Помощ при избор на велосипед

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Помощ при избор на велосипед

Мнениеот kari79 » Пет Май 30, 2014 8:24 pm

Здравейте! Моля за съвет.
Търся си велосипед за града, не ми се дават много пари, висока съм 1,60 - 55кг. Държа да е с ниска рамка. Спряла съм се няколко ,бих искала да ме посъветвате ,кое да избера:
http://olx.bg/kettler--aluminiev-germaniya-i50141571
http://olx.bg/eleganten-greyf-pasion-ramka-razmer-48sm-19incha-i49675267
http://olx.bg/prodavam-kolela-vnos-ot-germaniya-gradski-damski-velosiped-elegansa-26-tsola-i42558911
http://olx.bg/velosiped-ketler-damski-sitibaik-i33498011
http://screambikes.eu/bg/velosipedi-unisex/9459-velosiped-drag-glide-lady-2014.html
http://screambikes.eu/bg/velosipedi-gradski-hibridni/9830-velosiped-drag-caprice-26-2014.html
Ще се радвам на съвети. Благодаря предварително!
kari79

Рейтинг: 1200

Re: Помощ при избор на велосипед

Мнениеот Feranor » Пет Май 30, 2014 8:36 pm

Приятелката ми има Drag Caprice и е много доволна - за каране по улиците, парковете, гористата част на Борисовата градина е супер. Като физически данни сте сходни и ниската рамка и е удобна.
Аватар
Feranor

Мнениеот victortrt » Съб Май 31, 2014 10:38 am

Дамските велосипеди втора ръка са с много по-високо качество от двата нови драга и лидера /КС сайклинг/. Вярно е, че жените карат внимателно и леко, но трите нови велосипеда са с най-нисък клас компоненти по скоростите и рано или късно ще почнат да превключват трудно, да скърцат, тракат и т.н.
Най-добре от новите според мен са лидер ара лейди http://shop.leader96.com/product/view/3747/ara-lady - С регулируема лапа на кормилото, дерайльор с име, а не с цифри на модела /при шимано качество има, когато има име/, нормални команди и здраво средно движение.
Това също не изглежда лошо, явно е на ишлеме за износ - http://bikesport.bg/bg/products/2043-%D ... %BD%D0%B8_
По отношение на тези втора ръка, мога да кажа, че според мен човека от Първомай предлага само качествени неща /от него купих детско 20 цола с три вътрешни скорости за детето за 100 лева и е страхотно, само смених гумите, защото не ми харесаха като грайфер - бяха планински за детско колело, което детето кара само по асфалт, защото не обича да му друса/. Неговото колело изглежда доста добро и като визия и като монтаж.
7 скоростните главини на шимано са доста скъпи като нови и доста качествени, те позволяват смяна на скоростите и при покой и според мен за градски велосипед са идеалния вариант, още повече за дамски /подобряват визията и олекотяват колелото, защото липсват многото венци, дългата верига, дерайльора, съответно намалява вероятността нещо да се удари и счупи например дерайльора в бордюр при завой/.
Каквото и да избереш, после дай отзиви, за да е полезна дискусията и за други, които ще я прочетат.
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот kari79 » Съб Май 31, 2014 3:20 pm

Благодаря ,за съвета! Като избера, ще дам обратна информация.
А, има ли голямо значение размера на гумите- 26" или 28" ?
Притеснявам се, дали няма да ми е много високо 28"....
Последна промяна kari79 на Съб Май 31, 2014 4:19 pm, променена общо 1 път
kari79

Мнениеот darki » Съб Май 31, 2014 3:58 pm

kari79 написа:Благодаря ,за съвета! Като избера, ще дам обратна информация.
А, има голямо значение размера на гумите 26" или 28" ?
Притеснявам се, да не ми е много високо 28"....

Мисля, че е редно да се спрете на велосипед 26". 28" ще ви дойдат множко.
Един дамски веслосипед с 17-18"-ва рамка ще ви бъде екстра.
darki

Рейтинг: 1555

Мнениеот victortrt » Пон Юни 02, 2014 2:36 pm

Ами според мен по принцип градските велосипеди се правят основно 28 цола и при тях изборът е по-голям. От значение за дамата обаче е само рамката и тя е казала, че иска ниска рамка. По-големите и тънки гуми се въртят по-лесно и колелото е по-бързо, ако гумите са еднакво широки и дебели с тези на 26-цолов модел, 28 цоловото колело ще вози по-мека заради по-голямото междуосие. По малките /26 цоловите/ гуми го правят по-маневрено и компактно, което е от значение ако се кара по тротоара или между колите, но една дама едва ли ще прави такива неща /с колелета от изброените категорично не трябва/.
А, да дамските градски велосипеди са по-събрани от мъжките и се карат изправен и на 28-цолов велосипед жена 1.65 м. може да изглежда по-висока отколкото 1.85 м. мъж на 29 цолов МТБ, защото той ще се е навел напред.
Просто трябва да пробвате и да прецените кое ви харесва повече. Ако няма как да се пробват тези втора ръка може да сравнение да пробвате някое друго в магазин и да не го купите, защото например нямат цвят. Разбира се от значение е и това къде ще се държи и как ще се транспортира до улиците, макар че колело трудно влиза в асансьор така или иначе.

От посочените първоначално колела обаче имаше само 2 с размер 26 цола и те бяха надценени за качеството си. В този ценови клас има и модел на крос с 26 цола и ниска рамка за под 300 лева, http://koleloto.bg/product/706/cross-la ... speed.html ,но и той не е нещо особено. Като гледам описанието е със същия клас скорости като драга, но е стомана. От описанието не става ясно и той е с три плочи отпред, тоест със 21 скорости при 18 за драга, макар че за градски дамски велосипед това да не най-важното.
Идеята на 26-цоловите градски обаче май според нашите производители е била да са детско-юношески, тоест да се сменят от потребителя преди да се скапят.
victortrt

Мнениеот kari79 » Пон Юни 02, 2014 4:56 pm

Мдаа, значи можело и 28" :) Днес поръчах от Продавалник - Fisher -алуминиево ,26"- 280лв.,7 вътрешни скорости с контра, преден амортисьор и мисля ,че и седалката беше с амортисьор..."като ново" :), май това пишеше в общи линии. За съжаление, човекът го е изтрил и не мога да дам линк. Утре ще пристигне при мен и ще видя как е. Надявам се ,че ще е съм доволна, въпреки че имам малко резерви относно велосипед с контра. Ръководех се и от съвета ,че в този ценови клас ,колело втора употреба е по-добро от ново такова.
kari79

Мнениеот victortrt » Вто Юни 03, 2014 8:30 am

Ами да но ти хареса, но преден амортисьор не ти трябва. Контрата е нещо много полезно и удобно, но просто трябва да свикнеш с нея и при каране по инерция да поставяш педалите в позиция, удобна за спиране с контра. После при потегляне също ще ти е удобно, особено ако предният педал е напред и нагоре. С контра се спира по тихо и удобно, особено в мокро време.
victortrt

Мнениеот kari79 » Чет Юни 05, 2014 3:21 pm

http://media.snimka.bg/s1/3550/033343873.jpg?r=0Изображение
Това е велосипеда :) Доволна съм като цяло, много е удобно с контра и скорости, мноого удобна ниска рамка, единствените ми резерви са за размера ,а понеже е и по-високо, изглежда голямо и по-тежко отколкото очаквах, но го отдавам и на окомплектовката- багажник ,калници ,двойна степенка, седалката и тя е тежичка,а като му сложих и предната кошница, тотално го утежних ;) ( няколко познати, докато бяхме спрели, ме питаха на кого е това голямо колело :D ).
kari79

Мнениеот victortrt » Чет Юни 05, 2014 5:25 pm

Велосипеда изглежда добре на снимка. Малко дебела е тръбата, но явно защото е алуминиева.
За градски пък и дамски велосипед манията по олекотяване няма смисъл, но все пак има какво да се направи, за да не водиш1-2 излишни килограма.
На хубавите велосипеди по-скоро има възможност да се махат и сменят неща, отколкото да се добавят. Виждам, че калника отзад си е хванат независимо /не за багажника/, което значи, че можеш да махнеш багажника без да ти се разхлопа калника или да се чудиш как да го захванеш /не ти, а който може/, не при всички велосипеди е така. Ако не ти трябва багажник - махай го.
Тази двойна стъпенка също не е заварена и може да се махне, защото май е стоманена. Продават се много по леки алуминиеви за 8-10 лева, които могат да се хванат и за долната задна тръба /пред контрата/. Има и такива, които се хващат на същото място като твоята, но не е сигурно дали са съвместими. Седалката ако ти е удобна, няма смисъл да се сменя, защото голяма разлика в теглото няма да се получи, но може ми амортесьора на тръбата под нея си тежи /би трябвало да е пружина от някаква стоманена сплав, тоест от тежък метал/.
Най ненужното тежко нещо според мен е вилката, защото при това кормило и велосипед като цяло тя не ти трябва, но след като я има, поне ще намалява вибрациите от неравностите. Хубавото е че цвета на колелото позволява ако се наложи смяна на вилката /ако почне да не работи, да скърца и т.н./ , да избереш твърда в черно или в сиво. Твърди вилки се намират и нови, и при продавачите на втора ръка.
Калниците едва ли тежат много, но задължителни си трябват. Динамото си тежи /защото вътре има намотка от медна или подобна тел/, но ако работи няма нужда да се маха.
Към кой размер - на гумите или на рамката имаш резерви. Размера на гумите си е адекватен на рамката и на ръста ти, а със седемте скорости разликата в диаметъра на гумите с 28-цолово колело може да се компенсира с по-висока предавка. Важно е грайфера на гумата да е адекватен за градско колело, а твоя изглежда такъв.
Вече ако седалката ти идва високо или кормилото далеч, е друг въпрос. С този амортесьор не знам дали седалката може да се смъква повече, може да се наложи да смениш колчето с друго без амортесьор, което да може да се вкара по-надолу. Кормилото също може да се регулира /самото колче може да се мести нагоре и надолу и колелото има регулируема лапа-онова, което е хванало самото кормило/. С простия инсрумент шестограм/и някой средно сръчен кавалер може ти помогне във финната настройка.
Важното е да върви леко, тоест като го караш да го усещаш леко, другото не е толкова важно, особено ако друг го носи, когато трябва да се носи :)
Малко дълго стана, но в резюме, колелото ти е с всички екстри. Дори да искаш ново такова трудно ще се намери за под 500 -600 лева. По твоето всичко изглежда здраво и най-важното мислено преди да се сложи, но това е отделна тема.
Честито и да си го караш със здраве.
victortrt

Мнениеот kari79 » Пет Юни 06, 2014 8:21 am

Благодаря! :)
Истината е,че върви доста леко. Динамото си работи, кормилото е ок (доста е удобно, че може да се регулира във всички посоки :) ). Гумите и грайфера им нямам никаква идея, какви трябва да са и как се отразяват на карането, но предполагам, че продавача ги е сменял(изглеждат нови) и няма да са особено скъпи. Засега едното, което със сигурно ще сменя е амортисьорното колче, защото наистина не може повече да се сваля и ми идва малко високо. Когато съм спряла, искам да опирам с пръсти земята, за да мога да се подпирам (докато чакам светофар например), а сега трябва да се накланям, леко, на една страна или да слизам от седалката. Другото, евентуално е степенката. Но всъщност, вече му свикнах и надали ще ги усетя толкова 1-2 кг. А и не ми се налага да го нося толкова много - петнайсетина стъпала, като го прибирам или изкарвам - не е болка за умиране :).
Благодаря за отделеното време и съветите!
kari79

Мнениеот victortrt » Пет Юни 06, 2014 11:35 am

Няма за какво.
Информирания потребител е по-силен.
А иначе седалката може би ти е добре, защото за най-добра позиция при въртене на педалите трябва кракът ти да е изпънат в най-долна /отдалечена/ позиция на педала /когато той е продължение на тръбата на седалката/ и когато си стъпила на него с пета. При това положение е логично да не може да се стъпва на земята.
Вариантите са да се стъпва на бордюр, да не се стъпва, а да се подпреш с ръка на нещо /стълб, стена/ или да станеш е да стъпиш /най-логичния и елегантен вариант/. То и затова имаш ниска рамка. Освен това при потегляне ще ти е по.лесно да потеглиш права и след като ускориш, да седнеш. Тоест чакаш светофара станала от седалката, с един крак на земята и другия на водещия педал, поставен в позиция напред и нагоре и като дойде време за тръгване, се изстрелваш.
Но при дамските велосипеди не е фатално и да ти е по-ниска, за да стъпваш долу, ако така се чувстваш по-сигурна.
victortrt

Мнениеот mariko » Пет Юни 06, 2014 11:57 am

Седалката се наглася така че да осигури оптимална позиция за работа и комфорт на караката при въртене, а не да служи за стол. Като чакаш на светофар просто слез- не е голяма работа.
По-гладките и по-тесни гуми вървят по-леко по асфалт, отколкото по-дебели и с по-големи грайфери.
Не знам колко тежи едно динамо, но ако много пречи сигурно може да го замениш с фар на батерии по-натам. Ако имаш кошче отпред помисли дали искаш и багажник.
Научи се, ако вече не си, на елементарните неща по поддръжката и настройката на колелото си, даже и да имаш сръчен момък на разположение.

P.S."И аз много харесвам ретро-колела с кошче отпред :) "
"Те са живели и хвърляли зар, само това ще остане-
огънят вложен в самия комар с много пари проиграни"
Аватар
mariko

Рейтинг: 1785

Мнениеот victortrt » Пет Юни 06, 2014 2:00 pm

:clap: :beer: :bowdown:
Това беше много добър пример за лаконично, браво. Аз не мога така да обяснявам на жени.
victortrt

Мнениеот kari79 » Пон Юни 09, 2014 2:08 pm

:) :) Е , няма да сменям колчето на седалката,явно ми е идеално ;) ! Благодаря на отзовалите се, информацията беше ползотворна за мен!
kari79

Мнениеот victortrt » Пон Юни 09, 2014 2:57 pm

Е, то винаги можеш да го смениш с такова без амортисьор, но ако това работи си го ползвай и по-нататък като спре да работи добре, можеш да си го смениш с ново, те поне не са скъпи.
victortrt

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти