Тема за кратки въпроси

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Тема за кратки въпроси

Мнениеот marsa » Пет Юли 18, 2014 1:22 pm

Един колега (местен, редовно си пътува) каза: София - Пазарджик - Пещера - Батак - Доспат. 205км.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот sonscp » Съб Юли 19, 2014 4:14 pm

skulboy написа:Някой да знае каква марка е тази главина? https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hph ... 0512_n.jpg

V components 20mm
Аватар
sonscp

Рейтинг: 1434

Мнениеот Petar_vn » Съб Юли 19, 2014 7:39 pm

Какви са стандартите при широчината на релсите на седалките? Има някои модели седалки, които са с по-тесни релси и не стават на повечето нови модели колчета.
Аватар
Petar_vn

Рейтинг: 1182

Мнениеот bio » Съб Юли 19, 2014 7:53 pm

отговарям ти наизуст ... ама мисля, че няма никакви стандарти.

http://en.wikipedia.org/wiki/Bicycle_saddle#Rails
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот aveei » Нед Юли 20, 2014 9:56 am

shimano deore m615 или avid elixir 7 trail?
aveei

Рейтинг: 1200

Мнениеот vvvaaal » Нед Юли 20, 2014 1:18 pm

Като минал през почти всички марки строго препоръчвам Shimano-то, но най-вече зависи на теб как ти се струват. Но са по-лесни за поддръжка и по-хапливи. :agree:
Аватар
vvvaaal

Рейтинг: 1239

Мнениеот scratch » Нед Юли 20, 2014 5:06 pm

Да препоръчате магазин/механик, който има различни размери в наличност и плете със спици DT Swiss Competition (двойно удeбелените)? Без значение в кой град, ще говоря да пратя шина и главина по куриер, а там да се наплетат с въпросните спици и да се центроват.
В онлайн магазините никъде не виждам да имат тия спици, а не ми се ще да поръчвам от чужбина, тъй като не съм сигурен какъв размер ще трябват. Затова предпочитам някой, който има наличност да си прецени на място какъв размер ще ползва :)
Аватар
scratch

Рейтинг: 1424

Мнениеот jari » Нед Юли 20, 2014 5:17 pm

точно и на мен това ми интересува но да е в софия,и не мога да намеря спици DT Swiss черни по онлине магазини?
S54
jari

Рейтинг: 1165

Мнениеот Pr3d4t0R » Нед Юли 20, 2014 7:20 pm

До колкото знам вече спици на DT никой не внася - отидете при механика, който ще ви плете колелата, за да ви каже размера и го поръчайте от чужбина.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот marsa » Нед Юли 20, 2014 7:39 pm

Не знам и аз къде може да има наличности на размери, особено пък черни.

Във всеки случай ако опрете до там - най-подходящото място, което поне аз съм открил за DT спици е Rosebikes:
http://www.rosebikes.com/products/bike- ... r_products

Имат всички популярни модели, винаги имат наличности, цените са сред най-добрите и имат хубави разфасовки - по 1 и 20бр. Продават се без нипли, за мен оптималният вариант е да си поръчате месингови нипли DT от същото място, като извадите 2мм от изчислената дължина на спиците и вземете нипли 14мм (калкулаторите обикновено смятат за 12мм). Тъй като ниплите са евтини, може да си вземете и 12 и 16мм за всеки случай, с които може да компенсирате дължината на спиците в малки граници.
Аватар
marsa

Мнениеот scratch » Нед Юли 20, 2014 7:48 pm

На мен проблема ми е, че в Монтана няма при кой да отида да ми каже размер, тъй като няма нито 1 сервиз... :)
Нещо с подобно качество на българския пазар? Задължително двойно удебелени.

едит след поста на Марса: Аз не държа да са черни - търся обикновенни, сребърни. И аз като търсих из онлайн магазините стигнах до заключението, че Rosebikes е мястото, ако реша да е онлайн. Мерси за съвета за по-дълги нипли - ще го имам предвид, ако поръчам онлайн. Но явно натам отиват нещата и ще трябва да рискувам с онлайн калкулаторите като премеря главината с нужните размери...
Аватар
scratch

Мнениеот marsa » Нед Юли 20, 2014 8:49 pm

Тръгнах да пиша за разфасовката на ниплите, но явно вече си видял, че са по 10 и 40бр. За пресмятането - в сервиз също ще ползват калулатор, или в по-лошия случай ще импровизират. Така че ако смяташ че можеш да си измериш компонентите правилно те съветвам да се довериш на калкулатор за сметката.

Не лоша и по-достъпна алтернатива - спици Mach1 Stainless Pro, които също са двойно теглени и са значително по-евтини, продават се с нипли 12мм, има ги във Веломания и който работи с тях.
Аватар
marsa

Мнениеот scratch » Нед Юли 20, 2014 9:33 pm

marsa написа:Тръгнах да пиша за разфасовката на ниплите, но явно вече си видял, че са по 10 и 40бр. За пресмятането - в сервиз също ще ползват калулатор, или в по-лошия случай ще импровизират. Така че ако смяташ че можеш да си измериш компонентите правилно те съветвам да се довериш на калкулатор за сметката.

Не лоша и по-достъпна алтернатива - спици Mach1 Stainless Pro, които също са двойно теглени и са значително по-евтини, продават се с нипли 12мм, има ги във Веломания и който работи с тях.

Така е - в последствие загледах, че ниплите са по 10 за 50 пенса :banghead:
Сега ми наплетоха предна капла от screambikes именно с двойно удебелени спици Mach1, но сега мисля да направя и задна, та ми се ще да сложа нещо по-доказано и (предполагам) здраво. Надявам се да има разлика в качеството между DT и Mach1, освен името - Competition-а ще легнат двойно по-скъпи. Ще се кара на all mountain твърдак.

Явно ще меря сам главината и ще ползвам калкулатор. Тъй като и шината ще е DT Swiss, мисля да ползвам техния калкулатор:
http://spokes-calculator.dtswiss.com/Calculator.aspx

както и тоя за проверка:
http://www.wheelpro.co.uk/spokecalc/
Аватар
scratch

Мнениеот Speedmaster™ » Пон Юли 21, 2014 1:04 am

scratch написа:Надявам се да има разлика в качеството между DT и Mach1

Има разлика DT ме издържат отлично и нямам късане,докато при теглените на Mach1 това не е така.
Аватар
Speedmaster™

Рейтинг: 1448

Мнениеот redstar1 » Пон Юли 21, 2014 7:41 pm

Здравейте, на Пампорово съм и спешно ми трябват накладки за Avid Code R, някакви идеи от къде да намеря до утре следобяд? Готов съм да карам и до Пловдив ако знаете магазин, където ги има?
Kona Operator(2013), Cannondale CAAD 10(2011), Dragomir F7
redstar1

Рейтинг: 1220

Bike 24

Мнениеот Samitooo » Пон Юли 21, 2014 8:03 pm

Здравейте,
искам да попитам за един сайт bike 24, дали някой е пазарувал от него и колко качествено продават.http://www.bike24.com/
Samitooo

Рейтинг: 1190

Re: Bike 24

Мнениеот redstar1 » Пон Юли 21, 2014 8:14 pm

Samitooo написа:Здравейте,
искам да попитам за един сайт bike 24, дали някой е пазарувал от него и колко качествено продават.http://www.bike24.com/

поръчвал съм няколко пъти от тях и са ми от любимите заедно с байк дискаунт, роуз байкс, чейн риакшън и еванс. Байк 24 и байк дискаунт са немски и поръчките идват супер бързо
redstar1

Мнениеот MIKEY MOUSE » Пон Юли 21, 2014 8:27 pm

Pferd- балсам-Знае ли някой от къде може да се купи? В един форум по тема за възстановяване след претоварване, някой беше дал линк. Ни ми трябваше тогава , но сега се интересувам. Моля Ви , ако знаете - пишете. Благодаря! :wavey:
PRO ARIS ET FOCIS / ЗА ОЛТАРИТЕ И ДОМАШНИТЕ ОГНИЩА/- ЗА ОТЕЧЕСТВОТО!

Ако искаш да разсмееш Господ, разкажи Му за плановете си !
Аватар
MIKEY MOUSE

Рейтинг: 1637
Местоположение: В един измислен свят-само за усмихнати и без модератори

Мнениеот Samitooo » Пон Юли 21, 2014 8:28 pm

@redstar1
А наистина ли е толкова качествено и реално.
Имам тези пари и искам само да знам да не са някакви мошеници, и да ми продадат вилка, която не бачка.
Samitooo

Рейтинг: 1190

Мнениеот redstar1 » Пон Юли 21, 2014 8:35 pm

redstar1

Мнениеот redstar1 » Пон Юли 21, 2014 9:55 pm

marsa написа:Един колега (местен, редовно си пътува) каза: София - Пазарджик - Пещера - Батак - Доспат. 205км.

и аз гласувам за този маршрут, преди седмица го карах за палатки на голям Беглик, а и вчера така дойдох до Пампорово, през Пещера и Батак, перфектен път
redstar1

Мнениеот capola » Вто Юли 22, 2014 11:58 am

По каталог дават за Rockshox cx28 да поддържа диск до 160 мм. Това заради необходимостта от преходник за по-голям диск ли е, или има друга причина? Впрочем съм виждал монтиран 180 диск и почти опира до издатината на горния болт, може би е на 2мм.
Аватар
capola

Рейтинг: 1547

Мнениеот Stromkern » Вто Юли 22, 2014 12:47 pm

Левият педал се разхлопа вчера, та с много мъка успях да го сваля. Уж бях доста старателен при самото разглобяване, а накрая се оказах с общо 25 сачми - 12 от външната и 13 от вътрешната страна.
Понеже за първи път провеждам упражнението и разликата не ми даваше мира, разглобих и десния за справка (директно на курбела, че не успях да го отвия). В него имаше по 13 от всяка страна... Като новак в тия технологии логически подозирам за хлопането точно разликата в сачмите, обаче логика в това една от тях да се изпари няма. :dontknow:

Та кратките въпроси са:
1. Нормално ли е да има разлика? Или да търся сачми за подмяна на сета от 12 с нови 13 в левия педал?
2. Мога ли да ползвам тази графитна грес (версия II) за смазването?
3. Трябва ли да смажа самата ос на педала, или само леглата на сачмите и резбата към курбела?
Stromkern

Рейтинг: 1360

Мнениеот bio » Вто Юли 22, 2014 1:29 pm

Stromkern написа:Левият педал се разхлопа вчера, та с много мъка успях да го сваля. Уж бях доста старателен при самото разглобяване, а накрая се оказах с общо 25 сачми - 12 от външната и 13 от вътрешната страна.
Понеже за първи път провеждам упражнението и разликата не ми даваше мира, разглобих и десния за справка (директно на курбела, че не успях да го отвия). В него имаше по 13 от всяка страна... Като новак в тия технологии логически подозирам за хлопането точно разликата в сачмите, обаче логика в това една от тях да се изпари няма. :dontknow:

Та кратките въпроси са:
1. Нормално ли е да има разлика? Или да търся сачми за подмяна на сета от 12 с нови 13 в левия педал?
2. Мога ли да ползвам тази графитна грес (версия II) за смазването?
3. Трябва ли да смажа самата ос на педала, или само леглата на сачмите и резбата към курбела?

хлопането не е било само от липсата на една от общо тринадесет съчми. най-вероятно не е било добре регулирано и преди това. възможно е да имаш износване на самата чашка(легло) или на конусите ...
съчмата може да е попаднала при разглобяването някъде в самия педал (между двете легла)... разгледай внимателно.
1. не е нормално ... но незнам дали ще намериш такива съчми.
2. става
3. смазваш само леглата/съчмите/конусите и резбата.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот TheUndertaker » Вто Юли 22, 2014 2:20 pm

vvvaaal написа:Като минал през почти всички марки строго препоръчвам Shimano-то, но най-вече зависи на теб как ти се струват. Но са по-лесни за поддръжка и по-хапливи. :agree:

Хъх сравняваш раличен клас спирачки. Trail 7 е доста по-добра сприачка от гледна спирачка мощ и модулация от Деоре ;). За поддръжка на дали си карал този модел :).
Аватар
TheUndertaker

Мнениеот bio » Вто Юли 22, 2014 2:42 pm

TheUndertaker написа:Хъх сравняваш раличен клас спирачки. Trail 7 е доста по-добра сприачка от гледна спирачка мощ и модулация от Деоре ;). За поддръжка на дали си карал този модел :).

http://www.bikeradar.com/mtb/gear/artic ... kes-24345/ ... тук дават Deore-то с малко по-добри показатели от Avid Elixir 7 (без да знам какво е това Trail).
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот po_taka » Вто Юли 22, 2014 3:02 pm

bio написа:(без да знам какво е това Trail).

доколкото знам трайла са 4 буталните версии
Аватар
po_taka

Рейтинг: 1692

Мнениеот TheUndertaker » Вто Юли 22, 2014 3:15 pm

bio написа:
TheUndertaker написа:Хъх сравняваш раличен клас спирачки. Trail 7 е доста по-добра сприачка от гледна спирачка мощ и модулация от Деоре ;). За поддръжка на дали си карал този модел :).

http://www.bikeradar.com/mtb/gear/artic ... kes-24345/ ... тук дават Deore-то с малко по-добри показатели от Avid Elixir 7 (без да знам какво е това Trail).

Тоше, това е за Avid 7 2011-12 :). Trail версията на сприачката е малко по новичка 2013-2014 и няма нищо общо със стария модел :)
http://www.pinkbike.com/news/Avid-exlir ... rakes.html
Аватар
TheUndertaker

Мнениеот spirov92 » Вто Юли 22, 2014 3:21 pm

capola написа:По каталог дават за Rockshox cx28 да поддържа диск до 160 мм. Това заради необходимостта от преходник за по-голям диск ли е, или има друга причина? Впрочем съм виждал монтиран 180 диск и почти опира до издатината на горния болт, може би е на 2мм.

То и на моето марзочи се монтира 160 без преходник, ама разрешават до 203мм. ;)
Това че физически може и да влезе, не значи че е добра идея. Щом са написали 160мм, значи вилката не е предвидена за по-големи дискове (съответно повече спирачна сила). Възможните проблеми варират от леко усукване, до чупене на ботушите. Въобще, на вилка с 28мм тръби и до 120мм ход (т.е. предназначена за XC), не виждам смисъл от по-голям диск.
spirov92

Мнениеот Stromkern » Вто Юли 22, 2014 5:17 pm

@bio - Благодрая!

Пак в тази връзка с броя на сачмите, международен форум твърди следното:
When you have the correct amount of bearings in a race, it should look like it's missing 1 or 2. It should NEVER be jammed full in there.

Обаче като поставя всичките 13, последната едва си намира място - значи ли това, че все пак мога да пробвам с 12, следвайки принципа за налично празно място?

П.С.
Вероятно трябваше да си направя тема по въпроса във Веломеханик секцията, но се надявам да ми простите.
.
Stromkern

Рейтинг: 1360

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум