти вземат повече пари за ремонта (ако изобщо е възможен), отколкото струва командата. Части също не се предлагат aftermarket, така че ако нещо е счупено ще трябва или да намериш команда донор, или да импровизираш ако е възможно. Най-елементарното, което може да пробваш е ако командата е доста стара да и пръснеш смазка от сорта на тефлоновите спрейове.

Това е пружинка от лява команда с идентичен проблем:
P1100836.JPG

П-с: Като казвам "прижинка", не си представяй че в командата има 1-2бр. Има поне 5-6 различни пружини.

Честно да ти кажа не мисля че е счупено нещо защото иначе нямаше от няколко опита да проработва както си трябва. Зачетох се по чужди форуми и в повечето случаи WD=40 му е майката. Старата смазка била затегнала и било необходимо смазване с по тънка смазка, а за измиване на старата смазка се ползвало ВД40. Довечера или утре ще я изкъпя и смажа да видим какво ще стане...
limberjack

Мнениеот marsa » Вто Май 20, 2014 3:35 pm

Не я пръскай с WD, защото после не можеш да почистиш него от механизма. WD-то разкисва и почиства, но ако остане по елементите, ще отблъсква новата смазка. Пръскай просто с универсален смазващ спрей.

А разсъжденията за причината не са ти съвсем верни, показаната пружинка е от команда със същият симптом. Палчето, което трябва да зацепи не се притиска и понякога зацепва (благодарение на гравитяцията да кажем). Моята команда успяваше да зацепи ако няколко пъти "припомпам" лостчето с много малка амплитуда.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот limberjack » Вто Май 20, 2014 3:44 pm

marsa написа:Не я пръскай с WD, защото после не можеш да почистиш него от механизма. WD-то разкисва и почиства, но ако остане по елементите, ще отблъсква новата смазка. Пръскай просто с универсален смазващ спрей.

А разсъжденията за причината не са ти съвсем верни, показаната пружинка е от команда със същият симптом. Палчето, което трябва да зацепи не се притиска и понякога зацепва (благодарение на гравитяцията да кажем). Моята команда успяваше да зацепи ако няколко пъти "припомпам" лостчето с много малка амплитуда.

Благодаря много за съвета. Ще намеря някой спрей за вериги даречем (такъв ще намеря най-бързo :D).
limberjack

Мнениеот windv » Вто Май 20, 2014 9:37 pm

Имате ли представа, дали на този водач, като се води за 34-38 зъба, ще работи с 32 плоча?
~~~o)Ѣ(o~~~
Велоделия - заигравки с хвърчалници :spin:
Аватар
windv

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум