creapfog написа:Да попитам хода на вилката ми е 100мм ако сложа до 140мм не смятам че ще ми се счупи челото защото не карам толкова агресивно ,но ако ннякой е имал опит с такава промяна то нека моля да обясни до каква степен се е променила геометрията и твърде неудобно ли е за по дълги преходи??
Обяснявам:
1. Вдигането на предницата изнася тежестта назад => при въртене нагоре ще губиш сцепление на предницата. Ако това не е проблем при градски дистанции на по-дълъг преход ще доведе до излишен тормоз на тялото и хабене на енергия в борба с колелото.
2. Промяната на челният ъгъл към по-полегат влиае на работа на предницата. Когато източваш вилката а трасето не го изисква отслабваш натиска, който правиш над предната гума/вилката. Като резултат може да са получат малки удари на предницата, които не биха се отразили толкова тежко с по-малка вилка => по-бърза умора в ръцете от неравности.
3. Болка в гъзягата - както казахме тежестта се изнася назад и ръцете се разтоварват => повече от теглото на тялото ляга върху седалката, което значи по-неравномерно изморяване на тялото. Разбирай, че по-бързо ще спреш от болки в гз.
4. Промяната в ъгъла на седалката, като резултат от вдигнатата предница, ще изнесе седалката по-назад. Като резултат от това коляното вече няма да е над осите на педалите и при дълги преходи може да е откровено опасно за ставите на колената.
5. Скъсяване на "Reach"-а / увеличаване на "Stack"-а - основните грижи от тези работи ги описахме горе, но също така резултат би бил събиране на точките за контакт (педалите и кормилото ще се съберат и ще се вдигнат нагоре). Усещането на колелото ще е като на кокили.
6. Вдигане на средното движение/центъра на тежестта - тук няма какво да говориме - колелото става по-нестабилно на скорост.
7. Ако все пак корегираш последиците на предницата ъгъла който прави тялото ти със седалката ще стане доста неприятен и резултата над поколенията ще е доста негативен.
Моля не ме разбирайте погрешно - не искам да откажа хората да гонят вело-щастието от това да си подобриш коуеуото, но това трябва да се прави с едно на ум.
Откровеното ми мнение е че човек, способен да направи днес 100км преход с велосипед, монтирайки 40мм по-висока вилка ще загуби между 25 и 35 % от възможностите си (ще падне на 65-75 километра за деня) и ще финишира с болки в колената задника, меките работи (дори при момиченцата пак ще боли) и евентуално в лактите.
Обратното: монтирайки 20мм по-ниска вилка ще резултира в 20-30% по-малки възможности. Болки от протриване в задника и сериозни болки в китките + някаква болка в предмишници и стави на ръцете.
В този ред на мисли - отговорите ми са насочени в посока "Рамка за 100-120мм вилка с монтирана 140+мм" - ако рамката позволява вилката някои/много от нещата не биха били валидни.
За да избегнем излишни въпроси - каква е рамката и вилката към които си се насочил?