Търся вело-механик, майстор.

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Търся вело-механик, майстор.

Мнениеот g00 » Пет Май 30, 2014 10:47 pm

Приятели търся вело-механик или разбирач, става дума за вътрешни скорости на шимано - нексус, искам да махна конрата и да сложа обукновена спирачка отзаде. ето и велосипеда.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Остави проблемите си някъде там.
Никой няма да ти ги вземе.
g00

Рейтинг: 1203

Re: Търся вело-механик, майстор.

Мнениеот vpravov » Съб Май 31, 2014 10:28 am

Доколкото си спомням от балканчетата, достатъчно е да махнеш лоста на контрата(който се хваща за рамката) и спираш да имаш контра. Не знам при теб колко ще е лесен демонтажа. Снимай задната главина откъм лоста на контрата, защото доколкото погледнах в нета снимки на nexus, има различни варианти и при някой демонтажа не изглежда много прост.
Изображение
Аватар
vpravov

Рейтинг: 2000

Мнениеот subritual » Съб Май 31, 2014 10:43 am

Аз се питам къде ще сложиш спирачката? :dontknow: :idea: Само тип челюсти е възможно като, че ли..
Аватар
subritual

Мнениеот evin » Съб Май 31, 2014 11:33 am

Няма и пивоти за V-brеaks нито на рамката, нито на вилката
Вариантът е нова предна вилка за V-break
Отзад си остави контрата - какво ти пречи?
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот up side down » Съб Май 31, 2014 12:13 pm

Потърси Павката от bikes center на ситняково
up side down

Рейтинг: 1280

Мнениеот marsa » Съб Май 31, 2014 12:27 pm

Обикновена спирачка трудно ще сложиш. Ограничен си до едноболтов захват на рамката, т.е. тип шосейни спирачки, но трябва да има доста голям "reach" - дълги челюсти. Калникът допълнително усложнява нещата.

Главината не си казал каква е, но изглежда е Nexus 7 (има няколко модела) - SG-7C** ... (C за coaster, R за roller brake). Представлява това:
http://techdocs.shimano.com/media/techd ... 702946.pdf

Както може да видиш елементът 33 е едно цяло - лостът на контрата и дясната капачка на главината. И това нещо е неподвижно фиксирано към оста, така че ако просто се "премахне" лоста по някакъв начин, главината с цялата ос ще превърти в ушите ако се задейства механизма на контрата в движение. Ето и снимка:
http://3.bp.blogspot.com/-idwgsg83eO0/T ... 0/s7-5.JPG

Виж елементът 2 на схемата - "brake shoe unit" - вадиш го от главината и ще имаш свободен ход назад.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот victortrt » Съб Май 31, 2014 12:56 pm

От вътрешни скорости разбира Наско от Братя Миладинови между Симеон и Кирил и Методий. През уикенда е на Стадиона обикновено. Аз също не разбирам защо трябва да се маха контрата при положение, че колелото е предвидено за нея, а не за задна спирачка. Със сигурност U-образна спирачка няма да спира по-добре от контрата, която си има и редица предимства най-вече при спиране в мокри и кални условия. Съдейки по предната спирачка, която е ролерна /барабанна/, рамката не е била предвидена за ви-брейк или U-образна спирачка. За задна ролерна спирачка не е сигурно дали не трябва нова задна главина.
Със сигурност обаче първо питай майстора дали има смисъл да правиш промяната, а не ме казвай искам.........., за да не стане по-голяма беля.
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот g00 » Нед Юни 01, 2014 9:32 pm

Значи благодаря Ви, днес махнах сам спирачката по един странен начин.. :) разглобих главината и пемахнах 4 пина които задействат един механизъм, сложно за обяснение, почистих скоростите и забчатките, гресирах с молиблендова грес затворих и направих малко ценровки на едни пластини.. сега колелото лети и не шуми и най хубавото е че не ми блокира гумата. Сега остава въпросът с спирачката.. спирам само на предна за сега като съм я направил така че да не блокира а да спира плавно.. За информация как точно сътворих това и как реших кое да махна уточнявам че съм монтьор на цилиндрови глави и двигатели имам инструментариум и уреди за замерване.. предполагах че няма да се справя но то е било супер елементарно, някой ако го е закъсал да свирка.
g00

Мнениеот g00 » Нед Юни 01, 2014 9:41 pm

спирачка от бмх? другия вариянт е имам машина за заваряне на луминий, тея пивоти нещо по странно да има в тях?
g00

Мнениеот subritual » Нед Юни 01, 2014 9:58 pm

Аз на твое място не бих се занимавал, освен ако не намеря нещо такова..
Изображение
Което пък трябва да пасне точно на диаметъра на тръбите
Аватар
subritual

Мнениеот g00 » Нед Юни 01, 2014 10:25 pm

Хм, това мога да си го изработя впрочем, или да пробия рамката и да направя пивотите с резба за закрепване.. ясно.. а въре в тях има има ли резба?!
g00

Мнениеот subritual » Нед Юни 01, 2014 10:27 pm

g00 написа:Хм, това мога да си го изработя впрочем, или да пробия рамката и да направя пивотите с резба за закрепване.. ясно.. а въре в тях има има ли резба?!

Има да, болт се завива. Не те съветвам да пробиваш или заваряваш, ще отслабиш тръбите.
Имай предвид, че там силите са големи, не случайно някои хора слагат такова от другата страна, защото има огъване при силно спиране.
Изображение
Аватар
subritual

Мнениеот g00 » Нед Юни 01, 2014 10:46 pm

впрочем някой ако се интересува от изработка на разни работи ще ударя едно рамо. :) имаме фреза шлайф машини струг и други.. така че квото може да се помогне .. няма проблем.. гаранирам за точност на детайлите до стотна от милиметъра, за хилядни не давам гаранция :D
g00

Мнениеот g00 » Пон Юни 02, 2014 12:05 am

marsa написа:Обикновена спирачка трудно ще сложиш. Ограничен си до едноболтов захват на рамката, т.е. тип шосейни спирачки, но трябва да има доста голям "reach" - дълги челюсти. Калникът допълнително усложнява нещата.

Главината не си казал каква е, но изглежда е Nexus 7 (има няколко модела) - SG-7C** ... (C за coaster, R за roller brake). Представлява това:
http://techdocs.shimano.com/media/techd ... 702946.pdf

Както може да видиш елементът 33 е едно цяло - лостът на контрата и дясната капачка на главината. И това нещо е неподвижно фиксирано към оста, така че ако просто се "премахне" лоста по някакъв начин, главината с цялата ос ще превърти в ушите ако се задейства механизма на контрата в движение. Ето и снимка:
http://3.bp.blogspot.com/-idwgsg83eO0/T ... 0/s7-5.JPG

Виж елементът 2 на схемата - "brake shoe unit" - вадиш го от главината и ще имаш свободен ход назад.

елемента който си показал уплътнява 1 и 2 скорост ако се махне ги губиш, в елемент 4 от схемата са пиновете които аз махнах, разглобява се с 2 зегерки има 5 пина от стомана вадят се зглобява се и се монтира отново.. в елемент 5 има една пластина определяща плавната работа на планетарните забчатки по точно в слънчевата.. превърта се 2 зъба по посока на едни палци и за сега проблеми няма :) скоростите от снимката са от шимано 5 мисля съвсем, различно е всичко от моите..
g00

Мнениеот marsa » Пон Юни 02, 2014 12:20 am

(2) е накладката и изваждането и не би трябвало да предизвика никакви луфтове, от схемата не мога да си представя какво общо има с първа и втора скорост.

Снимката я показах за да илюстрирам капачката с лоста, която е еднаква (имаше идея да се махне самият лост). Очевидно няма никаква стойност като схема. Беше първата която ми попадна на Shimano главина.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот ebk » Пет Окт 17, 2014 7:23 pm

Здравейте,

има ли шанс на Shimano SG-3C41 да му се махне контрата и да се направи с дискова спирачка:

Изображение
ebk

Рейтинг: 1200

Назад към Веломеханик