"Изправяне" на кормило

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

"Изправяне" на кормило

Мнениеот Stafref » Вто Юни 03, 2014 2:11 am

Така,
тази тема може и да не се приема много насериозно, обаче понякога като ме избие на перфекционизъм и почвам много да се дразня на кормилото си :D Когато съм на скорост (на асфалт естествено) и се загледам почти винаги виждам,че кормилото ми е леко криво в някоя посока...и е много трудно да го докарам до "право" състояние - тоест успоредно на остта на гумата или перпендикулярно на рамката. Предполагам разбирате за какво говоря... Много съм се чудил как не са направили някакъв индикатор за "правост" на кормилото върху лапите. Примерно на кормилата винаги си има индикация за "центриране", обаче на лапата няма измислена схема за индикация.

Някой чудил ли се е по темата и дали има някаква "тънкост" при постигане на центровката :idea:
The man who walks with the crowd is likely to find himself no further than the crowd.
The man who walks alone will reach places that nobody had seen.
Аватар
Stafref

Рейтинг: 1370

Re: "Изправяне" на кормило

Мнениеот MIKEY MOUSE » Вто Юни 03, 2014 6:29 am

.... а ми тя и Земната ос е изместена /крива/. Не се вживявай, може би това дава отражение и при твоето кормило. :wavey:
PRO ARIS ET FOCIS / ЗА ОЛТАРИТЕ И ДОМАШНИТЕ ОГНИЩА/- ЗА ОТЕЧЕСТВОТО!

Ако искаш да разсмееш Господ, разкажи Му за плановете си !
Аватар
MIKEY MOUSE

Рейтинг: 1637
Местоположение: В един измислен свят-само за усмихнати и без модератори

Мнениеот po_taka » Вто Юни 03, 2014 8:04 am

С ролетка мериш от единия край на кормилото до грайфер на предната гума, същото нещо от другия край на кормилото :)
Аватар
po_taka

Рейтинг: 1692

Мнениеот victortrt » Вто Юни 03, 2014 8:56 am

Или мериш до седалковата тръба/върха на седалката. Всъщност под криво разбираш, че едната част е по-напред /по вероятно/ или по нагоре от другата. А най-добре си го нагласи така, както ти харесва.
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот evin » Вто Юни 03, 2014 9:11 am

Винаги го слагам на око и винаги е перфектно, каква трябва да е философията? :bigeyes:
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот Stafref » Вто Юни 03, 2014 1:18 pm

Хахаха, въпроса е принципен, не му се вживявам много много. Ама съм архитект човек и имам много набито око за геометрии, като се вгледам повече като карайки градско виждам отклоненията, не че много ми пречат. Хипотетично е много трудно да имаш истински право кормило и реално докато не се пуснеш да караш по асфалт на скорост трудно се забелязва. Мен ме изумява факта, че реално няма компоненти (лапа,чашки/рамка) които да имат индикация за това нещо.
The man who walks with the crowd is likely to find himself no further than the crowd.
The man who walks alone will reach places that nobody had seen.
Аватар
Stafref

Рейтинг: 1370

Мнениеот pascoff » Вто Юни 03, 2014 3:37 pm

Има много лесен начин да си центроваш кУрмилото на око (поне при мен работи). Заставаш над него, като гледаш оста на главината да е точно на една линия: очи - кормило - ос. Центрираш също лапата да е на една линия с гумата, така че да е покрива максимално. От тази гледна точка, при леко движение напред-назад, се вижда коя част (лява или дясна) на ботушите на вилката при оста се вижда повече пред кормилото. При мен е така, защото съм с 20мм ос. При куик рилиз, може да гледаш самата ос ако се вижда от ляво и дясно.
Нещо такова:
Изображение
Днес времето ще бъде преобладаващо над пространството.
Аватар
pascoff

Рейтинг: 2000

Назад към Веломеханик