Разлики между геометията на GRX и Traction 26"

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Разлики между геометията на GRX и Traction 26"

Мнениеот Flatmo » Пет Юли 11, 2014 11:54 am

Искам да попитам по-опитните каква ще бъде разликата в поведението на колелото ако заменя настоящата ми рамка Крос GRX8 размер 515мм с рамка от Крос Traction G30 480мм?
Давам за справка размерите на настоящия GRX8 който вече е 510мм. вместо 515 но не би трябвало да има голямо значение.
Компонентите по колелото ми в момента нямат нищо общо с GRX по-скоро са подобни на тракшъна - Команди X5 3х9, Sram X7 отзад, Курбели и деклашор Deore 590, кормило и лапа Easton взети от RAM HT2, вилка XCR 100мм така, че не искам да съпоставяме компонентите а само рамките и разликата в геометрията.

Какво ще спечеля и какво ще изгубя при тази смяна? Единствено за теглото предполагам, че тракшъна е с поне 200-250 грама по-лек.

Изображение

Изображение
Flatmo

Рейтинг: 1240

Re: Разлики между геометията на GRX и Traction 26"

Мнениеот carmo » Пет Юли 11, 2014 8:48 pm

Здравей.
Смятам че промяна в поведението няма да усетиш. Може би GRX рамката заради тюбинга е малко "по-корава" , но пък с новата, байкът ще е малко "по-поносим" :D
Вероятно и сам си забелязал че основният различаващ се размер е височината на седалковата тръба. Тракшънът е с класическа ХС геометрия на предния триъгълник, докато GRX-а е с малко по-къс. Имайки предвид че заменяш (според данните) почти еднакво дълги рамки, ако сегашната в това отношение ти е ОК , то при новата просто ще спечелиш по-комфортно простратство м/у чатала и горната тръба. Не знам колко си висок, но ако в момента караш с извадено до лимит марката колче на седалката , то при "новата" рамка ще ти трябва по-дълго. Ако не е така и вътрешният диаметър на седалковите тръби е еднакъв - нямаш грижи.
Ще ти трябва и допълнителен спейсър, ако не искаш да режеш стержена на вилката, тъй като челната тръба на "новата" рамка е с 10мм по-къса. Ако позицията на ръцете ти в момента е удобна, добави спейсър и не режи, щото макар и малко, но ще се приведеш напред, отивайки от комфортна към по-спортна позиция на езда. Прецени каква ти е целта ( 7 пъти мери, 1 път режи) :D
Добре е рамката да е с нейното си "уше" за задния дерайльор (изглеждат еднакви, но провери за всеки случай)
Мисля че с дължините на жилата и броните им няма да имаш проблеми, само провери на Тракшъна под горната тръба как се закрепва маркучът за задната хидравлика. Ако е за 3 жила, в крайните леви ще ти трябват "адаптори" , но ако я вземаш от сглобен байк, може би ги има на самата рамка?
В общи линии е това, но като отпочнеш "трансплантацията" ще си покаже.
Поздрави и успех.
carmo

Рейтинг: 1930

Мнениеот Flatmo » Съб Юли 12, 2014 9:26 am

Точно разстоянието от чатала до горната тръба ме притеснява в момента. Висок съм 1.80 и като обкрача рамката остава съвсем малко място за скъпоценностите. Колчето ми има потенциал да се изтегли още 3-4 сантиметра, колкото е разликата в двете рамки. За вилката и лапата ще се експериментира с поставяне на спейсъра под или над лапата за да не режа още стержена.

Не мога да преценя дали заради 3 сантиметра повече място за чатала и 200 грама по-ниско тегло си заслужава интервенцията.
Flatmo

Рейтинг: 1240

Мнениеот carmo » Съб Юли 12, 2014 11:35 am

Еми техн. плюсове са Ти ясни, вероятно си преценил и финансовата част и ако Тракшън рамката повече Те кефи като цвят и графика и искаш нещо различно - направи го. Щом досега си подменил "туй-онуй" що да не смениш и рамката. Зависи що за натура си. Прагматично погледнато операцията не Ти е задължителна, но "кеф цена няма" и както казват братушките "ако не бива но много ти се иска - то може" :agree:
carmo

Рейтинг: 1930

Назад към Продукти за крос-кънтри