Съвет за велосипед

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Съвет за велосипед

Мнениеот fxr » Вто Юни 03, 2014 7:04 pm

Здравейте . Предстой ми закупуване на нов велосипед и бих искал да прочета мнения от хора с опит . Бюджета е ~900 лв , искам да е 29 ка и до там с моите познания . Тежа 120 кг и съм висок 1.80 см . Здравината на велосипеда е най-важното поради теглото ми . Кой модел и размер бихте ми препоръчали . Ще се кара предимно по асфалт .
fxr

Рейтинг: 1200

Re: Съвет за велосипед

Мнениеот bio » Вто Юни 03, 2014 8:14 pm

fxr написа:Здравейте . Предстой ми закупуване на нов велосипед и бих искал да прочета мнения от хора с опит . Бюджета е ~900 лв , искам да е 29 ка и до там с моите познания . Тежа 120 кг и съм висок 1.80 см . Здравината на велосипеда е най-важното поради теглото ми . Кой модел и размер бихте ми препоръчали . Ще се кара предимно по асфалт .

разгледай темите за велосипедите на Cross, но с това тегло ще имаш проблем с твърдоста на вилката. нормално пружините им са до 80kg.
или ще трябва да е въздушна или ще трябва да сменяш пружина, за да работи нормално.
защо не караш шосеен или хибриден велосипед ?!?
анти-каски !!!
Аватар
bio

Рейтинг: 2000

Мнениеот fxr » Вто Юни 03, 2014 9:06 pm

Шосеен не съм пробвал а и ме притеснява теглото ми , същото е и за хибридния . Предполагам че мтб 29 са по-здрави .
fxr

Мнениеот bio » Сря Юни 04, 2014 9:10 am

fxr написа:Шосеен не съм пробвал а и ме притеснява теглото ми , същото е и за хибридния . Предполагам че мтб 29 са по-здрави .

ако искаш да скачаш с него и да правиш стойки и чалъми си е за притеснение. ако ще караш главно и предимно асфалт/градко -> хибрид или шосейка и задължително твърда вилка !!!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот victortrt » Сря Юни 04, 2014 10:43 am

Да се включа и аз. Има ли въобще български хибрид с твърда вилка на поносима цена. По мои наблюдения всички хибриди у нас се правят с амортисьорни вилки, че дори и градските и трекинг велосипедите. Иначе според мен един велосипед от типа на драг круизър ще е перфектен за питащия /могат да носят тежко, защото са предвидени за багаж/, но не знам как стои въпроса с меката вилка.
Ако някой се сеща за здрав пълен твърдак за шосе и градско с нормални спици /не по групи/, с главина на шлици и с прилични скорости на нормална цена /до 700 лева/, нека сподели.
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот bio » Сря Юни 04, 2014 11:59 am

@victortrt, напълно си прав.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот darki » Сря Юни 04, 2014 12:10 pm

Според Specialized, техният хибрид CrossTrail издържа общ товар от 136 kg. Вилките, които те "слагат" на CrossTrail-a са Suntour NEX.

Преди 2 години ми се наложи да ходя на една спешна командировка в Грац та лично аз в австрийско видях доста височки и следователно тежки австрийци да си джиткат със Suntour NCX по малки извънградски пътчета без проблем.
darki

Рейтинг: 1555

Мнениеот victortrt » Сря Юни 04, 2014 2:33 pm

А пътчетата черни или асфалтови бяха, че имам някои съмнение дали австрийският паваж не е по-гладък от нашия асфалт например. То всъщност е ясно, че градски и трекинг велосипед ще издържи тежък човек откъм вилка, защото при тях геометрията е такава, че тежестта пада предимно на седалката и задната гума. Но твърдата вилка някак си е по-здрава и производителите е хубаво да дадат шанс на хората да убиват вибрациите с ръчички, ръкавички или гриповете вместо с тежки зуумове и сънтури с 30 мм ход.
За да сме полезни все пак за питащия, си мисля дали не може да се пазари с Веломания да му направят един Драг Глайд /типичен градски с твърда вилка за 400 лева/ с по-здрави главини и средно движение или да си вземе круизър със здрави главини и средно движение, но с твърда вилка като на глайда и приспадане от цената на меката. Няма начин да не може да стане, ако започне с "каквото трябва ще си платя".

Но за тези килограми и каране по асфалт е по-добре "твърдо"отпред, защото иначе ще скъпо ще си купиш проблеми за в бъдеще /вилката ще почне да се разлуфтва, да скърца, да потъва и накрая ще трябва да я сменяш с по-хубава/.
А иначе имаше тема относно това, че крос грип 927, че издържал без проблем тежък колоездач и то каран на обиколката на Витоша с раница. Мисля, че с едни гладки гуми с голям балон, каран по асфалт, за 927 не би трябвало да има проблем, защото основно гумите, а не вилката ще обират вибрациите /по асфалт/ пък и вилката му може да се заключва. Предполагам, че и спринт аполон елит 29 също ще е добър вариант.
Но предвид бюджета може спокойно да видиш предложенията на крос от серията cross - де факто хибридите им с мека вилка - авалон, авалон трекинг /с калници и багажник/, травъл. Авалонът е страхотен велосипед, а 28 цоловите гуми не са по-малко здрави от 26 и 29 цоловите, дори напротив. Трекинг велосипед, но без да му слагаш много багаж, според мен най-сигурно ще издържи 120 килограма.
victortrt

Мнениеот Cross grip 927 » Сря Юни 04, 2014 5:13 pm

Аватар
Cross grip 927

Рейтинг: 1265

Мнениеот Da Nail » Нед Юни 08, 2014 8:11 pm

Последния ме возеше перфектно когато бях 107, и благодарение на него вече съм 95.
Аватар
Da Nail

Рейтинг: 1409

Мнениеот fxr » Пон Юни 09, 2014 7:38 pm

Още едно - две въпросчета . Каплите на този крос са с 32 спици , в моя случай това е от голяма значение си мисля и могат ли в магазин на крос да ми ги подменят с 36 спици ? За моя ръст кой размер е по - удачен 480 мм или 520 мм . Велосипеда ще се поръчва онлайн поради факта че моя град е полу-умрял .
fxr

Мнениеот bio » Вто Юни 10, 2014 7:13 am

fxr написа:Още едно - две въпросчета . Каплите на този крос са с 32 спици , в моя случай това е от голяма значение си мисля и могат ли в магазин на крос да ми ги подменят с 36 спици ? За моя ръст кой размер е по - удачен 480 мм или 520 мм . Велосипеда ще се поръчва онлайн поради факта че моя град е полу-умрял .

32 или 36 спици няма голямо значение стига да са добре наплетени. въобще не питай - няма да ти ги сменят. аз бих взел 480mm=19'', според мен това е размера за твоя ръст.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот scratch » Вто Юни 10, 2014 12:24 pm

victortrt написа:Ако някой се сеща за здрав пълен твърдак за шосе и градско с нормални спици /не по групи/, с главина на шлици и с прилични скорости на нормална цена /до 700 лева/, нека сподели.

http://www.sportdelivery.com/bg/product/13322-cross-SPRIA/12--

Но е ,,само" с 3 скорости :)

Иначе нещо подобно според мен е идеалното градско возило:

http://bikescenter.bg/velosipedi-bg/shoseini-bg/xibridni-bg/specialized-sirrus-bg?sort=p.price&order=ASC
Аватар
scratch

Рейтинг: 1424

Мнениеот bio » Вто Юни 10, 2014 12:41 pm

scratch написа:http://www.sportdelivery.com/bg/product/13322-cross-SPRIA/12--

Но е ,,само" с 3 скорости :)

Иначе нещо подобно според мен е идеалното градско возило:

http://bikescenter.bg/velosipedi-bg/shoseini-bg/xibridni-bg/specialized-sirrus-bg?sort=p.price&order=ASC

и двата велосипеда са супер. и "само" също е много добър !!!
даже си обещавам ако го пускат на промоция ... да си го взема :>
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот victortrt » Вто Юни 10, 2014 2:48 pm

Да, благодаря. Кроса с 3-те скорости и аз съм го набелязал, но не съм го намерил на живо да го премеря в размер, различен от най-малкия, че това е важно за този тип колелца.
А цената на спешито малко ми едва в повече и затова питах за български.
Ако някой се интересува, в друга тема бях показал нови лидери с твърди вилки
http://shop.leader96.com/product/view/3987/subs-hf-blue. Този е с малко екзотични спици, но все пак мисля, че ако си доплати човек, може да ги поръча със нормални спици, че и с по-добри части. В продавалника редовно се продават различни модификации на тази марка.
Този - http://shop.leader96.com/product/view/3707/hero е вече друга бира, и него го знам, дори се влюбих от пръв поглед, но нямаше размер за мен.
За съжаление или по-скоро за щастие, след като инвестирах в моето градско колелце /втора ръка градско/ 100-тина лева, за да оправя или подменя всички проблемни или потенциално проблемни компоненти и да му придам модерен вид, ще трябва да си го карам него из София.
Между другото относно скоростите, мисля, че при добре подбрани предавателни числа, 3 скорости стигат. С моето, което е с 7 вътрешни скорости спокойно се движа навсякъде при нормално лежерно каране на 4-та /препоръчителната/, а когато се налага смяна на предавките, 2-ра става за всякакви наклони, а 6-та - за бързи отсечки. Когато колелото върви леко, няма такава нужда от много скорости.
victortrt

Назад към Продукти за крос-кънтри