Ново кормило за тази рамка.Възможно ли е ?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Ново кормило за тази рамка.Възможно ли е ?

Мнениеот Shantavelen » Съб Май 31, 2014 12:27 am

Здравейте ! Искам да знам дали може да се сложи ново кормило на тази рамка.Ходих на вело магазин и ми казаха, че е невъзможно, обаче искам да чуя и вашето мнение.Ако става да се сложи, какво трябва да сменям ?
http://prikachi.com/images.php?images/82/7362082p.jpg - ето я и нея.
Shantavelen

Рейтинг: 1200

Re: Ново кормило за тази рамка.Възможно ли е ?

Мнениеот TheBlackPathway » Съб Май 31, 2014 4:13 am

Какво кормило искаш да слагаш? Продават се такива лапи, които стават за твоята рамка и за кормило 31,8 примерно. :beer:
TheBlackPathway

Рейтинг: 1208

Мнениеот plamengatev » Съб Май 31, 2014 7:28 am

ако ще сменяш лапа за по-голям захват кормило ще ти трябва лагеровка
Е да, то и на бисквитите "Катеричка" пише Катеричка, ама като ги отвориш има ли катеричка?(ебаси изречението). Да не говорим, че Сътур в 99% от случаите имат фабричен луфт, та по-скоро е странно да нямат, а не да имат.[/quote]
plamengatev

Рейтинг: 1192

Мнениеот Vorac » Съб Май 31, 2014 8:29 am

Надявам се, че не бъркаш лапа и кормило.

На кормилото единствената му характеристика, определяща съвместимост (според мен) е диаметър в онази област, където се хваща за лапата. Следователно удряш му един шублер и после търсиш кормило с такъв диаметър.
Vorac

Рейтинг: 1513

Мнениеот victortrt » Съб Май 31, 2014 9:25 am

1. Не си снимал най-важното, а именно как се захваща кормилото за лапата. С болт ли е или заварено /запоено/. Ако е с болт, значи може да се махне и съответно да се смени с друго. Има различни стандарти в зависимост от диаметъра на централната част и се продават всякакви кормила. Твоето май е около 25 милиметра и има такива за 20-тина лева по магазините. Аз си намерих право кормило с тънък захват без проблем срещу скромната сума от 17 лева от магазин Колелото до халите, където ми го смениха без проблем. Май и в магазините на драг продават техни кормила всякакъв вид. Вече онази част, която свързва кормилото /тръбата, за която се хващаш/ с рамката се нарича лапа и при нея е по-сложно, но и тя би трябвало да може да се сменя, но не е сигурно дали има съвместими с нея.
2. Вече ако искаш да смениш лапата, закарай колелото при някой, който продава колелета на старо, защото там често има части от този тип /по-стари модели и стандарти/.
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот nosleto » Съб Май 31, 2014 10:29 am

Не съм познавач, но тъй като и двете ми колелета са от най-евтините, а едното е с такава лапа - може да се смени кормилото, но има шанс като се слага новото да се надраска. Просто се развива болта от долната страна, скобата се отхлабва по този начин и се измъква в избрана посока. За целта обаче всички ръкохватки и дръжки и т.н. трябва да бъдат свалени предварително. Така миналата година се бях захванал на шега да стягам един малко каран, евтин Крос. Боядисах лапата и кормилото, но при сглобяването малко надрасках кормилото. Внимание му е майката.
Аватар
nosleto

Мнениеот up side down » Съб Май 31, 2014 12:43 pm

или омотай кормилото с изолирбанд или хартиено тиксо докато го прекараш през лапата.Вниманието остава, винаги
up side down

Рейтинг: 1280

Мнениеот victortrt » Съб Май 31, 2014 1:16 pm

Хора, старото кормило ще се надраска, но новото по всяка вероятност ще е с удебеление само в центъра и при нормално вкарване няма опасност да се надраска. Тиксото при положение, че се драска /че е тясно/ ще попречи на вкарването.
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот dudelgrincen » Съб Май 31, 2014 1:51 pm

Не знам къде виждате лапа на снимката :) , аз виждам хедсет на резба и колче. Относно това дали може да се смени кормилото, вероятно може.
Във веломагазина наистина ли ти казаха, че е невъзможно или, че няма смисъл?
Има основно два стандарта за диаметъра 1 цол и 1 и 1/4 или в мм 25.4 и 31.8 съответно. Новите кормила, които се продават са най-вече 31.8 мм.
Като гледам по снимката ми изглежда, че челото е 1 цол т.е колчето е 7/8. За да ползваш съвременно 1 1/4 кормило трябва да се намери колче с такъв захват, а 7/8 колче със захват 1 1/4 трудно ще се намери. Има вариант да се търси преходник към лапа, за да се ползва евентуално лапа с 31.8 захват за normal size стержен (просто преходник към oversize ме съмнява да има в наличност някъде у нас).
Друг е въпросът, че стига захвата на твоето колче да е 25.4 може да се намери някакво кормило.

Има възможност разбира се при теб захвата да е нестандартен рамер. Тогава шансовете ти да намериш кормило драстично намаляват, както и избора (евентуално може да попаднеш на нещо в Интернет и да поръчаш).

Всъщност защо искаш да сменяш кормило?

...издраскването е най-малкия проблем
Аватар
dudelgrincen

Рейтинг: 1515

Мнениеот Shantavelen » Сря Юни 04, 2014 11:35 am

Добре, отказахте ме :D ..Благодаря Ви за отделеното внимание.Btw това е кормилото, което искам да сложа http://screambikes.eu/bg/bmx-velosipedi ... se-20.html но изглежда няма как да стане
Shantavelen

Мнениеот vpravov » Сря Юни 04, 2014 3:11 pm

http://eshop-gorgona.com/bg/velosipedi/ ... rsize.html
Ако си намериш отнякъде такъв преходник, всичко ще можеш да си сложиш.
Изображение
Аватар
vpravov

Рейтинг: 2000

Мнениеот EccentricMOTION » Чет Юни 05, 2014 3:34 pm

Кой каза, че няма как да стане? Велосипеда ти ползва захват колче-лапа, който е с 25.4мм към кормилото. Кормилото, което си посочил е:
Кормило DMR Alloy Wingbar Rise 20 - 25.4 мм, сиво

Друг е въпроса дали си заслужава инвестицията за този велосипед.
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот venko_g » Пет Юни 13, 2014 10:47 am

Здравейте, нов съм във форума и в колоезденето.

Да използвам темата, за да не отварям нова за почти същия въпрос.

На кратко - сдобих се с евтин велосипед с подобно на показаното на снимката в началото колче/лапа или както там му се вика. За съжаление рамката ми идва малко голяма и кормилото далечко. Предполагам че ако сложа по-къса лапа, няколкото сантиметра ще ми решат проблема отчасти.

Въпроса ми - това колче подлежи ли на смяна, за да може да се постави отделна лапа? :popcorn:
venko_g

Мнениеот venko_g » Пет Юни 13, 2014 12:33 pm

venko_g написа:Здравейте, нов съм във форума и в колоезденето.
....................
Въпроса ми - това колче подлежи ли на смяна, за да може да се постави отделна лапа? :popcorn:

Почти си отговорих на въпроса и сам. Трябва ми ето такъв адаптер

http://www.amazon.co.uk/Profile-Convers ... em+Adapter

Сега разбира се проблема е, че не виждам да се продават по нашите нет магазини. Някой може ли да ме насочи или ще трябва да го заръчвам от амазона?
venko_g

Мнениеот mishoon » Пон Юли 07, 2014 4:29 pm

mishoon

Рейтинг: 1220

Назад към Веломеханик