интересно сайтче

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

интересно сайтче

Мнениеот shaggy86 » Чет Дек 01, 2005 2:03 pm

http://opensource-bg.com/
метнете му по едно око,стига са тая виндус боза.....:agree:;)
Аватар
shaggy86

Рейтинг: 1745

Мнениеот Phil » Чет Дек 01, 2005 2:34 pm

Не искам да се заяждам, ама ти каква операционна система използваш? Да кажем, че е някакъв Линкус. Добре, взел си едно много добро решение, ОБАЧЕ по-голямата част от хората предпочитат Windows, не за друго, а защото е много по-улеснена(user friendly дет' се вика).

Нещо, което адски ме дразни, са тези Уинбоза, Micro$oft и т.н., в крайна сметка всеки прави своя избор и всеки има право на вкус. Още повече ме дразнят хора, които си нямат идея от Линукс, и само защото използват "оупън сорс" браузъри или ай си кю клиенти и вече са 100% анти Майкрософт.
Преди някой да ме е изял, искам да кажа, че не претендирам да бъда линкусджия и познанията ми не са кой знае какво, просто, дет' се казва, "всяка жаба да си знае гьола" :beer:
Ето едно много подходящо и забавно текстче (no offence):angel2::D

[quote] Санчо е малоумният Линукс потребител, чул от съседа, че имало няк'ва "куул" система, дето кърти мивки и рулирала. И тъй като Санчо е бунтар по природа веднага решава че така ще стане по "елеет" за околните и няма да бъде поредния "ламер". Санчо е твърде самоуверено ламерно копеле, което псува Уйндоус и твърди, че го може.

И сега става линуксар, за да кърти мивки, да става хакер, да се гъзари или просто смята, че това е по-доброто. Както казваше бг програмиста едно време - от устата му излиза плюнка, разпалено защитава любимата си ОС, колко била добра и т.н. Без изобщо да има някаква идея какво и е доброто, защо е... и т.н. Санчо е готов на война с околните за да защити своята безпочвена позиция, без въобще да е прегледал фактите на опозицията си. Доводите които използва са "Това съкс, онова съкс, само Линукс рокс!". Той върви с високо вдигната глава и когато види Уйндоус се подхилва пренебрежително и изтрелва "ха-ха! Ламери ! Линукс рулира!" въпреки че самият той не знае как да направи това с Линукс. Но той е дебилно убеден в своята правота и никакви аргументи не могат да му попречат. Санчо обича да псува всичко което слабоумният му мозък не разбира. За съжаление с масовото навлизане на Линукса, такива Санчовци стават все повече... Те са нагли и самоуверени, пречупват всичко през своя недорасъл поглед... Мързеливи са за четене но кипят от енергия за инсталации на "латест" софтуер, което винаги води до някакъв супер глупав проблем, с който не могат да се справят дълго време. И вместо да изчетат к'вото трябва те пълнят форуми, ирц канали, к'во ли не, с глупостите си. А когато поради малоумният си въпрос никой не им обърне внимание започват да наричат околните "ламери" и да питат защо не им се отговаря, като че ли някой е длъжен да им помогне. Предпочитат да задават тъпите си въпроси без да са изчели и ред за конкретното занимание, въпреки че интернет е пълен с документация. Санчо обича "фрее" софтуера. За него това е част от бунта който е оглавил. Но Санчо си иска парите за своята работа. Иска да работи със свободен софтуер но да взима пари за това което той направи. Свободата за този тип Санчо е дума, опияняваща и водеща до душевен оргазъм. Свобода, породена от зомбификацията, не от нещо друго, истинско. Той получава ерекция когато след едноседмичен труд подкара супер глупавата и никому ненужна програма и почва да гледа високомерно на останалите "ламери". Санчо обича да се сабира с други санчовци. На своите срещи те обсъждат свойте супер глупави проблеми, хвалят се с успешно пуснатите никому ненужни прорграми. Най "елеет"-ните санчовци разказват как са отишли в саседа, срутили са му напълно работещата и вършеща му работа система и са му сложили Линукс. Надрънкали са му един час глупости че Линукс рулира и е краино време и той да почне да кърти мивки и да не бъде такъв ламер. И сега съседа седи и гледа тъпо в монитора и си вика "Верно деа Линукс рулира!". И ето нов Санчо се ражда. Санчо който зада не изглежда тъпо почва да прокламира Линукс идеата.
Хубавото на Санчо е че постоянно е зает със своите си работи и когато игнорираш малоумните му въпроси той се превръща в селския идиот над който всички тайно се смеят !
[/quote]
Do I have to get naked people for you to remember my name?
----
"If you know SuSE, all you know is SuSE, if you know Slackware - you know Unix"
Phil

Рейтинг: 1200

Мнениеот bluskanie » Чет Дек 01, 2005 2:54 pm

Санчо :clap: познавам един в този форум:eyebrow:
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Рейтинг: 2000

Мнениеот bikerider » Чет Дек 01, 2005 5:59 pm

@Phil: :D:agree:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Bodom » Пет Дек 02, 2005 10:26 am

Понеже тая тема не ми е безразлична искам да кажа две думи относно Приятелството между Юзера и Уиндоус.

Защо след, като ползват най-userfriendly операционната система ме търсят за елементарни неща, като:

Q: абе микрофона нещо не ми работи.
A: провери дали е избран за recording device и дали е увеличен.
Q: от къде да го направя...?
(това съм го обяснявали поне два пъти)

или

Q: абе едикойси ми каза, че тая програмка е по-добре да я пусна от нов потребител, за да не си омажа профила... как да си направя нов потребител?:bigeyes:

Защо не могат да си инсталират сами Windows-а, а ме търсят за това ?

За мен това са митове и легенди... user-friendly нанайси:banghead:
Аватар
Bodom

Рейтинг: 1722

Мнениеот Blackdog » Пет Дек 02, 2005 10:44 am

[quote="bodom"]

Понеже тая тема не ми е безразлична искам да кажа две думи относно Приятелството между Юзера и Уиндоус.

Защо след, като ползват най-userfriendly операционната система ме търсят за елементарни неща, като:

или

Q: абе едикойси ми каза, че тая програмка е по-добре да я пусна от нов потребител, за да не си омажа профила... как да си направя нов потребител?:bigeyes:

[/quote]

Зависи къде работиш. Търсят те по няколко причини:
1. Ниска компютърна грамотност.
2. Слабо познаване на английски език.
3. Нежелание за работа.
и т.н.
Не знам ако бяха на Линукс какви въпроси щяха да ти задават ...
There's a lady who's sure ...
Blackdog

Мнениеот Bodom » Пет Дек 02, 2005 11:08 am

Тя грамотността идва с опита... (ако имаш желание)
Но ако бяха на Linux - въпросите щяха да са същите. Просто за мен двете операционни системи са еднакво userfriendly.
Аватар
Bodom

Рейтинг: 1722

Мнениеот Phil » Пет Дек 02, 2005 12:37 pm

[quote="bodom"]

или

[/quote]

Защото това ти е работата. Защото не всеки е длъжен да разбира с подробности от даден вид софтуер (още повече нещо толква сложно, като операционна система). Хората имат компютри по домовете, на които искат да гледат филмчета, да играят игрички или да работят. Когато нещо не е наред в тези компютри се обаждат на такива като теб и мен и ние ги оправяме, защото това ни е работата.
Когато казвам user friendly нямам предвид, някой, който хабер си няма от PC-та, нали така:beer:
А разликите между Линукс и Линукс са толква големи, че да слагаш всички под общ знаменател и да ги сравняваш с Уиндоус звучи смешно.
Например SuSe, най userския Линукс, има толква много неща, които трябва да се добавят, настройват, като най-елементарните кодеци за видео, мп3 енкоудър, драйвери за някои видео карти (защото както може би знаеш, има някои неща, които умишлено са изуснати разарди патенти и тн), че ти трябва да прекараш 2 дни само в настройки на съответния потребителски комп.
Не дей да реагаираш така на първоинстанция :)
----
Phil

Мнениеот ilinkolov » Пет Дек 02, 2005 1:26 pm

[quote]има толква много неща, които трябва да се добавят, настройват, като най-елементарните кодеци за видео, мп3 енкоудър, драйвери за някои видео карти (защото както може би знаеш, има някои неща, които умишлено са изуснати разарди патенти и тн), че ти трябва да прекараш 2 дни само в настройки на съответния потребителски комп.
[/quote]

Нали не се опитваш да кажеш, че това го няма при Windows-ъ?!? Или просто се оправя с преинсталация...:banghead:
от всичко по нещо и от нищо достатъчно
Аватар
ilinkolov

Рейтинг: 1251

Мнениеот Phil » Пет Дек 02, 2005 1:30 pm

[quote="ilinkolov"]

Нали не се опитваш да кажеш, че това го няма при Windows-ъ?!? Или просто се оправя с преинсталация...:banghead:
[/quote]

Повечето от нещата ги има, а тези които ги няма се оправят много по-бързо, това се опитвам да кажа:D
----
Phil

Мнениеот Blackdog » Пет Дек 02, 2005 1:38 pm

преинсталация на Windows-а се налага много рядко ако, си знаеш работата. Вярно за някой е най-лесния начин да си оправят бозите. Не сървърските уиндоуси се настройват доста бързо ... и лесно!
Blackdog

Мнениеот ilinkolov » Пет Дек 02, 2005 2:36 pm

[quote="Blackdog"]

преинсталация на Windows-а се налага много рядко ако, си знаеш работата. Вярно за някой е най-лесния начин да си оправят бозите. Не сървърските уиндоуси се настройват доста бързо ... и лесно!
[/quote]

По-скоро са настроени по default. Но ако искаш да бъзикаш нещо по-така, опираш до софтуер от трети източници, което пак означава "компютърна грамотност" и/или още разходи.:D
А за поддръжката на MS, дума да не става:headach:
от всичко по нещо и от нищо достатъчно
Аватар
ilinkolov

Рейтинг: 1251

Мнениеот PtD » Пет Дек 02, 2005 3:19 pm

[quote="Blackdog"]

преинсталация на Windows-а се налага много рядко ако, си знаеш работата.
[/quote]

:lolup::lolup::lolup:

:uhh:
:rofl:
:roll2:

Yeah, right.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Blackdog » Пет Дек 02, 2005 4:28 pm

[quote="PtD"]

[quote="Blackdog"]

преинсталация на Windows-а се налага много рядко ако, си знаеш работата.
[/quote]

:lolup::lolup::lolup:

:uhh:
:rofl:
:roll2:

Yeah, right.
[/quote]

Моят не е преинсталиран над 3 години. Няма значение с какво се занимаваш, "разбирачите" чупят по дефолт, независимо дали става въпрос за ОС, Хардуер, ДВГ, велосипед или верижен трактор. Пипат без да знаят и могат там където не им е работа и после: "виндус боза", "незнамсикоеси съкс" и т.н. От опита който имам с няколкото версии на РедХет и Уиндоус, за мен ХР-то си е най-юзър френдли, да не говорим че е и доста бунакоустойчиво ...
Blackdog

Мнениеот PtD » Пет Дек 02, 2005 5:49 pm

[quote="Blackdog"]

[b]Моят[/b] не е преинсталиран над 3 години.
[/quote]

Надявам се, не се броиш за представителна извадка?

Да поговорим за %SystemRoot%/system32 :emlaugh: има повече стока от пункт "Вторични суровини" във Филиповци. :rofl:
Аватар
PtD

Мнениеот did » Пет Дек 02, 2005 5:56 pm

[quote="PtD"]

Да поговорим за %SystemRoot%/system32 :emlaugh: [/quote]

ти пък кво си правил там? нямаш ли си по-важна работа от ровене в скрапа?
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот shaggy86 » Пет Дек 02, 2005 6:09 pm

въй каква темичка се е заформила.........:angel:
Аватар
shaggy86

Рейтинг: 1745

Мнениеот PtD » Съб Дек 03, 2005 3:02 am

[quote="did"]

ти пък кво си правил там? нямаш ли си по-важна работа от ровене в скрапа?
[/quote]

еееееми, гледах Discovery channel и реших да си проведа Scrapheap Challenge в домашни условия :beer:
Аватар
PtD

Мнениеот EmZo » Съб Дек 03, 2005 4:00 am

Ми аз вчера и онзи ден си преинсталирах Уин-а, издържа ми около година и половина, ама онзи ден ме реазцепи мн гаден вирус, ако не беше той сигурно още много щчх да си карам :)
Изображение
Аватар
EmZo

Мнениеот Morpher » Съб Дек 03, 2005 12:30 pm

Не мога да кажа нищо за Линукс, понеже съм юзър само от 1-2 месеца, а това не е достатъчно време за опознаване на една операционна система. Предимно работя под Уин-а, понеже повечето апликаций са ми за win32.
Мога да кажа, че МС се развиват доста добре. Забелязах огромна разлика в стабилността на Win 2K/ME/2003 SE(на тях съм работил). Просто ХР е една различна ОС! Аз не мога да разбера защо в началото никой не я искаше! ХР било xtra problem и т.н.
Много се дразня когато някой ламер каже, че Уиндоус ХР било боза! Вярно, не е перфе, ама все пак си е много добра и стабилна система!

Оценка:
Ако 95 е 1 по 10-тобалната система, то МЕ/2К са 2, 98 е 3, а ХР е 6!:^:
Аватар
Morpher

Рейтинг: 1888

Мнениеот Phil » Съб Дек 03, 2005 3:02 pm

[quote="Morpher"]
Оценка:
Ако 95 е 1 по 10-тобалната система, то МЕ/2К са 2, 98 е 3, а ХР е 6!:^:
[/quote]

Напълно съм съгласен с теб! :)
----
Phil

Мнениеот PtD » Съб Дек 03, 2005 3:11 pm

[quote="Morpher"]

Много се дразня когато някой ламер каже, че Уиндоус ХР било боза! Вярно, не е перфе, ама все пак си е много добра и стабилна система!
[/quote]

Чакай да те подразня малко:
[color=red]Windows e боза![/color]

Ти очевидно си работил с поне 10 операционни системи, затова си си изработил критерии :emlaugh:

На ХР-то му признавам, че е по-стабилно от 95-базираните ОСи (95, 98, ME). Иначе има още много какво да се желае. Да сме благодарни поне че не трябва да го рестартираме след всяка смяна на IP адрес :o)
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Съб Дек 03, 2005 9:53 pm

:D

btw, някой линукс-фен ще коментира ли 2003?
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Morpher » Нед Дек 04, 2005 12:50 am

[quote="PtD"]
Ти очевидно си работил с поне 10 операционни системи, затова си си изработил критерии :emlaugh:
[/quote]

Чак 10 не са, ама ето пробваните от мен -
Win - 3.1 95 98 2K ME XP
Linux - Slax, Fedora
Тези за които не мога да твърдя много -
Mac - Не знам коя версия и само съм гледал. То не се брои. Бих казал, че и по Fedora не съм много вещ, защото имам опит на нея само 3-4 пъти. В даскало я има и горе долу съм доволен, ама командите малко ми куцат :(
Аватар
Morpher

Мнениеот PtD » Нед Дек 04, 2005 1:17 am

@Morpher
По-поуека драги, 95,98 и МЕ са различни версии на една и съща ОС, 2к и ХР също.

В малко по-малка степен важи същото и за изброените Linux-и.

Значи, броим
3.1
95/98/МЕ
2К/ХР
Linux
--
Общо 4

@bikerider
Неам наблюдения над 2003 ;) Обаче ще ти кажа за нашия интернет firewall, по съвместимост VPN сървър, mail сървър, web сървър, proxy сървър и рутер, който бе загасен от загуба на захранване след някъде 8 месеца uptime, при непрестанно ръчкане. Всичкият софтуер на него струва 0.00лв. :idea:
Аватар
PtD

Мнениеот Morpher » Нед Дек 04, 2005 12:25 pm

[quote="PtD"]

@Morpher
По-поуека драги, 95,98 и МЕ са различни версии на една и съща ОС, 2к и ХР също.

В малко по-малка степен важи същото и за изброените Linux-и.

Значи, броим
3.1
95/98/МЕ
2К/ХР
Linux
--
Общо 4

[/quote]

От чати съм съгласен с теб, а от части не съм.
Те са с еднотипно ядро, но не с едно и също :)
Според мен същото може да се каже и за 2К и ХР, но не съм ги писал, за да кажа! Поправете ме ако греша!
Аватар
Morpher

Мнениеот halcor » Пон Дек 05, 2005 10:20 am

Ето рецепта на тотален мързел, дето ми върши перфектна работа:

- еднократна инсталация на Windows XP (при това ми е легален и всичкия друг софт е опънат сорс) - нагласена, орязана, настроена, оптимизирана и избарана барабар с най-важните програми. Операционната система, заедно с програмите задължително на отделен partition!

- hiren's boot cd - norton ghost -> правя образ на целия дял във файл да седи на d:-to

- ако се появи НЯКАКЪВ проблем - за кво да си играя да го търся къде е - преинсталация (доста рядко ми се е налагало)

- време за пълна преинсталация - 3-4 минути за сваляне на образа върху partition-a (харда ми е бавен, лаптопски е)

Ама аз съм само потребител, все пак и ме мързи и предпочитам да се сътредоточа върху нещата за вършене. Тъй, че просто намерете начин да си използвате ефективно според вашите нужди компота и заебете религиозните спорове.
Аватар
halcor

Мнениеот Phil » Пон Дек 05, 2005 12:15 pm

@shaggy86: Между другото сайтчето наистина е много добро :D
----
Phil

Назад към Други