проблем с рамката

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

проблем с рамката

Мнениеот Vertigo » Пет Юли 11, 2014 7:27 pm

здравейте, наскоро си купих по интернет рамка Sprint Legend (не от Макском) 20 инча и всичките мерки са точни, но днес установих, че тръбата където влиза средното е 52мм(от ръб до ръб)... до колкото знам сегашните средни движения са с размер 68мм и нагоре.. Та въпроса ми е колко точно съм прецакан?
Vertigo

Рейтинг: 1200

Re: проблем с рамката

Мнениеот marsa » Пет Юли 11, 2014 8:01 pm

Най-вероятно първият собственик първо и е видял сметката от неумение или липса на инструменти, след което е челосвана, за да се замаже проблема. Особено ако е взимано основно от едната страна, не виждам как може да се ползва рамката. Ако е от двете по равно - може би някои касети ще се държат криво-ляво и ще устиска поне известно време на леко каране, но честно казано ако изобщо се закрепи си е рискована работа.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот Vertigo » Пет Юли 11, 2014 8:10 pm

Ами рамката изглежда като да не е рязана, ще кача снимки утре на светло. Продаваше се като нова и наистина, освен 1-2 драскотини си и прилича на нова... А евентуално някакви спейсъри или нещо такова ? Вътрешността си има резба..
Vertigo

Мнениеот marsa » Пет Юли 11, 2014 10:11 pm

Сигурен ли си, че мериш това разстояние:
shellwidth.jpg
bottom bracket shell width
shellwidth.jpg (17.49 KiB) Прегледано 616 пъти

Не виждам как може съвременна бюджетна рамка да не е с BSA муфа, т.е. поне 68мм. Ако муфата е толкова тясна спейсърите няма да ти помогнат. Проблмът не е обирането на разстоянието (което все пак Е необходимо да се направи), а това че чашките ще хванат на много малка част от резбата им, ако изобщо тя стигне до рамката. И докато повечето касетъчни средни движения (капсулован цялостен компонент) са направени с ширина 68 или 73мм (или 83), то при Hollowtech2 тип средните са универсални за 68 и 73 и се поставят спейсъри за ползване с по-тясната муфа, та нещата изглеждат така:
http://www.peterverdone.com/wiki/images ... h-II-2.jpg

Можеш да си направиш извода, че ако нанижеш още по 7мм спейсъри, за да компенсираш разликата на муфата спрямо стандарта, то няма да остане видима резба.

При касетъчно средно ще имаш общо около 5мм повече резба (сумарно от двете страни), това значи, че ще имаш по 2-3мм видима резба от всяка страна. Стъпката на резбата е малко над 1мм, т.е. ще имаш около 1 пълен оборот, което е абсурдно да бъде използваемо. Ако попаднеш на средно с по-дълга резба може да имаш по 2-3 оборота, която също вероятно ще се скапе за отрицателно време.

Дай снимките да го мъдрим, че ме заинтригува с тая "почти нова" рамка с нестандартна муфа.
Аватар
marsa

Мнениеот Vertigo » Съб Юли 12, 2014 5:37 am

marsa, мерси за отговорите и желанието за помощ, но се каза че аз съм виновен в случая. Сега като щях да правя снимки на светло видях, че съм догледал, че скалата на шублера ми започва сантиметър и нещо след рамото :banghead: ... и от там идва разликата. (68мм си е) Мерси все пак за помощтта и мисля че темата става за триене, че да не ми гладят сеира всички :D
Vertigo

Мнениеот marsa » Съб Юли 12, 2014 6:57 am

Скалата започва не от неподвижната челюст, а по-навътре, защото не се ползва като линийка между двете челюсти, а малко по-различно. Виж по нета как се мери с шублер и разгледай скалите на твоя.
Аватар
marsa

Мнениеот Vertigo » Съб Юли 12, 2014 10:13 am

да така е.. е поне се научих да работя с шублер :D и в заключение, нищо й няма на тръбата. :beer:
Vertigo

Назад към Веломеханик