Наместо да има сто теми за "какво колело да си купя", можем да направим отделни теми, в които да пишат хора впечатленията си от отделни колела. И някой като закупува: Търсене, разглежда съответните теми и си харесва.
А ето го и моето есе, от все още само няколко дена каране.
Модел: Cross GRX9 2013
Цена: 1049
Окачване: Deore 9sp
Вилка: RockShox XC30
Размер колела: 26"
Минуси:
- Не се ползват тръби с променлива дебелина, съответно рамката е с около 400 грама по-гежка от Grip-ът (по даннин а продавача в магазина).
- Chain slap, при това ужасен. Девет скоросното задно Деоре не върши нищичко различно от всеки тъп Altus. А самият проблем се поражда от високият чейнстей - много е близо до веригата. За две минавания през среден бордюр с ниска (== пешеходна) скорост вече се виждат две точки блестящ метал под боята.
- Дълга лапа (100мм). Може би нормално за XC колело, но пък аз не познавам нито един човек, който да обича да кара с дълга лапа. Ще видим дали ще ми я сменят понеделник с доплащане.
- Дисковете са Resin Pads Only.
- Педалите са отвратителни (много тесни за мен). За съжаление в тях се крие част от ниската маса на колелото.
- Гаранция 2 години. Сравнете това с доживотната гаранция на Драг. Те пък си имат други кусури де.
Плюсове:
+ В магазина е 1049лв, но го има и по 949лв ако човек се разтърси.
+ Като цяло колелото е много леко (не съм го теглил). Вероятно курбелите с куха ос имат голям принос за това.
+Девет скоростна система - консумативите са много по-евтини от 10-скоросна. Примерно една верига за 10ск започва от 50лв, а за 9 от 26лв, а за 8 скорости от 16лв.
+ Гумите са Smart Sam Performance Line, 40 пари едната. Вървят идеално по асфалт. Според мен няма да са добре за пръст и ще са ужасни в кал.
+ 180мм преден диск. Спирачките са най-евтините на Шимано, но пък са от новите - с Bleed port, наместо да трябва да се сваля капачката на резервоарчето пр ивсяко обезвъздушаване.
+ Вилката има рибаунд и той работи. Не зная колко е плюс това обаче. Тази вилка струва 300лв, а доста по-леката и въздушна Epicon е 400лв.
+ Рутиране на жилата под горната тръга. Това за мен винаги е било плюс, тъй като хем може да се сяда отгоре на рамката, хем жилата са далеч от калта (както ако бяха под долната тръба или дори върху нея).
+ Седалката е готина. Selle Italie Q-bic. Даже и друго колело да имате, ви я препоръчвам - 40 пари е.
+ Колчето е леко и дълго. Ама пък без надпис на прозиводител никъде.
+ Има пъпки за монтиране на багажник и/или калноци, както разбира се и пъпки за две бутилки с вода.
Опитах грубо да сметна цената на съставящите компоненти. Резултатът беше, че цената е равна на цената на компонентите индивидуално, а рамката и уилсета са "подарък".